Sairaanhoitaja Mariam Salaam antoi Pfizerin tehosterokotteen koronarokotus- ja testikeskuksessa Los Angelesissa 5.5.2022. Keskus oli koristeltu Cinco de Mayo -juhlapäivää varten. ( AFP / Frederic J. BROWN)

Died Suddenly -elokuvassa kierrätetään epätosia ja harhaanjohtavia väitteitä Covid-19-rokotteista

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Terveysviranomaisten mukaan Covid-19-rokotteet ovat erittäin tehokkaita vakavan tautimuodon ja kuolemien estämisessä. Yli 10 miljoonaa kertaa katsotussa elokuvassa kuitenkin väitetään, että rokotteet ovat osa salaliittoa, jonka tavoitteena on väestön vähentäminen. Asiantuntijat kutsuivat tunnin mittaista elokuvaa disinformaatioksi nostaen siitä esiin useita epätosia ja harhaanjohtavia väitteitä. He korostivat, että tietojen mukaan rokotteet ovat pelastaneet miljoonia ihmishenkiä pandemian aikana ja että elokuvan väitteille ei ole näyttöä.

Died Suddenly (vapaasti suomennettuna Kuollut äkillisesti) julkaistiin 21.11.2022 videoalusta Rumblella saatteella: "Vuosisatojen ajan maailmanlaajuinen eliitti on kertonut aikeistaan tyhjentää maailma ihmisistä – jopa kirjoittamalla niistä kiveen. Silti kuitenkaan... emme tunnu koskaan uskovan heitä. Stew Peters -verkosto esittää ylpeänä DIED SUDDENLY."

Peters on äärioikeistolainen juontaja, joka levittää säännöllisesti salaliittoteorioita ja epätosia väitteitä koronaviruksesta ja rokotteista ohjelmassaan The Stew Peters Show.

Kuvakaappaus päivityksestä, jossa mainostetaan Covid-19-rokotteista epätosia väitteitä esittävää elokuvaa (otettu 30.11.2022)

Elokuvan lokakuussa julkaistua traileria ja linkkejä koko elokuvaan jaettiin satoja kertaa suomeksi Facebookissa ja katsottiin tuhansia kertoja Telegramissa. Elokuvaa mainostettiin myös Uudessa MV-lehdessä ja Rapsodiassa, joiden esittämiä väitteitä AFP on osoittanut epätosiksi useita kertoja aiemmin (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä), Tokentubessa, joka on tunnettu rokotekriittisten sisältöjen jakamisesta, sekä videoalustoilla kuten Odyseessa.

Elokuvan lopussa armeijan lääkäri Theresa M. Long sanoo Covid-19-rokotteista: "Ammatillinen lääketieteellinen mielipiteeni on, että tämä on bioase ja että tämä oli bioase, joka otettiin käyttöön ihmiskuntaa vastaan tarkoituksena vähentää ja kontrolloida maailman väestöä."

Useat asiantuntijat ovat kuitenkin sanoneet, että Died Suddenlyssa esitetyt väittteet ovat epätosia. AFP on todennut monet väitteistä virheellisiksi aiemmin.

"Parempi nimi viimeisimmällä rokotevastaiselle shokkidokumentille Died Suddenly olisi Lied Suddenly, koska se on täynnä valheita", nanolääketieteestä väitellyt tutkija Susan Oliver kirjoitti twiitissä 27.11.

Misinformaatiota terveys- ja lääketiedeuutisoinnissa torjuvan healthfeedback.org-sivuston artikkelin mukaan elokuva "kierrätti salaliittoteorioita ja useita aiemmin epätosiksi osoitettuja väitteitä antaakseen ymmärtää, että COVID-19-rokotteet aiheuttavat kuolemia".

Ylikuolleisuus

Died Suddenlyssa yritetään yhdistää pandemian aikainen ylikuolleisuus Covid-19-rokotteisiin.

"Jos tavoitteena oli vähentää maailman väestöä, se toimii", sanoo Peter McCullough elokuvassa. McCullough on kardiologi, jonka pätevyys on Yhdysvaltain sisätautiopin lautakunnan arvioitavana.

Tutkijoiden mukaan tiedot viittaavat kuitenkin päinvastaiseen päätelmään Covid-19:stä. Tauti on maailman terveysviranomaisten mukaan johtanut tähän mennessä 6,6 miljoonaan kuolemaan.

