Bill Gates pitämässä puhetta Globaalirahaston (HIV/AIDS, tuberkuloosi ja malaria) konferenssissa 10.10.2019 Lyonissa Ranskassa (AFP / Ludovic Marin)

Yhdysvallat ei ole nostanut syytteitä joukkomurhasta Bill Gatesia vastaan

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Suomalaisen verkkosivun julkaisema artikkeli, joka väittää Yhdysvaltain hallituksen nostaneen koronarokotteiden parissa työskennelleitä henkilöitä vastaan syytteet joukkomurhasta, on kiertänyt sosiaalisessa mediassa tammikuusta lähtien. Väite on kuitenkin epätosi: artikkelin lähteenä käytetty  Human Rights Tribunal International ei ole virallinen tuomioistuin vaan Yhdysvaltojen hallitusta vastustavan järjestön väärennös.

“Yhdysvaltain hallitus syyttää näitä henkilöitä ja järjestöjä sotarikoksista tarkoituksenaan tehdä joukkomurha heikentämällä ihmisten immuunijärjestelmää ja käyttämällä rokotuksia” kirjoitetaan artikkelissa, joka on julkaistu 18.1.2021 Suomen Kokonaisvaltaisen Terveydenhuollon Keskusliitto Ry:n (KTKL) verkkosivuilla.

Artikkelia on jaettu Facebookissa maalis-toukokuun aikana ainakin 90 kertaa ja se on julkaistu 23 eri Facebook-ryhmässä. Väite löytyy esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.

Artikkeli on tarkka käännös muilla kielillä levinneestä väittämästä. AFP kertoi helmikuussa 2021, kuinka identtinen artikkeli väitetyistä joukkomurhasyytteistä kiersi Kroatian sosiaalisessa mediassa. 

Kuvakaappaus Facebook-julkaisusta (otettu 24.05.2021)

Artikkelin mukaan syytettyinä ovat “Bill Gates, Melinda Gates, Anthony Fauci, Christina Grady, Tedros Adhanom, National Governors Association, CDC, WHO, Bill & Melinda Gates Foundation.”

Syytettyjä yhdistää se, että he ovat kaikki olleet vahvasti esillä koronapandemiaan liittyen.

Artikkelissa kerrotaan, että syytetyt määräsivät “väestön jäämään kotiin, käyttämään kasvomaskia, käsineitä ja käyttämään sosiaalista etäisyyttä ympäristössä, jossa ihmiset eivät voi tuottaa vasta-aineita, jotka muodostavat kollektiivisen immuniteetin virusta vastaan.”

Artikkeli väittää, että syytettyjen suunnitelmana oli “saada ihmiset rokotettua Covid-19:tä vastaan, mikä johtaa heikentyneeseen immuunijärjestelmään erillisissä ihmisissä ja johtaa massiivisiin kuolemiin.”

KTKL Ry linkittää artikkelinsa tueksi kansainvälisen tuomioistuimen asiakirjoja. Linkit johtavat International Human Rights Tribunal-verkkosivustolle. Tuomioistuin väittää olevansa Yhdysvaltojen hallituksen alaisuudessa.

Tuomioistuinta ei ole olemassa

Todellisuudessa International Human Rights Tribunal ei kuitenkaan ole virallinen tuomioistuin.

Väitetyn tuomioistuimen nimen voi helposti sekoittaa virallisten kansainvälisten tuomioistuimien englanninkielisiin nimiin kuten International Court of Justice tai International Criminal Court. Myös YK:lla on omia ihmisoikeuskomiteoita.

Mikäli virallinen yhdysvaltalainen tuomioistuin olisi nostanut syytteet maailman johtavia koronapandemiaan liittyviä henkilöitä kohtaan, asiasta olisi uutisoitu ympäri maailman. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä.

Vaikka KTKL Ry:n linkkaamat lähteet vaikuttavatkin nopealla silmäyksellä virallisen tuomioistuimen asiakirjoilta, tarkemmin tarkasteltuna dokumenteissa on epäilyttäviä yksityiskohtia. Esimerkiksi päivämääräksi dokumentteihin on kirjattu “49th Day, Year of Yahweh” (49. päivä, Jahven vuosi, 6022).

Lisäksi osa asiakirjan linkeistä johtaa Reign of the Heavens-järjestön verkkosivuille. Reign of the Heavens-järjestön kerrotaan myös olevan väitetyn tuomioistuimen perustaja. 

Kuvakaappaus KTKL Ry:n linkkaamasta tuomioistuimen asiakirjasta. Kuvasta on ympyröity punaisella päivämäärä sekä linkit Reign of the Heavens-järjestön verkkosivuille (otettu 24.05.2021)

Hallituksenvastainen järjestö

Reign of the Heavens-järjestö ei todellisuudessa kuitenkaan edusta Yhdysvaltojen hallitusta.

Päinvastoin: amerikkalainen ääriliikkeisiin keskittynyt Southern Poverty Law Center (SPCL) listaa Reign of the Heavens-järjestön hallitusta vastustavaksi liikkeeksi.

AFP:n helmikuussa haastatteleman ääriliikkeiden asiantuntijan mukaan Reign of the Heavens-järjestö edustaa ns. sovereign citizen-salaliittoteoriaa.

Sovereign citizen-salaliittoteoreetikot ovat hallitusta vastusta liike, joka syntyi Yhdysvalloissa 70-luvulla, vanhempi tutkija Mark Pitcavage kertoi AFP:lle. Pitcavage työskentelee vihapuhetta tutkivalle organisaatiolle nimeltä Anti-Defamation League.

"He rakastavat väärennettyjen yhteisöjen, siirtokuntien, intiaaniheimojen, tuomioistuinten, pankkien perustamista. Niiden on tarkoitus vaikuttaa aidoilta. He turvautuvat oikeustieteelliseen kieleen ja väärennettyihin yhteisöihin, jotta he saisivat luotua auktoriteetin vaikutelman", Pitcavage sanoi. 

Liikkeen kannattajat uskovat, että vuosien saatossa Yhdysvaltojen oikea hallinto kaapattiin ja korvattiin tyrannisella valtionjohdolla. 

SPLC:n mukaan sovereign citizen-liikkeen edustajat kokevat voivansa itse päättää mitä lakeja he noudattavat. Esimerkiksi verojen keräämistä ei pidetä oikeutettuna.

Samankaltaisia väitteitä myös aikaisemmin

Bill Gates on ollut samankaltaisten koronapandemiaan liittyvien väittämien kohteena myös aikaisemmin.

Reuters ja The Journal tarkistivat identtiset väittämät Bill Gatesin ja muiden julkisuuden henkilöiden joukkomurhasyytteistä toukokuussa 2020. Molemmat julkaisut totesivat, että kyseistä tuomioistuinta ei ole olemassa.

AFP kertoi toukokuussa 2020, kuinka Gatesista on levitetty sosiaalisessa mediassa kymmeniä erilaisia virheellisiä väittämiä koronapandemian aikana.

Gatesin on esimerkiksi virheellisesti väitetty todenneen rokotteiden tulevan tappamaan lähes miljoona ihmistä ja haluavan ihmisille digitaalisen tatuoinnin rokotettujen erottamiseksi muusta väestöstä.

AFP on koonnut kaikki koronaan liittyvät englanninkieliset faktantarkistukset tänne.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 BILL GATES