Toistaiseksi ei todisteita aivohalvausten lisääntymisestä koronarokotusten myötä Ranskassa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 10. kesäkuuta 2021 16:42
  • Päivitetty 10. kesäkuuta 2021 16:43
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: AFP Ranska
Yli tuhat katselukertaa saaneella Facebook-videolla ranskalainen palomies väittää, että koronarokotukset kasvattavat riskiä aivohalvaukseen. Miehen mukaan Lyonissa sijaitsevan sairaalan hoitaja vahvisti asian. Väitteelle ei kuitenkaan ole todisteita: AFP oli yhteydessä kyseiseen sairaalaan, Rhônen departementin palokuntaan sekä ranskalaiseen hoitajien ammattiliittoon, jotka kaikki kertoivat, ettei aivohalvausten määrässä ole huomattu kasvua rokotusten aloittamisen jälkeen. Lääkkeiden turvallisuudesta vastaava viranomainen ANSM kertoi AFP:lle, että heillä ei ole “mitään todisteita rokotteiden roolille aivohalvausten esiintymisessä.”

“Ranskalaisen ambulanssikuskin terveiset. Murhapiikin vaikutukset ovat kyllä tiedossa”, kirjoitetaan 3.6.2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Facebookin tilastojen mukaan yli sata ihmistä on jakanut päivityksen ja yli tuhat katsonut päivityksen ohessa olevan videon.

Sama video levisi myös Ranskan sosiaalisessa mediassa toukokuun lopussa 2021, jolloin sitä katsottiin satoja tuhansia kertoja 24 tunnin aikana ja julkaistiin kymmenien eri käyttäjien toimesta. AFP tarkisti väitteen heti kun se alkoi leviämään.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 10.6.2021)

Videolla ranskalaisten palomiesten sinipunaiseen paitaan pukeutunut mies kertoo käymästään keskustelusta Lyonissa sijaitsevan Saint Joseph-Saint Luc sairaalan hoitajan kanssa.

“Minulla on kyyneleitä silmissäni. Olemme juuri vieneet epäillystä aivohalvauksesta kärsivän 71-vuotiaan naisen teho-osastolle. - - Tämä rouva oli rokotettu, joten se olen minä joka luo mahdollisen yhteyden - - Sanoin johtoasemassa olevalle hoitajalle: Olen jo jonkin aikaa ollut tekemisissä epäiltyjen aivohalvausten kanssa, joissa potilaat ovat rokotettu - - tämä saattaa kuulostaa salaliitolta, mutta onko tässä mahdollinen yhteys?’ Ja hän vain vastasi kyllä”, mies kertoo.

“Hän kertoi minulle: ‘mutta ehdottomasti - -, meillä on enemmän ja enemmän, ja todella usein rokotusta seuraavien viidentoista päivän sisällä - - ilmoitamme tästä kaikille, mutta mikään ei mene ylös saakka’”, mies jatkaa kameran edessä.

Useat lähteet kiistävät väitteen

Tiedon tarkistamiseksi AFP oli tiistaina 25. toukokuuta yhteydessä Saint Joseph-Saint Luc-sairaalaan Lyonissa. Sairaala kiisti väitteet siitä, että aivohalvausten määrä olisi kasvanut.

“Sairaalakeskus ei ole havainnut kasvua aivohalvausten määrässä rokotuskampanjan käynnistyttyä tammikuussa”, sairaalan tiedottaja kertoi.

Lyonin kaupungin ja Rhônen departementin palokunnan johtaja Serge Delaigue vahvisti tiedon AFP:lle:

“Meillä ei ole ollut viitteitä tällaisesta sitten koronaepidemian alun, ennen tai jälkeen rokotuskampanjan. Videon kommenteille ei ole perusteita”, Delaigue kertoi.

"Se mitä tapahtui ei ollut hyväksyttävää", hän lisäsi videoon liittyen.

Lisäksi Ranskan kansallisen hoitajien ammattiliiton tiedottaja Thierry Amouroux kertoi AFP:lle, että “meillä ei ole ollut mitään viitteitä meidän osaltamme” aivohalvausten määrän kasvusta.

Viimeisimmässä yhteenvedossaan “koronarokotteiden haitallisten reaktioiden seurannassa”, joka julkaistiin juuri ennen kuin video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa, Ranskan lääkkeiden turvallisuutta valvova viranomainen ANSM listasi virallisen lääketurvallisuusdatan.

Datan mukaan “vahvistettujen signaalien” joukossa oli Pfizer-BioNTech-yhtiön rokotteen kohdalla “arteriaalinen hypertensio ” ja Modernan rokotteella “arteriaalisen hypertension tyyppiset verisuonisairaudet.“ Jälkeenpäin on julkaistu tuoreempi versio raportista, jossa todetaan samat signaalit.

Arteriaalinen hypertensio on riskitekijä aivohalvaukselle. Rokotekampanjan alusta saakka kerätty data ei kuitenkaan “tähän päivään saakka, perustuen analysoitujen tapausten tunnusmerkkeihin ja tämänhetkiseen tietoon, ole nostanut esille epäilyttäviä elementtejä rokotteen mahdollisesta roolista iskeemisten aivohalvausten ilmaantuvuudessa", ANSM kertoi AFP:lle tiistaina 25. toukokuuta. Havainnot olivat samat kuin maaliskuussa.

“Uusia elementtejä verrattuna aikaisemmin raportoituihin aivohalvaustapauksiin ei havaittu. Erityisesti näitä tapauksia tullaan monitoroimaan tulevissa raporteissa”, ANSM kertoi.

Ranskassa yli 28 miljoonaa ihmistä oli 7. kesäkuuta mennessä saanut ainakin yhden annoksen rokotetta. Ranskan hallituksen tavoitteena on rokottaa vähintään 30 miljoonaa ihmistä ensimmäisellä rokoteella kesäkuun puoliväliin mennessä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä