Ruotsin syyttäjä ei ole aloittanut viranomaisiin kohdistuvaa tutkintaa koronarokotteista
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 9. helmikuuta 2022 16:00
- Lukuaika: 2 minuuttia
- Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Uppsalan syyttäjänvirasto tutkii piikkeihin liittyvää rikosepäilyä -- Ruotsin ‘Fimea’ vastaa törkeistä rikoksista koskien lääkeväärennöksiä ja petoksia", lukee 29. tammikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Facebookin tietojen mukaan viestiä on jaettu yli 200 kertaa.
Päivitys sisältää kuvakaappauksia ruotsinkielisestä asiakirjasta, jossa esitetään väitetyt syytökset Ruotsin lääkeviranomaista vastaan vastaan. Suomessa vastaava viranomainen on Fimea. Asiakirja on myös julkaistu täällä.
Asiakirjassa kehotetaan syyttäjää tutkimaan lääkeviranomaista ruotsalaisten harhaanjohtamisesta virheellisillä tiedoilla liittyen PCR-koronatestiin ja Pfizer/BionTech-koronarokotteeseen. Syyttäjää vaaditaan myös tarkistamaan koronarokotteen sisältö riippumattoman laboratorion välityksellä.
Uppsalan syyttäjälaitos vahvisti AFP:lle, että se oli saanut asiakirjan 20. tammikuuta 2022 ja käynyt sen läpi. Syyttäjä kuitenkin katsoi, ettei tarvetta tutkinnan aloittamiselle ollut.
"On totta, että tällainen vaatimus on jätetty Uppsalan syyttäjälaitokselle. Tutustuessani tapauksen aineistoon olen kuitenkin todennut, ettei ole mitään syytä uskoa, että syytteeseenpanoa edellyttäviä rikoksi olisi asiassa tapahtunut", Uppsalan syyttäjä Victoria Engelkes kertoi AFP:lle 3. helmikuuta.
Engelkes kertoo, että hänellä ei ole koskaan aiemmin ollut vastaavanlaista tapausta. Tapaus on nyt käsitelty loppuun.
Asiakirjan laatijaksi ilmoitetaan viimeisellä sivulla Björn Hammarskjöld, jonka kerrotaan olevan biokemisti ja lastentautien apulaisprofessori Strömstadin akatemiassa. Akatemia on eläkkeelle jääneiden tutkijoiden instituutti.
AFP otti Hammarskjöldiin yhteyttä puhelimitse kysyäkseen onko hän laatinut asiakirjan. Hammarskjöld kehotti AFP:tä ottamaan yhteyttä syyttäjälaitokseen ja kieltäytyi kommentoimasta asiaa tarkemmin.
Virheellisiä väitteitä rikostutkinnoista terveysviranomaisia kohtaan
Sosiaalisessa mediassa on eri puolilla maailmaa esitetty useita virheellisiä tai harhaanjohtavia väitteitä tuomioistuinten terveysviranomaisiin kohdistuvista rikostutkinnoista, jotka liittyvät koronarokotteisiin.
Tyypillisesti kyse on tapauksista, joissa rikosilmoitus on pelkästään toimitettu tuomioistuimelle ja sitten väitetään virheellisesti, että tuomioistuin on aloittanut tutkinnan ja rikosoikeudellinen menettely olisi käynnissä. Monissa tapauksissa syyttäjät ovat kuitenkin todenneet, ettei rikosilmoituksessa ollut perusteita tutkinnan aloittamiselle.
Tammikuussa 2022 AFP tarkisti virheellisen väitteen, jonka mukaan Ison-Britannian poliisi olisi aloittanut terveysviranomaisiin kohdistuvan rikostutkinnan koronarokotteiden vuoksi. Poliisi vahvisti AFP:lle, että rikosilmoitus oli vastaanotettu, mutta tutkinnan aloittamiselle ei kuitenkaan ollut perusteita.
AFP tarkisti vastaavanlaisen väitteen, joka levisi Kanadassa toukokuussa 2021. Väitteen mukaan Kanadan korkein oikeus tutki tiettyjä kanadalaisia poliitikkoja koronatoimien johdosta "rikoksista ihmisyyttä vastaan”. Maan korkein oikeus kuitenkin vahvisti AFP:lle, ettei sen käsiteltävänä ollut kuvattua tapausta.
Kanadan tapauksessa syytteiden esittäjien joukossa kerrottiin olleen saksalainen asianajaja Reiner Fuellmich. Fuellmichiin viitataan myös Ruotsin lääkeviranomaista koskevassa syytteessä. Verkossa levinneessä asiakirjassa esitetyt väitteet ovat lisäksi samankaltaisia kuin Fuellmichin muualla esittämät väitteet PCR-testeistä ja koronarokotuksia.
AFP on tarkistanut Fuellmichin esittämiä virheellisiä väitteitä esimerkiksi näissä ranskan- ja englanninkielisissä artikkeleissa.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä