Sairaat sudet eivät kulje laumassa edellä eikä johtaja seuraa viimeisenä
- Julkaistu 22. marraskuuta 2023 10:45
- Päivitetty 22. marraskuuta 2023 10:50
- Lukuaika: 3 minuuttia
- Teksti: AFP Espanja
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Voimme kaikki saada arvokasta oppia johtajuudesta tästä susilaumasta", sanotaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin marraskuun 2023 puolivälissä ja jota on sen jälkeen jaettu yli 150 kertaa.
Päivityksessä on ylhäältä otettu kuva 25 suden laumasta lumisessa maisemassa. Susia on ympyröity eri väreillä niiden oletetun aseman ja käytöksen osoittamiseksi. Päivityksessä väitetään, että edessä olevat kolme sutta ovat "vanhoja ja sairaita" ja että ne määräävät vauhdin, kun taas seuraavat viisi yksilöä ovat lauman vahvimpia ja suojaavat etujoukkoa. Keskimmäisen ryhmän väitetään olevan "täysin suojattu", ja sitä seuraa toinen viiden "joukon vahvimman" suden ryhmä. Viimeisen suden sanotaan olevan "JOHTAJA", joka "varmistaa, ettei ketään jää joukosta", ja joka on "valmis juoksemaan mihin tahansa suuntaan suojellakseen laumaansa". Lopussa todetaan, että "johtajana oleminen ei tarkoita, että olet ensimmäisenä. Se on huolehtimista koko joukosta".
Suomenkielisessä päivityksessä meemiä käytetään Petteri Orpon hallituksen kritisoimiseksi.
Meemi on kiertänyt useita vuosia useilla eri kielillä, kuten englanniksi, espanjaksi, unkariksi ja bulgariaksi. AFP:n löytämien päivitysten perusteella se on levinnyt suomeksi ainakin vuodesta 2019 lähtien, kun taas espanjaksi se on kiertänyt ainakin vuodesta 2015 alkaen.
Asiantuntijoiden mukaan meemissä ei kuitenkaan kuvata susille tyypillistä käyttäytymistä.
Valokuvan laumaa johtaa alfanaaras
Valokuvalla tehty Googlen käänteinen kuvahaku tuottaa tulokseksi brittiläisen The Guardian -sanomalehden valokuvagallerian (arkistoitu versio), joka on päivätty 19.10.2011. Siinä on kuvia BBC:llä samana vuonna esitetystä Jäinen planeetta -dokumenttisarjasta.
Kuva susista on osa galleriaa, ja sen ottajana mainitaan Chadden Hunter, yksi dokumentin tekijöistä.
Valokuvan kuvatekstissä lukee: "Valtava 25 metsäsuden lauma metsästää biisoneita pohjoisella napapiirillä Kanadan pohjoisosissa. Keskitalvella Wood Buffalo -kansallispuiston lämpötilat ovat noin -40C. Alfanaaraan johtama susilauma kulkee jonossa syvän lumen läpi energian säästämiseksi."
Tekstissä selitetään myös, että "lauman koko kertoo siitä, kuinka runsas niiden saaliskanta on talvella, kun biisoneita on rajoitetummin saatavilla huonon ravinnon ja syvän lumen vuoksi. Tämän kansallispuiston susilaumat ovat maailman ainoita susia, jotka ovat erikoistuneet kymmenen kertaa niitä suurempien biisoneiden saalistamiseen. Niistä on kasvanut maailman suurimpia ja vahvimpia susia."
AFP otti yhteyttä etologi ja susiasiantuntija David Nieto Maceiniin, joka kirjoitti aiheesta vuonna 2015 espanjankielisessä blogissaan (arkistoitu versio).
"Susiryhmät koostuvat lisääntyvästä parista ja sen jälkeläisistä eli sen jälkeläisistä edellisestä pentueesta ja mahdollisesti sitä edellisestä. Yhtä suurissa ryhmissä kuin valokuvan biisoneita saalistavassa ryhmässä on yleensä mukana susia muista ryhmistä (sellaisia, jotka täytettyään vuoden hajaantuvat ja etsivät reviirin ja parin perustaakseen perheen)", Nieto Macein sanoi AFP:lle.
"Tässä tapauksessa edessä oleva susi on lisääntyvä naaras ja muut yksinkertaisesti seuraavat sitä... Kun sudet kulkevat lumen halki, ne seuraavat toistensa jälkiä", hän lisäsi.
Mitä hierarkiaan ja sosiaaliseen käyttäytymiseen tulee, Nieto Macein sanoi, että luonnossa "ei ole haavoittuneita, vanhoja tai sairaita. Luonnossa eläimet voivat sairastua, mutta sairaat ja heikot kuolevat".
Toisin kuin päivityksessä väitetään, kulkujärjestys ei siis osoita, mitkä susista ovat sairaita vaan mikä niistä on emo tai isä eli "tässä tapauksessa ryhmän johtaja". "En tiedä, oliko tässä myös lisääntyvä uros vai oliko se kuollut", Nieto Macein sanoi.
Hän myös kiisti, että laumassa olisi muita meemissä mainittuja alaryhmiä.
Villieläimiin erikoistunut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez oli samaa mieltä.
"Sudet eivät ole eläimiä, jotka huolehtisivat vanhemmista tai heikoista eläimistä, eikä sen varmistaminen, että kukaan ei jää jälkeen, ole niiden luonnollista käyttäytymistä. Oikeasti nämä eläimet eivät tarvitse paljoa suojelua, sillä ne ovat yksi planeetan suurimmista maalla elävistä suurpetoeläinryhmistä."
Fernández Suárezin mukaan meemi on selkeä esimerkki antropomorfismista eli inhimillisten piirteiden näkemisestä eläimillä.
"Eläimillä on vakiintuneita hierarkioita, mutta suurin osa susista elää perheyksiköissä ja vaikka tästä on poikkeuksia suurissa ryhmissä, kuten valokuvassa, niillä ei ole tämän tyyppistä järjestystä."
Myös International Wolf Center (arkistoitu versio) on osoittanut väitteet vääriksi. Järjestö keskittyy tiedon levittämiseen susista niiden selviytymisen tukemiseksi.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä