Ranskalaiset voivat käydä ruokakaupoissa ilman terveyspassia

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 25. elokuuta 2021 11:38
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Facebookissa satoja kertoja elokuussa jaetuissa päivityksissä väitetään, että Ranskassa ihmiset eivät pääse ruokakauppoihin ilman terveyspassia. Väite on epätosi: terveyspassi vaaditaan moniin julkisiin tiloihin, mutta ei ruokakauppoihin. Päivitysten yhteydessä julkaistulla videolla ei näy yksittäistä ruokakauppaa vaan suuri ostoskeskus, joissa passi vaaditaan tietyillä alueilla.

"Vuonna 2021 tasa-arvoisessa, sivistyneessä, demokraattisessa yhteiskunnassa ihmisiä ei päästetä ruokakauppaan ilman piikkipassia", todetaan 19. elokuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivitys sisältää videon mielenosoittajien ja vartijoiden välisestä yhteenotosta Ranskassa.

Videota on jaettu Facebookissa yli 600 kertaa elokuun aikana. Sama video on ladattu myös YouTube-videopalveluun otsikolla “Et saa ostaa ruokaa ilman "K-passia?”

Päivityksissä viitataan Ranskassa käytettävään terveyspassiin. Passilla tarkoitetaan todistusta rokotesarjasta koronavirusta vastaan, negatiivista testitulosta viimeisten 48 tunnin aikana tai todistusta kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 24.8.2021)

Heinäkuussa 2021, kun koronatartunnat olivat lähteneet Ranskassa kasvuun, Ranskan hallitus päätti ottaa terveyspassin käyttöön tietyissä kulttuurikohteissa. Kohteisiin lukeutuivat esimerkiksi elokuvateatterit, museot ja urheilutapahtumat. Elokuussa vaatimus terveyspassista laajennettiin koskemaan muun muassa ravintoloita, sairaaloita ja ostoskeskuksia. Passin käyttöönotto herätti vastustusta eri puolilla maata.

Toisin kuin Facebook-päivityksissä väitetään terveyspassia ei kuitenkaan vaadita ruokakaupoissa. Lista rajoitetuista tiloista on luettavissa kokonaisuudessaan täällä. Esimerkiksi Yhdysvaltain Ranskan suurlähetystö ohjeistaa selkeästi, että "passia EI vaadita ruokakaupoissa.”

Ulkoministeriön yhteenveto passista on luettavissa alla:

Image
Koronarajoitukset Ranskassa (Ulkoministeriö)

Videolla näkyy ostoskeskus

Facebook-päivityksen videolla näkyy ihmisiä pyrkimässä suureen ostoskeskukseen, ei yksittäiseen ruokakauppaan.

Ranskan hallituksen sääntöjen mukaan terveyspassi vaaditaan vain yli 20 000 neliömetrin kokoisissa kauppakeskuksissa. Lisäksi sääntö koskee vain epidemian leviämisvaiheessa olevia alueita, kuten Lounais-Ranskassa sijaitsevaa Pyrénées-Atlantiques-departementtia, jossa video on kuvattu 18. elokuuta 2021.

Videon julkaisi alunperin paikallislehti La République des Pyrénées. Lehden mukaan nelisenkymmentä ihmistä oli kokoontunut Lounais-Ranskan Paun kaupungissa sijaitsevan Tempo-ostoskeskuksen eteen osoittamaan mieltään terveyspassia vastaan 18. elokuuta 2021. Toinen paikallinen uutistoimisto twiittasi asiasta täällä.

Videolla näkyy, kuinka mielenosoittajat ottavat yhteen ostoskeskuksen vartijoiden kanssa ja vaativat pääsyä sisälle valittaen näkevänsä nälkää. Vartija huomauttaa mielenosoittajille, että ostoskeskuksen lähellä on pienempiä ruokakauppoja, joissa mielenosoittajat voivat tehdä asioida ilman terveyspassia:

"On muita kauppoja, jotka eivät tarkista terveyspassia", vartija sanoo videolla.

Yksi mielenosoittajista vastaa sanomalla, että pienemmät ruokakaupat ovat liian kaukana:

"Olen jalkaisin enkä aio kantaa kasseja kahta mailia. Emmekö voi mennä sisään?"

Google Mapsin avulla AFP löysi kuitenkin useita pienempiä ruokakauppoja vain muutaman sadan metrin päässä ostoskeskuksesta. Lähin ruokakauppa oli Lidl noin 370 metrin päässä. Lähin ruokakauppa oli Lidl noin 370 metrin päässä.

Paussa tapahtui vastaavanlainen tapaus maanantaina 16. elokuuta 2021, kun terveyspassia vastustavat mielenosoittajat olivat tunkeutuneet François Mitterrandin sairaalaan, Sud Ouest kertoo. Vaikka terveyspassia ei vaadita kiireellisessä hoidossa, uudet säännöt edellyttävät passia tavallisilla lääkärikäynneillä. Mielenosoittajat kuvasivat yhteenoton sairaalan henkilökunnan kanssa ja latasivat sen Facebookiin.

Ranskan terveyspassista on tullut misinformaation kohde sen jälkeen kun se otettiin käyttöön heinäkuussa. AFP on tarkistanut useita terveyspassia koskevia väitteitä (esimerkiksi täällä ja täällä).

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä