Väitteille aurinkolasien yhteydestä iho-ongelmiin, väsymykseen ja hormonihäiriöihin ei ole asiantuntijoiden mukaan perusteluita

Yli sata kertaa Facebookissa jaetussa päivityksessä väitetään, että aurinkolasien käyttämisellä on kielteisiä vaikutuksia terveydelle kuten iho-ongelmia ja masennusta. AFP:n haastattelemat asiantuntijat kuitenkin kumosivat väitteet sanoen, että niiden tueksi ei ole todisteita. Silmälääkärien mukaan aurinkolasit ovat tärkeä keino suojata silmiä tietyntyyppistä valoa vastaan.

Toukokuun alussa Facebookissa jaetussa päivityksessä esitetään useita väitteitä aurinkolasien käyttämisen vahingollisista seurauksista. Päivitys on käännetty Britanniassa julkaistusta Instagram-päivityksestä, jolla on yli 3000 tykkäystä.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 12.5.2022)

Kommentit päivityksen alla viittaavat siihen, että sen lukijat uskovat väitteisiin. "En ole koskaan käyttänyt aurinkolaseja, minulla on vain ollut tunne että se ei ole hyväksi. Kiitos nyt sain perustelut", yksi käyttäjä kirjoitti Facebookissa. Toinen kommentoi: "Mä en oo ikinä osannu käyttää en arskoja enkä lippistä tms. Mun näkö on aina ollut ku haukalla eikä mitkään luonnonilmiöt tai säätilat oo ollu sellasia et niitä pitäis jotenkin blokata. Onneks sai vapaalla 80-90 luvulla juosta ilman paitaa ja aurinkorasvaa oppi kuuntelemaan et millon tarvii varjoa ja millon valoa."

Väite: Aurinkolasien käyttäminen lisää auringonvalon aiheuttamaa riskiä iholla ja estää D-vitamiinin tuotannon

Päivityksessä väitetään, että aurinkoisena päivänä "valon tietyt aallonpituudet" suodattuvat silmiin ja kertovat aivolisäkkeelle ja käpyrauhaselle, että on aurinkoista mahdollistaen näin ihon varautumisen auringonvaloon ja D-vitamiinen tuottamisen. Aurinkolasien käyttäminen häiritsee tätä prosessia ja "estää ihoa valmistautumasta auringolle altistumiseen", päivityksessä väitetään.

Jakaessaan päivityksen yksi Facebook-käyttäjä kirjoitti: "Muistan jostain lukeneeni, että aurinkolasien käytöllä on yhteys melanoomaan kun esimerkiksi grillaat itseäsi auringon paahteessa aurinkolasit silmillä." Kuvateksti jatkuu toistamalla väitteen, että aurinkolasit estävät kehoa "valmistautumasta" auringonvaloon.

Silmätautiopin professori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta kertoi kuitenkin AFP:lle 12.5.2022, että "D-vitamiinia muodostuu ihossa suoraan auringonvalon vaikutuksesta." Hän lisäsi, että ei ole osoitettu, että silmien kautta tuleva valo vaikuttaisi tähän prosessiin.

Erna Snellman, ihotautien emeritaprofessori Tampereen yliopistosta, kertoi AFP:lle 19.5.2022, että hän ei ole tietoinen aurinkolasien käytön ja melanooman välisestä yhteydestä. "Minun tiedossani ei ole yhteyttä aurinkolasien käytöllä ja melanoomalla", hän sanoi. "Jos tilastollinen yhteys olisi, se ei kuvaa syyseuraussuhdetta vaan minusta kertoisi siitä, että aurinkolasien käyttäjä käyttää laseja, koska viettää paljon aikaa auringossa. Eli syy melanoomiin olisi siinä,  että saadaan paljon säteilyä ja enemmän kuin ne, jotka eivät käytä laseja", hän lisäsi.

Professori Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopistosta huomautti 19.5.2022, että väitteet on esitetty ilman, että niitä olisi tuettu tutkimustuloksilla. Hän sanoi, että väitteille aurinkolasien ja ihon terveyden yhteydelle ei ole "todisteita, vielä".

AFP:n haastattelussa 11.5.2022 Eija Vesti, silmätautiopin professori Turun yliopistosta, huomautti, että jos jollakulla on silmäongelmia, tämä ei tarkoita, että hän esimerkiksi palaisi auringossa helpommin kyseenalaistaen näin päivityksessä esitetyn väitteen. "Jos silmät olisivat pois kokonaan pelistä, niin eihän tällaisten ihmisten nahka pala [seurauksena silmien toiminnan heikentymisestä]. Ihon reagointi on ihan oma asiansa."

Image
Ihmiset nauttivat vapaapäivästä Barcelonetan rannalla Barcelonassa 31.12.2021. ( AFP / PAU BARRENA)

Väite: Aurinkolasien käyttäminen voi sekoittaa unirytmiä ja vaikuttaa hormonisykleihin

Päivityksessä väitetään, että aurinkolasit voivat sekoittaa niiden käyttäjien vuorokausirytmiä, joka säätelee unen ja valvomisen rytmiä, ja täten "johtaa väsymykseen, unettomuuteen ja jopa masennukseen." Väitteessä myös sanotaan, että jos silmät eivät "absorboi auringonvaloa luonnollisesti, hormonisyklit voivat muuttua vakavasti, mikä vaikuttaa moniin eri kehon järjestelmiin (ja mielialaan)."

Uusitalo selitti, että on selvää, että kaamoksessa tai pimeydessä vuorokausirytmi muuttuu ja hidastuu. Aurinkolaseilla ei kuitenkaan ole tähän prosessiin vaikutusta, hän sanoi. Kyseessä on siis teoriasta johdettu väite, "joilla ei kuitenkaan käytännössä ole vaikutusta", hän sanoi.

Vestin mukaan hämäryyden aste on korkeintaan sama kuin sisätiloissa, jos aurinkolaseja aurinkoisella säällä.

Hän huomautti myös, että jos silmät olisivat yhteydessä hormoneihin niin kuin päivityksessä väitetään, tämä vaikuttaisi sokeisiin ihmisiin. Näin ei kuitenkaan ole. "Niin paljon kuin ihmiset käyttävät aurinkolaseja, jos tuollaiset väitteet olisivat totta, niin elämä olisi valtaosalla ihmisistä täysin sekaisin."

Väite: Aurinkolasit väsyttävät silmiä

Päivityksessä väitetään myös, että aurinkolasit voivat väsyttää silmiä, koska niiden täytyy työskennellä enemmän saadakseen luonnonvaloa.

"Lasit voivat väsyttää silmiäsi, koska niiden on työskenneltävä enemmän saadakseen luonnonvaloa. Tämä voi johtaa ajan mittaan huonompaan näkökykyyn", päivityksessä sanotaan.

Aurinkolasit kuitenkin vaimentavat Vestin mukaan vain tiettyjä valon aallonpituuksia eikä tämä huononna näköä.

"Silmä ei työskentele saadakseen valoa", Uusitalo lisäsi. "Silmä on sen sijaan sopeutunut toimimaan erittäin laajalla valoisuuden skaalalla. Sen niin sanottu dynaminen alue on paljon laajempi kuin modernien kameroiden."

Image
Aurinkolaseissa näkyy heijastumia turisteista, jotka ovat ostoksilla kaupassa Shangaissa 14.8.2017. ( AFP / CHANDAN KHANNA)

Väite: Valo on oleellinen ravintoaine ja ihmisten pitäisi käyttää sen koko spektriä

Lopuksi päivityksessä kuvataan valoa ravintoaineena ja väitetään, että "on ratkaisevan tärkeää, että käytämme oikein sen koko spektriä, emmekä blokkaa pois tiettyjä aallonpituuksia."

"Kukaan ei tietenkään kiistä sitä, etteikö auringonvalo olisi elämän perusedellytys samoin kuin ravintokin", Uusitalo sanoi. "Joskus kuitenkin niiden määrää ja laatua kannattaa säädellä."

Hän huomautti, että lyhyemmät aallonpituudet ovat silmällä ja iholla haitallisimpia. Yksi esimerkki on UV-valo, joka ei näy ihmissilmälle ja joka voi aiheuttaa nopeasti pinnallisia vaurioita kuten lumisokeudessa, hän sanoi. Sinisen valon eli lyhytaaltoisen näkyvän valon vaikutukset voivat myös olla haitallisia silmän rakenteille, hän lisäsi. Sekä UV- että sinistä valoa on auringonsäteissä.

"Tämän vuoksi erityisesti kirkkaalla aurinkoisella säällä erityisesti kevään hangilla ja vesillä liikuttaessa (heijastuvan valon määrä) silmät tulisi suojata aurinkolaseilla", Uusitalo sanoi.

Kuinka valita aurinkolasit

Amerikan silmälääkäriyhdistys nimeää UV-suojan kaikista tärkeimmäksi tekijäksi aurinkolaseja ostettaessa: niiden tulisi suodattaa 99% tai 100% sekä UVA- ja UVB-säteilystä, sen ohjeistuksessa sanotaan.

Vesti sanoi, että polarisoivat linssit tekevät näkemisestä helpompaa, jos on valoja heijastavia pintoja kuten vettä. Eriväriset linssit voivat puolestaan parantaa kontrasteja eri olosuhteissa: yksi väri toimii esimerkiksi lumisissa olosuhteissa ja toinen merellä, hän sanoi.

Amerikan silmälääkäriyhdistyksen mukaan nämä piirteet eivät tarjoa suurempaa suojaa auringolta, mutta voivat tehdä näkemisestä helpompaa.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä