Saksalainen tutkimuslaitos korjasi virheensä koronaraportissaan
Joulukuun lopun jälkeen yli 200 kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä väitetään, että Saksassa yli 95 prosenttia omikrontartunnoista on todettu rokotetuilla. Laskelma kuitenkin perustuu Saksan kansallisen tutkimuslaitoksen raportissaan tekemään virheeseen. Laitos on korjannut julkaisunsa ja virhe ilmoitetaan raportin ensimmäisellä sivulla.
"SAKSASSA 95,58% OMIKRON-TARTUNNOISTA ROKOTETUILLA", lukee 30. joulukuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Facebookin tietojen mukaan väitettä on jaettu yli 200 kertaa.
Päivityksessä käytetään lähteenä Saksan Robert Koch-instituutin (RKI) raporttia, joka on julkaistu 30. joulukuuta 2021. Viikoittaisessa raporttissa kerrotaan maan koronatilanteesta.
Instituutti oli joulukuussa raportoinut, että omikron-varianttia havaittiin 4 020 täysin rokotetulla ja vain 186 rokottamattomalla, Facebook-päivityksessä kerrotaan.
Vielä joulukuussa Saksan hallitus määritteli täyden rokotussarjan tarkoittavan kahta annosta, tai yhtä annosta Modernan rokotteella. Viimeisestä rokotuksesta tuli olla kulunut 14 päivää. Tammikuussa 2022 määritelmää muutettiin niin, että kaksi annosta ei enää riitä.
Instituutin raportissa oleva rokottamattomien määrä 186 oli kuitenkin virheellinen ja se korjattiin myöhemmin raportin julkaisupäivänä, instituutti kertoi AFP:n saksalaisille faktantarkistajille.

Raportin sivulla 14 kerrottiin virheellisesti, että rokottamattomien määrä olisi 186. Virhe on edelleen nähtävissä raportin arkistoidussa versiossa.
RKI:n tiedottaja kertoi AFP:lle 3. tammikuuta, että rokottamattomien omikrontartunnan saaneiden todellinen määrä oli lähes kuusi kertaa suurempi:
"Viikkoraportin osiossa oli valitettavasti virhe. 186 sijaan omikrontartunnan saaneita rokottamattomia oli 1 097".
RKI korjasi raportin myöhemmin julkaisupäivänä ja ilmoitti virheestä raportin ensimmäisellä sivulla.

186 oli todellisuudessa virheellistä raporttia edeltävän viikon, eli 23. joulukuuta julkaistun raportin, rokottamattomien omikrontapausten määrä, jonka RKI oli unohtanut päivittää.
Läpäisyinfektiot lisääntyvät rokotuskattavuuden kasvaessa
Rokotusten tehokkuutta arvioitaessa on tärkeää tarkastella rokotettujen ihmisten osuutta väestöstä.
RKI:n joulukuussa julkaisemassa kuvaajassa selitetään, että kun rokotettujen osuus väestöstä kasvaa, myös rokotettujen koronapotilaiden todennäköisyys kasvaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) totesi saman trendin lokakuussa 2021:
"Täysin rokotettujen osuus tehohoidossa olevista potilaista tulee odotettavasti nousemaan ajan myötä, kun rokottamattomien osuus väestöstä vähenee ja rokotettujen osuus kasvaa.”
Myös Ison-Britannian terveysturvavirasto (UKHSA) viittaa tähän tuoreessa raportissaan omikron-variantista.
RKI:n mukaan on odotettavissa, että rokotusmäärän kasvaessa "läpäisyinfektioita" tapahtuu yhä enemmän. Tämä ei kuitenkaan osoita sitä, että rokotteet eivät olisi tehokkaita.
Läpäisyinfektioilla tarkoitetaan sitä, että potilas saa tartunnan rokotuksesta huolimatta. Vaikka koronarokotteet ovat tehokkaita estämään vaikeaa COVID-19-tautia ja siihen liittyviä kuolemantapauksia, ne eivät kuitenkaan tarjoa täydellistä suojaa uusilta tartunnoilta, Duodecim-aikakauskirjassa kerrotaan.
Rokotteiden teho omikronia vastaan
Kun omikron-variantti ensimmäisen kerran havaittiin marraskuussa 2021, nykyisten koronarokotteiden teho uuden variantin kohdalla ei ollut selvillä.
"Epidemiologinen tieto uudesta virusmuunnoksesta on vielä hyvin alustavaa. Eri maista saadaan uutta tietoa jatkuvasti, minkä perusteella tilannekuva tarkentuu", THL kirjoittaa verkkosivuillaan 28. joulukuuta 2021.
RKI kertoi 7. tammikuuta Isosta-Britanniasta saaduista alustavista tuloksista, jotka ovat osoittaneet rokotuksen tehokkuuden olevan heikompi omikron-varianttia vastaan verrattuna delta-varianttiin. Teho myös heikkenee merkittävästi ajan mittaan.
15 viikon jälkeen toisesta rokotuksesta ei voida enää olettaa, että suoja tautia vastaan on riittävä. "Hyvä suoja" omikronia vastaan voidaan kuitenkin saavuttaa kolmannella rokoteannoksella, RKI kirjoittaa verkkosivuillaan yleisimpien kysymysten alla.
Myös UKHSA totesi 31. joulukuuta antamassaan raportissa, että rokotteen teho omikronia vastaan on heikompi. Mutta "suoja sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan” on UKHSA:n mukaan paljon parempi kuin suoja pelkästään oireita vastaan, “erityisesti tehosteannoksen jälkeen”.
Maailman terveysjärjestö (WHO) varoitti 6. tammikuuta 2022 uudelleen omikron-variantin vaarallisuudesta. Aikaisempien tietojen perusteella omikron vaikutti lievemmältä kuin muut variantit, vaikka se levisikin erittäin nopeasti.
Silti, vaikka omikrontartunta vaikuttaisi olevan vähemmän raju kuin muut variantit, etenkin rokotetuilla ihmisillä, omikronia ei silti tulisi pitää lievänä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.
"Aivan kuten aiemmatkin variantit, omikron vie ihmisiä sairaalahoitoon ja tappaa ihmisiä", hän sanoi.
20. tammikuuta 2022 Korjattiin kirjoitusvirhe ensimmäisessä kappaleessa.