Ukrainalaiset postimerkit ovat yksityisen ryhmän tilaamia

Venäjän viranomaiset oikeuttavat toistuvasti Venäjän helmikuussa 2022 alkanutta hyökkäystä Ukrainaan väittämällä, että natsi-ideologia on levinnyt siellä laajalle. Suomalaisessa sosiaalisessa mediassa julkaistiin lokakuussa 2023 tähän liittyen päivitys, jossa nostetaan esiin ukrainalainen postimerkkiarkki. Merkeissä kunnioitetaan kiisteltyä armeijan divisioonaa, joka taisteli natsi-Saksan rinnalla toisessa maailmansodassa. Päivityksessä vihjataan, että viranomaiset olivat merkkien takana ja että ne julkaistiin vuonna 2023. Todellisuudessa ne tilasi yksityinen ryhmä vuonna 2018, kuten kyseinen ryhmä ja Ukrainan postilaitos Ukrposhta vahvistivat AFP:lle.

"Voiko tämä olla Totta? : Vuonna 2023 eurooppalaisen maan postimerkeissä SS-natsiupseerien kuvia???" sanotaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin lokakuun 2023 alussa ja jota on jaettu noin sata kertaa.

Siinä väitetään, että "nykyään Ukrainassa lasketaan liikkeeseen postimerkkejä Waffen SS -divisioonan 'Galicia' perustamisen kunniaksi". Päivityksessä on mukana kuva ukrainalaisesta postimerkkiarkista, jossa lukee ukrainaksi ylhäällä "Galitsian kivääridivisioonan kersantteja" ja keskellä "75 vuotta". Suomenkielisessä kuvatekstissä lukee: "Natsivaltio Ukraina ylpeänä esittää: postimerkkejä Waffen SS -divisioonan kunniaksi".

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 13.11.2023)

Kuten AFP ja muut mediat ovat uutisoineet, Ukrainan "denatsifikaatio" on keskeinen teema Venäjän propagandassa. Asiantuntijat ovat kuitenkin kertoneet AFP:lle, että äärioikeiston tosiasiallinen vaikutusvalta on vähentynyt Ukrainassa viime vuosina. AFP on tarkistanut aiheeseen liittyvä väitteitä myös aiemmin, esimerkiksi täällä ja täällä.

Kuvan postimerkkejä voi käyttää postimaksuna, mutta ne eivät ole Ukrainan valtion tilaamia. Yksityishenkilöt voivat teetättää omia postimerkkejään Ukrposhtalla, ja Galitsian divisioona -merkit on tehty tilaustuotteena näin vuonna 2018.

Postimerkit tehty yksityisenä tilaustuotteena

Päivityksessä väitetään, että postimerkit julkaistiin lähiaikoina, mutta käänteinen kuvahaku osoittaa, että kuva on kiertänyt netissä ainakin vuodesta 2018 lähtien. Esimerkiksi vuonna 2018 kirjoitetuissa venäjän- ja englanninkielisissä blogeissa sanotaan, että postimerkit julkaistiin Galitsian divisioonan perustamisen 75-vuotispäivän kunniaksi. Niissä myös yhdistetään Ukraina ja natsit niin kuin suomenkielisessä päivityksessäkin.

Postimerkkejä on saatavilla verkkokauppa-alustoilta kuten eBaysta ja Vivilitystä, joissa ne on niin ikään päivätty vuodelle 2018. Galitsian divisioona perustettiin vuonna 1943, eli sen 75-vuotispäivä oli vuonna 2018.

Vaikka postimerkit ovat olemassa, ne eivät kuitenkaan ole virallinen Ukrposhtan tuote.

"Postimerkki tehtiin tilaustyönä osana "Vlasna Marka" -projektiamme [personalisoidut postimerkit]. Vlasna Marka -tuotteet eivät ole Ukrposhta Oy:n virallisia tuotteita. Omamerkkituotteita ei myydä valtakunnallisesti myyntipisteiden verkostossa, eikä niitä myydä verkkokaupassa", Ukrposhtan edustaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 3.11.

Hän lisäsi 10.11. lähetetyssä sähköpostissa, että "tämä on asiakastilaus noin vuosilta 2016–2018".

Facebook-päivityksessä olevat postimerkit eivät ole Ukrposhtan nykyisessä katalogissa (arkistoitu versio). Lisäksi käänteinen kuvahaku tuottaa tulokseksi Vox Ukrainan faktantarkistuksen (arkistoitu versio). Siinä on elokuussa 2018 tallennettu arkistoitu versio Ukrposhtan katalogista, jossa ei myöskään ole kyseisiä postimerkkejä.

Kuten Ukrposhtan sivuilla (arkistoitu versio) kerrotaan, asiakkaat voivat tilata tilaustyönä postimerkkejä, kirjekuoria ja postikortteja.

Myös Galitsian divisioona -postimerkeissä kyse on asiakkaan kuvasta. "Kupongissa on asiakkaan oma kuva, ja alhaalla oleva V-kirjain on postimaksukelpoinen merkki", Ukrposhtan edustaja sanoi 10.11.

Georgialaisen faktantarkistusjärjestö Myth Detectorin postimerkkejä käsittelevässä faktantarkistuksessa (arkistoitu versio) viitataan ukrainankieliseen, huhtikuussa 2018 julkaistuun Facebook-päivitykseen, jossa on kuva samasta postimerkkiarkista. Päivityksessä sanotaan: "Arkki julkaistiin ukrainalaisen 'Galitsian' SS-divisioonan (myöhemmin Ukrainan kansallisen armeijan 1. ukrainalainen divisioona) perustamisen 75-vuotispäivän kunniaksi." Siinä mainitaan myös, että arkin juhlistamiseksi järjestetään tilaisuus "Lvivissä lauantaina 28. huhtikuuta klo 11:00 aamupäivällä Pyhän Yrjön aukiolla".

AFP otti yhteyttä päivityksen kirjoittaneeseen käyttäjään, joka vahvisti, että postimerkit tilattiin yksityisesti.

"Tämä on yksityinen julkaisu, ei virallisesti julkaistu", käyttäjä sanoi Facebook-viestissä 8.11. ja lisäsi, että postimerkkejä ei ollut tarkoitettu "natsipropagandaksi".

Ukrainalaisessa Facebook-päivityksessä mainitusta tapahtumasta tehty haku tuottaa tulokseksi jutun ukrainalaisella LB.ua-uutissivustolla. Siinä kerrotaan Galitsian divisioonan kunniaksi järjestetystä marssista Lvivissä Länsi-Ukrainassa huhtikuussa 2018. Ukrainalaisen uutistoimisto UNIAN:n valokuvapalvelussa tehty haku Galitsian divisioonasta tuottaa tulokseksi useita kuvia kyseisestä tapahtumasta ja postimerkeistä, esimerkiksi täällä ja täällä.

Image
Ukrainan lippuja Galitsian SS-divisioonan sotilaiden ja upseereiden hautausmaalla Chervonen kylässä Länsi-Ukrainassa 19.7.2009. ( AFP / YURIY DYACHYSHYN)

Divisioona jakaa mielipiteitä

Kuten tässä faktantarkistuksessa kerrotaan, saksalaiset sotilaat perustivat Galitsian divisioonan toisen maailmansodan aikana natsien valtaamassa Ukrainassa vuonna 1943. Se oli osa Waffen-SS:ää.

Historiantutkijoiden ja arkkitehtien Lviv interactive -projektin mukaan tuhannet ukrainalaiset vapaaehtoiset liittyivät Galitsian divisioonaan eri syistä, kuten taistellakseen neuvostoarmeijaa vastaan itsenäisen Ukrainan puolesta tai välttääkseen pakkotyön Saksassa.

Kuten tässä BBC:n artikkelissa kerrotaan, divisioonaa on syytetty sotarikoksista, mutta sen jäseniä ei ole koskaan tuomittu oikeudessa.

Ukrainassa tapettiin sodan aikana yli miljoona juutalaista. Suurimman osan heistä tappoivat saksalaiset vuosina 1941–1942 ukrainalaisten tukijoidensa avulla. Jälkimmäiset myös osallistuivat tappamiseen.

Yli 100 000 puolalaista tapettiin Volhynian ja Itä-Galitsian joukkomurhissa vuosina 1943–1945. Tekijöinä oli pääosin Ukrainan vastarinta-armeijan osastoja. Joidenkin lähteiden mukaan myös Galitsian divisioonan vapaaehtoiset osallistuivat puolalaisen väestön joukkomurhiin joissakin alueen kylissä.

Divisioona jakaa vahvasti mielipiteitä Ukrainassa, Lviv interactive -sivustolla selitetään. "Yleinen keskustelu Ukrainasta toisessa maailmansodassa, yhteistyöstä ja 'Galitsian' Waffen-SS-divisioonan roolista ovat vielä edessäpäin. Lukuunottamatta historiantutkijoiden pientä piiriä tällä hetkellä kysymys Wehrmachtiin kuuluneista sotilaista aiheuttaa vain paljon tunteita, oman 'totuuden' puolustamista, ajatusten polarisaatiota ja muistojen sotaa."

Vuonna 2021 viranomaiset kritisoivat julkisesti Kiovassa järjestettyä paraatia Galitsian divisioonan perustamisen vuosipäivänä. Natsitervehdyksen tehnyt mies pidätettiin ja asettettiin syytteeseen. "Me tuomitsemme ehdottomasti kaiken totalitaaristen hallintojen, erityisesti kansallissosialismin, propagandan esittämisen sekä yritykset muuttaa totuutta toisesta maailmansodasta", presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lausunnossa 30.4.2021.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä