Jane Goodall ei ehdottanut, että maailman väestöä pitäisi vähentää 90%:lla

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu satoja kertoja videoklippiä, jossa simpanssitutkimuksistaan ja luonnonsuojelutyöstään tunnettu tutkija Jane Goodall puhuu väestönkasvun haitallisista seurauksista. Päivityksissä väitetään harhaanjohtavasti, että hän ajaa maailman väestön vähentämistä 90%:lla. Tosiasiassa tallenne koko paneelikeskustelusta, josta klippi on otettu, sekä Goodallin kommentit mediassa vuosien saatossa osoittavat, että hän kannattaa vapaaehtoisia keinoja tulevan väestönkasvun hallitsemiseksi - eikä tällä hetkellä elävän väestön vähentämistä. Päivitykset ovat osa suurempaa misinformaationarratiivia, jonka mukaan Covid-19-pandemia oli salaliitto maailman väestön kontrolloimiseksi.

Videoklippi on otettu Maailman talousfoorumin (WEF) vuosikokouksesta vuonna 2020, joka järjestettiin 21.-24.1.2020 Davosissa Sveitsissä. Yksi kokouksen tapahtumista oli paneelikeskustelu otsikolla "Kestävän tulevaisuuden takaaminen Amazonille" ("Securing a Sustainable Future for the Amazon"), jossa oli mukana panelisteina Jane Goodall -instituutin perustaja Jane Goodall, Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, vanhempi tutkija Carlos Afonso Nobre São Paulon yliopistosta sekä silloinen Kolumbian presidentti Ivan Duque.

16 sekunnin mittainen klippi yli 40 minuuttia kestävästä paneelikeskustelusta jaettiin suomalaisessa vaihtoehtomedia Rapsodiassa heinäkuun lopulla, ja niiden ohessa esitettiin epätosia väitteitä Goodallin kommenteista keskustelun aikana. Tähän perustuvia päivityksiä on jaettu yli kaksisataa kertaa Facebookissa ja Twitterissä (esimerkiksi täällä ja täällä). Samanlaisia väitteitä on jaettu myös romaniaksi, englanniksi ja muilla kielillä. AFP on osoittanut aiemmin vääriksi Rapsodian levittämiä väitteitä esimerkiksi täällä.

Klipillä Goodall sanoo: "Emme voi piiloutua väestönkasvulta, koska se on niin monien muiden ongelmien taustalla. Kaikki nämä asiat, joista puhumme, eivät olisi ongelmia, jos väestön koko olisi sama kuin 500 vuotta sitten."

Facebookissa klippiä on jaettu Rapsodiasta kopioidun tekstin kanssa, jossa väitetään, että "globalistit tahtovat hävittää 7,5 miljardia ihmistä".

Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä Facebook-päivityksestä (otettu 11.8.2022)

Todisteena siinä sanotaan, että Goodall "väitti WEF:ssä, että kaikki ongelmamme ratkeaisivat sillä, jos maapallon väestöä vähennettäisiin 90 prosentilla. Globalistien ihannoima väestön ihannemäärä pyörii siellä 0,5 miljardin ihmisen paikkeilla, johon Jane myös kylmäävässä puheessaan viittasi". Päivityksissä lisätään, että "globalistien" suunnitelmana on toteuttaa tämä "survomalla tappopiikit" 7,5 miljardiin ihmiseen, millä nähtävästi viitataan rokotteisiin. 

Maailman talousfoorumi on ollut väestön kontrolloimiseen liittyvän disinformaation kohteena aiemminkin. Sosiaalisessa mediassa leviää väitteitä, että Great Reset -aloite (vapaasti suomennettuna "Suuri nollaus"), jonka Maailman talousfoorumi ja prinssi Charles esittelivät vuonna 2020, on keino hallita väestöjä ja luoda epidemioita (katso AFP:n aikaisemmat faktantarkistukset täällä ja täällä). Kesäkuussa 2022 AFP osoitti vääräksi väitteen, jonka mukaan videolla näkyy, kuinka yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla sanoo Maailman talousfoorumissa vuonna 2022, että se aikoo vähentää maailman väestöä puolella vuoteen 2023 mennessä; tosiasiassa videota oli muokattu ja Bourla viittasi Pfizerin suunnitelmaan vähentää ihmismäärää, jolla ei ole varaa rokotteisiin, puolella.

AFP on myös osoittanut vääräksi samanlaisia vääristeltyjä tulkintoja Bill Gatesin kommenteista väestönkasvun hallitsemiseen liittyen.

AFP katsoi alkuperäisen tallenteen paneelikeskustelusta, jossa Goodall oli mukana ja josta käy ilmi, että hän ilmaisi väestönkasvun olevan ongelma ympäristöä ajatellen mutta ei missään vaiheessa tukenut nykyisen väestön "vähentämistä" tappamalla ihmisiä. Goodallin kommentit mediassa viimeisen 15 vuoden ajalta osoittavat, että hän kannattaa vapaaehtoisia keinoja kuten perhesuunnittelua, tyttöjen koulutuksen parantamista ja köyhyyden vähentämistä väestönkasvun vähentämiseksi. Hän varoittaa, että luonnonvarat ovat rajallisia ja että ne käytetään loppuun nopeammin kuin ne uusiutuvat, ellei mitään tehdä.

Mitä videolla sanotaan?

Internethaku Jane Goodallin esiintymisestä Maailman talousfoorumilla tuo esiin paneelikeskustelun, joka järjestettiin vuoden 2020 vuosittaisessa kokouksessa. Paneelikeskustelun koko tallenne on saatavilla Maailman talousfoorumin verkkosivuilla. Kuten keskustelun juontaja, Britannian yleisradioyhtiö BBC:n juontaja Mishal Husain esittelee keskustelun, se "on omistettu sen tutkimiselle, miten sademetsiä, Amazonissa tai muualla, voidaan suojata tavalla, joka takaa myös kestävän toimeentulon".

Sosiaalisen median harhaanjohtavissa päivityksissä jaettu klippi alkaa koko keskustelun tallenteen kohdasta 31:25. Klipin asiayhteys on, kun Goodall kertoo Trillion Trees -projektista, joka on BirdLife Internationalin, Wildlife Conservation Societyn ja WWF:n kampanja "suojella ja palauttaa entiselleen metsiä ympäri maailmaa", kuten projektin verkkosivuilla sanotaan. Goodall korostaa, että on tärkeää suojella olemassa olevia sademetsiä ja palauttaa entiselleen sademetisä alueilla, "joilta metsä on kadonnut melko hiljattain". Tämän jälkeen hän mainitsee "neljä synkkää asiaa, joiden kanssa meidän on yritettävä pärjätä, yrittää lieventää", ja listaa köyhyyden, kestämättömät elämäntavat, korruption ja väestönkasvun. Sosiaalisessa mediassa jaettu klippi seuraa tässä yhteydessä.

Mitä Goodall sanoo klipillä on kaikki, mitä hän sanoo väestönkasvusta paneelikeskustelussa. Hän ei mainitse mitään maailman väestön "vähentämisestä" 90%:lla tai millään muulla määrällä.

Hän mainitsee keskustelun aikana väestönkasvun hallinnan keinoina perhesuunnittelukurssit ja tyttöjen koulutuksen. Aikaisemmin keskustelussa, alkaen kohdasta 11:53, Goodall kertoo Jane Goodall -instituutin Tacare-ohjelmasta (Lake Tanganyika Catchment Reforestation and Education, vapaasti suomennettuna "Tanganjikajärven valuma-alueen metsitys ja koulutus"), joka alkoi vuonna 1994 kahdessatoista kylässä Gomben kansallispuiston ympärille Tansaniassa. Goodallin mukaan kyseessä oli "hyvin kokonaisvaltainen ohjelma", jonka tavoitteena oli palauttaa ylikäytetyn maatalousmaan hedelmällisyys käyttämättä kemikaaleja. Ohjelmaan sisällytettiin myös vesivarojen hallintaohjelmia, mikrolainoja sekä perhesuunnittelukursseja ja stipendejä "tyttöjen pitämiseksi koulussa murrosiän ajan ja sen jälkeen". Jälkimmäisestä Goodall sanoo, että "on osoitettu ympäri maailmaa, että kun naisten koulutus paranee, perhekoko pienenee, ja lisääntyvä väestönkasvu oli pahin ongelma, joka tuhosi metsiä tällä alueella".

"Vapaaehtoinen väestön optimointi"

AFP etsi muita Goodallin lausuntoja väestönkasvusta ja löysi kommentteja vuosien 2007 ja 2021 väliltä. Kaikissa AFP:n tarkastelemisssa tapauksissa hän ei mainitse ihmisten tappamista ja sen sijaan kannattaa vapaaehtoisia toimenpiteitä väestönkasvun hillitsemiseksi, mukaan lukien perhesuunnittelun, tyttöjen koulutuksen parantamisen ja köyhyyden vähentämisen.

Esimerkiksi CBS Newsin haastattelussa heinäkuussa 2020, alle viisi kuukautta Maailman talousfoorumin keskustelun jälkeen, hän sanoi: "Väestöön liittyvät seikat ovat poliittisesti arkaluontoisia, joten puhun vapaaehtoisesta väestön optimoinnista. Joten se on OK, se on vapaaehtoista, se on valintasi. Voit optimoida taloudellisen tilanteesi. Ihmiset haluavat epätoivoisesti kouluttaa lapsensa eivätkä he voi enää kouluttaa kahdeksaa. Joten he rakastavat perhesuunnittelua, ja naiset voivat ajoittaa lapsensa niin, että he voivat saada lapsen ja huolehtia siitä.

Hän puhui yhtä lailla vapaaehtoisuudesta Chatham Housen haastattelussa marraskuussa 2021. Hän viittasi aikaan, jolloin hän alkoi puhua ihmisväestöstä ensimmäistä kertaa: "Ihmiset puhuivat silloin väestökontrollista, mutta se on väärin. Sillä ei ole mitään tekemistä kontrollin kanssa. Se on autokraattista. Puhuin vapaaehtoisesta populaation optimoinnista."

Vuonna 2007 pastori Alan Jonesin kanssa käydystä keskustelusta Grace-katedraalissa San Franciscossa Kaliforniassa nauhoitetussa klipissä Goodall mainitsee perhesuunnittelun keinona puuttua ylikansoittumiseen. Viestissäsään Population Matters -konferenssille vuonna 2009 hän korostaa tyttöjen koulutuksen tärkeyttä perhekokojen pienentämisessä. "On näytetty ympäri maailmaa, että kun tyttöjen koulutus paranee, perhekoot pienentyvät". Hän sanoo samat asiat Population Connection  -lehden joulukuussa 2021 julkaisemissa lainauksissa hänen ja Douglas Abramsin aikaisemmin saman vuonna ilmestyneestä kirjasta The Book of Hope. Vuonna 2010 tehdyssä AFP:n haastattelussa mainitaan, kuinka Goodall uskoo, että "kulmakivi missä tahansa yrityksessä vakauttaa väestönkasvu" on "köyhimpien elämänlaadun parantaminen".

Goodall on myös Population Matters -järjestön suojelija. Kyseessä on brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö, jonka tavoitteena on saavuttaa "kestävä ihmisväestö ja uusia ympäristömme". Järjestö selventää sivuillaan, että vastustaa "'väestön kontrollointia', pakkosterilisaatioita tai -abortteja, perhekoon rajoituksia ja mitä tahansa muuta toimintaa, joka kohtelee ihmisiä numeroina tai työkaluina". Järjestön kannattamina toimina luetellaan "ihmisten nostaminen pois köyhyydestä, koulutuksen tarjoaminen, naisten ja tyttöjen vaikutusvallan lisääminen, hyvän, nyky-aikaisen perhesuunnittelun tarjoaminen ja sen edistäminen, että ihmiset voivat valita pienemmän perheen".

Maailman talousfoorumi laajan disinformaation kohteena

AFP on osoittanut vääriksi ja harhaanjohtaviksi useita Maailman talousfoorumiin liittyvä väitteitä, joista monet ilmestyivät toukokuussa pidetyn vuosittaisen kokouksen yhteydessä. Huhtikuussa 2022 AFP osoitti, että väite, että Maailman talousfoorumi halusi uudistaa internetin osana Great Reset -suunnitelmaansa, oli epätosi ja perustui tekaistulle twiitille.

Kesäkuussa 2022 AFP totesi vääräksi väitteen, että Maailman talousfoorumilla on omat puolisotilaalliset joukkonsa, ja osoitti, että vuosittaisesta kokouksesta huolehtivat Sveitsin viranomaiset ja Graubündenin kantonin poliisi, jotka käyttivät Maailman talousfoorumi -merkkiä yhteishengen kasvattamiseksi.

AFP osoitti myös, että ei ole näyttöä väitteille, että Maailman talousfoorumin perustaja ja puheenjohtaja Klaus Schwab sanoi twiitissä, että lihan syöminen ja omaisuuden omistaminen ovat ristiriidassa hiilidioksidin vähentämiseen pyrkivien tavotteiden kanssa; että Maailman talousfoorumi harkitsi suojaikärajan alentamista 13 vuoteen tai nuoremmaksi; tai että Schwabin isä oli korkea-arvoinen natsi.