Poliisit kävelevät Suur-Lontoon poliisin pääkonttorin ohi Lontoossa 15. maaliskuuta 2021 ( AFP / Adrian Dennis)

Valeuutisia koronarokotuksiin kohdistuvista rikostutkinnoista leviää verkossa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 19. tammikuuta 2022 11:50
  • Päivitetty 23. helmikuuta 2022 10:44
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Tammikuussa yli 500 kertaa sosiaalisessa mediassa jaetussa artikkelissa väitetään, että Ison-Britannian poliisi ja kansainvälinen rikostuomioistuin ovat käynnistäneet Britannian terveysviranomaisiin kohdistuvan rikostutkinnan koronarokotuksista. Poliisi kuitenkin vahvisti AFP:lle, että tutkintaa ei ole käynnistetty. AFP on tarkistanut useita vastaavia valeuutisia koronarokotusten väitetyistä rikostutkinnoista.

"Iso-Britannia: Koronarokotuksista aloitetaan rikostutkinta", lukee Avoin Media-verkkosivuilla 14. tammikuuta 2022 julkaistun artikkelin otsikossa. Linkkiä artikkeliin on jaettu Facebookissa yli 500 kertaa.

Artikkelissa väitetään, että Suur-Lontoon poliisi ja Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) aloittavat rikostutkinnan useista Ison-Britannian terveysviranomaisista. Viranomaisia syytetään huolellisuuden laiminlyömisestä ja siitä, että “vastuutahot ovat olleet täysin piittaamattomia kaikesta siitä tuhosta, harmista ja kuolemasta, jota koronarokotteet ovat aiheuttaneet”, artikkelissa kerrotaan.

"Poliisi on hyväksynyt, että todistusaineisto osoittaa rikostutkinnan tarpeen", artikkeli jatkuu.

Väitteiden tueksi artikkelissa siteerataan tutkinnan viitenumeroita: 6029679/21 Suur-Lontoon poliisin osalta ja OTP-CR-473/21 ICC:n osalta.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 18.01.2022)

Väitteen tarkistamiseksi AFP oli yhteydessä Suur-Lontoon poliisiin 17. tammikuuta. Poliisin tiedottaja Pete Davey vahvisti AFP:lle, että poliisi oli vastaanottanut syytökset 20. joulukuuta, mutta tutkintaa ei oltu aloitettu.

"Tässä tapauksessa syytösten arvioinnin jälkeen todettiin, että tutkimukselle ei ollut tarvetta. Siksi on väärin väittää, että tutkinta olisi meneillään", Davey sanoo.

Poliisin mukaan viitenumero on aito, mutta se ei tarkoita rikoksen tapahtuneen tai tutkinnan käynnistyneen.

"Ei ole epätavallista, kuten tässä tapauksessa, että viitetiedot luodaan, kun syytöksiä arvioidaan", Davey selittää.

Suur-Lontoon poliisi kiisti väitteet myös 22. helmikuuta julkaistussa tiedotteessa:

"Emme ole löytäneet todisteita, jotka tukisivat väitteitä siitä, että tietoja haitallisista terveysvaikutuksista salataan tai pidätetään yleisöltä kuvatulla tavalla", apulaiskomissaari Jane Connors kertoo tiedotteessa.

Kaikki asiaankuuluvat kansalliset ja kansainväliset sääntelyelimet ovat hyväksyneet koronarokotteet tiukoissa hyväksymisprosesseissa ja monissa tutkimuksissa, tiedotteessa todetaan.

Kansainvälinen rikostuomioistuin sijaitsee Haagissa ja tutkii "henkilöitä, joita syytetään kansainvälisen yhteisön kannalta vakavimmista rikoksista: kansanmurhasta, sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja hyökkäysrikoksista."

ICC ei ollut julkaisuhetkellä vastannut AFP:n tiedusteluihin siitä, oliko tuomioistuin vastaanottanut artikkelissa mainitun rokotuksiin liittyvän tutkintapyynnön.

Tuomioistuin kuitenkin listaa meneillään olevat tutkimukset verkkosivuillaan. Tällä hetkellä tutkinnassa on 16 tapausta eri puolilla maailmaa. Tutkinnat liittyvät pääasiassa sotarikoksiin ja konfliktialueiden väkivaltaan etenkin Afrikan maissa. Yksikään ei tapahdu Isossa-Britanniassa tai liity koronarokotteisiin.

Samankaltaisia valeuutisia oikeudenkäynneistä

Artikkelin lähteenä on World Freedom Alliance-niminen järjestö, jota johtaa kiistanalainen akateemikko Dolores Cahill. Eurooppalainen järjestö kritisoi koronatoimia ja -rokotteita.

AFP on tarkistanut useita Cahillin esittämiä koronaan liittyviä virheellisiä väitteitä pandemian aikana. Heinäkuussa 2020 Cahill, joka työskenteli professorina University College Dublinissa, esiintyi sosiaalisessa mediassa videolla, jolla hän väitti virheellisesti influenssarokotteiden sisältävän koronaviruksia. Marraskuussa 2020 AFP tarkisti Cahillin virheellisen väitteen Irlannin koronatilastoihin liittyen.

Toukokuussa 2021 AFP tarkisti virheellisiä somepäivityksiä, joissa väitettiin Kanadan korkeimman oikeuden tutkivan koronatoimista juontuvia rikossyytteitä Kanadan terveysviranomaisia vastaan. Cahill oli nimetty sosiaalisessa mediassa yhdeksi asian esittelijäksi.

Kanadalaisten terveysviranomaisten ohella syytetyiksi oli nimetty muun muassa paavi Franciscus, kuningatar Elisabet II sekä Bill ja Melinda Gatesin säätiö, joka on tehnyt työtä rokotteiden kehittämisen parissa.

Maan ylin tuomioistuin kuitenkin vahvisti AFP:lle, ettei sen käsiteltävänä ollut tällaista tapausta.

Myös toukokuussa 2021 AFP tarkisti valeuutisen, jonka mukaan Yhdysvaltain hallitus olisi nostanut syytteen joukkomurhasta Bill Gatesia ja muita koronarokotteiden kehittämisen parissa työskennelleitä vastaan.

23. helmikuuta 2022 Lisättiin Suur-Lontoon poliisin 22. helmikuuta julkaisema tiedote.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä