
Covid-19-mRNA-rokotteilla ei ole yhteyttä keskenmenoihin
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 27. toukokuuta 2022 15:20
- Päivitetty 27. toukokuuta 2022 16:11
- Lukuaika: 5 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Päivityksessä on kuva kirjeestä, jossa naisia kutsutaan osallistumaan tutkimukseen, jossa kehitetään mRNA-rokotetta yleistä sytomegalovirusta (CMV) vastaan. Viruksella voi olla vakavia seurauksia vauvoille ja immuunipuutteisille henkilöille. Kirjeen lähettäjänä näyttää olevan Rokotetutkimuskeskus.
Kuvatekstissä lukee: "Kuten maailmalta on runsaasti raportoitu, kokeelliset mRNA-COVID-rokotukset ovat lisänneet keskenmenoja räjähdysmäisesti. Nyt samaa mRNA-tekniikkaa testataan Suomessa Mika Rämetin johdolla estääkseen keskenmenoja tapahtumasta. Koekaniineille maksetaan 400 euron korvaus geenimanipulaation kokeilemisesta heihin."

Uusi MV-Lehti, UusiVerkkomedia ja kymmenet käyttäjät Facebookissa jakoivat väitteitä toukokuun alussa. "Kaamea äijä! Ostaa lapsia 400€:lla!" yksi käyttäjä kommentoi. Toinen kirjoitti: "Tulee mieleen että riskialttiista tutkimuksesta maksetaan palkkio. Kyllä tuonne saadaan tuolla rahalla köyhimmät ja tyhmimmät jonoon."
Ei todisteita väitteille, että Covid-19-rokotteet aiheuttavat keskenmenoja
On virheellistä väittää, että "on runsaasti raportoitu", että "kokeelliset mRNA-COVID-rokotukset ovat lisänneet keskenmenoja räjähdysmäisesti."
Luotettavat mediat ja tieteelliset järjestöt ovat raportoineet päinvastaisista tuloksista. Esimerkiksi The New England Journal of Medicine - (kesäkuu 2021) ja The Journal of the American Medical Association -lehdissä (syyskuu 2021) julkaistuissa artikkeleissa ei löydetty näyttöä, että keskenmenot tai muut raskauteen liittyvät häiriöt lisääntyisivät naisilla, jotka ovat saaneet mRNA-rokotteen.
Tammikuussa 2022 Euroopan lääkevirasto julkaisi tuloksia Covid-19-työryhmänsä katsauksesta. Työryhmä teki yksityiskohtaisen katsauksen usean tutkimuksen perusteella, joissa oli mukana noin 65 000 eri vaiheissa olevaa raskautta. Se ei löytänyt mitään viitteitä raskaudenajan komplikaatioiden, keskenmenojen, ennenaikaisten synnytysten tai sikiölle aiheutuvien haittavaikutusten lisääntyneestä riskistä mRNA-Covid-19-rokotuksen jälkeen.
Julkaisussa sanotaan lisäksi, että henkilöille, jotka ovat raskaana tai jotka saattavat tulla raskaaksi lähitulevaisuudessa, suositellaan rokotteen ottamista, sillä raskauteen liittyy vakavan Covid-19-taudin lisääntynyt riski.
AFP tarkisti epätosia väitteitä Covid-19-rokotteiden ja keskenmenojen yhteydestä useaan kertaan vuonna 2021 (esimerkiksi täällä,täällä, ja täällä).
Monet väitteistä perustuvat rokotteiden haittavaikutuksia keräävien tietokantojen virheelliseen käyttöön. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallituksen Vaccine Adverse Event Reporting System sisältää ilmoituksia keskenmenoista Covid-19-rokotuksen jälkeen, mutta tämä ei todista syy-seuraussuhdetta.
Sen sijaan tietokannan kuvauksessa kerrotaan, että "se sisältää informaatiota vahvistamattomista ilmoituksista koskien haittavaikutuksia (sairauksia, terveysongelmia ja/tai oireita) Yhdysvalloissa hyväksytyillä rokotteilla rokottamisen jälkeen."
Lisäksi kuvauksessa sanotaan, että "ilmoituksia ei voi käyttää sellaisenaan määrittämään, oliko rokotteella yhteyttä haittavaikutukseen tai sairauteen."
Väite, että 82% raskaana olevista naisista, jotka saivat rokotteen raskauden ensimmäisen tai toisen kolmanneksen aikana, koki keskenmenon, perustui puolestaan virheelliselle tulkinnalle The England Journal of Medicine -lehdessä julkaistun artikkelin tutkimusaineistosta.
Yhteensä 3 958 ihmistä osallistui tutkimukseen, mutta harhaanjohtava laskelma otti huomioon vain ne 827 henkilöä, joiden raskaus tuli päätökseen tutkimuksen aikana eikä niitä, joiden raskaus jatkui tutkimuksen päättymisen jälkeen. Vääristymä syntyy sen seurauksena, että laskelma huomioi vain 127 naista, jotka sekä saivat rokotteen raskauden ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella että joiden raskaus päättyi tutkimuksen loppuun mennessä. 104 näistä naisista sai keskenmenon.
Tyypillisesti noin 10-20% raskauksista päättyy keskenmenoon.
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja ja lastentautien ja kokeellisen immunologien professori Mika Rämet kertoi AFP:lle 23.5.2022, että väitteelle, että Covid-19-rokotteet aiheuttavat keskenmenoja, ei ole näyttöä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) edustaja vahvisti 24.5.2022, että väitteen tueksi ei ole näyttöä.
Mitä mRNA-rokotteet ovat?
Vaikka nykyiset Covid-19-mRNA-rokotteet ovat lajissaan ensimmäisiä markkinoilla, ne perustuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta alkaen THL:n koronarokotteista kertovan verkkosivun mukaan.
Sivuston mukaan RNA on lyhenne ribonukleiinihaposta (ribonuclear acid). Ihmissoluissa on erilaisia ribonukleiinihappoja; mRNA:n, tai lähetti-RNA:n (messenger RNA), sisältämän koodin perusteella solut pystyvät tuottamaan eri proteiineja.
Lääketietokeskuksen ylläpitämän Rokotustieto.fi-sivuston mukaan mRNA-rokotteissa mRNA saa solut tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. Covid-19-rokotteiden tapauksessa tämä tarkoittaa Covid-19-viruksen pintaproteiinia. Kun pintaproteiinia annostellaan elimistöön, elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta Covid-19-virusta vastaan ja kehittää vastustuskykyä mahdollista infektiota vastaan.
Tämä eroaa perinteisistä rokotteista, joissa elimistöön piikitetään kuollutta tai heikennettyä virusta, joka saa immuunipuolustusjärjestelmän tuottamaan vasta-ainetta.
Rämet kertoi AFP:lle, että mRNA-rokotteita tutkitaan nyt huomattavasti enemmän kuin ennen pandemiaa.
mRNA-rokotteisiin ei liity geenimanipulaatiota
AFP on osoittanut useaan otteeseen vääriksi väitteitä, että mRNA-rokotteet muuttamat ihmisen DNA:ta (esimerkiksi täällä, täällä, täällä ja täällä).
mRNA-rokote ei voi "koskaan, ikinä, päästä sisään perimään", Kirsty Short, tutkija Queenslandin yliopiston kemian ja molekyylibiotieteiden laitokselta kertoi AFP:lle haastattelussa vuonna 2020.
"Syynä on, että koska perimämme koostuu DNA:sta ja tämä geneettinen materiaali ei ole DNA:ta vaan RNA:ta - biologinen sääntö on, että RNA ei voi asettaa itseään DNA-genomiin," hän selitti.
Rämet sanoi, että mRNA-rokotteet eivät "integroidu genomiin" eivätkä "muuta perimää".
THL:n edustajan mukaan väitteelle geenimanipulaatiosta ei ole näyttöä.
THL:n sivustolla selitetään, että "RNA:n ja DNA:n rakenteet ovat keskenään hyvin erilaisia. Siksi koronarokotteen mRNA ei pysty liittymään rokotetun solujen perimään eli DNA:han." Lisäksi "rokotteen sisältämä mRNA hajoaa elimistössä nopeasti."
Mistä tutkimuksessa on kyse?
Sosiaalisessa mediassa jaetussa kirjeessä kutsutaan 16–40-vuotiaita naisia osallistumaan CMV-rokotetutkimukseen. Rokotteen on kehittänyt Moderna. Tutkimuksen toteuttaa Rokotetutkimuskeskus, ja siitä vastaa Mika Rämet.
Mayo Clinicin mukaan CMV on yleinen virus, joka jää elimistöön pysyvästi infektion jälkeen.
Tutkimuksen verkkosivulla kerrotaan, että vaikka CMV-infektio on yleensä oireeton ja kaksi kolmasosaa ihmisistä saa infektion aikuisikään mennessä, se voi olla hengenvaarallinen sikiöille, keskosille ja immuunipuutteisille henkilöille. Raskaana olevien naisten kohdalla se voi johtaa keskenmenoon, ja se on yleisin ei-perinnöllisen kuulovian ja keskushermoston kehitysviiveen aiheuttaja.
Rokotetutkimuskeskuksen mukaan tällä hetkellä CMV-infektiolle ei ole tehokasta hoitoa, ja paras tapa suojautua sitä vastaan on hyvä käsihygienia. Virus tarttuu erityisesti pienten lasten eritteistä.
Sivustolla selitetään, että tutkimukseen osallistujien ei tule olla raskaana tai suunitella raskautta seuraavan yhdeksän kuukauden aikana. Yli 20-vuotiaiden tulee olla tekemisissä alle 5-vuotiaiden pikkulasten kanssa vähintään kahdeksan tunyia viikossa. Osallistujille maksetaan 50 euroa seulontakäynnistä ja kaksi 170 euron erää tutkimukseen osallistumisesta. Tutkimukseen kuuluu 14 käyntiä ja 21 puhelinkontaktia, ja se kestää kaksi ja puoli vuotta. Tutkimuskäynneille otetaan veri- tai virtsanäyte sen selvittämiseksi, onko tutkimushenkilö sairastanut CMV-infection edellisen käynnin jälkeen. Puolet osallistujista saavat rokotteen ja puolet lumerokotteen, joka on keittosuolaa.
"Modernan rokotekehitys nopeutui selvästi koronarokotekehityksen myötä," Rämet sanoi. "Nyt rokotekehitys on erittäin aktiivista."
27. toukokuuta 2022 Täydennetty Kirsty Shortin lainausta: "Syynä on, että koska perimämme koostuu DNA:sta ja tämä geneettinen materiaali ei ole DNA:ta vaan RNA:ta - biologinen sääntö on, että RNA ei voi asettaa itseään DNA-genomiin," hän selitti.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä