Naisten 7,5 kilometrin sprinttikilpailu IBU:n maailmancupissa Itävallan Hochfilzenissä 10. joulukuuta 2021 ( AFP / Joe Klamar)

Kansanedustaja ei kirjoittanut Twitterissä, että ampumahiihto olisi rasistinen laji

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Helmikuussa verkossa levisi kuva, jonka esitettiin olevan kuvakaappaus kansanedustaja Iiris Suomelan (vihr.) Twitter-kirjoituksesta. Satoja kertoja vuorokauden sisällä jaetussa kuvassa Suomela vaikuttaa väittävän, että ampumahiihto olisi rasistinen laji, koska kilpailun maalitaulut ovat mustia. Kuvakaappauksen aitoudesta ei kuitenkaan ole todisteita: kirjoitusta ei löydy Suomelan Twitter-tililtä. Suomela lisäksi kertoi AFP:lle, ettei kuvakaappaus ole aito. Lisäksi kuvakaappauksessa vaikuttaisi olevan linkki vihreiden verkkosivustolle, mutta kyseistä artikkelia ei sivustolta löydy. 

"Iiris ja oleelliset asiat -- Uusi pohjanoteeraus", lukee 31. tammikuuta 2022 julkaistussa Twitter-päivityksessä. Päivityksessä on kuvakaappaus, jossa näkyy kansanedustaja Iiris Suomelan väitetty Twitter-kirjoitus. Kuvaa jaettiin Facebookissa yli 400 kertaa vuorokauden sisällä (esim. täällä ja täällä). Linkkiä kirjoitukseen ei kuitenkaan löydy. 

Väitetyssä kuvakaappauksessa Suomela kommentoi ampumahiihdon rasismia:

"Miksi ampumahiihdossa käytetään mustia kohteita, ja kun kohteeseen osutaan, niin se peitetään valkoisella? Tämä asetelma on rasistinen eikä sovi enää nykymaailmaan. #rasismi".

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 2.2.2022)

Kirjoitusta ei kuitenkaan löydy Suomelan Twitter-sivulta. Myöskään hakukoneista ei löydy mainintaa, että Suomela olisi ottanut kantaa ampumahiihtoon joulukuussa.

Suomela kertoi AFP:lle 1. helmikuuta, että verkossa leviävä kuvakaappaus ei ole aito. Suomela kiisti asian myös Twitterissä:

"Minusta leviää somessa väärennetty kuva twiitistä, joka käsittelee ampumahiihtoa. En ole tällaista ikinä twiitannut eikä minulla ole mitään ampumahiihtoa vastaan", Suomela kertoi Twitterissä 1. helmikuuta 2022.

"Ruutukaappausten väärentäminen on todella helppoa, mutta toisaalta yleensä on myös helppoa tarkistaa, mitä ihminen on oikeasti twiitannut tai sanonut", hän lisää.

Suomela on aiemmin ottanut kantaa rasismia vastaan. Esimerkiksi lokakuussa 2021 Suomela herätti huomiota, kun hän kritisoi kokoomusta siitä, ettei puolueessa puututa kunnolla rasismiin ja seksismiin. Verkossa leviävän ilmeisesti väärennetyn kuvakaappauksen voidaankin kenties tulkita pilkkaavan näitä lausuntoja.

Kuvakaappauksessa näkyy myös väitetty linkki vihreiden verkkosivustolle, vaikkakin linkin alareunasta on rajattu pois linkin tarkemmat tiedot. Linkki antaa vaikutelman siitä, että myös ampumahiihtoon olisi otettu kantaa myös vihreiden verkkosivuilla. 

Linkissä olevassa kuvassa näkyy ruotsalainen ampumahiihtäjä Stina Nilsson IBU Cup-kilpailussa Saksan Arberissa 13. tammikuuta 2021. AFP kävi läpi vihreiden sivustolla tammikuusta 2021 lähtien julkaistut sisällöt, mutta ei löytänyt kyseistä kuvaa Nilssonista. Tämä viittaa siihen, että kuva on editoitu kuvakaappaukseen jälkikäteen eikä kyseessä ole aito linkki.

Lisäksi sanahaun tuloksena selvisi, että "ampumahiihto" mainittiin lyhyesti vain yhdessä viestissä vihreiden sivustolla julkaistussa artikkelissa 24. toukokuuta 2021. Tekstissä keskusteltiin kulttuurin ja urheilutapahtumien merkityksestä Joensuulle, ei rasismista.