Kuvat Zelenskyistä studiossa eivät osoita, että kaikki hänen esiintymisensä ovat lavastettuja

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti puheen hologrammina eurooppalaisissa teknologiatapahtumissa kesäkuussa 2022. Harhaanjohtavissa sosiaalisen median päivityksissä kuitenkin viitataan hologrammin tekemisestä kertovaan videoklippiin todisteena siitä, että Zelenskyi käyttää kyseistä tekniikkaa kaikkia esiintymisiään varten. Joissakin harhaanjohtavista päivityksistä vihjataan, että tämä todistaa, että Zelenskyi ei ole Ukrainassa. Riippumattomat medialähteet, mukaan lukien AFP, ovat kuitenkin uutisoineet useista Zelenskyin vierailuista ympäri Ukrainaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa. Hologrammin tekijät kertoivat AFP:lle, että se luotiin nimenomaan teknologiatapahtumia varten ja kuvattiin Kiovassa.

"Zelensky paljastettiin. Kävi ilmi, että kaikki Zelenskyn vetoomukset on kuvattu studiossa ja hän itse istuu bunkkerissa ulkomaisten kuraattorien valvonnassa", Facebook-päivityksessä sanotaan (kuvakaappaus alla). Päivityksessä on videoklippi, jossa kuvausryhmä kuvaa Zelenskyiä green screenin edessä. Green screeniä voidaan käyttää kuvauksissa mahdollistamaan taustan vaihtaminen.

Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 18.10.2022)

Joissakin päivityksissä väitetään, että video kuvattiin Puolassa.

Väitteitä on katsottu myös tuhansia kertoja Telegramissa (täällä ja täällä).

Zelenskyi on esiintynyt Ukrainassa useita kertoja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan

Riippumattomat mediat, mukaan lukien AFP, ovat uutisoineet presidentin tapaamisista ja vierailuista eri puolilla Ukrainaa läpi sodan.

Esimerkiksi maaliskuussa Puolan, Tšekin ja Slovenian pääministerit – Mateusz Morawiecki, Petr Fiala and Janez Janša – tapasivat Zelenskyin Kiovassa, kuten AFP:n videossa näkyy.

Toukokuussa Yle uutisoi pääministeri Sanna Marinin tapaamisesta Zelenskyin kanssa Kiovassa; uutisessa on myös yhteiskuva heistä. Tässä Ylen uutisessa kesäkuulta on puolestaan kuvia Ranskan presidentin Emmanuel Macronista, Saksan kansleri Olaf Scholzista ja Italian silloisesta pääministeristä Mario Draghista tapaamassa Ukrainan presidenttiä Kiovassa.

Syyskuussa AFP kirjoitti Zelenskyin vierailusta strategiseen Izjumin kaupunkiin, joka oli silloin valloitettu takaisin Venäjältä, kuten myös tässä AFP:n videossa näkyy.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen saapuvat pitämään tiedotustilaisuuden keskusteluidensa jälkeen Kiovassa 15.9.2022. ( AFP / Sergei SUPINSKY)

AFP on osoittanut vääriksi useita virheellisiä väitteitä, että osa Ukrainan sodasta olisi lavastettu. Yksi niistä on tämä epätosi väite, että Zelenskyin vierailu sairaalassa olisi nauhoitettu ennalta.

Sodan alussa Zelenskyi sanoi sosiaalisessa mediassa jaetulla selfie-tyylisellä videolla, että hän ei ollut paennut Ukrainasta.

Video osoittaa, että hologrammi luotiin eurooppalaisia teknologiatapahtumia varten

Harhaanjohtavissa väitteissä esitetty klippi on otettu kulissien takana -videosta, jossa näytetään, kuinka Zelenskyin hologrammi luotiin eurooppalaisia teknologiatapahtumia varten.

AFP uutisoi 17.6.2022, että Zelenskyi esiintyi hologrammina Pariisissa pidetyssä teknologiakonferenssissa ja piti puheen, jossa hän pyysi teknologiayrityksiä auttamaan digitaalisten palveluiden kehittämisessä Ukrainassa.

Myös The Guardian uutisoi tapahtumasta 17.6. julkaistussa jutussa, jossa kuvataan, kuinka Zelenskyi esiintyi useiden eurooppalaisten teknologiatapahtumien lavoilla hologrammina, mukaan lukien Pariisissa ja Lontoossa.

The Guardianin jutussa viitataan Brent Hobermaniin, joka on yksi hologrammiesiintymisen taustalla olleen Founders Forum -yrittäjäverkoston perustajista. Hoberman näkyy myös harhaanjohtavissa päivityksissä käytetyllä videoklipillä, jossa hän puhuu "seuraavan sukupolven teknologioiden" tärkeydestä.

Internethaku termeillä "Zelensky Founders Forum" tuo esiin pidemmän videon "Behind the Scenes: President Zelensky's Holographic & AR Address to Europe's Tech Community" (vapaasti suomennettuna "Kulissien takana: presidentti Zelenskyin hologrammi- ja AR-puhe Euroopan teknologiayhteisölle"; AR: augmented reality; lisätty todellisuus), joka on julkaistu 29.6.2022 Founders Forumin YouTube-kanavalla.

Harhaanjohtavissa päivityksissä käytetyt klipit ja kuvakaappaukset sisältyvät Founders Forumin videoon.

Videon koko YouTube-versiossa kuvataan, kuinka Zelenskyi piti "sota-ajan puheen" Kiovasta esiintymällä hologrammina teknologia-alan johtajille Euroopassa. Videon mukaan tapahtuma oli ensimmäinen kerta, kun maailman johtaja piti vastaavanlaisen puheen käyttäen hologrammia. Videolla näytetään, kuinka Zelenskyiä kuvataan green screenia vasten, minkä lisäksi hologrammin luojat puhuvat sen tekoprosessista. Videolla näkyy myös Zelenskyin hologrammiesiintymistä katsovia ihmisiä julkisissa tilaisuuksissa tai käyttäen älypuhelinta.

Alla on vertaus harhaanjohtavissa päivityksissä käytetystä videoklipistä (vasemmalla) ja vastaavasta klipistä Founders Forumin videolla (oikealla):

Kuvakaappaus harhaanjohtavissa päivityksissä käytetystä videosta (otettu 24.10.2022)
Kuvakaappaus Founders Forumin YouTube-kanavalla julkaistusta videosta (otettu 24.10.2022)

 

 

Tekijöiden mukaan hologrammi kuvattiin "studiossa Kiovassa"

Founders Forumin markkinointijohtaja Emily Miller kertoi AFP:lle sähköpostitse 18.10., että Kiovaan lähetettiin ryhmä kuvaamaan Zelenskyin puhe studiossa.

Toisessa sähköpostissa 24.10. Miller selitti, että presidenttiä kuvattiin kahta tarkoitusta varten: pitämään hologrammina puhe Founders Forumin tapahtumassa hyödyntäen kanadalaisen yrityksen ARHT Media:n teknologiaa sekä älypuhelimilla katsottavaa 3D-avataria varten, jossa hyödynnettiin yhdysvaltalaisen Evercoastin teknologiaa. Puheen hologrammiversio on katsottavissa London Tech Weekin YouTube-kanavalta täällä. Avatarversio on nähtävissä Evercoastin kautta käyttämällä QR-koodia täällä.

Miller kertoi AFP:lle, että puhe kuvattiin 14.6.2022 ja esitettiin 16.6.

Miller sanoi, että Kiovaan lähetettiin brittiläisen tuotantoyhtiö Talesmithin perustaja ja ohjaaja Martin Williams ja Evercoastin yksi perustaja ja toimitusjohtaja Ben Nunez kuvaamaan Zelenskyiä.

Williams näkyy kontekstistaan irrotetulla videolla harhaanjohtavissa päivityksissä. Hän kertoi AFP:lle, että hän oli yksi henkilöistä, jotka lähetettiin Kiovaan tekemään "AR-nauhoitusta" Zelenskyistä.

Williams sanoi, että Zelenskyiä kuvattiin vain Founders Forumin tapahtumaa varten ja että "mitään muuta materiaalia, kuin mitä tätä tapahtumaa varten oli suunniteltu, ei kuvattu".

"Voin vahvistaa, että me (minä ja Ben Nunez Evercoastilta) veimme 'volumetrisen kuvauksen' studion Kiovaan kesäkuussa nimenomaisena tarkoituksenamme luoda AR-tallenne presidentti Zelenskyin puheesta Evercoastin AR-sovellusta varten. Tallenne tehtiin 14.6. Kiovassa ja julkaistiin/näytettiin 16.6. Founders Forumin tapahtumassa sekä muissa samanaikaisissa eurooppalaisissa tapahtumissa", Williams kertoi AFP:lle sähköpostitse 18.10.

Volumetristä kuvausta käytetään luomaan hologrammeja ja muita 3D-malleja, kuten tässä artikkelissa selitetään.

Williams selitti, että he kuvasivat myös toisen version puheesta hologrammeja näyttävää ARHT Median CAPSULEA varten.

Hän lisäsi sähköpostitse 24.10., että green screen "auttaa tietokonetta erottamaan, mikä on kuvauskohde ja mikä taustaa, ja auttaa 'leikkaamaan' kuvauskohteen irti taustasta mahdollistaen selkeämmän/paremman avatarin tuottamisen".

Nunez vahvisti 24.10., että green screen mahdollistaa "puhtaimman mahdollisimman 3D-tuotteen" luomisen.

Miller Founders Forumilta kertoi AFP:lle, että osa kuvauksissa käytetyistä välineistä annettiin Ukrainan hallitukselle. "Projektiin käytetty volumetrisen kuvauksen välineistö lahjoitettiin Ukrainan hallitukselle laajennetun todellisuuden formaatteja käyttävän kommunikaation mahdollistamiseksi jatkossa", hän sanoi.

24.10. mennessä mediassa ei ollut uutisoitu, että Zelenskyi olisi esiintynyt hologrammina tai 3D-avatarina kesäkuun tapahtuman jälkeen.

Ukrainan konflikti