Luovutettua verta ei myydä eliiteille ulkomaille

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tässä kuussa Facebookissa satoja kertoja jaetussa päivityksessä väitetään muun muassa, että Suomen Punaisen Ristin (SPR) Veripalvelu myy verta eliiteille ulkomaille, sota-alueille ja kapinallisille ja että kuka tahansa voi ostaa luovutettua verta 1000 euron litrahintaan. Useista lähteistä saadut todisteet kuitenkin osoittavat, että nämä väitteet ovat epätosia tai ne on esitetty ilman oikeaa asiayhteyttä.

"SPR kerää taas verta suomalaisilta eliitin varastoihin ulkomaille", toukokuun alussa julkaistussa päivityksessä sanotaan. "Moni ei ole tietoinen siitä, että SPRn verikauppa on kansainvälinen bisnes", se lisää. "Sotivat maat ja kapinalliset ovat jatkuvia tilaajia."

Yli sata ihmistä on jakanut päivityksen. Tekstiä on jaettu myös täällä, ja samanlaisia väitteitä on esitetty keskustelufoorumeilla useita vuosia (esimerkiksi täällä).

Kuvakaappaus päivityksestä, jossa esitetään harhaanjohtavia väitteitä (otettu 27.5.2022)

"Meillä on niin sairas ja ahne maailma että sanat ei riitä", yksi käyttäjä kirjoitti. Toinen kommentoi: "Mä en ole ikinä ymmärtänyt miks jengi luulee olevansa sankareita, kun luovuttavat verta. Ja sitä mainostetaan jos jollakin somepalstalla.. Eikä niitä kiinnosta vaikka se myydään eteenpäin. Tää on taas sitä, ettei ajatella. Luullaan tekevänsä sankarin työtä."

Päivityksessä esitetään useita muita harhaanjohtavia ja epätosia väitteitä, jotka AFP on tarkistanut.

Veripalvelu ei myy verta eliiteille ulkomaille

Päivityksessä väitetään, että luovutettua verta myydään eliiteille ulkomaille sekä sotaa käyviin maihin ja kapinallisille. Näin ei kuitenkaan ole.

"Veripalvelu toimittaa verivalmisteita [punasoluja ja verihiutaleita] käytännössä vain Suomen sairaaloihin ja terveydenhuollon toimintayksiköihin", Willy Toiviainen, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja, kertoi AFP:lle 18.5.2022. Poikkeuksena ovat muutama kappale harvinaisten veriryhmien punasoluvalmisteita, joita toimitetaan sairaaloihin ulkomaille, jos potilaan omasta maasta ei löydetä sopivaa valmistetta. Vastaavasti Suomeen tuodaan harvinaisia valmisteita potilaille muista maista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vahvisti tiedon. Anne Vaskunlahti, Substances of Foreign Origin -jaoston jaostopäällikkö, kertoi AFP:lle 19.5.2022: "Niin vienti kuin tuontikin on verisiirteiden kohdalla ollut hyvin vähäistä. Fimea seuraa määriä osana valvontaa, vuonna 2021 Suomesta on viety seitsemän verivalmistetta ja Suomeen tuotu neljä verivalmistetta." Valmisteiden määrä viittaa Vaskunlahden mukaan yksittäisiin punasolu- ja verihiutalepusseihin. Veripalvelun Verivalmisteiden käytön oppaan mukaan kooltaan pienin valmiste, 88ml, on punasoluvalmiste kohdunsisäiseen siirtoon, kun taas verihiutalevalmisteet ovat 200-300ml:n pusseissa.

Lisäksi Toiviaisen mukaan punasoluvalmisteita, jotka ovat vanhentuneet tai niitä ei voi käyttää verensiirroissa muista syistä, käytetään raaka-aineena lääkevalmistuksessa. Joitakin valmisteita käytetään tutkimuskäytössä ja reagenssivalmistuksessa Suomessa.

Toiviainen kertoi AFP:lle myös, että verituotteita ei lähetetä ulkomaille avustustarkoituksessa. Tämä ei ole käytännössä mahdollista tuotteiden erityisten kuljetus- ja säilytysvaatimusten vuoksi. "Verivalmisteet (punasolu- ja verihiutalevalmisteet) eivät kestä pitkiä kuljetusmatkoja, ja niiden säilyvyysajat ovat lyhyet. Säilytys, kuljetus ja varastointi vaativat myös oikeita tarkkaan asetettuja lämpötiloja, jotta valmisteet eivät mene pilalle. Siitä syystä katastrofialueille verivalmisteet pyritään saamaan mahdollisimman läheltä."

Luovutettua verta ei myydä kenelle tahansa

Toinen päivityksessä esitetty väite on, että SPR:n Veripalvelu myy verta kenelle tahansa. "On erikoista että SPR myy luovutusverta ihan kenelle vaan, tosin yli 1000€/l ja vieläpä täysin eri nettiosoitteessa terveysportin kautta, johon ei ole pääsyä aiemmalta verenluovutussivustolta."

Väite, että kuka tahansa voi ostaa verituotteita, on epätosi. "Veripalvelu ei myy verivalmisteita kenelle tahansa vaan ainoastaan terveydenhuollon toimintayksiköille asiallista verensiirtotarkoitusta varten", Toiviainen sanoi. Hänen mukaansa Terveysportti on terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu verkkopalvelu, jossa on muun muassa verensiirtohoitoon ja verivalmisteiden käyttöön liittyviä tieto- ja koulutusaineistoja, eikä sillä ole yhteyttä verituotteiden myyntiin. "Verivalmisteiden toimitukset sairaaloille tapahtuvat hoitoyksikköjen ja sairaaloiden verikeskuksien kanssa tehtyjen sopimuksien perusteella ja niihin on omat palvelukanavansa."

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim vahvisti tämän. Terveysportti on sen tytäryhtiö Kustannus Oy Duodecimin tuottama palvelu. "Verkkokaupassamme myymme vain oppi- ja tietokirjoja sekä tietokantoja. Sanomattakin on selvää, että emme myy verituotteita kenellekään", Duodecimin viestintäpäällikkö Minna Hietakangas kertoi AFP:lle 19.5.2022. 

Väite, että verituotteet maksavat yli 1 000€/l on esitetty ilman asiayhteyttä.

Veripalvelu lähetti tämänhetkisen hinnastonsa AFP:lle. Minna Ilmakunnas, erikoislääkäri Helsingin yliopistollisessa sairaalassa, vahvisti, että hinnat pitävät paikkansa. Eri tuotteiden koot on listattu tuotekuvausten yhteydessä Veripalvelun Verivalmisteiden käytön oppaassa.

Tavalliset verituotteet eivät maksa 1 000 euroa litralta, Toiviainen sanoi. "Yleisin valmiste, valkosoluton punasoluvalmiste, maksaa 128,23 euroa. Sen tilavuus on noin 260ml."

Litran hinnaksi tulisi siis 493,19 euroa.

Joidenkin tuotteiden kohdalla hinta on kuitenkin korkeampi kuin 1 000€/l. Esimerkiksi 100ml:n pussi valkosoluja maksaa 945,75 euroa. Yksi litra maksaisi siis 9 457,50 euroa. Samoin kohdunsisäiseen verensiirtoon tarkoitetut punasolut maksavat 350,67 euroa 88:mltä tarkoittaen, että yksi litra maksaisi 4 984,90 euroa.

Koronavirusrokotteet eivät muokkaa verta geneettisesti

Päivityksessä väitetään lisäksi, että "globalistieliitti" varastoi ei-geenimuunneltua verta, koska siitä on tulossa harvinaista "gmo-piikkien" vuoksi.

Väitteitä rokotteista ja geenimuuntelusta esitetään tyyppillisesti Covid-19-mRNA-rokotteiden yhteydessä. AFP on osoittanut useaan otteeseen vääriksi väitteitä, että rokotteet muuntavat ihmisen DNA:ta (esimerkiksi täällä, täällä, täällätäällä ja täällä).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustaja sanoi 24.5.2022, että väitteille, että mRNA-rokotteet liittyvät geenimanipulaation tai että ne tekevät verestä geenimanipuloitua, "ei ole näyttöä".

