Modernan koronarokote ei sisällä tappavaa myrkkyä

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Uusi MV-lehti-verkkosivuston julkaisemaa artikkelia, jonka mukaan Modernan koronarokote sisältää tappavaa myrkkyä nimeltä SM-102, on jaettu Facebookissa yli 500 kertaa toukokuun aikana. Väite on epätosi: valmistajan käyttöturvallisuustiedoteessa mainitut haittavaikutukset eivät viittaa SM-102:en vaan kloroformiin, jota itse rokotteissa ei ole.

“Modernan COVID-mRNA koronarokote sisältää tappavaa kemiallista myrkkyä. Suomi on tilannut 2 miljoonaa annosta Modernan koronarokotetta. Järkyttävä kysymys kuuluu nyt: Miksi tämä vaarallinen kemiallinen myrkky on Modernan tuottamassa mRNA-COVID-rokotteessa, jota kutsutaan nimellä SM-102”, kirjoitetaan Uusi MV-lehti-verkkosivustolla (UMV) 24.05.2021 julkaistussa artikkelissa.

Linkkiä artikkeliin on jaettu Facebookissa yli 500 kertaa, esimerkiksi täällä ja täällä. Väite Modernan rokotteessa olevasta tappavasta myrkystä on identtinen Yhdysvalloissa levinneen TikTok-videon väittämän kanssa, joka oli toukokuun aikana saanut 1,3 miljoonaa katselukertaa.

Kuvakaappaus Facebook-julkaisusta (otettu 27.05.2021)

UMV:n artikkeli viittaa Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) julkaisemaan asiakirjaan, jonka mukaan SM-102 on yksi Modernan koronarokotteen ainesosista.

Lehden mukaan SM-102-yhdistettä valmistaa Cayman Chemical Company. Artikkeliin on liitetty kuva yhtiön käyttöturvallisuustiedoteesta, jonka mukaan SM-102 on tarkoitettu “vain tutkimuskäyttöön, ei ihmis- tai eläinlääketieteelliseen käyttöön.”

Artikkeli väittää, että tiedotteen perusteella SM-102-yhdisteellä olevan seuraavat varoitusmerkinnät:

“Epäillään aiheuttavan syöpää. Epäillään vahingoittavan hedelmällisyyttä tai syntymätöntä lasta. Vahingoittaa keskushermostoa, munuaisia, maksaa ja hengityselimiä pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistumisessa. Erittäin myrkyllistä vesieliöille, aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia.”

Artikkelissa todetaan lisäksi näin: 

“Asiantuntijat ja viranomaiset kuitenkin vakuuttavat nyt, että SM-102 on ”turvallinen”. He sanovat, että vain pieniä määriä injektoidaan. He sanovat, että rokotteen kliiniset tutkimukset eivät paljastaneet mitään ongelmia. Mutta miksi tämä myrkky on koronarokotteessa?

Varoitusmerkinnät koskevat kloroformia

UMV:n artikkelin siteeraama käyttöturvallisuustiedote koskee todellisuudessa sekoitetta, jossa 90 prosenttia aineesta on kloroformia. Vaaramerkinnät sen sijaan viittaavat pelkästään kloroformiin, jota varsinaisissa rokotteissa ei puolestaan käytetä.

“Tiedote osoittaa erittäin selkeästi, että SM-102 on yhdistelmä kahta eri kemikaalia. Yhdisteessä on aktiivinen osa, eli lipidi, sekä liuotin, eli kloroformi”, Yorkin yliopiston mikrobiologiaan erikoistunut apulaisprofessori Dasantila Golemi-Kotra kertoi AFP:lle.

Kuvakaappaus Cayman Chemical-yhtiön käyttöturvallisuustiedoteesta, jossa eri yhdisteiden pitoisuudet on AFP:n toimesta ympyröity (otettu 27.05.2021)

Tämän lisäksi Golemi-Kotran kertoo, että tiedotteessa olevat vaaramerkinnät koskevat ainoastaan kloroformia.

McGill Yliopiston mikrobiologian apulaisprofessori Raymond Teller vahvisti tulkinnan.

“Kun tiedotteen lukee tarkasti, on selvää, että vaaramerkinnät viittaavat pelkästään kloroformiin”, Teller selittää.

Kuvakaappaus Cayman Chemical-yhtiön käyttöturvallisuustiedotteesta, josta AFP:n on ympyröinyt kohdan kloroformin vaaramerkinnöistä (otettu 27.05.2021)

SM-102 on puolestaan täysin turvallista. Kyseessä on kationinen lipidi, jota käytetään rokotteissa suojamaan mRNA-molekyylien kuljetusta soluihin.

Derek Lowe, Novartis instituutin kemiallisen biologian lääkeaineiden osaston johtaja, kertoi AFP:lle, ettei SM-102 vaarallisuudesta ole näyttöä.

“Toksikologiset tutkimukset ovat tehty rokotteissa käytetyistä uusista lipideistä, eikä tähän mennessä ole paljastunut minkäänlaisia huonoja vaikutuksia”, Lowe toteaa.

Cayman Chemical Company kertoi AFP:lle, että yhtiö on oikaissut verkossa liikkuvaa väärää tietoa tiedotteessaan 19.05.2021

“Kemikaalit saman nimen alla voivat vaihdella ominaisuuksiltaan esimerkiksi laatuluokan tai formulaation suhteen, joihin vaikuttavat tuotantoprotokollat sekä käyttötarkoitukset”, yhtiö tiedotti.

Kloroformia sekoitetaan usein muiden kemikaalien joukkoon, koska aine toimii liuottimena. Lowe kertoi AFP:lle, että klorofomia käytetään kaupalliseen tarkoitukseen valmistetussa SM-102, jotta ainetta voidaan annostella pienempiin lasipulloihin.

“Yleensä SM-102 kaltaiset yhdisteet ovat erittäin tahmeita ja vahamaisia, joten niitä on vaikea punnita tarkasti. Tämän takia aineen ohentaminen liuottimella tekee prosessista helpompaa”, Lowe selittää.

 Rokotteissa ei ole kloroformia

Kloroformia ei puolestaan ole listattu Modernan rokotteiden ainesosaksi Yhdysvalloissa, Euroopassa eikä Kanadassa.

Moderna ei vastannut AFP:n yhteydenottoihin, mutta Michiganin yliopiston tutkijat Norbert Kaminiski ja Jinpeng Li eivät kuitenkaan näe mitään näyttöä sille, että rokotteet sisältäisivät kloroformia.

“Vaikka yksi yhtiö saattaisi käyttää kloroformia ainesosan valmistusprosessissa, se ei tarkoita, että Moderna käyttäisi kloroformia rokotteessaan”, tutkijat kertovat sähköpostin välityksellä.

Lowe vahvisti saman johtopäätöksen:

“Sen pitäisi olla itsestäänselvää, että rokotteissa ei ole kloroformia.”

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET