Press Secretary Jen Psaki holds a press briefing in the White House in Washington, DC on 25 January 2022 ( AFP / Saul Loeb)

Somepäivityksessä vääristellään Valkoisen talon lehdistösihteerin sanoja

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tammikuussa satoja kertoja jaetussa somepäivityksessä väitetään Valkoisen talon lehdistösihteerin sanoneen, että Valkoinen talo pyrkii estämään ihmisiä käyttämästä perusoikeuksiaan. Kyseessä on kuitenkin virheellinen käännös lehdistösihteerin sanoista, jotka on myös irrotettu asiayhteydestään. Lehdistösihteeri puhui tiettyjen osavaltioiden pyrkimyksistä vaikeuttaa äänestämistä, ei Valkoisen talon aikeista rajoittaa oikeuksia. Yhdysvaltain demokraattinen puolue on yrittänyt säätää lakeja äänioikeuksien takaamiseksi.

Tammikuun 20. päivänä 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä väitetään, että Valkoisen talon lehdistösihteeri Jennifer Psaki totesi näin:

"Tällä hetkellä kun etsimme keinoja estää ihmisiä käyttämästä perusoikeuksiaan.”

Päivityksessä on videoleike Valkoisen talon lehdistötilaisuudesta 10. tammikuuta.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 26.1.2022)

Facebookin datan mukaan väitettä on jaettu suomeksi yli 350 kertaa. Vastaavia päivityksiä on jaettu tuhansia kertoja myös englanniksi.

Päivitys on todellisuudessa virheellinen käännös Psakin englanninkielisestä lausunnosta. Tekstissä väitetään, että Psaki käytti englanninkielisiä muotoa looking for, eli suomeksi etsitään. Sekä videolta että lehdistötilaisuuden virallisesta pöytäkirjasta käy kuitenkin ilmi, että Psaki todellisuudessa käytti muotoa looking at, eli suomeksi katsoa.

AFP tarkisti väitteen myös kun se levisi englanniksi Yhdysvalloissa. Silloin kyseessä ei ollut käännösvirhe, vaan lehdistösihteerin lausunto oli pelkästään irroitettu asiayhteydestä.

Kuvakaappaus virallisesta pöytäkirjasta, jossa on AFP on korostanut Psakin lausunnon keltaisella (otettu 26.1.2022)

Psaki puhui presidentti Joe Bidenin hallinnon pyrkimyksistä tarkkailla tiettyjä Yhdysvaltojen osavaltioita, joissa äänestysoikeuksia oli rajoitettu. Psaki ei puhunut hallituksen aikeista rajoittaa oikeuksia.

Kun Donald Trump hävisi vaalit vuonna 2020, useat republikaanien hallinnoimat osavaltiot säätivät lakeja, jotka vaikeuttivat äänestämistä. Juuri tähän Psaki viittasi.

Kuten tiedotustilaisuuden pöytäkirjasta ja videolta käy ilmi, Psaki vastasi toimittajan kysymykseen demokraattien aikeista saada läpi kaksi lakiesitystä, joiden tarkoituksena oli helpottaa äänestämistä.

Toimittaja kysyi Psakin näkemystä demokraattisenaattori Krysten Sineman vastalauseille senaatin äänestysmenettelyjen muuttamisesta. Menettelyiden muuttamisella demokraatit olivat pyrkineet saamaan lainsäädäntönsä läpi.

"Onko teillä mitään vastausta senaattori Sineman tuoreeseen lausuntoon, jonka mukaan hän ei kannata sääntöjen muuttamista ja näiden kahden lainsäädännön käsittelyä?", toimittaja kysyi.

Psaki vastasi näin:

"Uskon, että jokaisen on mietittävä tarkkaan, missä he haluavat olla tällä hetkellä historiassa, kun näemme pyrkimyksiä eri puolilla maata rajoittaa ihmisiä käyttämästä heidän perusoikeuksiaan."

Demokraattien lakiehdotukset eivät lopulta menneet läpi senaatissa. Ne pyrkivät takaamaan oikeuden esimerkiksi postiäänestykseen sekä vähintään kahden viikon ennakkoäänestyksen. Myös vaalipäivästä olisi tehty kansallisen vapaapäivä.

"Tämän ei pitäisi olla puoluekysymys - ihmisten perustavanlaatuisen äänioikeuden suojeleminen; ihmisten pitäisi suojella sitä ja puolustaa amerikkalaisia kaikista poliittisista suuntauksista riippumatta. Sen eteen teemme työtä", Psaki sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa.

Bidenin lakiehdotuksessa käsiteltiin myös "gerrymanderointia", jolla tarkoitetaan vaalipiirien piirtämistä uudelleen hallitsevan puolueen eduksi. Lakiehdotuksessa olisi myös vaadittu, että osavaltioiden, joissa on historiallisesti esiintynyt syrjintää, on saatava liittovaltion hyväksyntä ennen vaalilakien muuttamista.

COVID-19