Ranskan presidentti Emmanuel Macron juhlii voitettuaan Ranskan presidentinvaalit Champ de Marsilla Pariisissa 24. huhtikuuta 2022 ( AFP / Bertrand Guay)

Ranskan vaalien tuloksen kyseenalaistava misinformaatio leviää verkossa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Pian Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudelleenvalinnan jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi leviämään väitteitä, joissa vaalien tulos kyseenalaistettiin. Verkossa viitataan Ranskan televisiossa vilahtaneisiin lukuihin, joiden perusteella Macronin vastustajalta Marine Le Peniltä olisi kadonnut noin 1-2 miljoonaa ääntä. Lisäksi verkossa leviävällä videolla väitetään, että Le Penin äänestyslipukkeita olisi peukaloitu. Väitteet ovat kuitenkin harhaanjohtavia: "kadonneet äänet" johtuivat ranskalaisen France 2-televisiokanavan teknisestä virheestä. Myöskään video, jolla näkyy repeytyneitä äänestyslippuja, ei todista vaalivilppiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron päihitti kilpailijansa Marine Le Penin 24. huhtikuuta pidetyissä presidentinvaaleissa, ja varmisti toisen viisivuotisen kautensa presidenttinä.

Vaikka Le Pen tunnusti tappionsa pian vaalien jälkeen, sosiaalinen media täyttyi nopeasti misinformaatiosta, jossa vaalitulos kyseenalaistettiin.

"Le Penillä oli ääntenlaskun päätyttyä vähemmän ääniä kuin laskun ollessa vielä kesken," todetaan 25. huhtikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivityksessä on kuvakaappaus France 2-televisiokanavan suorasta lähetyksestä, jossa Le Penin äänimäärä vaikuttaa putoavan lähetyksen aikana yli kahdella miljoonalla äänellä.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 5.5.2022)

Lisäksi päivityksessä on minuutin mittainen video, jonka väitetään todistavan Le Penin äänestyslippujen olleen peukaloituja.

"Videolla näkyy, kuinka Marine Le Penin äänestysliput ovat jo valmiiksi suljetuissa äänestyspusseissa, jotka ovat jo revitty, mikä tunnistaa ne automaattisesti laskemiskelvottomiksi," päivityksessä lukee.

Molempia väitteitä on jaettu yli 300 kertaa suomeksi Facebookissa, ja ne ovat levinneet myös ranskaksi (AFP on tarkistanut ne täällä ja täällä).

AFP on tarkistanut molemmat väitteet ja todennut ne harhaanjohtaviksi.

Tekninen virhe France 2-lähetyksen aikana

Päivityksessä olevat kuvakaappaukset ovat aitoja. France 2 näytti vaalien tuloksia ainakin kolme kertaa illan aikana.

Kanava oli ottanut käyttöön järjestelmän, jossa Ranskan sisäministeriön keräämiä lukuja julkaistiin automaattisesti lähetyksessä.

Klo 21:11 aikaan Macronin ja Le Penin äänimäärät olivat 13,7 ja 13,9 miljoonaa ääntä:

Kuvakaappaus France 2:n lähetyksestä klo 21:11 vaali-iltana (otettu 25.4.2022)

Hetkeä myöhemmin lähetyksessä näytettiin, että Le Penillä olisi 14,4 miljoonaa ääntä ja Macronilla vain 14,2 miljoonaa. Le Penin luku oli tässä vaiheessa huomattavasti korkeampi kuin Le Penin virallinen vaalitulos, joka oli 13,3 miljoonaa ääntä illan päätteeksi.

Kuvakaappaus France 2:n lähetyksestä klo 21:12 vaali-iltana (otettu 25.4.2022)

Kello 22:42 France 2 julkaisema äänimäärä laski kuitenkin molempien ehdokkaiden osalta. Macronilla oli nyt 14 193 707 ääntä ja Le Penillä vain 11 661 111. Tämä puolestaan herätti sosiaalisessa mediassa syytöksiä vaalivilpistä.

Kuvakaappaus France 2:n lähetyksestä (otettu 25.4.2022)

Väitteen tarkistamiseksi AFP otti yhteyttä France Televisions-yhtiöön, joka omistaa France 2-kanavan. Yhtiön mukaan Le Penin suuri äänimäärä johtui "tietokonevirheestä", joka "yliarvioi" sisäministeriön toimittamat luvut.

"France TV pyytää anteeksi katsojiltaan tätä virhettä", televisiokanava sanoi ja kertoi virheestä myös Twitterissä.

"Marine Le Penillä ei koskaan ollut näitä 14 miljoonaa ääntä. Kyseessä on järjestelmässä tapahtunut virhe ministeriön tietojen päivityksen aikana", France Télévisionsin Médialab-yksikön johtaja Christophe de Vallambras kertoo AFP:lle.

De Vallambras selittää, että järjestelmä on saattanut laskea Ranskan eri alueiden tulokset "useaan kertaan." Tämä on voinut johtaa puolestaan siihen, että lähetyksessä on näkynyt miljoonia ylimääräisiä ääniä.

"Tuotekehittäjämme varoitti meitä välittömästi ongelmasta. Muutimme välittömästi protokollaa, joka korjasi laskelmat."

Ranskan sisäministeriö puolestaan kertoi AFP:lle, että heidän osaltaan "presidentinvaalien toisen kierroksen aikana tulostenlaskenta sujui ilman vaikeuksia."

Ministeriön verkkosivut, jossa tulokset julkaistiin, arkistoitiin useita kertoja vaali-illan ajan. Marine Le Penillä ei ollut missään vaiheessa yli 14 miljoonaa ääntä.

Esimerkiksi kello 21:42 arkiston mukaan Macronilla oli 9,6 miljoonaa ääntä ja Le Penillä 8,6 miljoonaa ääntä. Tämä on paljon vähemmän kuin France 2 näyttämät luvut.

Noin kello 22:30 arkisto näyttää, etä ministeriö oli laskenut 13,6 miljoonaa ääntä Macronille ja 11,3 miljoonaa Le Penille. Tämä puolestaan vastaa televisiokanavan myöhemmin illalla esittämiä korjattuja lukuja.

Vastaavasti ministeriön AFP:lle lähettämien lukujen perusteella molemmilla ehdokkailla oli vain noin 5 miljoonaa ääntä kello 21:15, eli hetki sen jälkeen, kun France 2 oli näyttänyt Macronille ja Le Penille kummallekin yli 14 miljoonaa ääntä, kuten tämä AFP:n faktantarkistus osoittaa.

Vaurioituneet äänestysliput

AFP tarkisti myös Facebook-päivityksen videon äänestyslipuista. AFP onnistui ottamaan yhteyttä videon kuvanneeseen henkilöön.

"Olin käynyt useita keskusteluja ystävieni kanssa, jotka kertoivat minulle, että äänestyslippuja oli vahingoittunut", videolla esiintyvä mies, joka asuu Romeriesin kylässä Pohjois-Ranskan Nordin departementissa, kertoi AFP:lle 25. huhtikuuta.

Kuvakaappaus Facebook-päivityksessä olleesta videosta (otettu 5.5.2022)

"Pyysin vaimoani kuvaamaan minua, kun avasin postia, jotta voisin todistaa, että tiedot eivät pitäneet paikkansa, mutta kolmessa äänestyslipussa oli todella pieni repeämä", hän sanoi.

Ranskassa äänestäjät saavat jokaiselle ehdokkaalle erilliset äänestysliput, joista he valitsevat yhden. He voivat käyttää joko kotiin lähetettyjä äänestyslippuja tai äänestyspaikoilla saatavilla olevia äänestyslippuja.

Naapurikaupunki Saint-Aubert ilmoitti Facebook-sivullaan 22. huhtikuuta, että asukkaat "ovat saaneet -- äänestyslippuja, jotka ovat repeytyneet tai joissa on painovirheitä." Kommenteissa somekäyttäjät kertovat, että Emmanuel Macronin äänestyslippuja oli myös repeytynyt, Libération-lehti kertoo.

Nordin prefektuuri vahvisti AFP:lle 25. huhtikuuta, että Nordin 648:sta kunnasta "16 kuntaa" oli ilmoittanut, että "kotiin lähetettyjen asiakirjojen joukossa oli lievästi vaurioituneita äänestyslippuja."

Prefektuuri totesi kuitenkin, että "tämä ei koske äänestyspaikoilla vaalipäivänä saatavilla olevia äänestyslippuja".

"Jokaisen asianomaisen pormestarin kanssa on tarkistettu, että äänestyslippuja on ollut äänestyspaikoilla riittävästi."

Näin ollen äänestäjä, joka sai vaurioituneita äänestyslippuja, sai joka tapauksessa uudet äänestysliput äänestyspaikalla. Näin teki myös videon tekijä:

"Menin äänestämään ja otin äänestyslipun suoraan äänestyspaikalta. Videoni tarkoitus oli lähinnä varoittaa sukulaisiani käyttämästä revittyjä lippuja", hän sanoi.

Vaalitoimitsijat laskevat äänestyslippuja äänestyspaikalla Hede Bazougesin kaupungintalolla Länsi-Ranskassa 24. huhtikuuta 2022 ( AFP / Damien Meyer)

Pieni repeämä ei välttämättä hylkäysperuste

Ranskan sisäministeriö kertoi AFP:lle 25. huhtikuuta, että "on täysin mahdollista, että äänestyslipuissa on ajoittain virheitä."

Julkisoikeuteen perehtynyt lakimies ja vaalilainsäädännön asiantuntija Louis le Foyer de Costil, kertoi AFP:lle, että mahdollinen äänten hylkääminen tapahtuu "tapauskohtaisesti - tuomarin valvonnassa."

"Tärkeintä on varmistaa, ettei äänestäjää voida tunnistaa. Jos kyseessä on vahingossa syntynyt virhe, kuten väärin painettu äänestyslippu, sitä ei tarvitse mitätöidä", Costil sanoi.

"Tässä tapauksessa äänestyslippujen reunassa oleva hyvin pieni repeämä tai painatukseen liittyvät jäljet eivät pitäisi olla syy äänen mitätöintiin", sisäministeriö totesi myös.

Ranskan perustuslakineuvosto ilmoitti 13. huhtikuuta, että se oli mitätöinyt kaikkiaan 10 216 ääntä ensimmäisellä kierroksella annetuista 35 923 707 äänestä. Neuvosto ei ollut havainnut mitään "merkittävää ongelmaa" ensimmäisen äänestyskierroksen aikana.

Toisen kierroksen osalta neuvosto ilmoitti 27. huhtikuuta, että se oli hylännyt "20 594 annettua ääntä" eli 0,06 prosenttia kaikista äänistä. 2 233 904 ihmistä jätti tyhjän äänestyslapun, ja noin 805 000 äänestyslippuista oli virheellisiä, eli esimerkiksi selkeästi revenneitä, leikattuja tai niissä oli kirjoituksia tai vitsejä. Hyväksyttyjen äänten määräksi jäi siis 32 057 325.

Vaalien lopullisen tuloksen mukaan Macron voitti 18,8 miljoonalla äänellään (58,55 %), kun taas Le Pen sai ääniä 13,3 miljoonaa (41,45 %). Kyseessä on Le Penin paras tulos tähän mennessä.

AFP tarkisti hiljattain virheellisen väitteen, jonka mukaan Le Penin puolue Rassemblement National olisi vaatinut äänten uudelleenlaskentaa vuoden 2022 vaaleissa. Puolue kuitenkin vahvisti AFP:lle, että se tunnustaa vaalien "tulokset täysin ja luottaa instituutioihin ja valtiokoneistoon."

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
FRENCH ELECTIONS 2022