Epätosi väite karjan rokotepakosta lähti liikkeelle Australiasta. ( AFP / SAEED KHAN)

Australialaisia maanviljelijöitä ei ole "pakotettu rokottamaan karjaa" koronarokotteilla

Lokakuun alun jälkeen suomalaisessa sosiaalisessa mediassa satoja kertoja jaetuissa päivityksissä väitetään virheellisesti, että Australian Uudessa Etelä-Walesissa karja täytyy rokottaa Covid-19:ää vastaan, mikä johtaa muutoksiin DNA:ssa sekä kuolemiin. Päivitykset ovat muunnelma australialaisen rokotevastustajan epätosista väitteistä, joiden mukaan karjalle annettiin mRNA-rokotteita. Vaikka mRNA-rokotteita virusperäisiä eläintauteja vastaan on kehitteillä, 26.10. mennessä näitä tai koronarokotteita ei ollut saatavilla tai hyväksytty käyttöön karjaa varten Australiassa.

"Ystäväni kertoi minulle tänään, että hänen naapurinsa, maidontuottajan, on nyt pakko piikittää lypsykarjansa k-piikillä", Facebook-päivityksessä sanotaan (kuvakaappaus alla). Informaation lähde paikannetaan Uuteen Etelä-Walesiin Australiassa. Päivityksessä sanotaan lisäksi, että 200 rokotetusta lehmästä 35 kuoli välittömästi, ja vedetään johtopäätös, että lypsykarjan DNA on muuttunut.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä jakavasta päivityksestä (otettu 12.10.2022)

Väitteitä on jaettu yli sata kertaa Facebookissa ja Telegramissa suomeksi.

Ne ovat lähtöisin englanninkielisestä, 2.10. julkaistusta Instagram-päivityksestä, jossa esitettyjä väitteitä jakoi myös tunnettu australialainen rokotevastustaja David Oneeglio. Oneeglio julkaisee rokotepakkoja vastustavia päivityksiä melkein 70 000 seuraajalleen Telegramissa. Alkuperäinen päivitys viittasi kuitenkin mRNA-rokotteisiin eikä erityisesti koronarokotteisiin, kuten suomenkielisissä väitteissä.

Suomenkielisissä päivityksissä sanotaan lisäksi, että Australiassa maatiloilla työskentelevien on käytettävä kasvomaskia ja oltava täysin rokotettuja; että koronarokotteita kehitetään eri eläinlajeille; ja että Suomessa turkiseläimiä on rokotettu Covid-19:ää vastaan.

Vaikka on totta, että koronarokotteita kehitetään eri eläinlajeille, niitä ei käytetä karjaan Australiassa.

Ei korona- tai mRNA-rokotteita käytössä karjalle

AFP kysyi maataloudesta vastaavasta Uuden Etelä-Walesin alkutuotantoministeriöstä, rokotetaanko lehmiä tai onko niitä rokotettu Covidia vastaan joko mRNA- tai muilla rokotteilla Uudessa Etelä-Walesissa, onko siellä suunnitelmia tehdä näin ja onko mitään näyttöä, että jos kyseisiä rokotteita kehitetään, ne voisivat muuttaa eläinten DNA:ta ja vaikuttaa niiden maitoon, lihaan ja muihin tuotteisiin.

Ministeriön edustaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 14.10., että väitteet ovat "epätosia". Hän viittasi Australian hallituksen maatalous-, kalastus- ja metsätalousministeriöön, jonka koronavirusta ja eläimiä koskevassa ohjeistuksessa ei mainita kotieläinten (lemmikkien tai karjan) rokottamista Covid-19:ää vastaan.

Maanviljelijöitä Uudessa Etelä-Walesissa edustavan järjestön, NSW Farmersin, edustaja vahvisti tämän. Hän kirjoitti sähköpostitse 14.10.: "Emme ole tietoisia COVID/lehmä-rokotteista."

Myös Dairy Australiassa, Australian maitoteollisuuden kansallisessa palvelujärjestössä, oltiin samaa mieltä: "Australiassa lehmiä ei ole rokotettu COVIDia vastaan", järjestön edustaja kertoi sähköpostitse 20.10.2022.

Alkuperäisissä englanninkielisissä päivityksissä, joista suomenkieliset päivitykset ovat muunnelma, viitataan koronarokotteiden sijaan mRNA-rokotteisiin yleisesti. Väitteet alkoivat levitä sen jälkeen, kun Uuden Etelä-Walesin hallitus ilmoitti 28.9. tehneensä sopimuksen yhdysvaltalaisen biotekniikkayrityksen kanssa nopeuttaakseen mRNA-rokotteiden kehitystä kahta virusperäistä eläintautia, suu- ja sorkkatautia ja lumpy skin -tautia, vastaan.

Australiassa maatalousalaa suojaavat tiukat bioturvallisuuslait, ja niiden vuoksi maan viranomaiset ovat hälytystilassa sen jälkeen, kun molempia tauteja havaittiin Indonesiassa.

