Reikäpilvikuvan perusteella esitetään epätosia väitteitä "ilmastotekniikasta"

Sosiaalisen median käyttäjät ovat jakaneet lokakuun lopusta lähtien valokuvaa, jossa näyttää olevan reikä pilvipeitteessä ja jonka perusteella esitetään epätosi väite, että sääilmiö on todiste erilaisten "ilmastotekniikoiden" käyttämisestä, mukaan lukien Alaskassa toimivasta ionosfäärin tutkimusohjelmasta High-frequency Active Auroral Research Prorgramista (HAARP). Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että kuvassa näkyvä sääilmiö on reikäpilvi, joka liittyy yleensä nousevaan tai laskevaan lentokoneeseen, ja että HAARP toimii eri ilmakehän tasossa kuin pilvet – minkä vuoksi sillä ei ole mitään tekemistä valokuvan kanssa.

"ILMASTOTEKNIIKKAA", sanotaan yli sata kertaa jaetun Facebook-päivityksen otsikossa. Mukana on valokuva, joka on päivityksen mukaan otettu julkaisupäivänä 30.10.2022 Pasilan suunnalta kohti Helsingin keskustaa. Valokuvassa näkyy pilvinen taivas, jossa pilvipeitteessä on reikä. Päivityksen kirjoittaja väittää, että kuvassa saattaa olla nähtävissä "ainakin kolmea erilaista ilmastoon vaikuttavaa tekniikkaa". Hänen mukaansa esimerkiksi pivipeite voi olla seurausta HAARPista ja Helsingin keskustassa voisi olla "jokin voimakkaampi säteilijä", joka on aiheuttanut reiän. Kirjoittaja lisää, että aukossa oli "myrkytyskoneiden juovia", vaikka ne eivät näy kuvassa.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 15.11.2022)

Väitteet ovat kuitenkin epätosia ja toistavat disinformaatiota HAARPista ja niin kutsutuista kemikaalivanoista, joiden väitetään olevan seurausta myrkkyjä levittävistä lentokoneista. AFP puhui sää- ja ilmastoasiantuntijoille, jotka selittivät, että kuvassa näkyy reikäpilvi, joka ei liity HAARPiin tai mahdollisiin sään- ja ilmastonmuokkausteknologioihin.

Kuvassa näkyy reikäpilvi

AFP näytti valokuvan Ilmatieteen laitokselle. Laitoksen edustaja selitti sähköpostitse 4.11.2022, että heidän meteorologiensa arvion mukaan kyseessä on reikäpilvi.

Kuten laitoksen "kummallisia pilviä" käsittelevällä verkkosivulla kerrotaan, reikäpilvi on "pyöreä tai soikea aukko muuten tasarakenteisessa pilvikerroksessa". Se syntyy alijäähtyneistä vesipisaroista koostuvassa pilvikerroksessa, kun sinne ilmestyy pieniä jääkiteitä tai muita hiukkasia, sivulla sanotaan. Tämän seurauksena pisarat yhdistyvät suuremmiksi pisaroiksi, jotka satavat pois. Reikäpilviä muodostuu tyypillisesti, kun nousevan tai laskevan lentokoneen tiivistymisjuovasta lähtee riittävästä jääkiteitä prosessin käynnistämiseksi.

Yliopistonlehtori Victoria Sinclair Ilmakehätieteiden keskuksesta Helsingin yliopistossa sanoi sähköpostitse 14.11 olevansa samaa mieltä, että valokuvassa on reikäpilvi.

"Siitä, kuinka lentokoneet voivat aiheuttaa reikäpilvien muodostumisen, on vahvaa näyttöä ja fysikaalista ymmärrystä", hän lisäsi.

Hän selitti, että ilmiö "ei ole superharvinainen mutta ei hyvin yleinenkään". "Karkeasti arvioiden olettaisin, että Suomessa niitä olisi 1–3 vuodessa", hän sanoi ja lisäsi, että reikäpilviä voi esiintyä useamminkin mutta on harvinaista, että ne näyttävät yhtä "täydellisiltä" kuin valokuvan reikäpilvi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan siellä ei ole havaintoja reikäpilvestä 30.10., jolloin päivityksen kirjoittaja sanoo kuvan olevan otettu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että reikäpilveä ei tuolloin olisi ollut, laitoksen edustaja sanoi: "Tämän tyyppiset pilvihavainnot ovat pitkälti silminnäkijähavaintojen varassa koska säähavaintolaitteemme eivät tällaisia pilvimuotoja rekisteröi vaikka pilvisyyttä mittaavatkin."

Ilmiö ei ole seurausta "ilmastotekniikasta"

Päivityksessä väitetään, että ilmiö voisi olla seurausta "ilmastotekniikasta", ja ehdotetaan, että pilvet voisivat olla yhteydessä HAARPiin ja että reikä voisi olla Helsingin keskustassa olevan "voimakkaamman säteilijän" aiheuttama.

Mitä HAARPiin tulee, lyhenne viittaa tutkimusohjelmaan Alaskan yliopistossa. Kuten ohjelman verkkosivuilla selitetään, HAARPin tutkimuksen tarkoituksena on "suorittaa olennaista tutkimusta fysikaalisista prosesseista, joita tapahtuu ilmakehän ylimmissä osissa eli termosfäärissä ja ionosfäärissä". Osana tätä ionosfääriin lähetetään radioaaltoja, jotka aiheuttavat pieniä häiriöitä, jotka ovat "samankaltaisia kuin luonnossa tapahtuvat vuorovaikutukset". Ilmiöt luonnossa ovat sattumanvaraisia, mutta HAARPin avulla tutkijat voivat säädellä, milloin ja missä häiriöitä tapahtuu niiden vaikutusten mittaamiseksi, verkkosivulla selitetään.

HAARP ei kuitenkaan vaikuta pilvien muodostumiseen tai muuta ilmastoa.

Vastauksena kysymykseen, voiko HAARP-teknologia vaikuttaa ilmakehän osaan, jossa ilmenee pilviä, Sinclair sanoi: "Ei, HAARP-teknologialla ei ole mitään vaikutusta säähän troposfäärissä, ja sen vuoksi sillä ei varmasti ollut mitään osaa tämän reikäpilven muodostumisessa."

Kuten tässä elokuussa 2022 julkaistussa ranskankielisessä faktantarkistusjutussa selitetään, HAARP ei voi vaikuttaa ilmastoon, sillä se lähettää aaltoja ionosfääriin, joka ulottuu noin 80 kilometrin korkeudesta yli 1 000 kilometriin, kun taas ilmasto koostuu olennaisesti troposfäärissä, eli alle 10 kilometrin korkeudessa, tapahtuvista ilmiöistä.

Tutkija Gilles Wautelet Liègen yliopiston ilmakehä- ja planetaarisen fysiikan laboratoriosta selitti AFP:lle 30.8.2022, että HAARP ei vaikuta neutraaliin ilmakehään eli ionosfäärin alapuolella olevaan ilmakehään. "On absurdia sanoa, että HAARPin käyttämällä aallonpituusalueella voisi muokata merkittävästi Maan neutraalia ilmakehää", hän sanoi. "HAARP-tutkijat käyttävät hyvin pitkiä aallonpituuksia 10 ja 100 metrin välillä. Neutraali ilmäkehä on läpinäkyvä sellaisille aallonpituuksille, joita nämä laitteet lähettävät.

HAARP on ollut salaliittoteorioiden kohde useiden vuosien ajan, ja AFP on osoittanut useita väitteitä vääriksi, esimerkiksi näissä serbian- ja unkarinkielisissä faktantarkistuksissa.

Sosiaalisen median päivityksessä lisätään, että reikä voisi olla seurausta "voimakkaammasta säteilijästä" Helsingin keskustassa. Suomessa ei kuitenkaan ole käytössä sään- tai ilmastonmuokkaustekniikoita, kuten Ilmatieteen laitoksen ilmastontutkimusohjelman johtaja Hannele Korhonen selitti 4.11.

"Suomessa ei ole käytössä sään- tai ilmastonmuokkaustekniikoita. Molempia aiheita kuitenkin tutkitaan Suomessa numeeristen ilmakehämallien, ts. tietokonemallien avulla", hän sanoi AFP:lle. "Suomalaistutkimuksissa ei vapauteta ilmakehään mitään yhdisteitä."

Hän lisäsi, että säänmuokkaustekniikoita on käytössä noin 50 maassa. Ilmastonmuokkausta ei käytetä missään, mutta viime vuosina on tehty yksittäisiä pieniä kokeita esimerkiksi Australian rannikolla, hän sanoi.

Image
Säänmuokkaustyöntekijä säilöi suolasäkkejä sadepilvien kylvämistä varten ilmastotukikohdassa Pekanbarussa Indonesiassa 29.5.2020. ( AFP / WAHYUDI)

Myös Sinclair sanoi, ettei ollut tietoinen, että Suomessa käytettäisiin ilmastonmuokkaustekniikoita, joihin liittyisi oikeassa elämässä tehtäviä kokeita. Hän kuitenkin huomautti, että 1940-luvulta lähtien on kokeiltu sadepilvien kylvämistä, jossa hyvin pieniä hopeajodidipartikkeleita pudotetaan lentokoneesta pilviin tavoitteena saada pilvet satamaan. Hän sanoi, että näitä kokeita on tehty Venäjällä, Yhdysvalloissa ja eri Lähi-Idän maissa, ja huomautti, että tällaisia kokeita tehdään yhä ja että niistä on kirjoitettu "vertaisarvioiduissa ja uskottavissa tieteellisissä artikkeleissa".

Lentokoneiden vanat ovat jääkiteitä

Lopuksi päivityksessä mainitaan "myrkytyskoneiden juovat". Tämä näyttää viittaavaan niin kutsuttuun "chemtrail"-salaliittoteoriaan, jossa väitetään virheellisesti, että lentokoneiden taakseen jättämät vanat sisältävät haitallisia aineita, joita eri pahansuovat tahot levittävät.

Kuten tässä kesäkuussa 2022 julkaistussa faktantarkistusjutussa kuitenkin selitetään, vanat ovat tiivistymisvanoja, jotka muodostuvat, kun vesihöyry tiivistyy joutuessaan tekemisiin polttoaineessa olevien pienhiukkasten kanssa.

"Lentokoneiden vanat ovat jääkiteitä", professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta sanoi AFP:lle 27.5. "Ne syntyvät, kun lentokoneiden moottorien pakokaasujen vesihöyry tiivistyy pakokaasujen pienhiukkasten ympärille. Vanojen kesto riippuu siitä miten nopeasti kiteet haihtuvat, minkä määrää ympäröivän ilman suhteellinen kosteus."

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä