Nainen saa annoksen koronarokotetta Babingtonin sairaalassa Belperissä, Englannissa 16. joulukuuta 2021 ( AFP / Oli Scarff)

Ei todisteita, että koronarokotteet aiheuttaisivat syöpää tai aidsia

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 13. huhtikuuta 2022 15:55
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Huhtikuun alussa sosiaalisessa mediassa satoja kertoja jaetulla videolla väitetään, että koronarokotteet aiheuttavat syöpää ja vuoden 2022 loppuun mennessä kaikki täysin rokotetut yli 30-vuotiaat voivat saada aidsia vastaavan sairauden. AFP:n haastattelemat asiantuntijat ovat kuitenkin kumonneet molemmat väitteet useaan otteeseen pandemian aikana.

"Täysin rokotetut yli 30-vuotiaat sairastuvat AIDS:iin vuoden 2022 loppuun mennessä", lukee 2. huhtikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivityksessä on julkaistu kaksiminuuttinen video, jolla esiintyy kiistanalainen amerikkalainen lääkäri Sherri Tenpenny. Videota on jaettu suomeksi Facebookissa satoja kertoja ja se on julkaistu myös muilla verkkosivustoilla. Videosta löytyy lisäksi pidempi versio Rumble-videoalustalla.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 8.4.2022)

AFP on tarkistanut useita Tenpennyltä peräisin olevia virheellisiä väitteitä koronapandemian aikana. Tenpenny on mm. väittänyt, että koronarokotteet ovat magneettisia ja aiheuttavat keuhkovaurioita sekä hedelmättömyyttä.

Elokuussa 2021 AFP uutisoi, että Tenpenny pyörittää rokotevastaiseen aktivismiin perustuvaa liiketoimintaa, jonka osana hän myy maksullisia podcasteja ja webinaareja varoittaen ihmisiä ottamasta rokotetta. Tenpenny myy lisäksi erilaisia lisäravinteita.

Ei todisteita, että rokotteet aiheuttaisivat aidsia

Huhtikuussa levinneellä videolla Tenpenny väittää, että “mitä enemmän rokotuksia saa, sitä enemmän tuhoaa immuunijärjestelmää.”

"Vuoden 2022 loppuun mennessä jokaisella täysin rokotetulla yli 30-vuotiaalla voi olla rokotteen aiheuttama immuunisuppressoitu aidsia vastaava sairaus", Tenpenny sanoo ja siteeraa täsmentämättömiä "hallituksen tietoja Saksasta".

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoi AFP:lle 10. huhtikuuta 2022, ettei todisteita koronarokotteiden aiheuttamasta syövästä tai aidsista ole. Rämet myös huomauttaa, ettei "rokotteen aiheuttama immuunisuppressoitu aids", johon Tenpenny viittaa videolla, ole todellinen ilmiö.

Väitteitä, joiden mukaan koronarokotteet aiheuttaisivat aidsia ja vaikuttaisivat negatiivisesti immuunijärjestelmään, on levinnyt myös englanniksi ja ranskaksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin kertoneet AFP:lle, että rokotteet eivät vahingoita immuunijärjestelmää.

"Päinvastoin, on olemassa kiistattomia tieteellisiä todisteita siitä, että rokotteet auttavat kehon immuunijärjestelmää antamaan erinomaisen suojan Covid-19 vastaan", Miamin yliopiston professori Olveen Carrasquillo selitti AFP:lle huhtikuussa 2022.

Aidsia aiheuttaa pelkästään HIV, eli immuunikatovirus, Carrasquillo kertoo. Virus levisi ympäri maailmaa 1980- ja 1990-luvuilla, mutta nykyaikaisen lääketieteen virus ei yleensä lyhennä elinikää, Terveyskirjasto kirjoittaa.

Pittsburghin yliopiston tartuntatautien apulaisprofessori Zandrea Ambrose oli samoilla linjoilla samassa AFP:n uutisessa siitä, että HIV on ainoa keino saada aids.

"AIDS ei viittaa muista syistä johtuviin immuunipuutoksiin."

Tuftsin yliopiston virologin John Coffinin mukaan väite, että koronarokotukset aiheuttavat aidsia, on "suoraan sanottuna pelonlietsontaa, joka perustuu kaikkein iljettävimpään roskatieteeseen", Coffin kertoi AFP:lle huhtikuun uutisessa.

Saksan viranomaiset suosittelevat rokotetta - ei linkkiä aidsiin

Tenpenny väittää videolla myös, että rokotetut ihmiset saavat 8,12 kertaa todennäköisemmin koronaviruksen omikron-infektion rokottamattomiin verrattuna, koska heidän "immuunijärjestelmä on tukahdutettu". Rumble-sivustolla julkaistulla pidemmällä videolla Tenpenny mainitsee väitteen perustuvan viimeisen kahden viikon aikana julkaistuihin "saksalaisiin tietoihin".

Saksan hallitus todellisuudessa kuitenkin suosittelee rokotuksia rokottamattomille. Hallituksen Robert Koch-instituutti toteaa viimeisimmässä raportissaan, että omikron-variantin osalta "rokotussuoja vakavaa Covid-19-tautia vastaan on edelleen erittäin hyvä kaikenikäisten täysin rokotettujen ihmisten osalta".

"Rokottamattomilla ihmisillä kaikissa ikäryhmissä on huomattavasti suurempi riski sairastua vakavaan Covid-19-tautiin", instituutti kirjoittaa.

Saksan terveysministeriö lisäksi kertoi AFP:lle 13. huhtikuuta 2022, että “ei ole mitään näyttöä sen väitteen tueksi, että EU:ssa luvan saaneet koronarokotteet voisivat aiheuttaa tai edistää aidsia.”

"Rokote hyväksytään vain, jos se on testattu riittävällä määrällä ihmisiä ja on vahvistettu, että positiivinen vaikutus on selvästi suurempi kuin koetut sivuvaikutukset", ministeriön tiedottaja Sebastian Gülde kertoo.

Image
Nainen saa annoksen rokotetta koronaa vastaan Baleonen rokotekeskuksessa Ajacciossa, Ranskassa 13. toukokuuta 2021 ( AFP / Pascal Pochard-Casabianca)

Koronarokotteiden ja syövän välillä ei ole havaittu yhteyttä

Videolla väitetään myös, että mRNA-rokotteiden piikkiproteiini pääsee solujen tumaan ja "sitoutuu DNA:han". Tenpennyn mukaan tämä johtaa syövän kehittymiseen.

"Miksi näemme syöpien räjähdysmäisen kasvun ihmisillä, jotka saavat näitä pistoksia?" Tenpenny kysyy.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että koronarokotteet aiheuttaisivat syöpää. AFP:n haastattelemat asiantuntijat ovat kiistäneet kyseiset väitteet moneen otteeseen pandemian aikana (esim. täällä ja täällä).

"Mikään ei yhdistä mRNA-rokotteita syöpään", Ranskan syöpäyhdistyksen viestintävastaava Jerome Hinfray sanoi AFP:lle 27. tammikuuta 2022.

"Rokote on äärimmäisen lyhyen ajan elimistössä. Tämä RNA ei voi mitenkään tunkeutua solun ytimeen ja häiritä genomia ja aiheuttaa mutaatioita. Tämä on fantasiaa."

Marraskuussa 2021 AFP tarkisti samankaltaisen väärän väitteen, jonka mukaan rokotteen piikkiproteiini pääsisi solun tumaan ja edistäisi syöpää.

Saksan syöpätutkimuskeskuksen (DKFZ) tiedottaja kertoi AFP:lle 20. lokakuuta 2021, että "lisääntyneitä [syöpä]tapauksia rokotuksen yhteydessä ei ole tiedossa."

Saksan terveysministeriö vahvisti Facebook-sivullaan 6. huhtikuuta 2022, ettei todisteita väitteelle rokotteiden aiheuttamasta syöpäriskistä ole.

Alankomaiden syöpäinstituutin tiedottaja puolestaan kertoi AFP:lle 27. elokuuta 2021:

"En ole tietoinen datasta, joka osoittaisi, että tämän rokotteen läsnäolo vaikuttaisi kielteisesti immuunivasteeseen syöpäsoluja vastaan, eikä rokotteiden vaikutusmekanismin perusteella ole syytä epäillä tätä."

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä