Lentokone jättää jälkeensä tiivistymisvanan viinitilan yllä Offenburgissa Etelä-Saksassa 15.1.2021. ( AFP / THOMAS KIENZLE)

Ei todisteita, että lentokoneet ruiskuttaisivat myrkyllisiä kemikaaleja Suomen ilmatilaan

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Toukokuun lopulla Facebookissa yli sata kertaa jaetussa päivityksessä väitetään, että lentokoneet ruiskuttavat myrkyllisiä kemikaaleja Suomen ilmatilaan. Väite on esimerkki laajalle levinneestä ja perusteettomasta "chemtrail"-salaliittoteoriasta, jonka mukaan lentokoneiden peräänsä jättämät vanat sisältävät haitallisia aineita, joita levittävät pahansuovat tahot. Asiantuntijat vahvistivat AFP:lle, että väitteille ei ole perusteita.

"Suomen ilmatilaan ON ruiskutettu jo 2009 lähtien kemikaali-myrkkyjä lentokoneista," sanotaan päivityksessä, jota on jaettu Facebookissa yli sata kertaa sen jälkeen, kun se julkaistiin 22.5.2022. Siinä listataan lisäksi useita terveyshaittoja, joita tämän väitetään aiheuttavan, mukaan lukien "kirvelyä" nenän sisäpinnoilla, "silmä tulehdusta" ja kuumeilua. Samat väitteet julkaistiin myös täällä.

Kuvakaappaus epätosia väitteitä sisältävästä päivityksestä (otettu 31.5.2022)

Kommenteissa käyttäjät jakoivat kuvia lentokoneiden peräänsä jättämistä vanoista. Yksi käyttäjä kirjoitti: "Tänään on ollut helvetilliset kaasutukset. Alkanut varmaan jo eilen illalla, koska aamulla taivas oli jo ihan hirveä. Osa porukasta oli nähnyt aijempaa suurempia vanoja." Toinen kommentoi: "Olin tänään pyöräilemässä ja illalla alkoi korva- ja päänsärky jollaista minulla on todella harvoin. En edes muista milloin viimeksi. Tiedän että ei kannata ulkoilla paljain päin juuri näiden kemikaaliruiskutusten takia ja minulla oli pipo päässä tälläkin kertaa."

Ilmakehätieteisiin erikoistuvien asiantuntijoiden mukaan väitteille ei kuitenkaan ole perusteita. Lentokoneiden peräänsä jättämät valkoiset vanat ovat tiivistymisvanoja, ja ne ovat seuraus vesihöyryn tiivistymisestä.

Taivaalle ei ruiskuteta kemikaaleja

Päivityksessä väitetään, että myrkyllisiä kemikaaleja on ruiskutettu Suomen ilmatilaan lentokoneista vuodesta 2009 lähtien ja että nämä aiheuttavat ihmisille erilaisia terveyshaittoja.

AFP on useaan kertaan osoittanut vääriksi samanlaisia väitteitä, joissa väitetään, että lentokoneita käytetään haitallisten aineiden levittämiseen (esimerkiksi täällä ja täällä).

Vuonna 2016 julkaistussa vertaisarvioidussa tieteellisessä tutkimuksessa osoitettiin, että 77:stä tutkimukseen osallistuneesta ilmakemististä ja geokemististä 76 ei löytänyt näyttöä laaja-alaisesta ilmakehään kohdistuvasta ruiskutusohjelmasta, johon "chemtrail"-salaliittoteoriassa uskotaan. 

AFP:n haastattelemat asiantuntijat vahvistivat, että viimeisimmille väitteille ei ole todisteita.

Ilmakehän aerosoli-ilmiöihin erikoistuva akatemiaprofessori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta kertoi AFP:lle 27.5.2022, että "lentokoneista ei erikseen levitetä mitään kemikaaleja [pakokaasujen lisäksi]."

Professori Markku Kulmala Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta oli samaa mieltä. Hän lisäsi, että olisi epätodennäköistä, että lentokoneen lentokorkeudesta vapautetut kemikaalit suodattuisivat alas suurissa määrin ihmisten hengittämään ilmaan.

Hän selitti, että lentokoneet lentävät 10 kilometrissä, keskimäärin ylätroposfäärissä. Ihmiset sen sijaan hengittävät rajakerroksen, eli ilmakehän alimman osan, ilmaa. "Niin sanotun vapaan ilmakehän, joka on rajakerroksen yläpuolella, ja rajakerroksen yhteys on hyvin vähäinen," hän sanoi. "Täällä on paljon enemmän omia saasteita kuin se, mitä siellä [vapaassa ilmakehässä] on. Sen osuus on häviävän pieni, mitä sieltä tulee," hän kertoi AFP:lle 31.5.2022.

Useiden lähteiden mukaan (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä) lentokoneiden jälkeensä jättämät valkoiset vanat ovat oikeasti seurausta vesihöyryn tiivistymisestä, kun se joutuu tekemisiin polttoaineessa olevien pienhiukkasten kanssa.

"Lentokoneiden vanat ovat jääkiteitä," Laaksonen selitti. "Ne syntyvät, kun lentokoneiden moottorien pakokaasujen vesihöyry tiivistyy pakokaasujen pienhiukkasten ympärille. Vanojen kesto riippuu siitä miten nopeasti kiteet haihtuvat, minkä määrää ympäröivän ilman suhteellinen kosteus," hän kertoi AFP:lle.

Vanat eivät sisällä mitään, mikä ei ole osa polttoainetta, sanoi Kulmala. Keskeinen ainesosa vanojen muodostumisessa on rikki. "Kaikissa polttoaineissa on pieni määrä rikkiä, on se sitten öljyä tai kivihiiltä tai mitä hyvänsä. Se tarkottaa, että siellä syntyy pieni määrä rikkihappoa, joka on pääydin yleensä kaikissa näissä polttovanoissa, ovat ne sitten lentokoneita tai dieselautoja tai laivoja."

Lentokone jättää taivaalle vanan, kun se lentää Rooman yli auringon laskiessa 18.10.2014 Rooman elokuvajuhlien aikoihin. AFP PHOTO/ TIZIANA FABI ( AFP / TIZIANA FABI)

Päivityksessä väitetään myös, että Turun lentokenttä olisi yksi useista väitetyistä "myrkky-tankkaus koneiden" tankkauspaikoista ja että "eräs Turun lentokentän työntekijä on minulle kertonut että TNT [kuljetusyritys] varaston lähellä on sattunut vakavia, vuoto tapaturmia, ja siitä kuinka rahtikoneisiin on pakattu nestemäistä ruiskutus aineita."

AFP otti yhteyttä suurinta osaa Suomen lentoasemista johtavaan lentoasemayhtiö Finaviaan koskien väitettä Turun lentokentällä tapahtuneista onnettomuuksista. Finavia kertoi AFP:lle 25.5.2022, että Turun lentoaseman päälliköllä Juha Aaltosella tai TNT:llä ei ollut tietoa tapahtumista tai tapaturmista, joista väite olisi voinut lähteä liikkeelle.

Avoin taivas -sopimus

Lopuksi päivityksessä väitetään, että CIA ohjaa salaista ruiskutusohjelmaa, ja mainitaan todisteena, että "Tarja Halonen kirjoitti vapaan lenneskelyn Suomen ilmatilassa vuonna 2008 Maaliskuussa eli Open sky sopimuksen."

Sopimus ei kuitenkaan salli minkäänlaista salaista lentämistä tai aineiden ruiskuttamista taivaalle. Suomen Puolustusvoimien verkkosivuilla selitetään, että Avoin taivas - eli Open Skies -sopimus on osa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin asevalvontajärjestelmää ja että allekirjoittajamaat tekevät aseettomia valvonta- ja kuvauslentoja toistensa ilmatiloissa. Kuten sopimuksessa sanotaan, allekirjoittajamaat tekevät ja ottavat vastaan tietyn määrän valontalentoja, eli sopimus ei salli "vapaata lenneskelyä" allekirjoittajamaiden ilmatiloissa. Finlexin mukaan eduskunta hyväksyi sopimuksen marraskuussa 2002 ja silloinen presidentti Tarja Halonen päätti sopimukseen liittymisestä joulukuussa 2002. Asetus tuli voimaan toukokuussa 2003.