Epätosia väitteitä Australian avoimissa tapahtuneista sydänkohtauksista leviää verkossa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tammikuussa satoja kertoja jaetuissa suomenkielisissä somepäivityksissä väitetään, että kolme tennispelaajaa on saanut "sydänkohtauksen" tämän vuoden Australian avoimessa tennisturnauksessa. Päivityksissä vihjataan, että väitetyt sydänkohtaukset johtuisivat koronarokotteista. Väitteen mukaan sydänkohtauksen olisi saanut slovenialainen tennispelaaja Dalila Jakupovic, georgialainen Nikoloz Basilashvili ja australialainen Nick Kyrgios. Todellisuudessa kukaan näistä pelaajista ei kuitenkaan ole saanut sydänkohtausta turnauksen aikana. Jakupovic ei edes pelannut vuoden 2022 turnauksessa.

Melbournessa 17. tammikuuta alkanut Australian avoin tennisturnaus on ollut viime aikoina tapetilla mediassa maailmanlistan ykköspelaajan Novak Djokovicin oikeudenkäynnin vuoksi. Djokovicin Australian viisumi peruttiin, koska hän ei ollut ottanut koronarokotuksia.

Nyt sosiaalisessa mediassa on esitetty epätosia väitteitä, joiden mukaan useat turnaukseen osallistuneet rokotetut pelaajat olisivat saaneet sydänkohtauksia.

"Jo ensimmäisellä kierroksella kolme sydänkohtausta", lukee 20. tammikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksessä on lisäksi kuvakaappaus 18. tammikuuta julkaistusta Twitter-päivityksestä:

"Australian Open. Sinne ei pääse kuin rokotetut. Siellä tehtiin myös tenniksen sydärimaailmanennätys", Twitter-päivityksessä lukee.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 27.1.2022)

Vastaavia väitteitä on jaettu suomeksi yli 200 kertaa Facebookissa tammikuussa 2022 (esim. täällä ja täällä). AFP on myös tarkistanut lähes identtisiä päivityksiä puolaksi ja ranskaksi, joissa samojen pelaajien on väitetty jättäytyneen pois turnauksesta joko sydän- tai hengitysvaikeuksien vuoksi.

Facebookissa mainittujen kolmen tennispelaajien nimien jäljille pääsee linkitetyn Twitter-ketjun viimeisestä viestistä. Päivityksessä on kuvakaappaus Free West Media-verkkosivustolla julkaistusta artikkelista.

Kuvakaappaus virheellisestä Twitter-päivityksestä (otettu 27.1.2022)

Artikkelissa väitetään, että rintakipujen vuoksi turnauksesta pudonneet kolme pelaajaa ovat Dalila Jakupovic, Nick Kyrgios ja Nikoloz Basilashvili.

AFP tarkisti väitteet ja ne osoittautuivat vääriksi.

Jakupovic ei osallistunut Australian avoimiin 2022

Twitter-päivityksessä, josta Facebookiin on otettu kuvakaappauksia, on video maassa olevasta tennispelaajasta, joka näyttää kärsivän terveysongelmista. Käänteisen kuvahaun perusteella pelaaja on Jakupovic, mutta video on yli kaksi vuotta vanha.

Sama video on nähtävissä esimerkiksi tässä Sky News-uutiskanavan videoleikkeessä, joka on julkaistu 14. tammikuuta 2020.

Kuvakaappauksien vertailu, jossa vasemmalla on Sky News-uutiskanavan klippi ja oikealla virheellisen Twitter-päivityksen video (otettu 27.1.2022)

The Guardian uutisoi vuoden 2020 turnauksen aikoihin, että monet pelaajat olivat kärsineet hengitysvaikeuksista karsintaotteluiden aikana ja ilmaisseet huolensa ilmanlaadusta. Huono ilmanlaatu johtui savusta, joka oli peräisin Australiassa riehuneista metsäpaloista.

Jakupovic ei kuitenkaan kilpaillut vuoden 2022 Australian avoimissa. Näin ollen väite, jonka mukaan hän olisi saanut turnauksessa sydänkohtauksen, on epätosi.

AFP tarkisti aikaisemmin englanniksi ja unkariksi leviäviä virheellisiä väitteitä siitä, että Jakupovic olisi kärsinyt terveysongelmista vuoden 2022 Australian avoimissa koronarokotuksen takia.

Basilashvili vetäytyi edellisessä turnauksessa ottelusta koronan takia

Toinen sosiaalisessa mediassa mainittu pelaaja, Nikoloz Basilashvili, pelasi vuoden 2022 Australian avoimissa, mutta tippui turnauksesta hävittyään ensimmäisellä kierroksella skotlantilaiselle Andy Murraylle 18. tammikuuta.

Basilashvili ei siis pudonnut kilpailusta terveysongelmien vuoksi, toisin kuin Free West Median artikkelissa väitetään.

Basilashvili kuitenkin vetäytyi ottelusta ATP Cupissa, joka järjestettiin juuri ennen Australian avoimia 5. tammikuuta 2022. Basilashvilin kerrottiin kamppailleen hengitysongelmien kanssa.

Ennen Australiaan lähtöä Basilashvili olikin sairastunut Covid-19-tautiin, joka oli jättänyt hänet "heikkoon kuntoon", Georgian tennisliitto kertoi Facebook-sivuillaan 13. tammikuuta.

"Basilashvili sairastui Covid-19-tautiin joulukuussa 2021. Hänet on rokotettu eikä hän jättäytynyt pois [Australian avoimista]", liitto vahvisti AFP:lle 24. tammikuuta.

Heikkous ja hengitysvaikeudet voivat jatkua koronan jälkeen pitkään, kertoo AFP:n 24. tammikuuta 2022 haastattelema professori ja urheilulääkäri Lukasz Malek.

Malek viittaa brittiläiseen tutkimukseen, joka julkaistiin elokuussa 2021 British journal of Sports Medicine-lehdessä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireet jatkuivat yli 28 päivää 14 prosentilla tutkimukseen osallistuneista urheilijoista. Hengitysteiden oireet viittasivat pitkittyneestä sairaudesta ja urheiluun palaamisen viivästymisestä, Malek kertoo.

Myös Basilashvilin äiti puhui georgialaisille tiedotusvälineille poikansa tartunnasta:

"Nikoloz sai Covid-19-tartunnan ja kärsi tartunnan jälkeisistä oireista. Hän on nyt kunnossa", hän totesi 9. tammikuuta 2022.

ATP Cupin ottelusta vetäytymisen jälkeen Basilashvili pystyi kuitenkin jatkamaan pelaamista, sillä hän osallistui ATP 250 -turnaukseen, joka järjestettiin heti ATP Cupin jälkeen. Hän pelasi Andy Murrayta vastaan 12. tammikuuta.

Kyrgios kilpailee tällä hetkellä turnauksessa

Viimeinen sosiaalisessa mediassa mainittu pelaaja, Nick Kyrgios, kilpailee parhaillaan Australian avoimissa nelinpeleissä.

Hänen viimeisin ottelunsa pelattiin aamulla 27. tammikuuta kello seitsemän Suomen aikaa, eli päiviä sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa väitettiin hänen vetäytyneen kisoista terveysongelmien vuoksi.

Aiemmin tammikuussa Kyrgios ilmoitti vetäytyvänsä Sydney Tennis Classic-turnauksesta positiivisen koronatestin vuoksi. Kyrgios kertoi Twitterissä 7. tammikuuta 2022 olevansa rokotettu, kun hän kommentoi Djokovicin tilannetta.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET