Punaisen Ristin työntekijä antaa annoksen koronarokotetta Nanterressa, Ranskassa 3. toukokuuta 2021 ( AFP / Bertrand Guay)

Ranskassa ei vaadita koronarokotteen uusimista neljän kuukauden välein

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa on helmikuussa jaettu yli 500 kertaa suomenkielistä videota, jolla väitetään uuden lain Ranskassa velvoittavan ottamaan tehosterokote koronaa vastaan neljän kuukauden välein. Ilman tehosterokotetteen uusimista ei videon mukaan pääse tiettyihin julkisiin tiloihin. Kyseessä on kuitenkin virheellinen tulkinta Ranskan koronatoimista: uusi lainsäädäntö ei velvoita ottamaan enempää kuin kolme annosta koronarokotetta. Säädös ainoastaan lyhentää tehosterokotteen aikamääreen 7 kuukaudesta 4 kuukauteen, jonka sisällä rokote on otettava, jotta koronapassi pysyy vihreänä.

"Pakkopiikki täytyy uusia Ranskassa aina 4 kk välein", lukee 7. helmikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivityksessä näkyy video, jolla Ranskassa asuva suomalainen kertoo maan koronatoimista ja kritisoi Ranskan rokotepassia.

Videota on jaettu Facebookissa yli 500 kertaa. Se on myös julkaistu eri verkkosivustoilla.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 14.2.2022)

Ranskassa rokotepassi on ollut 24. tammikuuta 2022 pakko esittää päästäkseen tiettyihin julkisiin paikkoihin, kuten elokuvateattereihin, museoihin ja kahviloihin.

Rokotepassin saa Ranskassa vihreäksi kolmella eri tavalla: ottamalla täyden rokotesarjan, todistamalla sairastaneensa koronan viimeisen kuuden kuukauden aikana, tai todistamalla terveydentilan estävän rokotteen ottamisen. Rokotepassi korvasi yli 16-vuotiaiden osalta terveyspassin, joka oli voimassa kesäkuusta 2021 lähtien.

"Nyt helmikuun puolessa välissä astuu voimaan uusi laki, jonka mukaan buusterirokote pitäisi hakea neljän kuukauden välein”, videolla väitetään.

Videon mukaan ravintoloihin, kuntosaleille ja ostoskeskuksiin ei pääsisi enää kolmella rokoteannoksella, vaan tehosteannos on otettava “neljän kuukauden välein, että se sun passisi pysyy voimassa.”

“Kauhee! Mitä tässä vaiheessa voi tehdä ? Ei tälläistä hitto voi hyväksyä!”, eräs videon kommentoija kirjoittaa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole oikea tulkinta Ranskan koronatoimista. Lainsäädäntö ei edellytä jatkuvia tehosterokotuksia.

Todellisuudessa Ranskan terveysministeriö ilmoitti tammikuun alussa pelkästään, että tehosterokotuksen ottamista koskeva aikamääre lyhennetään neljään kuukauteen aiemmasta seitsemästä kuukaudesta. 15. helmikuuta voimaan tulevat uudet säädökset koskevat 18 vuotta ja yhden kuukauden täyttäneitä.

"Tehosteannos on otettava viimeistään 4 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Kyse ei siis ole 4 kuukauden välein annettavasta annoksesta", Helsingissä sijaitsevan Ranskan suurlähetystön tiedottaja Joël Ferrand vahvisti AFP:lle 11. helmikuuta 2022.

Ferrand huomauttaa, että nykyisessä laissa “ei säädetä ylimääräisistä tehosteannoksista”, lukuun ottamatta immuunipuutteisia henkilöitä ja lääkärin erityisiä suosituksia.

Ranskan terveysministeriö määrittelee tehosterokotteen tarkoittavan kolmatta annosta Pfizer-BioNTech-, Moderna- ja AstraZeneca-rokotteita. Tehosterokotteeksi lasketaan puolestaan jo toinen annos, jos henkilö on saanut yhden annoksen edellä mainittuja rokotteita ja lisäksi aikaisemman infektion, tai yhden annoksen Janssenin koronarokotetta.

Ranskan viranomaiset harkitsevat parhaillaan rokotepassista luopumista. Hallituksen tiedottajan 9. helmikuuta 2022 antaman lausunnon mukaan “on syytä toivoa", että "maalis-huhtikuun vaihteessa rokotepassista voidaan luopua" parantuneen terveystilanteen takia.

15. helmikuuta 2022 Lisättiin linkki 15. helmikuuta julkaistuihin uusiin säädöksiin 11. kappaleessa.
ROKOTUKSET COVID-19