Rokotteiden ei odoteta olevan valmiita ennen elokuuta 2023, eikä 26.10.2022 mennessä Australiassa ollut hyväksytty mRNA-rokotteita käyttöön karjaa varten.

"Ei ole mitenkään mahdollista, että karjaa täällä olisi rokotettu mRNA:lla, saati sitten kuollut siihen", Uuden Etelä-Walesin yliopiston RNA-instituutin johtaja Pall Thordarson kertoi AFP:lle 4.10.

Uuden Etelä-Walesin varapääministerin edustaja kertoi AFP:lle erikseen 11.10.: "Uuden Etelä-Walesin hallitus ei ole vaatinut rokotteen käyttöä karjassa – haasteenamme on kehittää sellainen."

Ei vaikutusta eläintuotteisiin

mRNA-teknologiaa hyödyntäviä rokotteita käytetään tällä hetkellä Covid-19:ää vastaan. Asiantuntijat ovat kertoneet AFP:lle, että ne eivät muuta ihmisen DNA:ta.

mRNA-rokotteissa lähetti-RNA sisältää koronaviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen, jonka mukaan solut tuottavat koronaviruksen pintaproteiinia. Elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa pintaproteiinin vieraaksi ja alkaa suojautua sitä vastaan.

Eläimiä varten kehitettävien mRNA-rokotteiden odotetaan toimivan samalla tapaa kuin ne toimivat ihmisillä, Thordarson sanoi. "DNA:mme on hyvin samanlainen muiden nisäkkäiden (karjan, sikojen, jne.) kanssa ja itse asiassa kaikkien eläinten (mukaan lukien kalojen ja kanojen) kanssa", hän sanoi AFP:lle.

mRNA-rokotteilla "ei ole vaikutusta eläintuotteisiin kuten lihaan ja maitoon", Uuden Etelä-Walesin alkutuotantoministeriön edustaja kertoi AFP:lle 5.10.

Image
Karjaa maanviljelijä Col Tinkin mailla Uuden Etelä-Walesin maatalouskeskittymässä Dubbossa 1.6.2021 ( AFP / Saeed KHAN)

Koronarokotteita eläimille

Suomenkielisissä päivityksissä sanotaan myös, että tuotantoeläinten lisäksi koronarokotteita on tuotettu "koirille, leijonille, leopardeille, hiirille ja kaneille".

On totta, että koronarokotteita on kehitetty käytettäviksi eri eläinlajeilla. Esimerkiksi akateemisen Vaccine-lehden joulukuussa 2021 julkaistussa artikkelissa kuvataan, kuinka rokotteita tutkitaan sekä kotieläimiä että vankeudessa eläviä eläimiä varten, ja kirjoitetaan, että SARS-CoV-2 – Covid-19:ää aiheuttava virus – voidaan eliminoida, jos sen leviämistä sille alttiissa eläinlajeissa hallitaan. 2.7.2021 julkaistussa Reutersin uutisessa kerrotaan, kuinka yli 10 000 annosta eläinlääketieteellisen yhtiön Zoetiksen kokeellista koronarokotetta lahjoitettiin eläintarhoihin ympäri Yhdysvaltoja ja kuinka suunnitteilla on, että rokotetta käytetään yli sadassa nisäkäslajissa.

Päivityksissä mainitaan myös, että Suomi oli "ensimmäisenä Euroopan unionissa piikittämässä turkiseläimiä". Tämä on totta: kuten Yle uutisoi syyskuussa 2021, Ruokavirasto antoi ehdollisen käyttöluvan FurcoVac-rokotteelle, jota käytettiin rokottamaan minkkejä.

Koronavaatimukset maatiloilla työskenteleville

Harhaanjohtavissa päivityksissä sanotaan lisäksi, että Dairy Australia vaatii kaikkia maidontuottajia ottamaan käyttöön Covid-turvallisuussuunnitelman, jossa vaaditaan, että kaikki maatiloilla työskentelevät ja asuvat "käyttävät maskeja ja ovat täysin piikitettyjä", ja että suunnitelma on saatavilla Dairy Australian verkkosivuilta.

Dairy Australia selittää sivuillaan, että "kaikkien maitoyritysten on otettava käyttöön COVIDSafe-suunnitelma (pakollinen terveys- ja turvallisuuskäytäntö)" ja että maidontuottajat voivat "käyttää tätä ladattavaa ohjetta, joka on räätälöity maidontuottajille, päivittämään tai rakentamaan COVIDSafe-suunnitelmansa nyt".

26.10.2022 saatavilla olevassa versiossa, joka on päivätty 10.1.2022 ja jonka Dairy Australia myös lähetti AFP:lle, sanotaan "Kaikkien täysi rokottaminen" -osion alla: "Rokottaminen on tehokkain suoja kuolemaa tai vakavaa tautimuotoa vastaan, jos tiimisi jäsen altistuu COVID-19:lle." Seuraavaksi sanotaan, että "Victoriassa kaikkien maitoalan työntekijöiden on oltava täysin rokotettuja kansanterveydellisenä toimenpiteenä. Työpaikkojen 'huolenpitovelvollisuutta' koskevien terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukaan rokotusstatusta koskevan tiedon pyytäminen ja rokotusten vaatiminen ovat kohtuullisia toimia. Näiden tietojen keräämiseen liittyvät yksityisyydensuojakysymykset on otettava huomioon". Lopulta suunnitelmassa kannustetaan maanviljelijöitä "tarkistamaan osavaltioiden paikalliset suositukset", koska "joissain osavaltioissa COVID-19-rokotukset ovat pakollisia maatalousalalla".

"Maskien käyttäminen, suojavarusteet, hygienia ja siivoaminen" -osuudessa sanotaan: "Varmista, että kaikki henkilökunnan jäsenet käyttävät istuvaa maskia ja muita suojaavia vaatteita ja tarvikkeita vaatimusten mukaan. Maskien on peitettävä nenä ja suu täysin."

Suunnitelman vaatimukset eivät kuitenkaan ole Dairy Australian vaan Australian osavaltioiden laatimia, ja vaatimukset riippuvat kustakin osavaltiosta.

Dairy Australian edustaja selitti AFP:lle 20.10., että Australian maitotaloudella on ongelmanhallintaohjelma, jota Dairy Australia hallinnoi, ja että osana ohjelmaa Dairy Australia kehitti yhteistyössä alan kanssa "mallin maitoalan COVIDSafe-suunnitelmasta, jota maidontuottajat voivat käyttää täyttääkseen hallituksen vaatimukset". "Maanviljelijöiden ei täytynyt käyttää tätä mallia; se luotiin vain auttamaan maanviljelijöitä täyttämään hallituksen vaatimukset", hän sanoi.

Hän lisäsi: "Hallitus tai hallitukset, ei Dairy Australia, asettavat kaikki yksityishenkilöille tai yrityksille (mukaan lukien maitotiloille) annetut määräykset kasvomaskien käytöstä tai rokotusten vaatimisesta COVIDia vastaan. COVIDSafe-suunnitelmamallit heijastivat kulloinkin voimassa olevia hallitusten vaatimuksia."

Sivulla, jolla on Dairy Australian COVIDSafe-malli, mainitaan, että vaatimukset "kussakin osavaltiossa voivat muuttua hyvin nopeasti", ja listataan linkkejä osavaltioiden koronaohjeistuksiin.

Victorian osavaltio otti käyttöön pakolliset rokotukset monien alojen työntekijöille, mukaan lukien maatilojen työntekijöille, kuten ABC News uutisoi lokakuussa 2021. Pandemiajulistus kumottiin 12.10.2022, minkä jälkeen osavaltion hallituksen rokotusmääräys koskee vain terveydenhuoltoa ABC Newsin mukaan. Muiden alojen työnantajat voivat kuitenkin päättää rokotusvaatimusten käyttämisestä.

Vaatimukset eivät koskeneet koko Australiaa. Pohjoisterritorion hallituksen edustaja selitti sähköpostitse 14.10., että kun koronaohjeistukset olivat voimassa, pakollisissa rokotus- ja kasvomaskivaatimuksissa ei määritelty töitä. Sen sijaan "kaikkien työntekijöiden, jotka saattoivat olla kontaktissa alttiiden ihmisten kanssa", täytyi olla rokotettuja, jotta he pystyivät jatkamaan töitään, ja kasvomaskit "olivat pakollisia kaikille kodin ulkopuolella, kun he eivät pystyneet pitämään 1,5 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin". Osavaltion kansanterveyden hätätilannejulistus päättyi 15.6.2022, eikä nykyisiin rajoituksiin sisälly rokotevaatimuksia.

Queenslandissa rokotteita puolestaan suositeltiin maataloudessa työskenteleville henkilöille, mutta vaatimusta ottaa rokote ei ollut, kuten Queenslandin hallituksen edustajan AFP:lle 14.10. lähettämässä vanhassa dokumentissa selitetään (ladattavissa täällä). Myös Australian pääkaupunkiterritorion (ACT) edustaja kertoi AFP:lle 18.10., että "ACT:ssa ei ole ollut vaatimusta maatiloilla työskentelevien henkilöiden rokottamisesta COVID-19:ää vastaan" ja että "ACT:ssa ei ole koskaan ollut kasvomaskivaatimuksia nimenomaan maatiloilla työskenteleviä henkilöitä koskien, mutta 12.8.–14.10.2021 ACT:ssa olevia henkilöitä vaadittiin käyttämään kasvomaskia kaikkina aikoina, kun he olivat asuinpaikkansa ulkopuolella".

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä