Gabuunikyykäärme Palais de la Decouverte-tiedemuseossa Pariisissa 5. lokakuuta 2018 ( AFP / Joel Saget)

Kyypakkaus ei poista koronarokotetta kehosta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tammikuussa satoja kertoja jaetuissa somepäivityksissä väitetään, että kyypakkauksesta voi olla apu koronarokotteiden haittavaikutuksia vastaan, sillä lääke poistaa "myrkyn" elimistöstä. Lääkkeitä valvova viranomainen Fimea kuitenkin kertoi AFP:lle, että väite ei pidä paikkaansa: Kyypakkaus voi auttaa tulehdukseen, mutta se ei poista elimistöstä mitään. Lääkkeen valmistaja ei suosittele kyypakkauksen käyttöä rokotteiden aiheuttamiin haittoihin. Rokotteet eivät myöskään ole tappavaa myrkkyä.

"KYYTABLETISTA APU PIIKKIHAITTOIHIN ? -- tämä on uskomatonta mutta toimii", lukee 22. tammikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Tekstiä on jaettu muutamassa päivässä yli 400 kertaa (esim. täällä ja täällä) ja se on julkaistu myös Twitterissä.

Päivityksessä väitetään, että 77-vuotias nainen oli vähällä saada "myrkytyskuoleman" koronarokotteen takia. Nainen oli kuitenkin toipunut sen jälkeen, kun nimetön lääkäri oli suositellut hänelle kyypakkauksen käyttämistä. Päivityksessä on kuva Orionin valmistamasta kyypakkauksesta.

Päivityksen mukaan kyypakkaus poistaa ja neutralisoi myrkyn kehosta. Kirjoittaja väittää myös koronarokotteita tappavaksi "myrkyksi".

Molemmat väitteet ovat epätosia.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 25.1.2022)

Rokotteet eivät ole tappavaa myrkkyä

Fimean ylilääkäri Janne Komi kertoi 24. tammikuuta AFP:lle, että väitteet eivät ole paikkansapitäviä. Komi huomauttaa, että Fimean mukaan koronarokotteen turvallisuutta on arvioitu samoilla kriteereillä kuin muissakin myyntilupaprosesseissa.

Rokotteiden turvallisuutta seurataan myös myyntiluvan myöntämisen jälkeen EU-tasoisena yhteistyönä, Fimea kertoo sivuillaan. Rokotteilla ennaltaehkäistään tartuntatauteja sekä niihin liittyviä jälkitauteja, vammautumisia ja kuolemia.

Maailman terveysjärjestön mukaan hyväksytyt koronarokotteet antavat hyvän suojan vakavaa sairastumista ja kuolemantapauksia vastaan. Näin kirjoittaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Siitä lähtien kun virus löydettiin vuoden 2019 lopulla, viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on WHO:n mukaan raportoitu maailmanlaajuisesti yli 5,6 miljoonaa tammikuuhun 2022 mennessä.

Kaikilla rokotteilla, kuten kaikilla lääkkeillä, on haittavaikutuksia. Useimmat niistä ovat lieviä ja ohimeneviä, THL toteaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne ovat tappavaa myrkkyä. Useimmiten haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipua, kuumetta ja lihassärkyä. Vakavat tai kuolemaan johtavat komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia. Näihin kuuluvat nuorilla miehillä havaittu sydänlihastulehdus sekä hyvin harvinainen veren hyytymishäiriön riski, THL kertoo.

THL on tähän mennessä seurannut kuolleisuutta noin 4,4 miljoonan ensimmäisen rokoteannoksen saaneen kohdalla. Seurannassa on todettu, että rokotettujen kuolleisuus rokotuksen jälkeisinä viikkoina on pienempää kuin rokottamattomilla, kun huomioidaan mm. sairaudet, ikä ja sukupuoli, THL kertoo.

Kyypakkaus ei poista myrkkyä kehosta

Komi kertoi AFP:lle, että kyypakkaus ei myöskään poista kyyn myrkkyä tai rokotetta kehosta, vaikka lääke voikin auttaa laskemaan tulehdusta.

"Kyypakkaus sisältää hydrokortisonia, millä on tulehdusta lieventävä vaikutus. Sitä ei kuitenkaan ole tutkittu, eikä sitä pidä käyttää mahdollisiin rokotteen aiheuttamiin paikallisreaktioihin, eikä varsinkaan vakavampiin allergisiin reaktioihin, millainen voi rokotteesta erittäin harvoin seurata", Komi sanoo.

Fimean päällikkö huomautti kesäkuussa 2020, että lääkkeen nimi saattaa antaa harhaanjohtava turvallisuuden tunteen. Kyypakkauksen pienestä hydrokortisonimäärästä ei ole osoitettu olevan hyötyä kyyn puremaan, jos ei haittaakaan, lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim kirjoitti kesäkuussa 2021. Kyyn pureman uhri on toimitettava lääkäriin, ja harvinaisissa tapauksissa puremaa voidaan hoitaa käärmeseerumilla.

Tämä selviää myös lääkkeen pakkausselosteesta: Kyypakkaus on vain "ensiapu" käärmeenpuremaa vastaan, jonka tarkoitus on “helpottaa” potilaan oloa. Selosteen mukaan kyynpurema on harvoin hengenvaarallinen, mutta sen yhteydessä tulee aina hakeutua lääkärin hoitoon.

Lääkettä valmistava Orion kertoi AFP:lle, että vaikean rokotteen aiheuttaman reaktion vuoksi "on aina käännyttävä hoitavan lääkärin puoleen.”

"Kyypakkaus on tarkoitettu ensiavuksi käärmeenpureman sekä mehiläisen ja ampiaisen piston aiheuttamiin reaktioihin -- Orion ei voi suositella lääkevalmisteen käyttöä muuhun kuin myyntiluvan mukaiseen käyttötarkoitukseen", Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio kertoi AFP:lle.

ROKOTUKSET COVID-19