Tämä mies ei ole Kiovan apulaispoliisipäällikkö
Tuhansia kertoja useilla eri kielillä jaetussa somekuvassa natsitatuointien peittämän miehen väitetään olevan Kiovan apulaispoliisipäällikkö. AFP:n selvityksen mukaan mies tunnetaan nimellä Artem Bonov. Bonov ei kuitenkaan ole Kiovan apulaispoliisipäällikkö, eikä ole todisteita siitä, että hän olisi koskaan toiminut kyseisessä tehtävässä. Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että Ukrainan äärioikeisto on ollut esillä vuodesta 2014 lähtien, mutta se ei edusta maata poliittisesti.
“Kiovan apulaispoliisipäällikkö,” lukee 22. maaliskuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksessä on kuva hakaristein tatuoidusta kaljusta miehestä ilman paitaa.
Samaa väitettä, jonka mukaan kyseinen natsitatuoinnein varustettu mies olisi Kiovan apulaispoliisipäällikkö, on jaettu satoja kertoja suomeksi eri sosiaalisissa medioissa (esim. täällä ja täällä). Väite on myös levinnyt esimerkiksi unkariksi ja serbiaksi.

Käänteinen kuvahaku Facebook-päivityksestä johtaa sosiaalisen median julkaisuihin, joissa kuvan miehen kerrotaan olevan Artem Bonov (esim. täällä, täällä ja täällä). Kuvissa Bonovilla on täsmälleen samat korut ja tatuoinnit kuin Facebook-päivityksen kuvassa. AFP oli yhteydessä Ukrainan äärioikeistoon perehtyneeseen toimittajaan ja tutkijaan Michael Colborneen Bonovin henkilöllisyyden selvittämiseksi.
"Tunnistan kasvot ja tatuoinnit", Colborne kertoi AFP:lle 25. maaliskuuta 2022.
Colbornen linkkasi 15. huhtikuuta 2020 YouTube-videon, jonka otsikko oli "Artem Bonov kielletyllä alueella". Facebookissa jaettu kuva näyttää olevan kuvakaappaus tästä videosta.
"Hän ei tietääkseni ole koskaan ollut Kiovan poliisin apulaispäällikkönä tai missään muussakaan vastaavassa asemassa", Colborne kertoi AFP:lle.

Bonov ei ole Kiovan apulaispäällikkö
Väitteen tarkistamiseksi AFP oli yhteydessä Ukrainan sisäministeriöön.
Ministeriön tiedottaja kertoi 23. maaliskuuta 2022, että Kiovan poliisin neljä apulaispäällikköä luetellaan aluepoliisin virallisilla verkkosivuilla. Kukaan heistä ei ole nimeltään Artem Bonov.
AFP tutustui verkkosivujen arkistoihin, jotka ovat nähtävillä 27. marraskuuta 2019 ja 10. lokakuuta 2021 välisenä aikana. Lokakuussa 2021 johtoporras oli sama kuin nykyään. Bonovia ei mainita verkkosivuilla.
Alla näkyvät Kiovan aluepoliisin nykyinen päällikkö ja apulaispäälliköt:

AFP tarkisti myös Kiovan poliisin Youtube-kanavan ja Facebook-sivut, mutta Facebook-päivityksen miestä ei löytynyt sieltäkään.
Bonovia ei myöskään löydy Kiovan kaupungin poliisin verkkosivuilta vuoden 2019 ja 28. lokakuuta 2021 välisenä aikana eikä hän esiinny Youtube-kanavalla tai Facebook-sivuilla julkaistuissa videoissa.
Alla olevissa kuvissa näkyy Kiovan kaupungin poliisin johto 19. huhtikuuta 2022:

Myöskään kansallisen poliisin verkkosivuilla Bonovia ei mainita.
Miliisin univormu
Verkossa on levinnyt myös toinen kuva Bonovista, jossa hänellä vaikuttaa olevan poliisin univormu päällä. Tineye-hakukoneen käänteisen kuvahaun perusteella kuva alkoi levitä verkossa vuonna 2015.
Univormu on vanha miliisien käyttämä univormu. Kyseiset univormut olivat Ukrainassa käytössä marraskuuhun 2015 asti. Ne korvattiin, kun Ukrainan poliisi perustettiin Neuvostoliiton aikakaudelta periytyneen miliisin tilalle.
Olosuhteet, joissa kuva otettiin, ovat kuitenkin epäselvät. Tämän vuoksi kuvan perusteella on mahdotonta päätellä, oliko Bonov tuolloin miliisin jäsen.

Natsitervehdys poliisitalolla
Vanhin AFP:n löytämä kuva Bonovista on vuodelta 2014.
Kyseessä on Ukrainan äärioikeistoon perehtyneen tutkijan Anton Shekhovtsovin Facebook-tilillä julkaistu kuva Bonovista tekemässä natsitervehdystä muiden nuorten miesten kanssa. Seinällä miesten takana on Kiovan poliisin tunnus. Kuvatekstissä todetaan, että kuva on otettu Kiovan poliisin tiloissa.
"Nyt kun uusnatsi Vadim Troyan on nimitetty Kiovan aluepoliisin johtajaksi, en olisi yllättynyt, jos nämä kaverit olisivat vastikään palkattuja lainvalvojia", päivityksessä lukee.
Päivityksen mukaan kuva on "todennäköisesti otettu heinäkuussa 2014, eli ennen Troyanin nimitystä."

Kuva aiheutti kohun ja sitä käsiteltiin paikallisessa mediassa. Joulukuussa 2014 julkaistun uutisen mukaan Ukrainan sisäministeriö ilmoitti, että “skandaalikuvissa ja -videoissa esiintyvät henkilöt eivät ole poliiseja."
"Poliisi arveli, että skandaalimainen video on kuvattu aikana, jolloin monet kansalaiset halusivat työskentelemään lainvalvontaan, jota varten heitä haastateltiin ja testattiin. Sisäministeriön mukaan videolla näkyy joukko nuoria, jotka olivat poliisiksi haluavien joukossa, ja tulivat pitämään hauskaa Kiovan aluepoliisin rakennukseen", artikkelissa sanotaan.
Kuva toisesta tatuoidusta miehestä
Hakukoneen perusteella virheellinen väite Bonovista "Kiovan poliisin apulaispäällikkönä" levisi verkossa jo vuonna 2015 eri sivustoilla ja blogikirjoituksissa. Tuolloin Bonov oli yhdistetty kuvaan toiseen tatuoidusta miehestä.
Kuvan mies ei kuitenkaan ole Bonov, sillä hänen tatuointinsa ovat erilaiset.
Ukrainalainen faktantarkistussivusto Stop Fake selvitti kuvan alkuperää vuonna 2020 ja totesi, että kyseessä on Pietarissa asuva Aleksei Maksimov. Maksimov nähdään esimerkiksi venäläismedian uutisessa, kun hänen asuntoonsa tehtiin kotietsintä vuonna 2015 (täällä, täällä).
"Aleksei Maksimov, lempinimeltään Mukha, niin sanotun 'oikeistolaisten poliittisten vankien avustusrahaston' johtaja," uutisissa kuvataan miestä.
Sosiaalisen median päivitykset vuosilta 2014 ja 2015 viittaavat siihen, että väite Kiovan poliisin johdon natsilinkeistä on saattanut olla vitsi tai satiirinen kritiikki Vadim Trojanin virkanimitystä kohtaan. Trojan, joka on Azov-pataljoonan entinen johtaja, nimitettiin Kiovan alueen sisäministeriön aluejohtajaksi vuonna 2014.
Tähän viittaa esimerkiksi tämä kreikkalaisen Ellinika Hoax-faktantarkistussivuston uutisoima päivitys.
Trojan nimitettiin lisäksi Kiovan alueen poliisin päälliköksi sekä kansallisen poliisin apulaispäälliköksi vuonna 2019, ukrainalaiset tiedotusvälineet kertoivat.
Kreikkalaisen faktantarkistussivuston mainitsemassa päivityksessä viitataan myös Bonovin Vkontakte-profiiliin. Tilin on jäädytetty, mutta arkistojen perusteella se vaikuttaa kuuluneen Bonoville. Bonov vaikuttaaa olevan tietoinen "vitsistä" tai tunteneen Maksimovin henkilökohtaisesti, sillä hän julkaisi marraskuussa 2014 tilillään saman kuvan paidattomasta miehestä ja kertoi siinä olevan "legendaarinen Mukha."
Bonov, Azov ja venäläiset natsit
Vahvistamattomat lähteet verkossa kertovat Bonovin kuuluneen niin sanottuun Azovin pataljoonaan vuonna 2014, mutta hänen osallisuudestaan on hyvin vähän tietoa.
Bonovin Vkontakte-sivunsa vanhoissa arkistoissa on mainintoja sekä Azovista että uusnatsiryhmästä nimeltä Misanthropic Division. Ryhmä nousi pinnalle Ukrainassa vuonna 2014, kun äärioikeistolaiset aktivistit liittyivät EU:ta kannattaviin mielenosoittajiin Kiovan Maidanin mielenosoitusten aikana. Länsimielistä maidanin vallankumousta Kiovassa seurasi vuonna 2014 pääosin venäjänkielisen Krimin niemimaan liittäminen Venäjään. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Krimiä osaksi Venäjää.
Venäjä on myös tukenut venäläismielisiä separatistiliikkeitä Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luganskissa. Ukrainan armeija on sotinut näitä itsenäisiksi julistautuneita tasavaltoja vastaan konfliktissa, joka on vaatinut yli 14 000 kuolonuhria, mukaan lukien siviilejä sekä ukrainalaisia ja venäläismielisiä taistelijoita.
Keväällä 2014 äärinationalistinen puolisotilaallinen Azov-ryhmä osallistui Mariupolin vapauttamiseen, kun tämä Donbasissa sijaitseva strategisesti tärkeä kaupunki oli venäläismielisten separatistien hallussa.

"Syyskuussa 2014 allekirjoitettiin ensimmäiset Minskin sopimukset, joissa säädetään sotatoimien lopettamisesta, mutta myös näiden puolisotilaallisten rakenteiden integroimisesta sekä Ukrainan että separatistien joukkoihin. Tämä on valtioiden tarjoama takuu siitä, että ne elementit, jotka voivat aiheuttaa uhkaa tai estää jännitteiden lieventämisen, asetetaan käskyjen alaisiksi. Suurin osa näistä ryhmistä, kuten Azovin pataljoona, liittyi Ukrainan kansalliskaartiin ja siitä tuli rykmentti, joka on suoraan sisäministerin alaisuudessa," Ukrainan ja Neuvostoliiton jälkeisen äärioikeiston asiantuntija Adrien Nonjon kertoi AFP:lle 11. maaliskuuta.
Bonovin tarina on kuitenkin epäselvä.
"Hänen sanotaan olevan ukrainalainen, mutta hänellä on taipumus kommunikoida verkossa yksinomaan venäjäksi - mikä ei välttämättä ole epätavallista ukrainalaiselle äärioikeistolaiselle henkilölle - mutta se, että hänen väitetään verkossa olevan kotoisin Lvivistä, on outoa, sillä harva Lvivistä kotoisin oleva ihminen, varsinkaan kansallismielinen, kommunikoisi lähes yksinomaan venäjäksi", Colborne kertoo.
Colbournen lähteiden mukaan Bonovin aksentti videolla ei kuulosta Lvivin aksentilta, vaan "kuin sen olisi puhunut venäjänkielinen puhuja, joka on oppinut sen". Joidenkin lähteiden mukaan Bonov olisi syntynyt Venäjällä.
Bonov ei ole myöskään vieras Venäjän äärioikeistolle. Youtube-kanavallaan 5. maaliskuuta 2022 julkaistulla videolla Bonov esiintyy ihmisten kanssa, jotka Colborne on tunnistanut sekä Azovin että venäläisten uusnatsien palkkasotilaiden jäseniksi.
"Ensimmäinen videolla puhuva mies on Nikita Makeev, joka sai Ukrainan kansalaisuuden vuonna 2019 ja palveli Azovissa. Sängyllä makaava mies on Artem Krasnolutsky, venäläinen uusnatsi, jonka väitetään palvelleen Wagnerissa. Ja ovella on Bonov", Colborne kuvaili.
Wagner on venäläinen yksityinen palkkasotilasjärjestö, jonka johtajan uskotaan olevan Putinin läheinen liittolainen.
Venäjän fasismipropaganda Ukrainassa
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti 24. helmikuuta 2022 “sotilasoperaatiosta” Ukrainassa maan itäosan separatistien puolustamiseksi. Operaation tavoitteena oli Ukrainan "demilitarisointi” ja “denatsifikaatio”, eli natsien poistaminen maasta. Hyökkäyksen oikeuttamiseksi Venäjä on levittänyt väitteitä, joiden mukaan Ukraina olisi uusnatsien miehittämä.
Tässä yhteydessä "näen [Bonovin] melkeinpä uusnatsin karikatyyrinä ja näin ollen jonkun, joka valitettavasti sopii täydellisesti Venäjän propagandaan tällä hetkellä", Michael Colborne kertoo.
AFP uutisoi ranskaksi, kuinka Venäjä on käyttänyt hyväkseen osia Ukrainan historiasta, kuten Ukrainan osittaista yhteistyötä Hitlerin hallinnon kanssa toisen maailmansodan aikana. Twitterissä Venäjän Etelä-Afrikan suurlähetystö esimerkiksi väitti, että Venäjä, “kuten 80 vuotta sitten, taistelee natsismia vastaan Ukrainassa."
Muut Ukrainan historian osat, jotka eivät sovi narratiiviin, jätetään huomiotta.
"Suuri osa ukrainalaisista sotilaista taisteli natseja vastaan puna-armeijan rinnalla, mitä ei nykyään mainita", toteaa puolestaan Alexandra Goujon, Burgundin yliopiston valtiotieteen lehtori.
Vuonna 2017 Israelin Ukrainan suurlähettiläs vahvisti, että yli 2500 ukrainalaista oli saanut arvonimen, joka myönnetään juutalaisia toisen maailmansodan aikana pelastaneille ihmisille.
Narratiivi Ukrainan natsilinkeistä voimistui vuoden 2004 oranssin vallankumouksen ja Maidanin vallankumouksen jälkeen, joka myötä venäjämielinen presidentti Viktor Janukovitsh syrjäytettiin vallasta. Molemmissa vallankumouksissa Moskovan liittolaisten sijasta virkaan astuivat länsimieliset johtajat.
Ukrainan äärioikeiston ja Venäjän äärioikeiston väliset ilmeiset yhteydet, kuten Bonovin tapauksessa, ohitetaan myös Venäjän narratiivissa. Ukrainan valtiota vastaan Donbasissa vuodesta 2014 saakka taistelleiden venäläisten joukkojen joukossa on myös ollut uusnatsistisia ryhmiä, kuten Venäjän imperialistisen liikkeen valkoisen ylivallan kannattajia.

Vaikka kansallismielinen äärioikeisto on saanut Ukrainalla jälleen näkyvyyttä Maidanin jälkeen ja Itä-Ukrainan taisteluiden tiimoilta, tämä näkyvyys ei ole johtanut äärioikeiston suosioon Ukrainan vaaleissa. Vuoden 2012 vahvojen tulosten jälkeen äärioikeistolaisella Svoboda-puolueella on nyt vain yksi paikka Ukrainan parlamentissa. Puolue ei myöskään ole saanut yli kahta prosenttia äänistä kolmessa viimeisessä presidentinvaalissa. Azov-pataljoonan poliittinen haara asettui ehdolle Svobodan kanssa vuoden 2019 parlamenttivaaleissa, mutta ei saanut yhtään paikkaa.
"Vaikka on totta, että äärioikeistolaisilla ryhmillä on näkyvyyttä, varsinkin mielenosoitusten myötä, äärioikeiston poliittinen rooli on kuitenkin erittäin vähäistä koko maan näkökulmasta", Goujon kertoi AFP:lle.