Yhdysvaltain terveysministeri Robert F. Kennedy Jr. ei ole voittanut rokotteita koskevaa oikeusjuttua Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa

Yhdysvaltain uusi terveysministeri Robert F. Kennedy Jr. on tunnettu pitkän linjan rokotekriitikko, joka on muun muassa väittänyt rokotteiden aiheuttavan autismia. Jo muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa levisi väitteitä, että Kennedy oli voittanut oikeustapauksen suuria lääkeyhtiöitä vastaan ja että Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi, etteivät koronarokotteet ole rokotteita. Väitteet ilmestyivät uudelleen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump valitsi Kennedyn uuteen hallintoonsa. Yhdysvaltain korkein oikeus ei ole kuitenkaan koskaan tehnyt tällaista päätöstä. Koronarokotteet ovat rokotteita, ja nykytiedon mukaan ne ovat turvallisia ja tehokkaita ja vähensivät merkittävästi kuolemia pandemian aikana. 

"Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kaunis ja merkittävä päätös: Covid-rokotteet EIVÄT ole rokotteita. Robert F. Kennedy Jr. voitti oikeusjutun kaikkia lääkealan lobbareita vastaan", alkaa suomenkielinen Facebook-päivitys, joka julkaistiin 5.5.2025. Siinä väitetään lisäksi, että korkein oikeus "vahvistaa päätöksessään, että Covid-mRNA-geeniterapioiden aiheuttamat vahingot ovat selvillä".

Väitteitä jaettiin kymmeniä kertoja Facebookissa. Ne levisivät laajasti myös muilla kielillä, kuten ruotsiksi, saksaksi, kroatiaksi, hollanniksi, tšekiksi ja unkariksi.

Suomenkielinen versio on suora käännös muilla kielillä jaetusta tekstistä, joka puolestaan on hyvin samankaltainen kuin muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa kiertänyt teksti. AFP kirjoitti väitteistä myös tuolloin.

Väitteet ovat yhä epätosia.

Image
Kuvakaappaus epätotta väitettä levittävästä Facebook-päivityksestä (otettu 23.5.2025)

Donald Trump nimitti Robert F. Kennedy Jr.:n uudeksi terveysministeriksi pian virkaanastujaistensa jälkeen tammikuussa 2025. Valinta herätti paljon huomiota, sillä Kennedy, Yhdysvaltain entisen presidentti John F. Kennedyn veljenpoika, on tunnettu rokotekriitikko, joka on levittänyt toistuvasti disinformaatiota rokotteista ja muista terveyteen liittyvistä aiheista. Hän on esimerkiksi kannattanut vääräksi osoitettua väitettä, että autismi liittyy rokotteisiin. Ennen kuin Kennedystä tuli terveysministeri, hän oli perustamansa rokotteita vastustavan Children's Health Defense -ryhmän puheenjohtaja.

Ei oikeuden ratkaisua

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaisut ovat julkisesti saatavilla oikeuden sivuilla. Kennedy on ollut mukana vain yhdessä korkeimmassa oikeudessa käsitellyssä oikeusjutussa sen jälkeen, kun koronapandemia alkoi vuonna 2020 ja Pfizer/Biontechin koronarokote sai hätäkäyttöluvan Yhdysvalloissa joulukuussa 2020. Kyseinen päätös tehtiin 29.4.2025, ja siinä oli kyse sairaaloiden nostamasta kanteesta, joka koski vähätuloisten ja ilman vakuutusta olevian potilaiden saamia tukia.

Yhdysvaltain terveysministeriö on myös kiistänyt väitteet oikeusjutusta. "Väitteet eivät pidä paikkansa", ministeriön edustaja sanoi AFP:lle 7.5.2025. Kun väitteet levisivät vuonna 2022 ja Kennedy oli yhä Children's Health Defensen puheenjohtaja, järjestön edustaja sanoi AFP:lle, että väite oli "epätosi".

mRNA-rokotteet määritellään rokotteiksi

Korkeimman oikeuden väitetään päättäneen, että mRNA-koronarokotteet eivät ole rokotteita. Tämä ei pidä paikkansa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan "rokotteet ovat lääkevalmisteita, joilla ennaltaehkäistään tartuntatauteja sekä niihin liittyviä jälkitauteja, vammautumisia ja kuolemia".

Virologian professori Ulrike Protzer Münchenin teknillisestä yliopistosta avasi rokotteiden toimintaa. Hän on myös tutkija Saksan infektiotutkimuskeskuksessa. "Rokote aktivoi immuunivasteen, joka nimenomaisesti kohdistuu patogeeniin", Protzer kertoi AFP:lle. "Immuunivasteen tarkoitus on estää patogeenejä pääsemästä sisään kehoon ja aiheuttamasta tauteja." Myös mRNA-rokotteet toimivat näin.

Tämä vahvistettiin AFP:lle 8.5.2024 Paul Ehrlich-instituutista, joka on Saksan rokotteista ja biologisista lääkkeistä vastaava laitos. "Myös mRNA-rokotteita käytetään yksinomaan tartuntatautien ehkäisyyn tai hoitoon",  instituutilta sanottiin. Niillä ei myöskään ole "geenejä muuttavaa vaikutusta".

Geeniterapiat ja mRNA-rokotteet toimivat eri tavoin

Sosiaalisen median päivityksissä mRNA-rokotteita kutsutaan virheellisesti "geeniterapioiksi". Paul Ehrlich -instituutin mukaan "geeniterapiat muokkaavat geneettistä tietoa geneettisten sairauksien ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi". Tämä ei päde mRNA-rokotteisiin. "Kaiken saatavilla olevan tiedon mukaan mRNA-rokotteiden sisältämä niin kutsuttu 'lähetti-RNA' ei muuta ihmisen geeniperimää." Rokotteiden mRNA (lähetti-RNA) ei pääse sisään solun tumaan, jossa perimä sijaitsee.

Geeniterapiassa "varmistetaan tarkasti, että immuunivastetta ei synny, sillä silloin terapia ei olisi pysyvää", Protzer lisäsi. mRNA-rokotteet toimivat päinvastaisella tavalla: "Toisin kuin geeniterapiassa niiden tarkoituksena on saada aikaan tietty immuunivaste."

Marcus Altfeld, saksalaisen Leibniz-virologiainstituutin tieteellinen johtaja ja sen virusimmunologian laitoksen johtaja, sanoi AFP:lle 8.5.2025: "mRNA-rokotteet eivät muuta ihmisen geenejä. Tämä olisi geeniterapian tavoite."

Pitkäkestoiset haittavaikutukset ovat harvinaisia

Päivityksissä väitetään lisäksi, että mRNA-rokottteiden aiheuttamat haitat "ovat selvillä". Joissakin muilla kielillä julkaistuissa versioissa viitataan haittoihin, joita "ei voi korjata".

Paul Ehrlich -instituutilla viitattiin "erittäin kattaviin" tietoihin, jotka perustuvat "kliinisiin tutkimuksiin, jotka käsittävät kymmeniä tuhansia henkilöitä ja poikkeuksellisen suuren määrän rokotuksia Euroopan talousalueella hyväksytyillä koronarokotteilla". Tiedot osoittavat, että "rokotteet ovat turvallisia, tehokkaita ja että yleensä ottaen niitä siedetään hyvin".

Protzer sanoi, että pitkäkestoisia oireita mRNA-rokotteen saamisen jälkeen voi ilmaantua "hyvin harvinaisissa tapauksissa". "Tässä ei kuitenkaan ole kyse suoraan mRNA-rokotteen aiheuttamasta vahingosta, vaan yleensä liiallisesta immuunivasteesta tai tulehdusreaktiosta", hän sanoi.

Koronarokotteiden haittavaikutukset on listattu Euroopan lääkeviraston (EMA) sivuilla. Joulukuuhun 2023 mennessä koronarokotteita oli annettu noin miljardi annosta Euroopan talousalueella. EMA:lle on raportoitu noin 12 000 kuolemantapausta. Määrä vastaa "noin 0,001 ilmoitettua kuolemantapausta 100 annettua rokoteannosta kohden". Jos jollakin on oireita tai hän kuolee rokotuksen jälkeen, tämä ei välttämättä tarkoita, että se johtui rokotteesta.

Sydänlihastulehdus ja sydänpussitulehdus ovat mRNA-rokotteiden vakavia haittavaikutuksia, joita on todettu erityisesti nuorilla miehillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ne ovat kuitenkin "hyvin harvinaisia". Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan suurimmassa riskissä olevista 16–24-vuotiaista miehistä 4–7 henkilöä 100 000:sta sairastuu sydänlihastulehdukseen 28 päivän sisällä toisesta annoksesta Pfizerin rokotetta.

AFP:n rokotusaiheisia faktantarkistuksia on luettavissa suomeksi lisää täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä