Tätä videota on muokattu lisäämällä Zelenskyin pöydälle huumeita

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Huhtikuun lopun jälkeen tuhansia kertoja eri kielillä jaetulla videolla väitetään näkyvän Ukrainan presidentti videopuhelussa ja hänen pöydällään olevan kasa kokaiinia. Videota on kuitenkin muokattu: alkuperäinen video julkaistiin viikkoja aiemmin presidentin Instagram-tilillä ilman valkoista jauhetta.

"Zelenskylle koka maistuu samalla kun keskustelee Elon Muskin kanssa", lukee 23. huhtikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä, jossa on linkki Telegram-viestiin samalta päivältä.

Telegramissa julkaistussa viestissä on noin kymmenen sekunnin mittainen video, jolla näkyy valkoista jauhetta Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin työpöydällä. Facebook-päivityksessä on kuvakaappauksia videolta sekä lähikuva valkoisesta jauheesta.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 3.5.2022)

Sama kuvamateriaali on levinnyt myös Unkarissa, Slovakiassa ja Ranskassa 23. huhtikuuta lähtien, ja se on ladattu Odysee-videosivustolle.

Päivitys on linjassa Kremlin pönkittämän narratiivin kanssa, joiden mukaan Zelenskyi olisi huumeriippuvainen. Ukrainan sodan alkuaikoina Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui Ukrainan johtajaa ja hänen ministereitään "huumeriippuvaisten uusnatsien jengiksi".

Viimeisintä videota on kuitenkin muokattu: valkoinen jauhe ja luottokortti lisättiin alkuperäiseen videoon jälkikäteen. Video julkaistiin verkossa viikkoja ennen kuin muokattu versio lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Alkuperäinen video Zelenskyin Instagram-tililtä

Alkuperäinen video julkaistiin Ukrainan presidentin virallisella Instagram-tilillä 6. maaliskuuta 2022 - yli kuukausi ennen kuin muokattu video ilmestyi verkkoon huhtikuun lopulla.

Alkuperäisellä videolla näkyy muutama sekunti Zelenskyin ja amerikkalaisen yrittäjän Elon Muskin videopuhelusta. Videolla ei näy valkoista jauhetta. Puhelin ja pöydällä olevat asiakirjat on kuitenkin sumennettu, oletettavasti mahdollisten arkaluonteisten tietojen piilottamiseksi.

Muokatussa versiossa näkyvät samat sumennukset, mutta ei valkoista jauhetta tai luottokorttia. Kyseessä on vahva johtolanka: On epätodennäköistä, että Zelenskyin ryhmä olisi sumentanut puhelimen ja asiakirjat, mutta ei huumeita.

Sen sijaan kokaiinijauhe on lisätty videon päälle, josta sumennukset jo valmiiksi löytyivät.

Alkuperäisen ja muokatun version välillä on myös selkeä laatuero. Instagramiin ladatun virallisen videon laatu on niin hyvä, että jopa sormenjäljet erottuvat pöydällä selvästi. Näin ei ole väärennetyssä versiossa, joka on yleisesti ottaen epätarkempi.

Kuvakaappaus Odysee-alustalla jaetusta muokatusta videosta (vas.), jolla näkyy kokaiinia Zelenskyn pöydällä (otettu 26.4.2022), ja alkuperäisestä videosta (oik.), joka on julkaistu Zelenskyn Instagram-tilillä (otettu 26.4.2022)

Alkuperäisessä kuvamateriaalissa näkyy pätkä Zelenskyin ja Muskin 6. maaliskuuta käymästä keskustelusta. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa Muskin Starlink-satelliittiyhtiön kehittämää teknologiaa, jolla korvattaisiin joissakin Ukrainan kaupungeissa Venäjän hyökkäyksen jälkeen tuhoutunut infrastruktuuri.

Samana päivänä Zelenskyi mainitsi Twitterissä myös yrittäjän mahdollisesta vierailusta Ukrainaan sodan jälkeen.

Kun väärennetty video levisi sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa, se havaittiin nopeasti huijaukseksi.

Riippumattoman Bellingcat-tutkijakollektiivin perustaja Eliot Higgins julkaisi videoiden kaksi versiota vierekkäin havainnollistaakseen muokkausta.

Manipulaatiosta uutisoitiin myös muissa tiedotusvälineissä, kuten Rolling Stone-lehdessä ja Correctivissä.

Zelenskyi ja huumeväitteet

Sosiaalisessa mediassa on levitetty useita muita Kremlin tukemia väitteitä, joiden mukaan Zelenskyi olisi riippuvainen huumeista.

Maaliskuussa 2022 verkossa levisi video, jolla Ukrainan johtaja näytti kannustavan kokaiinin käyttöön “parhaana mahdollisena energialähteenä.” Kyseessä oli manipuloitu versio vuoden 2019 haastattelusta, jolla Zlenskyi puhui kahvista, ei kokaiinista, kuten AFP kertoi ranskaksi.

Väärennetty video oli liikkeellä jo vuonna 2019, kun Zelenskyi kilpaili vaaleissa edeltäjänsä Petro Poroshenkon kanssa. Väitteiden myötä, joiden mukaan Zelenskyi olisi käyttänyt huumeita ja Poroshenko alkoholia, molemmat ehdokkaat testattiin julkisesti, kuten BBC:n ukrainankieliset uutiset raportoivat.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
Ukrainan ja Venäjän konflikti