Epidemiologi Katrine Wallace kutsui elokuvaa "disinformaatioksi" Twitterissä ja sanoi, että Covid-19-rokotteet ovat pelastaneet miljoonia henkiä. Wallace käytti sydänpysähdyksiin keskittyvää Cardiac Arrest Registry to Enhance Survival -tietokantaa näyttääkseen, kuinka äkilliset sydänpysähdykset Yhdysvalloissa olivat yleisempiä vuonna 2020 pandemian ollessa huipussaan ennen kuin rokotteita oli saatavilla.

Imperial College London -yliopiston tutkijoiden The Lancet -lääketiedejulkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan Covid-19-rokotteet estivät 19,8 miljoonaa kuolemaa ensimmäisenä vuotena niiden käyttöönoton jälkeen. Suomessa rokotusohjelman arvioitiin estäneen 38 884 kuolemaa. Tutkimuksesta uutisoitiin myös suomalaisissa medioissa, kuten Ylellä.

Ylikuolleisuus, eli ero todellisten ja odotettujen kuolemien välillä tiettyinä ajanjaksoina, on kasvanut vuodesta 2020 lähtien eri maissa, mukaan lukien Yhdysvalloissa. Asiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että tämä johtuisi rokotteista, kuten esimerkiksi tässä eurooppalaisen aineiston analyysissa osoitetaan.

Kuten tässä syyskuussa 2022 ilmestyneessä faktantarkistuksessa selitetään, Suomessa oli enemmän kuolemia vuonna 2021 ja vuoden 2022 alussa verrattuna edellisiin vuosiin. Vaikka kuolinsyytilastoja ei ole vielä julkaistu, ikääntyvää väestöä pidetään keskeisenä tekijänä. Myös Covid-19-pandemia on mainittu syynä; se on vaikuttanut kuolleisuuteen sekä suorasti, eli Covid-19-taudin seurauksena, että epäsuorasti, esimerkiksi tekemättä jääneiden syöpäseulontojen vuoksi, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijatohtori Mika Gissler selitti MTV3:n jutussa.

Marraskuussa julkaistussa THL:n tutkimuksessa seurattiin koronarokotteen saaneiden henkilöiden kuolleisuutta yhdeksän viikon ajan rokotuksen jälkeen aikavälillä 1.10.2020–19.9.2022. Tutkimuksen mukaan rokotettujen kuolleisuus ei ollut korkeampaa kuin rokottamattomien.

Lasten kardiologiaan erikoistuva lääkäri Frank Yanfeng Han sairaanhoitopalveluita tuottavasta Northwestern Medicinesta korosti Covid-19-taudin merkitystä ylikuolleisuutta mietittäessä. Hän viittasi tutkimukseen, jossa verrattiin Ruotsia ja Norjaa. Sen mukaan Ruotsissa, jossa oli käytössä vähemmän keinoja pandemian torjumiseksi, oli enemmän Covid-19-taudin komplikaatioihin liittyviä kuolemia

"Covid on hyvin, hyvin huono näyttelijä, ja vaikka yleisö ei pitäisi lainkaan rokotteista, pitäisi silti yrittää ehkäistä Covidin leviämistä, sillä se voi vaikuttaa kehon kaikkiin elimiin, jopa potilailla, joilla on lievä Covid", Han sanoi.

Äkilliset kuolemat

Elokuvassa yritetään yhdistää myös äkilliset kuolemat koronarokotteisiin, mutta siinä ei esitetä todisteita, että kuolemat olisivat rokotteen aiheuttamia.

"Joku sanoi, mene Googleen ja kirjoita 'kuoli yhtäkkiä' ja katso uutisartikkeleita, jotka ilmestyvät", hautausurakoitsija Chad Whisnant Alabamasta Yhdysvalloissa sanoo videolla.

Tätä seuraa hakutulosmontaasi, joista suurimmassa osassa ei mainita Covid-19-rokotteita. Yksi uutinen kertoo nuoresta miehestä, joka kuoli auto-onnettomuudessa, kun taas toinen käsittelee Googlen Stadia-pilvipelipalvelun loppua.

Yhdessä artikkelissa kerrotaan 13-vuotiaasta michiganilaisesta pojasta, joka kuoli muutamia päivitä sen jälkeen, kun hän oli saanut toisen annoksen Pfizer-BioNTechin Covid-19-rokotetta. Paikallisten uutislähteiden mukaan oikeus- ja lääketieteellisissä ruumiinavauksissa ei löydetty syy-yhteyttä rokotteeseen.

Kun Whisnant mainitsee julkisuuden henkilöiden odottamattomat kuolemat, videossa näytetään kuvaa baseball-pelaaja Hank Aaronista ottamassa Covid-19-rokotetta. Kuolinsyytutkija ja Morehouse of School of Medicine, jossa Aaron sai rokotteen, kertoivat AFP:lle vuonna 2021, että hänen kuolemansa ei liittynyt rokotteeseen.

AFP kertoi aiemmin, että Covid-19-rokotteet eivät liity rytmihäiriöistä johtuviin äkkikuolemiin, joihin kuuluu erilaisia sydämen rytmihäiriösairauksia, jotka ovat usein geneettisiä.

Tässä faktantarkistuksessa kesäkuulta 2022 osoitettiin, että äkillisten tai selittämättömien kuolemien lisääntymiselle Suomessa ei ole näyttöä pandemian alun jälkeen.

Rytmihäiriöistä johtuvista äkkikuolemista ei ole saatavilla tilastoja Suomen osalta, mutta Englannista ja Walesista on julkaistu tilastoja vuosilta 2013–2021. Britannian tilastokeskuksen mukaan Britanniassa yli yhdeksän kymmenestä henkilöstä on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta ja melkein yhdeksän kymmenestä on saanut kaksi rokoteannosta. Rokotusohjelma alkoi vuoden 2020 lopulla.

Englannin ja Walesin tilastot ovat saatavilla NOMIS-verkkopalvelun kautta, kuten täällä ohjeistetaan. Vuonna 2020 Englannissa ja Walesissa oli 195 määrittämättömästä rytmihäiriöstä johtuvaa kuolemaa ja 176 vuonna 2021. Tämä on vähemmän kuin esimerkiksi vuosina 2017 ja 2018, jolloin vastaavat luvut olivat 244 ja 247. Kuolinsyyksi oli merkitty "muu äkillinen kuolema, syy ei tiedossa" 95 tapauksessa vuonna 2020 ja 100 tapauksessa vuonna 2021. Tämä on enemmän kuin pandemiaa edeltäneinä vuosina: vuonna 2017 tapauksia oli 34, vuonna 2018 39 ja vuonna 2019 64. Luvut ovat kuitenkin lähempänä edellisen vuosikymmenen alkupuolen lukija: vuonna 2013 tapauksia oli 85, vuonna 2014 104 ja vuonna 2015 94. Näin on siitä huolimatta, että Britannian väestömäärä on kasvanut tarkasteltavan aikakauden aikana, minkä vuoksi vuoden 2021 korkeampi luku ei todennäköisesti ole tilastollisesti merkittävä.

Ranskan virallisilla rokotetietosivuilla rytmihäiriöistä johtuvia äkkikuolemia ei ollut raportoitu rokotteiden sivuvaikutuksena 5.12.2022 mennessä. Ranskan lääketurvallisuusviraston mukaan myokardiitti eli sydänlihastulehdus ja perikardiitti eli sydänpussintulehdus ovat mRNA-rokotteiden (Pfizer-BioNTechin Comirnatyn ja Modernan Spikevaxin) tiedettyjä haittavaikutuksia, mutta tapaukset ovat hyvin harvinaisia eikä niiden vuoksi sairaalaan joutuneiden keskuudessa ole raportoitu kuolemia.

Epätavalliset verihyytymät

Died Suddenlyssa on mukana lausuntoja palsamoijilta ja hautausurakoitsijoilta, jotka kuvaavat löytäneensä epätavallisia veritulppia ruumiista.

Yksi heistä on laillistettu alabamalainen palsamoija Richard Hirschman, joka kertoi AFP:lle Facebook-viestissä syyskuussa 2022, että hän "ei ole lääkäri tai tutkija". Elokuvassa on myös mukana brittiläinen hautausurakoitsija John O'Looney, jonka perusteettomia väitteitä pandemiasta AFP on tarkistanut aiemmin, sekä uusiseelantilainen hautausurakoitsija Brenton Faithfull, joka yhdisti virheellisesti asiakkaidensa kuolemat Covid-19-rokotteisiin.

Kuvakaappaus Died Suddenly-elokuvasta (otettu 27.11.2022)

Palsamoijat Died Suddenlyssa yhdistivät ruumiissa olevat veritulpat rokotteisiin. Asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet useita muita mahdollisuuksia, mukaan lukien ylipainon, tupakoinnin ja Covid-19-tartunnan.

Monica Torres hautauspalvelutukea tarjoavasta NXT Generation Mortuary Support -yrityksestä Arizonassa liitti veritulpat ruumiin kylmässä pitämiseen.

"Ruumita oli niin paljon käsiteltävänä, että useat niistä olivat kylmässä pitkiä aikoja, joten niihin tuli veritulppia. Se ei ole iso juttu, ja nämä ihmiset yrittävät tehdä siitä jutun", hän sanoi sähköpostitse 19.9.

Patologi ja vanhempi kliininen luennoitsija David Dorward Edinburghin yliopistosta sanoi, että usein on mahdotonta tietää, mikä aiheutti veritulpan, vain katsomalla sitä.

"Veritulppa potilaalla, jolla oli Covid-tartunnan aiheuttamia tulppia, verrattuna veritulppiin, jotka ovat aiheutuneet pitkittyneestä vuodelevosta ison leikkauksen jälkeen, näyttäisivät melkeinpä samalta", hän sanoi sähköpostitse 22.9.

Noin 52 minuutin kohdalla elokuvassa palsamoija sanoo: "Uskon, että ainoa tapa, jolla lääkäri voisi nähdä tämän ruumissa on, että hän todella menisi ruumiiseen sisään." Tätä seuraa pätkä, jossa suurikokoista veritulppaa poistetaan sydämestä.

Tosiasiassa videolla näkyy, kuinka keuhkoveritulppa poistetaan elävältä potilaalta. Video ladattiin YouTubeen vuonna 2019 eli ennen pandemiaa.

THL mainitsee verenhyytymishäiriön riskin AstraZenecan ja Janssenin koronarokotteisiin liitettynä haittavaikutuksena. Häiriöt ovat kuitenkin harvinaisia: THL:n mukaan hyytymishäiriön esiintyvyys AstraZenecan rokotteen saaneilla on noin yksi tapaus 100 000 rokotettua kohden ja Janssenin rokotteella alle yksi tapaus 100 000 rokotettua kohden. AstraZenecan rokote ei ole enää käytössä Suomessa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sai vuonna 2021 147 haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrottiin henkilön menehtyneen koronarokotteen saamisen jälkeen. Fimea kuitenkin huomauttaa, että haittavaikutusilmoitus ei tarkoita syy-seuraussuhdetta rokotteen ja kuoleman välillä. Sen mukaan alle viidessä tapauksessa henkilön epäillään menehtyneen koronarokotteesta aiheutuneeseen haittaan ja lisäksi yhdessä tapauksessa rokotteen on arvioitu myötävaikuttaneen henkilön menehtymiseen. Fimean tiedoista ei näy, mitä haittavaikutukset näissä tapauksissa olivat.

Kohtukuolemat

Died Suddenlyssa koronarokotteet liitetään perusteettomasti myös kohtukuolemiin.

Elokuvassa on mukana Michelle Gershon, joka esitellään sairaanhoitajana Fresnosta Kaliforniassa, sekä floridalainen gynekologi James Thorp, joka kuuluu aiemmin rokotemisinformaatiota levittäneeseen World Council for Health -ryhmään.

Thorp esittelee tilastollisen analyysin, jossa väitetään, että Waterloossa Ontarion provinssissa Kanadassa olisi ollut 83 kohtukuolemaa lyhyen ajan sisällä.

AFP tutki väitteitä epätavallisista kohtukuolemien lisääntymisistä Kanadassa alun perin vuonna 2021. Paikalliset viranomaiset sanoivat tuolloin, että väite "ei ollut totta".

Äitiys- ja lasten terveydenhuoltoa koskevia tietoja keräävän BORN Ontarion mukaan kohtukuolemien osuus oli provinssissa 0,48% maaliskuusta 2021 helmikuuhun 2022 verrattuna 0,47%:iin viisi vuotta ennen pandemiaa. Ensiksi mainitulla ajanjaksolla korkein kuukausittainen kohtukuolemien määrä koko provinssissa – ei vain Waterloon kaupungissa – oli 72 syyskuussa 2021.

Lisääntymisimmunologian luennoitsija Victoria Male Imperial College London -yliopistosta analysoi 30, kahdeksassa eri maassa tehtyä tutkimusta, joissa käsitellään koronarokotteiden turvallisuutta raskauden kannalta. Missään niistä ei havaittu, että kohtukuolemien riski olisi lisääntynyt.

AFP on osoittanut vääriksi useita väitteitä yhteyksistä koronarokotteiden ja keskenmenojen välillä aiemmin, esimerkiksi täällä ja täällä. THL suosittelee koronarokotteita suojaksi vakavaa tautimuotoa vastaan, mukaan lukien raskaana oleville.

Lisää AFP:n rokotemisinformaatiosta kertovia artikkeleita on nähtävissä täällä.

10. maaliskuuta 2023 Korjattu englanninkielinen sana suomeksi 10. kappaleessa osiossa Epätavalliset verihyytymät
Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET