Alankomaat ei leimannut David Ickeä "tason kolme terroristiksi"

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Marraskuun 2022 alussa Alankomaiden hallitus määräsi brittiläiselle salaliittoteoreetikko David Ickelle maahantulokiellon Alankomaihin sekä EU:n Schengen-alueelle kahdeksi vuodeksi, sillä hänen vierailunsa pelättiin häiritsevän yleistä järjestystä. Sosiaalisen median päivityksissä kuitenkin väitetään, että Alankomaat leimasi hänet "tason kolme terroristiksi". Väite on epätosi: hallituksen Ickelle lähettämässä kirjeessä ei mainita, että hän olisi terroristi. Alankomaiden oikeus- ja turvallisuusministeriön edustaja kertoi AFP:lle, että Alankomaissa ei ole käytössä kategoriaa "tason kolme terroristi".

Icke tunnetaan erinäisten perusteettomien salaliittoteorioiden – kuten että liskot johtavat maailmaa – levittämisestä. AFP osoitti tässä jutussa vääriksi useita epätosia väitteitä, joita Icke esitti tukeakseen perätöntä teoriaansa, että yliluonnolliset voimat järjestivät Covid-19-pandemian hallitakseen maailman väestöä. YouTube ja Facebook sulkivat Icken sivut Covid-19-misinformaation levittämisen vuoksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin myös Twitter määräsi hänelle kiellon.

Kuten AFP uutisoi 4.11.2022, Icken oli tarkoitus puhua Amsterdamissa mielenosoituksessa, jota suunniteltiin Ukrainan sodan, Alankomaiden hallituksen ja energian hintojen vastustamiseksi ja jonka järjesti Samen voor Nederland (Yhdessä Alankomaiden puolesta) -ryhmä. Alankomaiden hallitus päätti kieltää Ickeltä pääsyn Schengen-alueelle sanoen, että hänen läsnäolonsa voisi johtaa levottomuuksiin Alankomaissa.

Rapsodian ja Uuden MV-lehden julkaisemissa artikkeleissa kuitenkin väitetään, että Alankomaat leimasi Icken lisäksi "tason kolme terroristiksi". Kumpikin julkaisu on levittänyt disinformaatiota aiemmin, kuten AFP:n useat faktantarkistukset osoittavat (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä). Väitteitä on katsottu tuhansia kertoja Facebookissa (kuvakaappaus alla) ja Telegramissa. Samanlaisia väitteitä on levitetty myös muilla kielillä, kuten serbiaksi.

Kuvakaappaus epätotta väitettä levittävästä päivityksestä (otettu 9.11.2022)

Myös David Icken poika, Gareth Icke, esitti väitteen, että David oli luokiteltu "tason kolme terroristiksi", laajasti jaetussa twiitissä, jossa hän kertoi Alankomaiden määräämästä maahantulokiellosta. AFP otti yhteyttä Gareth Ickeen tämän verkkosivuilla olevan yhteydenottolomakkeen kautta 11.11., mutta jutun julkaisuhetkellä hän ei ollut vastannut yhteydenottopyyntöön.

Viranomaiset vahvistavat, että Ickeä ei ole luokiteltu "terroristiksi"

Icke julkaisi verkkosivuillaan Alankomaiden viranomaisilta saamansa kirjeen, jossa hänelle kerrotaan maahantulokiellosta, sekä pdf-versiona alkuperäisestä hollanninkielisestä kirjeestä että englanninkielisenä käännöksenä. Myös paikallinen media, kuten alankomaalainen yleisradioyhtiö NOS, julkaisivat saman version kirjeestä.

Kirjeessä ei kuvata tai luokitella Ickeä terroristiksi, kuten sosiaalisessa mediassa leviävissä epätosissa väitteissä väitetään.

Vastauksena AFP:n kysymykseen, olivatko viranomaiset leimanneet Icken tason kolme, tai minkään muunlaiseksi, terroristiksi maahantulokiellon yhteydessä Alankomaiden oikeus- ja turvallisuusministeriön edustaja sanoi AFP:lle sähköpostitse 8.11.2022: "Emme."

Edustaja sanoi myös, että Alankomaissa ei ole kategoriaa "tason kolme terroristi", joka mainitaan epätosissa väitteissä.

"Terroristi" tai "terrorismi" mainitaan vain kahdessa kohtaa Ickelle lähetettyä kirjettä, eikä kummassakaan kuvailla Ickeä terroristina.

Ensimmäisessä kohdassa viitataan "terroristi-iskuihin" New Yorkin 11.9.2001 iskujen yhteydessä. Icke on esittänyt perättömiä väitteitä kyseisistä terrori-iskuista.

Brittiläinen salaliittoteoreetikko David Icke (oikealla) poseeraa selfietä varten fanin kanssa Trafalgarin aukiolla Lontoossa 26.9.2020 rokotuksia ja hallituksen koronavirustoimia, kuten maskeja ja testejä, vastustavassa mielenosoituksessa. ( AFP / JUSTIN TALLIS)

Toisessa kohdassa viitataan Alankomaiden 56. arvioon terrorismin uhasta, joka julkaistiin 21.4.2022 ja joka on ladattavissa Alankomaiden oikeus- ja turvallisuusministeriön verkkosivuilta.

Arvioon viitataan kirjeessä, sillä siinä mainitaan, että salaliittoteoriat voivat olla osatekijä radikaalissa toiminnassa, kuten arvion englanninkielisessä yhteenvedossa kerrotaan.

Arviodokumentin ensimmäisellä sivulla tämänhetkinen terrorismin uhkataso Alankomaissa on määritelty 3:ksi asteikolla 1–5.

Oikeus- ja turvallisuusministeriön edustaja sanoi, että tämä saattoi johtaa sekaannukseen siitä, että Icke olisi leimattu "tason kolme terroristiksi".

Edustaja vahvisti, että arviossa mainitulla uhkatasolla 3 "ei ole mitään tekemistä hallituksen Icken tapauksessa tekemän päätöksen kanssa".

Mitä kirjeessä sanotaan?

Kirjeessä sanotaan, että sen on lähettänyt Alankomaiden maahanmuuttovirasto, Immigratie- en Naturalisatiedienst, joka toimii oikeus- ja turvallisuusministeriön alla.

Siinä selitetään, että Ickestä on tehty ilmoitus Schengenin tietojärjestelmään ja että hän ei saa matkustaa Schengen-alueelle kahteen vuoteen.

Kuten Euroopan komission sivuilla kerrotaan, Schengenin tietojärjestelmä on Euroopan turvallisuus- ja rajavalvontaan tarkoitettu tietojenvaihtojärjestelmä, joka korvaa rajavalvonnan, sillä Schengen-alueen sisärajoilla ei ole rajatarkastuksia. Kuten Alankomaiden maahanmuuttoviraston maahantulokieltoa käsittelevällä verkkosivulla kerrotaan, maahantulokielto "tarkoittaa, että et voi enää matkustaa Alankomaihin tai muihin EU:n tai EEA:n maihin (paitsi Irlantiin) tai Sveitsiin".

Kirjeessä kuvataan, että Icke on "tunnettu vuosien ajan salaliittoteorioiden levittäjänä". Siinä viitataan Amsterdamin poliisilta saadun informaation perusteella huoliin, että Icken teoriat ovat antisemitistisiä ja että hänen läsnäolollaan olisi vaikutus "Alankomaiden yhteiskunnan polarisaatioon".

Myöhemmin kirjeessä lisätään, että salaliittoteoriat heikentävät demokraattisia periaatteita ja vallan legitimiteettiä. Siinä todetaan, että Icken osallistuminen Samen voor Nederlandin mielenosoitukseen on johtanut "eri järjestöjen, mukaan lukien juutalaisten ja vasemmistolaisten järjestöjen, närkästykseen ja että on ilmoitettu useista vastamielenosoituksista, joissa ei ole mahdotonta, että puheesi johtaisi yleisen järjestyksen häiriintymiseen".

Samen voor Nederland tuli esiin alun perin Covid-pandemian aikana useiden suurten, koronatoimia vastustavien mielenosoitusten järjestäjänä. NOS uutisoi yhdestä tällaisesta mielenosoituksesta syyskuussa 2021, ja tammikuussa 2022 AFP uutisoi, että mielenosoitus Amsterdamissa johti yhteenottoihin poliisin kanssa.

Liikkeen verkkosivuilla Samen voor Nederlandia kuvataan usean puolueen yhteistyönä toimivana liikkeenä, joka alkoi vuonna 2021 ja joka järjestää kuukausittaisia mielenosoituksia.