G20-kokouksessa ei luotu pakollista "rokotuspassia" matkustamista varten

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 8. joulukuuta 2022 09:16
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: AFP Etelä-Korea, AFP Suomi
Marraskuussa G20-maiden kokoukseen osallistuneet johtajat totesivat, että on tärkeää luoda yhdenmukaisia kansainvälisiä standardeja ja todentamismenetelmiä kansainvälisen matkustamisen helpottamiseksi, jotta tulevien pandemioiden ehkäisyä ja niihin reagointia voidaan tehostaa. Satoja kertoja sosiaalisessa mediassa jaetuissa päivityksissä tämä on tulkittu harhaanjohtavasti niin, että maat loisivat "rokotuspassi"järjestelmän, joka tekisi rokotteista pakollisia kansainvälistä matkustamista varten. Sekä eurooppalaisten virkahenkilöiden ja G20-maiden johtajien julistuksen mukaan tästä ei kuitenkaan ole kyse; julistuksessa ei vaadita pakkorokotuksia.

"Miltäs kuulostaa sellainen, että ilman WHO:n määräämää rokotusta, et pääse enää matkustamaan?" sanotaan 17.11. julkaistussa Facebook-päivityksessä. "Tällaisia kaikenlaisia hulluuksia ne siellä G20 kokouksessa meidän elämään suunnittelee."

Päivityksessä on kuvakaappaus englanninkielisestä twiitistä, jossa sanotaan: "G20 - TUOREIN UUTINEN: johtajat ovat juuri allekirjoittaneet julistuksen, jossa sanotaan, että rokotuspassit otetaan käyttöön kaiken kansainvälisen matkustamisen 'helpottamiseksi'."

"Tämä tarkoittaa mitä tahansa rokotetta, jonka WHO määrää, että sinulla olisi oltava. Muuttaen oikeuksiasi ja vapauksiasi ikuisesti", twiitissä väitetään.

Samanlaisia väitteitä on katsottu satoja kertoja Telegramissa, ja ne levisivät myös Twitterissä. Niitä julkaistiin myös muilla kielillä, kuten koreaksi.

Päivityksistä alkaneista keskusteluista näkyy, että kommentoijat uskoivat, että tulossa olisi pakollisia rokotuspasseja ja niiden nojalla pakollisia rokotuksia. Kommenteissa viitattiin myös muihin vääriksi osoitettuihin salaliittoteorioihin siitä, että rokotteet olisivat keino väestön kontrolloimiseksi tai vähentämiseksi. AFP on osoittanut vääriksi useita tällaisia väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä ja täällä.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 28.11.2022)

Väitteet levisivät internetissä marraskuun puolivälissä pidetyn G20-kokouksen jälkeen. Mukana oli 20 jäsenmaan johtajat sekä kutsuttuja vieraita eri maista ja paikallisia ja kansainvälisiä järjestöjä.

G20-maiden johtajien Balin julistuksesta (saatavilla kokousta isännöineen Indonesian hallituksen sekä Euroopan unionin neuvoston verkkosivuilla) ilmenee kuitenkin, että siinä ei ole viittauksia rokotuspassien tai rokotteiden vaatimiseen.

Julistuksessa käsitellään rokotteita ja pandemiavalmiutta osioissa 22 ja 23. Siinä kuitenkin vain tunnistetaan rokotusten tärkeys sekä se, että on tärkeää varmistaa turvallisten rokotteiden oikea-aikainen ja kohtuuhintainen saatavuus. Johtajat painottavat yhteisten standardien ja todentamismenetelmien tärkeyttä kansainvälisen matkustamisen helpottamiseksi mutta eivät tarkenna missään vaiheessa, että nämä menetelmät perustuisivat ainoastaan rokotuksiin.

"Tunnistamme yhteisten teknisten standardien ja todentamismenetelmien tärkeyden IHR:n (2005) kehyksen mukaisesti saumattoman kansainvälisen matkustamisen, yhteentoimivuuden ja digitaalisten sekä ei-digitaalisten ratkaisujen, mukaan lukien rokotustodistusten, tunnistamisen helpottamiseksi", julistuksessa sanotaan. IHR (International Health Regulations) viittaa kansainväliseen terveyssäännöstöön. Lisäksi julistuksessa sanotaan: "Tuemme jatkuvaa kansainvälistä dialogia ja yhteistyötä luotettavien maailmanlaajuisten digitaalisten terveysverkostojen luomiseksi osana pyrkimyksiä vahvistaa tulevien pandemioiden ehkäisyä ja niihin reagointia, ja näiden tulisi hyödyntää ja perustua nykyisten standardien ja digitaalisten Covid-19-todistusten menestykselle."

Monissa maissa koronatodistukset eivät rajoitu todistukseen rokotteen saamisesta. Esimerkiksi EU:n digitaalinen koronatodistus on todiste siitä, että henkilö on saanut rokotteen, hänellä on negatiivinen testitulos tai hän on parantunut Covid-19-taudista.

AFP kysyi EU:n neuvostolta, onko väitteelle, että julistus tarkoittaa "maailmanlaajuisten rokotuspassien" käyttöönottoa, perusteita.

"Tällaista sopimusta ei ole ollut, ja olemme kaukana maailmanlaajuisesta rokotuspassista. Mutta on tarve jatkaa työskentelyä yhteisten standardien käyttöönottamisen helpottamiseksi, jotta matkustamista voidaan helpottaa", EU:n virkahenkilö kertoi AFP:lle sähköpostitse 2.12.

Myös Etelä-Korean ulkoministeriön edustaja kertoi AFP:lle, että kokouksessa ei tehty mitään muita sopimuksia rokotteita tai muita aiheita koskien sen lisäksi, mitä johtajien julistuksessa on. Etelä-Korea on G20-jäsenmaa.

"Voidaan katsoa, että jäsenmaat eivät sopineet mistään, mikä ei ole listattu julistuksessa", edustaja sanoi 24.11.

Balin G20-kokouksesta uutisoitiin laajasti eri maiden medioissa, mutta AFP ei löytänyt uskottavia uutisia tai virallisia lausuntoja siitä, että kokoukseen osallistuneet maat olisivat tehneet sopimuksen rokotusten tai rokotuspassien tekemisestä pakollisiksi.

Covid-19-pandemiaan on liittynyt paljon misinformaatiota, jossa kyseenalaistetaan rokotteiden turvallisuus. Terveysviranomaiset ovat seuranneet tilannetta tarkasti, ja seurannan perusteella vakavat turvallisuusongelmat ovat erittäin harvinaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivujen mukaan "koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä". Sivuilla huomautetaan, että kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia, joista useimmat ovat lieviä ja ohimeneviä. Marraskuussa julkaistussa THL:n tutkimuksessa seurattiin koronarokotteen saaneiden ihmisten kuolleisuutta yhdeksän viikon ajan rokotteiden saamisen jälkeen aikavälillä 1.10.2020–19.9.2022. Tutkimuksen mukaan rokotteen saaneiden kuolleisuus ei ollut korkeampaa rokottamattomiin verrattuna. AFP on käsitellyt koronarokotteiden turvallisuutta ja tehokkuutta aikaisemmissa faktantarkistuksissa, esimerkiksi täällä ja täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä