New Yorkin korkein oikeus ei ole tähän mennessä määrännyt, että kaikki rokottamattomat työntekijät olisi palkattava takaisin

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

New Yorkin kaupunki on vaatinut 1.11.2021 lähtien, että kaikilla sen työntekijöillä on ainakin yksi annos Covid-19-rokotetta. Sadat ihmiset menettivät työnsä, kun he kieltäytyivät ottamasta rokotetta. Sosiaalisessa mediassa laajasti leviävissä päivityksissä väitetään nyt, että New Yorkin osavaltion korkein oikeus määräsi, että kaikki irtisanotut rokottamattomat työntekijät on palkattava takaisin ja että heille on maksettava palkat takautuvasti. Väite on epätosi. Oikeuden lokakuussa 2022 tekemä päätös koski vain 16:ta jätehuollon työntekijää, kuten oikeuden asiakirjoista ilmenee. New Yorkin kaupunki on lisäksi valittanut päätöksestä, mikä tarkoittaa asianajajien mukaan sitä, että sitä ei voida panna täytäntöön välittömästi.

"New Yorkin osavaltion korkein oikeus on päättänyt, että kaikkien New Yorkin kaupungin rokottamattomuuden vuoksi irtisanomien työntekijöiden työsuhde on palautettava ja että heille pitää maksaa menetetty palkka", sanotaan suomenkielisessä, lokakuun lopussa julkaistussa Facebook-päivityksessä. Väitettä on jaettu satoja kertoja samanlaisissa päivityksissä Facebookissa ja Twitterissä ja luettu yli tuhat kertaa Telegramissa. Väitettä jaettuun myös muilla kielillä, kuten ranskaksi, puolaksi ja kroatiaksi.

Kuvakaappaus päivityksestä, jossa epätosi väite esitetään (otettu 16.11.2022)

Jotkut käyttäjät jakoivat päivityksissään linkin oikeuden päätökseen, jonka on allekirjoittanut tuomari Ralph Porzio ja joka on julkaistu useissa yhdysvaltalaisissa medioissa, esimerkiksi täällä, täällä, täällä ja täällä.

Kuvakaappaus oikeuden päätöksestä (otettu 2.11.2022)

Myös useat suuret sanomalehdet, kuten Iltalehti Suomessa ja The Independent Britanniassa, uutisoivat, että päätös koski kaikkia työntekijöitä.

Tämä tulkinta päätöksestä on kuitenkin virheellinen.

Päätös koskee vain 16 työntekijää

Oikeuden asiakirjassa näkyy, että New Yorkin osavaltion korkeimman oikeuden tuomari Ralph Porzio määräsi 25.10.2022, että New Yorkin kaupungin on otettava takaisin töihin joukko työntekijöitä, jotka oli irtisanottu heidän kieltäydyttyään noudattamasta vaatimusta, että kaikkien New Yorkin kaupungin työntekijöiden on otettava Covid-19-rokote. Hän määräsi myös, että heille oli maksettava palkkaa takautuvasti.

Päätöksen mukaan rokotuspakko oli "mielivaltainen" ja rikkoi osavaltion perustuslakia.

Päätös koski kuitenkin vain tapausta, jossa oli mukana 16 kaupungin jätehuollon työntekijää, joiden nimet on listattu oikeuden päätöksen ensimmäisellä sivulla. Päätös ei koske kaikkia New Yorkin julkisen sektorin työntekijöitä.

Kuvakaappaus oikeuden päätöksen ensimmäisestä sivusta (otettu 2.11.2022). AFP on ympyröinyt kantajien nimet.

AFP otti yhteyttä 2.11.2022 16 kantajan asianajajaan Chad J. LaVegliaan, joka vahvisti, että päätös koskee vain tätä ryhmää. "Oikeuden päätöksessä määrättiin, että kaupungin on otettava takaisin 16 kunnallista kunnossapitotyöntekijää ja maksettava heilla palkkaa takautuvasti", hän sanoi. "Päätöksessä ei määrätä muiden takaisin ottamista."

LaVeglia selitti asian blogissaan jo 29.10.2022. Prosessin päämääränä oli "avata ovi kaikille", hän sanoi. Kuitenkin "oikeuden päätös takaisin ottamisesta ja takautuvasta palkasta koski vain 16 kantajaa. Se ei päde keneenkään muuhun".

Myös New Yorkin korkein oikeus kertoi AFP:lle 2.11.2022, että internetissä kiertävät väitteet ovat "harhaanjohtavia ja virheellisiä". Se viittasi New Yorkin kaupungissa toimivan Gothamist-uutissivuston 25.10.2022 julkaistuun artikkeliin, jossa siteerattiin kaupungin oikeusosaston edustajaa, joka sanoi, että päätös pysyy voimassa, sillä se koskee vain 16 hengen joukkoa. "Tämä päätös koskee ainoastaan tapauksen yksittäisiä kantajia", osaston edustaja Nick Paolucci sanoi artikkelissa.

Päätöksessään tuomari Ralph Porzio kyseenalaisti julkisen ja yksityisen sektorin työntekijöiden erilaisen kohtelun rokotusvaatimuksen suhteen: "Ei ole mitään rationaalista syytä sille, että rokotusvaatimuksessa eroteltaisiin kaupungin [--] ja yksityisen sektorin työntekijät", hän kirjoitti.

Hän lisäsi, että rokote "ei estä henkilöä saamasta tai levittämästä Covid-19:ää". Hän kirjoitti lisäksi, että tapauksen kantajia "ei olisi pitänyt irtisanoa, koska he päättivät olla suojaamatta iseään". Hän kuitenkin selvensi, että kyseessä ei ollut "kommentti rokotuksen tehokkuudesta vaan siitä, kuinka kohtelemme ensivastehoitajiamme".

New York valitti päätöksestä

16 kantajan asianajaja kertoi AFP:lle, että kaupungin viranomaiset olivat valittaneet päätöksestä. Myös useat yhdysvaltalaismediat uutisoivat, että New Yorkin kaupungin oikeusosasto oli sanonut jättäneensä oikeuteen asiakirjat, joissa haettiin tuomarin päätöksen kumoamista, mikä puolestaan esti automaattisesti päätöksen irtisanottujen työntekijöiden takaisin ottamisesta siihen asti, kunnes valitus on käsitelty loppuun.

New Yorkin kaupungin oikeusosaston edustaja sanoi, että kaupunki "on vahvasti eri mieltä tästä päätöksestä, sillä vaatimuksella on vakaa pohja laissa ja se on kriittinen newyorkilaisten kansanterveyden kannalta", Washington Postissa uutisoitiin.

"Olemme jo tehneet valituksen. Vaatimus pysyy toistaiseksi voimassa, sillä päätös koskee vain tapauksen yksittäisiä kantajia. Käymme läpi oikeuden päätöstä, joka on ristiriidassa useiden muiden päätösten kanssa, joissa vaatimus on pidetty voimassa", New Yorkin oikeusosaston edustaja sanoi CNN:lle antamassa lausunnossaan.

1 760 kunnallista työntekijää irtisanottu

Covid-19-rokotuksesta tuli pakollinen 1.11.2021 kaikille New Yorkin kaupungin julkisen sektorin työntekijöille, kuten poliiseille ja pelastajille. Koulutuksen ja terveydenhuollon työntekijöille rokotus oli pakollinen jo aiemmin. 27.12.2021 rokotuksesta tehtiin pakollinen kaikille yksityisyritysten työntekijöille New Yorkissa.

Useat tuhannet New Yorkin kaupungin työntekijät osoittavat mieltään pakollisia rokotuksia vastaan 25.10.2021. ( AFP / ED JONES)

Kaupungin pormestari Eric Adams salli tiettyjä poikkeuksia urheilijoille ja esiintyjille huhtikuussa 2022, ja syyskuussa hän ilmoitti, että New Yorkin kaupunki poistaisi rokotevaatimuksen yksityisen sektorin työntekijöiltä 1.11.2022 alkaen. Hän sanoi kuitenkin, että "työnantajat voivat edelleen vaatia, että työntekijät ottavat rokotteen työsuhteen ehtona".

Pormestarin toimisto kertoi paikalliselle uutisjulkaisulle City & State New Yorkille syyskuussa 2022, että 1 761 työntekijää yli 330 000:sta oli irtisanottu Covid-19-rokotuksesta kieltäytymisen vuoksi.

Rokotukset olivat pakollisia useissa maissa

Vuoden 2021 loppuun mennessä Covid-19-rokotuksista oli tehty pakollisia tietyille väestöryhmille useissa maissa, mukaan lukien Yhdysvalloissa, Ranskassa, Australiassa ja Italiassa.

Suomessa kaikilta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa työskenteleviltä, jotka ovat lähikontaktissa vakavalle Covid-19-tautimuodolle alttiiden potilaiden tai asiakkaiden kanssa, vaaditaan Covid-19-rokotusta tai todistetta enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetusta Covid-19-taudista. Niiden, jotka eivät voi ottaa rokotetta lääketieteellisistä syistä, on esitettävä todistus enintään 72 tuntia ennen työvuoron alkua tehdyn Covid-19-testin negatiivisesta testituloksesta. Vaatimus tuli voimaan 1.1.2022 ja päättyy 31.12.2022.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET