Tässä kuvassa on muovirakeita, ei "omikron-bakteeria"

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa yli tuhat kertaa jaetussa kuvassa näkyy säkkejä, joissa lukee “Omikron”. Säkkien väitetään sisältävän bakteeria, jota lentokoneet ruiskuttavat ilmasta käsin. Jotkut käyttäjät yhdistävät säkit koronaviruksen omikron-varianttiin. Todellisuudessa säkit kuitenkin sisältävät italialaisen yrityksen valmistamia muovirakeita, joita käytetään mm. ajoneuvoissa, erilaisissa komponenteissa ja huonekaluissa. Koronavirus leviää ihmisten välityksellä, eikä sitä ruiskuteta ilmakehään.

"Ja tässä on se, mitä lentokoneet pölyttävät tai ruiskuttavat ilmasta!" lukee 17. tammikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Kuvaa on jaettu tammikuun aikana kaikkiaan yli 1 600 kertaa. Väite on levinnyt myös muilla kielillä, kuten romaniaksi ja tšekiksi.

Päivityksessä on kuva muovipakkauksesta, jonka kyljessä lukee "Omikron".

“Bacillus-reagenssi ‘Omicron!’", viestissä sanotaan.

Bacillus on erään bakteerisuvun nimi ja reagenssi on puolestaan aine, jota käytetään kemiallisen reaktion aikaansaamiseksi.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 27.1.2022)

Päivityksen alla olevissa kommenteissa jotkut käyttäjät tulkitsevat kuvan osoitukseksi siitä, että koronan omikron-varianttia levitetään lentokoneista käsin.

Kyseessä on viittaus salaliittoteoriaan kemikaalivanoista. Teorian mukaan lentokoneiden jättämät tiivistymisvanat ovat kemikaaleja, joita hallitus suihkuttaa ilmakehään erilaisiin pahansuopiin tarkoituksiin. Todellisuudessa jäljet ovat kuitenkin vesihöyryä, joka tiivistyy jääkiteiksi suurissa korkeuksissa.

Kuvakaappaus virheellisen Facebook-päivityksen kommenttikentästä (otettu 27.1.2022)

Päivityksen mukaan kuva on otettu Kbelyn lentokentällä Tšekissä. Romaniankielisessä versiossa kuvan väitetään kuitenkin olevan otettu Razgradin kaupungissa Bulgariassa.

Väitteen tarkistamiseksi AFP teki käänteisen kuvahaun. Varhaisin AFP:n versio kuvasta on 10. päivä joulukuuta 2021 julkaistu bulgarialainen Facebook-päivitys, jonka väitettiin olevan peräisin niin ikään Razgradin kaupungista.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 28.1.2022)

Kuva oli myös 23. jolukuuta julkaistu huumorisivustolla 9GAG, jonne käyttäjät jakavat hauskoja kuvia ja meemejä muiden nähtäväksi.

Haun tuloksena selvisi myös, että kuva ja väite yhteydestä omikron-varianttiin on tarkistettu useilla kielillä myös muiden faktantarkistajien toimesta. Slovakian poliisin faktantarkistussivusto kiisti väitteet 10. tammikuuta. Myös venäläiset ja kazakstanilaiset verkkosivustot ovat todenneet väitteen virheelliseksi.

Yritys valmistaa muovirakeita

Kuvan säkeissä on myös internetosoite, joka johtaa tuotteen valmistajan verkkosivustolle.

Omikron on italialainen, Torinossa sijaitseva "autoteollisuuden, kodinkoneiden ja teknisten" muovien valmistaja. Verkkosivuston mukaan yritys on ollut toiminnassa yli 45 vuotta. Yritys kommentoi AFP:lle sosiaalisessa mediassa leviäviä kuvia näin:

"Meillä ei ole mitään tekemistä koronan tai lääkkeiden tai vastaavien kanssa, tuotantomme on muovirakeita, erityisesti talkilla täytettyä ja lasilla vahvistettua polypropeenia (PP). Tuotteita, joita käytetään tuhansilla aloilla ja päivittäisessä käytössä, ne eivät ole myrkyllisiä tai vaarallisia", toimitusjohtaja Giancarlo Rizzi kertoi AFP:lle 13. tammikuuta 2022.

Rizzi lisäsi, että muovit valmistetaan rakeina eikä niitä kuljeteta lentoteitse.

Yrityksen verkkosivustolla luetellaan tuotteiden eri käyttökohteita. Näihin kuuluvat mm. putket, muoviset huonekalut, työkalukotelot ja erilaiset komponentit. Polypropeeni on termoplastinen polymeeri, jota valmistetaan propeenista ja käytetään useissa tarkoituksissa, kuten kalvoissa, kuiduissa, köysissä, levyissä ja putkissa, Muoviteollisuus Ry:n verkkosivuilla kerrotaan.

Kuvakaappaus italialaisen Omikron-yhtiön verkkosivustolta (otettu 28.1.2022)

Omikron-yhtiön tuotteita on lisäksi myytävillä useilla eri muoviteollisuuteen liittyvillä sivustoilla. Esimerkiksi suuri saksalainen muovien ja kemikaalien jälleenmyyjä Biesterfeld kuuluu yhtiön toimittajiin.

Nimeä Omikron käytetään monissa yhteyksissä

Italialainen valmistaja toteaa, että Omikron-nimeä käytetään useissa eri yhteyksissä:

"Omikron on kreikkalaisten aakkosten viidestoista kirjain, ja sitä käytetään eri yhteyksissä, yritysten tuotemerkeissä, videopeleissä, saarten nimissä ja tähdissä, ja nyt myös koronan aiheuttavan viruksen muunnoksen nimenä", Rizzi selittää.

Italialaisen Omikron-yrityksen tavaramerkki on rekisteröity Euroopan unionin teollis- ja tekijänoikeusvirastossa, jossa luetellaan sen valmistamat tuotteet. Hakusanalla “omikron” sivustolta löytyy useita muitakin tällä nimellä rekisteröityjä yrityksiä.

Kun eteläafrikkalaiset tutkijat havaitsivat omikron-variantin marraskuun lopulla 2021, se nimettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) päättämän nimikkeistön perusteella kreikkalaisen kirjaimen mukaan. Kreikkalaisia aakkosia suosittiin, koska ne ovat "helposti lausuttavia ja neutraaleja", WHO kertoo.

Myös aiemmin verkossa on liikkunut erilaisia vääriä väitteitä koronapandemiasta, jotka perustuvat eri yhteyksissä, kuten videopeleissä tai elokuvajulisteissa, esiintyvään omikron-nimeen.

Virus, ei bakteeri

AFP on lisäksi aiemmin tarkistanut virheellisiä väitteitä, joiden mukaan Covid-19-tauti olisi bakteerin aiheuttama. Lääketieteen asiantuntijat ja maailmanlaajuiset terveysjärjestöt, kuten WHO, ovat kuitenkin todenneet, että Covid-19-taudin aiheuttaa SARS-CoV-2 -virus.

Terveysviranomaiset esimerkiksi Singaporessa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Suomessa ovat yhtä mieltä siitä, että taudin aiheuttaa kyseinen virus. Sitä tukevat myös tieteelliset tutkimukset eri maissa, kuten Australiassa, Italiassa ja Ranskassa.

Lisäksi AFP on tarkistanut useita virheellisiä väitteitä, joiden väitetään todistavan kemikaalivanojen olemassaolo (esim. täällä ja täällä).

9. helmikuuta 2022 Artikkelissa luki virheellisesti, että Razgrad sijaitsee Romaniassa. Todellisuudessa Razgrad on Bulgariassa.
COVID-19