Jalankulkijat ylittävät tuhoutuneen sillan Irpinissä osana evakuointia 6.3.2022, 11 päivää Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. ( AFP / Daphne ROUSSEAU)

Valokuvaa suojaan hakeutuvasta BBC:n toimittajasta Ukrainassa käytetään kyseenalaistamaan uutisointia Venäjän hyökkäyksestä Irpiniin

Sosiaalisessa mediassa on jaettu laajasti kuvakaappauksia BBC:n videosta, jossa siviilit pakenevat venäläisten tulitusta Ukrainassa. Kuvien väitetään osoittavan, että maassa makaava toimittaja liioitteli tilannetta, koska hänen takanaan näkyy rauhallisesti kävelevä nainen. Väitteissä sivuutetaan vaaralliset olosuhteet, joista raportti on. Se kuvattiin Irpinin kaupungissa 6.3.2022, kun ihmisjoukot pakenivat jalan raskasta tulitusta, kuten useissa median uutisissa ja Human Rights Watch -järjestön raportissa on dokumentoitu. Toimittaja itse sanoi, että kranaatit osuivat lähelle häntä, vaikka tulituksessa oli ollut lyhyt tauko.

Päivityksissä jaetaan valokuvakollaasia, jossa näkyy toimittaja, jolla on kädessään mikrofoni ja päällään kypärä ja luotiliivi, jossa lukee PRESS. Hän makaa kyljellään maassa. Taustalla siviilinainen kantaa kasseja ja katsoo toimittajaan päin.

"Näyttää BBC:n ammattivalehtelijat tulleen 'etulinjaan'. On siinä ukrainalaismummoilla ihmettelemistä, että mitä ne tuolla pihalla makaa", sanotaan suomenkielisessä, 5.10.2022 julkaistussa Telegram-päivityksessä. Samanlaisia väitteitä on jaettu myös muilla kielillä, kuten englanniksi, ranskaksi, saksaksi, unkariksi ja bulgariaksi.

AFP jäljitti kuvien alkuperän BBC:n raporttiin, joka kuvattiin vain viikkoja sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. AFP löysi myös riippumattomia lähteitä raportin kuvauskontekstista ja puhui kuvissa näkyvälle toimittajalle, tunnetulle BBC:n kirjeenvaihtaja Jeremy Bowenille.

Väitteet, että Bowen näytteli tai liioitteli tilannetta, ovat harhaanjohtavia. Raportti oli Irpinistä, joka joutui voimakkaan tulituksen kohteeksi. Tulituksessa kuoli useita siviileitä, ja se tuomittiin laajasti.

Sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä, sosiaalisessa mediassa on levinnyt lukuisia väitteitä, joissa yritetään horjuttaa uskoa länsimaalaisten tiedotusvälineiden uutisointiin konfliktista. AFP on tarkistanut väitteitä esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 14.10.2022)

Raportti hyökkäyksen kohteena olleesta Irpinistä

Päivityksissä olevan toimittajan kuvan perusteella tehty käänteinen kuvahaku tuo esiin Jeremy Bowenin kirjoittaman, 20.3. julkaistun artikkelin The Sunday Timesissa. Artikkelissa on sama kuva, jonka kuvatekstissä lukee: "Jeremy Bowen suojautuu Irpinissä kaupungin joutuessa hyökkäyksen kohteeksi."

Jeremy Bowen on kansainvälisen toimituksen esihenkilö BBC Newsilla. Hän toimi ennen BBC:n Lähi-idän esihenkilönä, ja hänellä on huomattava kokemus sotatoimittajana.

The Sunday Timesin artikkelissa Bowen kuvaa kokemustaan Ukrainan sodan uutisoinnista ja erityisesti tapahtumia Irpinissä, joka on noin 25 kilometriä luoteeseen Kiovasta.

Hän kirjoittaa kuvasta, jossa hän raportoi maatessaan maassa: "Kranaateista, jotka tulevat niin lähellä, että niitä ei voi jättää huomiotta, tulee muutaman sekunnin ajan suhahtava ääni ennen räjähdystä. On inhimillistä yrittää päästä pois tieltä, ja ainoa tapa tehdä niin kiireessä on maata maassa, minkä vuoksi tein 'standupper'-osuuden, eli kohdan, jossa TV-toimittaja puhuu suoraan kameralle, makuuasennosta, kun osapuolet tulittivat toisiaan tykistökranaateilla."

Asiasanahaku Googlessa tuo esiin 6.3.2022 julkaistun videon BBC:n YouTube-kanavalla. Video on otsikoitu: "Kauhistuttavia kohtauksia taistelusta Kiovan puolesta, kun perheitä tapetaan heidän paetassaan Venäjän hyökkäystä – BBC News."

Kohtaus, jossa Bowen makaa maassa ja taustalla näkyy nainen, alkaa videon kohdassa 1:59. "Tänne tulee nyt melko paljon tulitusta, tykistötulta. Täällä on paljon siviilejä", Bowen sanoo. "Tämä on kaupungin, jonne venäläiset ovat päässeet, laita."

Videolla näkyy kuitenkin, että juuri ennen kuin nainen alkaa kävellä toimittajan suuntaan kohdassa 1:58, hänkin kyyristyy. Taustalla kuuluu voimakasta tulitusta.

Image
Kuvakaappaus BBC:n YouTubeen lataamasta videosta, jolla näkyy Bowen ja taustalla kyyristyvä nainen (otettu 7.10.2022).

Bowen AFP:lle: Syytös on "pahansuopa"

AFP otti yhteyttä Boweniin 6.10.2022. Bowen vahvisti, että hän oli nähnyt sosiaalisen median väitteet, että hän oli turvallisessa paikassa ja makasi maassa esittääkseen dramaattista kohtausta, kun taustalla oleva nainen oli ulkona kävelyllä tai tekemässä ostoksia.

"Syytös on pahansuopaa mielikuvitusta", Bowen kertoi AFP:lle sähköpostitse.

"Olen raportoinut yli 20 sodasta vuodesta 1989 lähtien ja ollut kranaattitulessa useita kertoja. Sanoisin, että sillan alue oli voimakkaan tulituksen kohteena. Kuten sanoin artikkelissa, ei ollut varmaa, tähtäsivätkö he siviileihin (tosin se oli tulos), sillä metsässä oli muutaman sadan metrin päässä aktiivisia Ukrainan tykkiasemia", hän selitti.

Kohtaus tapahtui lähellä tuhottua siltaa kaupungista pois vievällä tiellä, joka näkyy videossa. "Tapahtumista sillan luona uutisoitiin laajasti, todennäköisesti jokainen toimittaja Kiovassa, vaikka kaikki eivät menneet sillalle", Bowen sanoi.

"Totuus on, että olin sillalle viettävässä rinteessä, todennäköisesti tuossa kohtaa noin 50 tai 100 metrin päässä. Sinne tulevat ihmiset liikkuivat hitaasti ja olivat väsyneitä ja traumatisoituneita", Bowen kertoi AFP:lle. "Saavuimme sillalle, kun tulituksessa oli lyhyt tauko. Kun olimme siellä, se alkoi uudestaan ja voimistui. Kohtaus entisen ostoskeskuksen parkkipaikan vieressä näyttää, että kranaatteja tuli lisää."

Bowen kiisti sosiaalisen median väitteet myös twiitissä:

Irpin rajujen taisteluiden keskellä maaliskuun 2022 alussa

Kun Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan 24.2.2022, ne aloittivat hyökkäyksen kohti Kiovaa sen piirittämiseksi. Maaliskuun 2022 alussa Irpinin asukkaita alettiin evakuoida Kiovan suuntaan tuhotun sillan yli.

Alla olevassa AFP:n videossa kuvataan tapahtumia 5.3.2022:

Silta, jossa kohtaus kuvattiin, on Irpin-joella Irpinin ja siihen kuuluvan Romanivkan kylän välillä:

Paikan varmentamiseksi AFP vertasi harhaanjohtavissa päivityksissä käytettyä kuvaa ja AFP:n valokuva-arkiston kuvaa, jonka kuvateksti on: "Jalankulkijat ylittävät tuhotun sillan, kun heidät evakuoidaan Irpinin kaupungista Kiovasta luoteeseen 6.3.2022, 11 päivää sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan." Alla olevissa kuvissa on ympyröity samat yksityiskohdat: tuhottu silta ja punainen mainostaulu.

Image
Vertaus BBC:n kuvasta, jossa on Jeremy Bowen (vasemmalla) ja Daphne Rousseaun 6.3.2022 ottama AFP Photon kuva (oikealla). AFP on lisännyt merkinnät kuvissa näkyviin samoihin yksityiskohtiin.

6.3.2022 kahdeksan siviiliä kuoli Venäjän tulituksessa, kun he yrittivät paeta Irpinistä.

"Usean tunnin ajan 6.3.2022 Venäjän joukot tulittivat risteystä tiellä, jota sadat siviilit käyttivät paetakseen Venäjän armeijan etenemisen tieltä kohti Kiovaa Pohjois-Ukrainassa", Human Righs Watch kirjoitti 8.3.2022.

Image
Kuvakaappaus Human Rights Watchin julkaisemasta, tilannetta 6.3.2022 kuvaavasta kartasta, jossa näkyy Irpinin tuhottu silta tiellä Kiovaan

Ihmisoikeusjärjestö kokosi todisteita siitä, mitä kyseisenä päivänä tapahtui. "Ennen hyökkäystä ja sen aikana silminnäkijät kuvasivat, kuinka tasainen virta siviilejä kulki tuhotun sillan raunioissa ylittääkseen Irpin-joen. Sitten ihmiset kerääntyivät risteykseen noustakseen Kiovan keskustaan meneviin busseihin tai autoihin tai jatkoivat kävelemistä", Human Rights Watch vahvistaa.

Irpinin tilanne tuomittiin YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa 7.3.2022.

Image
Maxar-satelliitilla otetussa, 8.3.2022 julkaistussa kuvssa näkyy vahingoittunut, Irpin-joen yli menevä silta Irpinissä. ( Satellite image ©2022 Maxar Technologies)

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston Ukrainan ihmisoikeustilanteen monitorointimission mukaan sota oli vaatinut melkein 6 000 ukrainalaisen hengen 18.9.2022 mennessä.

Sosiaalisessa mediassa on esitetty lukuisia vääriä väitteitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. AFP on kirjoittanut useista niistä suomeksi täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä