Suomalainen panssarivaunu osallistuu Arrow 22 -sotaharjoitukseen Niinisalossa 4.5.2022. ( AFP / ALESSANDRO RAMPAZZO)

Sosiaalisessa mediassa leviää harhaanjohtavia väitteitä Venäjän rajalle kuljetettavista panssarivaunuista

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sadat käyttäjät jakoivat toukokuun alussa Facebookissa videota, jossa useita panssarivaunuja kuljetetaan junalla. Käyttäjät väittävät, että videolla Suomi lähettää panssarivaunujaan Venäjän rajalle. Väite on kuitenkin epätosi. Suomen maavoimat kertoi AFP:lle, että kuljetus oli osa vuosittaista harjoitusta, josta oltiin päätetty jo ennen sotaa Ukrainassa. Tosiasiassa panssarivaunuja kuljetetaan länteen eli poispäin Venäjän rajalta.

Sadat käyttäjät jakoivat toukokuun 2022 alussa Facebookissa videota (täällä ja täällä), jossa näkyy panssarivaunuja liikkuvassa junassa. Yksi videon jakanut käyttäjä kirjoitti: "Suomi alkoi siirtää armeijaansa Venäjän rajoille." Toinen käyttäjä kommentoi: "Nyt hallituksemme leikkii tulella." Ääni videolla kommentoi: "Kyllä rupee oleen ahdasta kohta itärajalla."

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 12.5.2022)

Samanlaisia päivityksiä jaettiin myös muilla kielillä kuten saksaksi ja puolaksi.

Väitteitä sotilaskaluston siirtämisestä Venäjän rajalle on lisäksi jaettu venäjänkielisillä sivustoilla kuten Novostivl:ssa and Avia.pro:ssa.

Venäjän joukkojen hyökkäys Ukrainaan helmikuun 2022 lopussa sai Ruotsin ja Suomen harkitsemaan Natoonliittymistä.Moskova on reagoinut maiden Nato-harkintoihin uhkilla. Venäjän presidentti Vladimir Putin on maininnut useaan kertaan Naton leviämisen itään yhtenä syynä hyökkäykselle Ukrainaan. Video jaettiin sosiaalisessa mediassa tässä kontekstissa.

Ensimmäinen AFP:n löytämä maininta videosta millä tahansa kielellä on päivätty 3.5.2022. Sen julkaisi BelVestnik Telegramissa venäjänkielisen tekstin kanssa. Viesti löytyi videon vesileiman perusteella, joka näkyy joissain Facebook-päivityksistä.

12.5.2022 pääministeri Sanna Marin ja presidentti Sauli Niinistö ilmoittivat, että Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä ensitilassa. Kreml reagoi ilmoitukseen heti sanomalla, että sen täytyisi ottaa sotilas-teknillisiä askeleita, jos Suomi liittyy läntiseen sotilasliittoon, sillä tämä olisi uhka Venäjälle. Sen sijaan useat Nato-jäsenet kuten Norja, Tanska ja Puola ottivat Suomen ilmoituksen myönteisesti vastaan.

Mitä videolla näkyy?

Videolla juna kuljettaa panssarivaunuja, mutta siinä ei itsessään ole päivämäärää tai tarkkaa paikkaa.

Uutistoimisto dpa:n tekemäfaktantarkastus määrittää kuitenkin videon ottopaikaksi Tampereen. Myös AFP jäljitti ottopaikan kaupungin luoteisosaan.

Videolla näkyy taustalla maamerkkinä Näsinneulan näköalatorni.

Kuvakaappaus videosta, jossa näkyy Näsinneulan näköalatorni (otettu 12.5.2022)

Lisäksi videolla näkyy radan vieressä valkoinen kerrostalo, jossa on kaksi riviä parvekkeita, ja punainen savupiippu oikealla puolella. Junarataa reunustaa harmaa metallinen työlava.

Juna kulkee savupiipun ohi länteen eikä itään niin kuin harhaanjohtavissa päivityksissä väitetään.

Kuvakaappaus Facebookissa levinneeltä videolta (vasemmalla) ja Google Street View'sta (oikealla) (otettu 10.5.2022)

Myös uutistoimistot AP ja Reuters käsittelivät videota faktantarkastuksissaan 4.5.2022 ja 5.5.2022, ja YLE kirjoitti siitä suomeksi ja venäjäksi 4.5.2022 ja 5.5.2022. Nämä mediat viittaavat Arrow 22 –sotaharjoitukseen syynä panssarivaunujen kuljetukselle. Lisäksi AFP otti valokuvia sotaharjoituksesta Niinisalossa Länsi-Suomessa 4.5.2022 ja julkaisi niitä Twitterissä seuraavana päivänä. Harjoituksiin osallistui joukkoja Britanniasta, Latviasta, Virosta ja Yhdysvalloista.

Veli-Pekka Kivimäki, avoiden lähteiden tiedustelun vanhempi luennoitsija Johns Hopkins Krieger Schoolissa Yhdysvalloissa, twiittasi samoin 3.5.2022: “Jos näet videon, jossa panssarivaunuja liikkuu junalla Suomessa, syynä on säännöllisesti järjestetty panssarivaunuharjoitus, josta on ilmoitettu. (Arrow 22).” Samalla hän lainasi Suomen maavoimien twiittiä 2.5.2022, jossa ilmoitettiin sotaharjoituksen alkamisesta. Jaetussa twiitissä näkyy panssarivaunuja junissa.

Videossa näkyy kuljetus poispäin Venäjän rajalta vuosittaisessa Arrow-sotaharjoituksessa

AFP lähetti päivityksissä jaetun videon Suomen maavoimille ja kysyi väitteistä. 10.5.2022 maavoimien edustaja Henrik Gahmberg kirjoitti: "Videolla kuljetettavat tankit ovat matkalla käynnissä olevaan Arrow 22 –harjoitukseen. Arrow on vuosittainen tekninen harjoitus, mutta sitä ei ole järjestetty vuoden 2019 jälkeen Covid-19-pandemian vuoksi." Hän lisäsi: "Siitä päätettiin hyvissä ajoin ennen sotaa Ukrainassa eikä liity asiaan mitenkään!"

AFP löysi todisteita harjoituksen vuosittaisesta järjestämisestä. Suomen maavoimat ilmoitti Arrow 19 –harjoituksesta 6.-17.5.2019 lehdistötiedotteessa. Kansainvälinen ja suomalainen media raportoi harjoituksesta (täällä, täällä, täällä). Harjoitus järjestettiin myös vuosina 2018 ja 2017.

Suomen maavoimien lehdistötiedoteessa 14.4.2022 sanotaan, että noin 3400 sotilaan ja 450 sotilasajoneuvon suunnitellaan osallistuvan tämänvuotiseen harjoitukseen. Osa joukoista siirretään Niinisaloon ja sen naapurissa olevaan Kankaanpäähän 26.4. - 2.5. aikana. Kumpikin paikkakunta sijaitsee Tampereelta luoteeseen. "Tela-ajoneuvot siirretään harjoitusalueelle juna- ja lavettikuljetuksin. Tielläliikkujien on hyvä varautua normaalia hitaampaan matkantekoon ja ajoittaisiin ruuhkiin", tiedotteessa sanotaan.

Maavoimien edustaja Gahmberg kommentoi videota: "Panssarivaunuja kuljetettiin Parolan panssariprikaatista Hämeenlinnan vieressä Niinisalon ampuma- ja harjoitusalueelle lähellä Kankaanpäätä." Parola sijaitsee Tampereelta kaakkoon. Google Mapsin mukaan junareitti kulkee Tampereen läpi ja poispäin Venäjän rajalta, joka on noin 270 kilometrin päässä videoiden ottopaikalta.

Lisäksi Gahmberg kirjoitti AFP:lle: "Venäjän rajaa kohti ei ole tehty mitään varustekuljetuksia! Suomeen ei kohdistu välitöntäsotilaallista uhkaa."

17. toukokuuta 2022 AFP korjasi yliopiston nimen Johns Hopkinsiksi
Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
Ukrainan ja Venäjän konflikti