Bill Gates 8. kansainvälisen maataloustilastokonferenssin avajaisissa New Delhissä 18. marraskuuta 2019 ( AFP / Money SHARMA)

Virheelliset somepäivitykset väittävät, että Bill Gates olisi pidätetty Yhdysvaltain asevoimien toimesta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Elokuussa yli 300 kertaa Facebookissa jaetulla videolla väitetään, että Yhdysvaltain asevoimat ovat pidättäneet Bill Gatesin syytettynä muun muassa lasten ihmiskaupasta. Väite on epätosi: sekä Yhdysvaltain puolustusministeriö että Bill & Melinda Gates-säätiö kiistivät väitteet. Gates on lisäksi esiintynyt julkisissa tilaisuuksissa ja ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa väitetyn pidätyksensä jälkeen.

Videota otsikolla "JYMYJUTTU ! - Bill G vihdoinkin saatu kiinni ja viety Gitmoon kuulusteluihin ja siitä sotaoikeuteen" on jaettu Facebookissa 395 kertaa elokuun aikana. Video julkaistiin 2. elokuuta 2021 YouTube-videopalvelussa ja sillä on yli 12 000 katselukertaa.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 27.8.2021)

Videolla kertoja kääntää suomeksi Real Raw News-sivustolla 1. elokuuta 2021 julkaistun artikkelin tietoja. AFP on aiemmin tarkistanut useita samalta verkkosivustolta peräisin olevia virheellisiä väittämiä, jotka ovat levinneet sosiaalisessa mediassa (täällä ja täällä).

"Yhdysvaltain armeija pidätti tiistaina Microsoftin perustajan Bill Gatesin ja syytti sosiaalisesti epävarmaa hylkiötä lapsikaupasta ja muista sanoinkuvaamattomista rikoksista Amerikkaa ja sen kansaa vastaan", artikkelissa sanotaan.

Artikkelissa väitetään, että Yhdysvaltain armeijan lähteet vahvistivat väitteet verkkosivulle. Gatesia vastaan esitetyt väitetyt syytteet koskevat muun muassa lapsikauppaa ja väestön vaarantamista koronarokotteilla.

Real Raw News toteaa sivullaan, että verkkosivustolla olevat tiedot on tarkoitettu “informatiivisiin, opetuksellisiin ja viihdyttäviin tarkoituksiin."

Sivuston vastuuvapauslausekkeen mukaan Real Raw News "sisältää huumoria, parodiaa ja satiiria." Sivustolla ei ole kuitenkaan tehty selvää eroa sen välille, mitkä julkaisut ovat totta ja mitkä eivät, ja Bill Gatesiin liittyvä artikkeli onkin merkitty "uutiseksi." Sivuston ylläpitäjä ei vastannut ennen tämän jutun julkaisua AFP:n kyselyyn siitä, oliko Gatesiin liittyvä artikkeli tarkoitettu satiiriksi.

Sivustolla kirjoitetaan, että vastuuvapauslauseke on lisätty "omaksi turvaksemme, lakimiehen neuvojen perusteella."

WayBackMachine-verkkotyökalun perusteella vastuuvapauslauseke näyttää olevan lisätty huhtikuun 2021 aikana - eli useita kuukausia sen jälkeen, kun sivusto aloitti artikkeleiden julkaisemisen joulukuun 2020 lopulla. Alla kuvakaappus sivustolta ennen kuin vastuuvapauslauseke lisättiin.

Kuvakaappaus Real Raw News verkkosivustolta WayBackMachine-työkalun näyttämänä huhtikuussa 2021 (otettu 27.8.221)

YouTube-videon kommenteista käy kuitenkin ilmi, että monet videon nähneistä tulkitsivat tiedot paikkansapitäviksi:

Kuvakaappaus virheellisen YouTube-videon kommenteista (otettu 27.8.2021)

Väite, jonka mukaan Bill Gates olisi pidätetty, on kuitenkin täysin keksitty. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan tiedot ovat perusteettomia.

"Tarina on keksitty", puolustusministeriön tiedottaja kertoi AFP:lle 13. elokuuta.

Myös Bill & Melinda Gates-säätiön tiedottaja kertoi elokuussa AFP:lle, että väite oli "epätosi".

Väitetyn pidätyksensä jälkeen Gates on myös esiintynyt useaan otteeseen julkisuudessa: Gates nähtiin 5. elokuuta OER-projektin suorassa konferenssissa ja samana päivänä myös CNN:n suorassa haastattelussa.

Gates on ollut aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa Twitter- ja Facebook-tileillään.

Myöskään internetin hakukoneilla ei löytynyt uskottavia tiedotusvälineiden raportteja tai artikkeleita Gatesin väitetystä pidätyksestä.

Sosiaalisessa mediassa on viime vuosina levinnyt QAnon-salaliittoteoria-liikkeen edistämänä runsaasti väärää tietoa lasten ihmiskaupasta. Gates on joutunut säännöllisesti virheellisten väitteiden kohteeksi pandemian aikana.

Esimerkiksi toukokuussa AFP tarkisti virheellisen väitteen siitä, että Bill Gatesia vastaan olisi nostettu syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan koronarokotteiden kehittämisen takia.

AFP on myös kumonnut vääriä tietoja muiden korkean profiilin henkilöiden, kuten Yhdysvaltain demokraattisen puolueen edustaja Adam Schiffin, Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman ja edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin, väitetyistä pidätyksistä.

30. elokuuta 2021 Korjattiin linkki Real Raw News-sivustolle kuudennessa kappaleessa.
Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
BILL GATES COVID-19