Suomessa henkilöt, jotka ovat saaneet Covid-19-rokotteen, voivat luovuttaa verta heti, jos heillä ei ole sivuoireita, Veripalvelun verkkosivuilla selitetään. Amerikan Punaisen Ristin mukaan verta voi luovuttaa viipymättä, jos on saanut replikoitumattoman inaktivoidun rokotteen tai mRNA-rokotteen. Niiden, jotka ovat saaneet elävän heikennetyn rokotteen, täytyy odottaa kaksi viikkoa ennen veren luovuttamista.

mRNA-rokote ei voi "koskaan, ikinä, päästä sisään perimään", Kirsty Short, tutkija Queenslandin yliopiston kemian ja molekyylibiotieteiden laitokselta kertoi AFP:lle haastattelussa vuonna 2020.

"Syynä on, että koska perimämme koostuu DNA:sta ja tämä geneettinen materiaali ei ole DNA:ta vaan RNA:ta - biologinen sääntö on, että RNA ei voi asettaa itseään DNA-genomiin", hän selitti.

Toiviainen selitti, että verivalmisteiden tuotannossa ei tapahdu geenimuuntelua: "Ensin veri erotellaan sentrifugissa osiin: punasolut, plasma ja välikerros, joka sisältää verihiutaleita. Punasoluista suodatetaan valkosolut pois, ja sen jälkeen valmiste on valmis. Plasma jäädytetään ja toimitetaan plasmalääkevalmistukseen. Verihiutaleet erotellaan tarkemmin, ja niistä poistetaan punasolujäämät sekä valkosolut. Prosessissa yhdistetään neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet, jotta niitä saadaan tarpeeksi yhteen valmisteeseen. Lisäksi tehdään erityistilauksesta erikoisvalmisteita."

Henkilö luovuttaa verta 13.1.2022 Los Angelesissa Kaliforniassa. ( AFP / Patrick T. FALLON)

Plasmaa käytetään lääkevalmistukseen

AFP tarkisti myös päivityksessä esitettyjä väitteitä, jotka ovat pääosin tosia.

Päivityksessä viitataan vuonna 2017 ilmestyneeseen sveitsiläisdokumenttiin Bisnestä verellä. "Eritoten esille nostetaan veressä olevan plasman jalostaminen lääkkeiksi. Lääkevalmistajat tekevät näin miljardivoittoja", päivityksessä sanotaan. "Esimerkiksi Suomessa ei ole enää omaa plasmalääketuotantoa, joten meiltä verestä eroteltu plasma toimitetaan muualle jatkojalostettavaksi."

On totta, että plasmalääkkeitä ei tuoteta Suomessa tällä hetkellä.

Plasma on nestettä, joka koostuu pääasiassa vedestä mutta joka sisältää myös vasta-aineita, veren hyytymiseen vaikuttavia aineita ja muita valkuaisaineita, Toiviainen selitti. Nämä ainesosat voidaan erottaa ja käyttää lääkkeisiin. Toiviaisen mukaan Suomessa ei ole plasmalääkevalmistusta, joten plasma lähetetään ulkomaille tätä varten. "Muuten se menisi roskiin, mikä olisi varsin hyödyntöntä ja järjetöntä toimintaa", hän sanoi.

Hänen mukaansa lääkkeitä käytetään esimerkiksi verenvuototautien ja vaikeiden vasta-ainepuutosten hoidossa.

Bisnestä verellä -dokumentin havaintoja ei voi soveltaa suoraviivaisesti suomalaiseen kontekstiin.

Suomalaismediat uutisoivat dokumentista laajasti vuonna 2018, kun YLE esitti sen (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).

Raporttien mukaan USA:ssa, joka on maailman suurin plasman tuottaja, ihmisille maksetaan veren luovuttamisesta ja joillekin se on ainoa tulonlähde.

Suomessa verenluovuttajille ei kuitenkaan makseta. Tästä on säädetty veripalvelulaissa.

Mikä on Veripalvelun taloudellinen tilanne?

Myös Veripalvelun taloudellista tilannetta käsitellään päivityksessä. "SPR on verovapaasti toimiva yksityinen yhdistys", päivityksessä sanotaan. Siinä sanotaan myös, että Veripalvelulla on "monopolimainen asema" ja että se voi määrittää tuotteidensa hinnan itse.

Nämä väitteet ovat pääosin totta.

"Veripalvelu on vapaa määrittelemään itse hinnan, joka perustuu toiminnan kustannuksiin. Olemme luonnollisesti velvollisia toimimaan erittäin kustannustehokkaasti ja pitämään hinnat kurissa", Toiviainen kertoi AFP:lle. Hänen mukaansa hinnat nousivat viimeksi vuonna 2014. Yleinen kustannustaso vaikuttaa hintoihin, joten on todennäköistä, että hinnat nousevat jossain vaiheessa esimerkiksi kasvavien materiaali- ja palkkakulujen vuoksi.

Vaskunlahti vahvisti, että Fimealla ei ole roolia hinnoittelussa. Yleisesti ihmisperäisillä valmisteilla, kuten veriverivalmisteilla, kudos- ja solusiirteillä ja elinsiirteillä, ei saa käyttää voiton hankkimiseen, hän sanoi.

Vaskunlahti lisäsi, että "veripalvelutoiminta on luvanvaraista, mutta muita luvanhakijoita ei ole toistaiseksi ollut." Tämä tarkoittaa, että SPR:n Veripalvelu on alan ainoa toimija tällä hetkellä.

"Veripalvelun toiminnasta valtaosa on yleishyödyllistä ja näin verovapaata (esimerkiksi verivalmisteet)", Toiviainen kertoi AFP:lle 24.5.2022. "Meillä on kuitenkin myös jonkin verran sellaisia toimintoja, jotka kuuluvat verollisuuden piiriin."

Verohallinto ei voi kommentoida yksittäistapauksia, mutta johtava veroasiantuntija Charlotta Långström kertoi AFP:lle 23.5.2022, että "yleishyödyllisen yhteisön tulee toimia yleiseksi hyväksi." Niillä voi olla muutakin toimintaa, mutta yleishyödyllinen toiminta ei saa jäädä vähäiseksi muuhun toimintaan nähden. "Arviointi tehdään aina tapauskohtaisesti ja kokonaisharkintaan perustuen", hän sanoi. Elinkeinotulo on verotettavaa tuloa.

Johtajan palkka

Päivityksessä käsitellään myös Veripalvelun johtajan palkkaa. "Veripalvelun johtaha Martti Syrjälä saa yli euron jokaisesta verenluovutuksesta. Palkka vuodessa yli 270 000€. Luovutuksia vuodessa n. 210 000", siinä sanotaan.

Veripalvelun työntekijöiden palkat eivät ole julkista tietoa, mutta yksilöiden verotiedot ovat yleisesti saatavilla verotoimistoissa. Lisäksi sanomalehdet kokoavat osan tiedoista verkkoon. Iltalehden Verokoneen mukaan Syrjälän ansiotulot vuonna 2020 olivat 0,27 miljoonaa euroa. Verokone ei kuitenkaan erittele tulojen lähteitä.

Syrjälä jäi eläkkeelle 1.4.2022, kuten terveysalan julkaisuissa uutisoitiin (esimerkiksi täällä).

Toiviainen kertoi AFP:lle 24.5.2022, että "[Veripalvelun työntekijöiden] palkkataso eri tehtävissä vertautuu terveydenhuollon toimialaan."

Oikeusjuttu

Lopuksi päivityksessä sanotaan, että Veripalvelun johto maksaa suuria summia rahaa konsulttipalveluista, kuten ohjelmassa 45 minuuttia paljastettiin. "Syyttäjän arvion mukaan konsultti laskutti SPR:lta palveluista perusteetta satoja tuhansia euroja. Hankintoja ei kilpailutettu, ja niistä oli sovittu suullisesti", päivityksessä sanotaan. "Oikeus katsoi, että SPR:n Veripalvelussa oli kuitenkin ollut tapana hyväksyä suullisia sopimuksia."

Tämä on harhaanjohtavaa. Kyseinen 45 minuuttia -jakso esitettiin vuonna 2010. Syytteet hylättiin käräjäoikeudessa vuonna 2013 ja hovioikeudessa vuonna 2015. Elokuussa 2015 korkein oikeus hylkäsi syyttäjän valituslupahakemuksen, eli hovioikeuden päätös jäi voimaan. Tapauksesta uutisoitiin laajasti mediassa aikoinaan (esimerkiksi täällä, täällätäällä ja täällä).