Bill Gates puhumassa Lyonissa Ranskassa 10.10.2019 ( AFP / Ludovic MARIN)

Bill Gatesiin kohdistetaan epätosia väitteitä "väestönvähennyksestä pakkorokotuksilla"

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Bill Gates piti vuonna 2010 TED-puheenvuoron, jossa hän puhui hiilidioksidipäästöistä ja väestönkasvusta. Gatesin kommentteja vääristellään kuitenkin sosiaalisessa mediassa: lokakuussa 2022 jaetuissa päivityksissä on kuva lehtijutusta, jossa väitetään Gatesin esittäneen "väestönvähennystä pakkorokotuksilla". Väite on epätosi: Gates ei maininnut "väestönvähennystä".

"Lontoolaisnainen on säästänyt 2011 lehden", lukee Facebook-päivityksessä, jota on jaettu yli sata kertaa lokakuun puolivälin jälkeen.

Päivityksessä on kuva naisesta, joka pitää käsissään The Sovereign Independent -sanomalehteä.

Lehden otsikko on: "Väestönvähennys pakkorokotuksilla: Nollahiiliratkaisu!"

Kuvakaappaus epätosia väitteitä jakavasta päivityksestä (otettu 27.10.2022)

Otsikon vieressä on kuva Gatesista, jonka päälle on kirjoitettu lainaus: "Maailmassa on nyt 6,8 miljardia ihmistä. Se on nousemassa noin 9 miljardiin. Jos teemme todella hyvää työtä uusien rokotteiden, terveydenhuollon ja lisääntymispalveluiden suhteen, laskemme sitä ainakin 10 tai 15 prosentilla."

Lehdessä viitataan Gatesiin "Billy 'Lapsentappaja' Gatesina".

Myös Uusi MV-lehti ja siihen toimituksellisesti yhteydessä oleva Uusi Verkkomedia jakoivat väitteitä tammikuussa 2022 julkaistussa jutussa. AFP on osoittanut vääriksi useita kyseisten julkaisujen esittämiä väitteitä esimerkiksi täällä, täällä ja täällä. Kuvaa sanomalehdestä on jaettu myös Ylilauta-keskustelufoorumilla.

Samanlaisia väitteitä on jaettu vuodesta 2020 lähtien hollanniksi, kreikaksi, romaniaksi ja kiinaksi.

Väite on kuitenkin epätosi. Gates puhui väestönkasvun hillitsemisestä, ei olemassa olevan väestön määrästä.

Väärenneltyjä kommentteja

Internethaut Googlessa paljastivat, että lehdessä esitetyt Gatesin kommentit otettiin puheenvuorosta, jonka hän piti TED-konferenssissa helmikuussa 2010.

Puheenvuoron aiheena oli Gatesin näkemys maailman energiatulevaisuudesta. Hänen kommenttinsa maailman väestöstä ovat videon kohdassa 4:27.

Tosiasiassa Gates puhui maailman väestönkasvun vähentämisestä "10 tai 15 prosentilla" hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi eikä olemassa olevan väestön vähentämisestä. Koko puheenvuoron transkriptio on luettavissa täällä.

Vuonna 2009 Gates suositteli rokotteiden käyttämistä lapsikuolleisuuden vähentämiseksi. Hän sanoi, että koska jotkut vanhemmat hankkivat enemmän lapsia korkean lapsikuolleisuuden korvaamiseksi, lasten mahdollisuuksien lisääminen selvitä aikuisuuteen ja vanhempien kannustaminen pienempiin perheisiin loisi "hyvän kehän, joka nostaa maan pois köyhyydestä".

Bill ja Melinda Gatesin säätiö on kiistänyt väestönvähennysväitteen useaan otteeseen.

"Olemme huolissamme verkossa levitetyistä salaliittoteorioista ja haitoista, joita ne voivat aiheuttaa kansanterveydelle", säätiön edustaja kertoi AFP:lle lokakuussa 2020.

"Tällaisina aikoina, kun maailma on ennennäkemättömän terveys- ja talouskriisin edessä, on huolestuttavaa, että on ihmisiä, jotka luovat ja jakavat misinformaatiota, kun meidän pitäisi kaikkien etsiä keinoja tehdä yhteistyötä ja pelastaa elämiä."

AFP on osoittanut aikaisemmin vääriksi väitteitä Gatesista ja näyttänyt esimerkiksi, että häntä vastaan ei nostettu syytteitä joukkomurhasta rokotteiden avulla ja että Yhdysvaltain asevoimat eivät pidättäneet häntä syytettynä lasten ihmiskaupasta.

Epäluotettava lähde

The Sovereign Independent ei ole luotettava tiedonlähde, ja se on julkaissut rokotteita koskevaa misinformaatiota ennenkin.

Internethaut toivat esiin verkkoarkiston lehden kesäkuun 2011 numerosta, jossa Gatesin vääristellyt kommentit on esitetty.

Samassa numerossa on juttuja, joissa jaetaan epätosia väitteitä rokotteista – mukaan lukien että lääketieteellisessä tutkimuksessa rokotteiden "ei ole koskaan todistettu olevan turvallisia".

Näin ei ole: lukuisten rokotteiden on osoitettu olevan turvallisia ja tehokkaita tautien ehkäisemisessä perusteellisten kokeiden perusteella.

"Jokainen hyväksytty rokote on testattu perusteellisesti useissa eri tutkimusvaiheissa, ennen kuin ne hyväksytään käyttöön, ja niitä arvioidaan säännöllisesti uudestaan käyttöönottamisen jälkeen", Maailman terveysjärjestön sivuilla sanotaan.

Arkistoidussa versiossa The Sovereign Independentin esittelysivusta väitetään, että se "kiinnittää usein huomiota niin kutsuttuun 'Uuteen maailmanjärjestykseen'".

Väitetyt "uuden maailmanjärjestyksen" tavoitteet – mukaan lukien pakolliset rokotteet – ovat pitkään olleet osa äärioikeiston misinformaatiokampanjoita, kuten AFP on raportoinut.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET