
Bill Gates ei ajanut "kuolemanpaneeleja" G20-kokouksessa Balilla, vaan sosiaalisessa mediassa esitetään vanhoja lainauksia väärässä kontekstissa
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 2. joulukuuta 2022 16:13
- Lukuaika: 6 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Yli sata kertaa marraskuun puolivälin jälkeen jaetussa Facebook-päivityksessä väitetään, että "rikas Billy" – jolla viitataan Bill Gatesiin – on sanonut maailman johtajille, että "kuolemanpaneeleja tarvitaan lähitulevaisuudessa sairaiden ja köyhien ihmisten elämän lopettamiseksi 'erittäin, erittäin korkeiden hoitokustannusten' vuoksi".
Samanlaisia väitteitä on jaettu muissa Facebook-päivityksissä (esimerkiksi täällä), joista osassa väitetään, että Gates sanoi näin G20-kokouksessa Balilla marraskuussa 2022.
Eniten jaetussa päivityksessä Gatesin väitetyt kommentit liitetään perusteettomaan väitteeseen "globalistisen eliitin pakkomielteestä väestönvähentämisestä". Epätosia väitteitä maailman väestön vähentämisestä tappamalla ihmisiä esitetään toistuvasti, ja AFP on osoittanut vääriksi useita aiheeseen liittyviä väitteitä aikaisemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.


Bill Gates on ollut usein disinformaation kohteena, kuten AFP:n aikaisemmissa faktantarkistuksissa on kerrottu. Näihin kuuluu juttu, jossa osoitetaan, että Gates ei ole ajanut väestönvähennystä käyttämällä pakkorokotuksia, sekä artikkeli, jossa näytetään, että häntä ei haastettu oikeuteen, koska hän olisi syyllistynyt "massamurhaan" käyttämällä rokotteita.
Gates ei osallistunut G20-kokoukseen
Kuten Political Dictionary -sivustolla selitetään, "kuolemanpaneelit" on termi, jonka Alaskan entinen kuvernööri Sarah Palin keksi vuonna 2009 Facebook-päivityksessä vastustaessaan Obamacareksi kutsuttua terveydenhuoltouudistusta Yhdysvalloissa.
Palin esitti perusteettoman väitteen, että uudistuksen seurauksena hallituksen paneelit päättäisivät, ansaitsevatko tietyt ihmiset hoitoa heidän yhteiskunnallisen tuottavuutensa perusteella. PolitiFact nimesi väitteen, että Obamacareen kuuluu "kuolemanpaneeleja", "vuoden valheeksi" joulukuussa 2009, mutta tämä ei estänyt ihmisiä uskomasta väitteeseen, kuten tässä The Atlanticin artikkelissa vuodelta 2013 kerrotaan.
Osassa sosiaalisen median päivityksistä väitetään, että Gates esitti kommenttinsa "kuolemanpaneeleista" ja "sairaiden" tai "köyhien" ihmisten elämän lopettamisesta G20-kokouksessa Balilla, joka järjestettiin 15.–16.11.
Gates ei kuitenkaan osallistunut kokoukseen. Bill ja Melinda Gates -säätiön edustaja sanoi AFP:lle sähköpostitse 28.11.: "Vahvistamme, että Bill Gates ei osallistunut G20-kokoukseen."
Lisäksi luotettavissa medialähteissä ei mainita, että Gates olisi osallistunut kokoukseen. Sen sijaan Gates oli vierailulla Keniassa kokouksen aikaan, kuten paikallisessa mediassa uutisoitiin. Myös Reuters kertoi vierailusta.
AFP:n toimittajia ja valokuvaajia oli paikalla kokouksessa Balilla. AFP:n valokuvatietokannassa tehty haku kuvista, joissa näkyisi Gates kokouksessa Balilla, ei tuottanut kuitenkaan tuloksia.
Gates on osallistunut G20:een aikaisemmin: kuten The Guardianiassa uutisoitiin, hän puhui talouden kehityksestä Ranskassa pidetyssä kokouksessa vuonna 2011.

AFP esitti sosiaalisessa mediassa leviävät väitteet Bill ja Melinda Gatesin säätiölle ja kysyi, mikä Gatesin ja säätiön näkemys on kuolemanpaneeleista ja tukeeko säätiö niitä tai onko se tukenut niitä aiemmin. Säätiön edustaja sanoi: "Mitä väitteeseen kommenteista itsessään tulee, väite on epätosi."
Mitä Gates todella sanoi "kuolemanpaneeleista"?
"Bill Gates death panels" -sanoilla tehty Google-haku tuo esiin haastattelun Aspen-instituutin Ideas Festival -tapahtumassa heinäkuussa 2010. Instituutin verkkosivuilla instituuttia kuvataan "maailmanlaajuiseksi voittoa tavoittelemattomaksi järjestöksi, joka on sitoutunut toteuttamaan vapaan, reilun ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan". Instituutin vuosittaisessa Ideas Festival -tapahtumassa on mukana eri alojen johtajia, jotka puhuvat ajatuksistaan.
Gatesin haastattelusta on lyhyt videoklippi tapahtumavideoiden tuottamiseen erikoistuvan FORA.tv:n YouTube-kanavalla. Haastattelun koko tallenne on nähtävissä C-SPANissa, joka on yhdysvaltalainen yhteiskuntapoliittisten keskusteluiden tallenteisiin erikoistuva alusta.
Joissakin harhaanjohtavissa sosiaalisen median päivityksissä on kuva Gatesista punaista taustaa vasten, jossa lukee "Aspen Institute". Kuva sopii yhteen Aspen-instituutin haastatteluvideoiden kanssa, kuten alla olevasta vertailusta näkyy:

Tallenteella näkyy, kuinka historian professori ja silloinen Aspen-instituutin toimitusjohtaja Walter Isaacson haastattelee Gatesia. Haastattelu keskittyy koulutukseen ja terveydenhuoltojärjestelmiin, ja Gatesin kommentti "kuolemanpaneeleista" esitetään tässä yhteydessä.
Gates on puhunut rahoituksen jakamisen tehottomuudesta ja pitkän aikavälin suunnitelmien puutteesta rahoituksen kohdentamisessa osavaltioiden ja liittovaltion tasolla, kun C-SPANin koko haastattelun tallenteen kohdassa 29:01 Isaacson sanoo: "Kohdennetaan resursseja. Onko terveydenhuoltoon menevä BKT:n osuus ylimitoitettu?" Osana pitkää vastausta kysymykseen Gates sanoo, että Yhdysvallat käyttää 17% BKT:sta terveydenhuoltoon, mutta silti terveydenhuollon tulokset ovat huonompia verrattuna muihin rikkaisiin maihin. Tämän jälkeen hän sanoo, että terveydenhuoltokulut kasvavat nopeammin kuin inflaatio, ja väittää, että tämä johtaa leikkauksiin muilla sektoreilla.
"Joten juuri nyt mitä näemme on, että se puristaa korkeakoulutusta, Kalifornian yliopiston lukukausimaksuja nostetaan niin nopeasti kuin mahdollista ja niin mahdollisuudet, jotka olivat keskiluokan tai jotain saatavilla ovat katoamassa nopeasti. Tämä on kompromissi, jonka yhteiskunta tekee hyvin, hyvin korkeiden terveydenhuollon kulujen vuoksi ja sen vuoksi, ettei ole halua sanoa, onko miljoonan dollarin käyttäminen potilaan viimeiseen kolmeen kuukauteen, olisiko parempi olla antamatta potkuja kymmenelle opettajalle ja tehdä kompromissi terveydenhuollon kuluissa. Mutta sitä kutsutaan kuolemanpaneelisiksi ja siitä ei saisi käydä keskustelua," hän sanoo.
Tämä on ainoa kerta, kun Gates mainitsee "kuolemanpaneelit" haastattelussa. Toisin kuin sosiaalisen median väitteissä väitetään, hän ei sano, että tällaisia paneeleja tarvittaisiin "lähitulevaisuudessa" "sairaiden" tai "köyhien" ihmisten elämän lopettamiseksi.
Sen sijaan Gates jatkaa puhumalla siitä, kuinka yksi tapa alentaa Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmän korkeita kuluja olisi vähentää erikoislääkäreiden ja lisätä yleislääkäreiden määrää ja kannustaa ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Seuraavaksi Isaacson kysyy, päästäisiinkö tähän paremmin, jos järjestelmästä, jossa maksetaan palveluista erikseen, siirryttäisiin järjestelmään, jossa vakuutusmaksuilla katetaan terveydenhuoltokuluja. Gatesin vastaus tähän on: "Ehdottomasti."
AFP teki Google-haun etsiäkseen Gatesin mahdollisesti myöhemmin esittämiä kommentteja "kuolemanpaneeleista", mutta haku ei tuottanut tuloksia, joissa hän olisi puhunut asiasta.
Sarah Palinin ajatus kuolemanpaneeleista oli osa mielipiteitä jakavaa poliittista ja yhteiskunnallista väittelyä Obamacaresta, joka säädettiin lakiin maaliskuussa 2010. Yhdysvaltalaisen julkisen palvelun radion NPR:n artikkeli vuodelta 2017 selittää, miksi terveydenhuollon uudistukset olivat niin polarisoivia.
Epätosilla väitteillä yritetään tukea perusteetonta väestönvähennysteoriaa
Joissakin päivityksistä esitetään myös muita väitteitä, joilla yritetään tukea perusteetonta ajatusta, että maailman johtavat yrittävät vähentää väestöä tappamalla ihmisiä.
Näihin sisältyy väite, että Kanadan hallitus tarjoutuu kustantamaan eutanasian ihmisille, "jotka ovat 'liian köyhiä jatkaakseen ihmisarvoista elämää'". Kanada sallii lääkäriavusteisen itsemurhan, mikä on johtanut useisiin harhaanjohtaviin väitteisiin. Tässä faktantarkistuksessa elokuulta 2022 selitetään, että vaikka Kanadan lainsäädäntöön liittyy kiistoja, on hyvin harhaanjohtavaa väittää, että lääkäriavusteista itsemurhaa käytettäisiin köyhien ihmisten tappamiseen.
Toinen väite on, että historioitsija Yuval Noah Hararin mukaan 2000-luvun suurin poliittinen kysymys on, "mihin me tarvitsemme niin paljon ihmisiä?", ja että tämä paljastaa hänen "ihmiskuntaa koskevat suunnitelmansa". Harari puhui aiheesta esimerkiksi psykologi Daniel Kahnemanin kanssa älyllisiin keskusteluihin erikoistuvassa Edgessa. Osana keskustelua Harari sanoi: "Ehkä suurin kysymys 2000-luvun taloustieteelle on, mihin talous tavitsee suurinta osaa ihmisistä vuonna 2050." Hän ei kuitenkaan maininnut mitään ihmisten tappamisesta; sen sijaan kysymys esitettiin yhteydessä, jossa pohdittiin, mitä yhteiskunnan muutokset tarkoittavat esimerkiksi elitismin kannalta lääketieteessä.
Joissakin päivityksissä väitetään myös, että Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarde olisi sanonut "avoimesti ja julkisesti viime keväänä", että "vanhempien ihmisten pitäisi tappaa itsensä (ja heille pitäisi tehdä eutanasia") – heidän lastensa hyväksi". Kommentista ei kuitenkaan ole mainintoja luotettavissa medialähteissä, kuten olisi oletettavaa, jos kommentti olisi esitetty julkisesti. Espanjalaisen faktantarkistuspalvelu Chequeadon mukaan samanlaisia väitteitä Lagardesta on jaettu vuosien ajan.
Lopuksi joissain päivityksistä sanotaan, että Elon Musk osallistui G20-kokoukseen ja että hän on sen jälkeen sanonut, ettei palauta kaikkia lukittuja Twitter-tilejä. Musk ei osallistunut kokoukseen paikan päällä, mutta on totta, että hän puhui osallistujille etänä. Kuten tässä 24.11. julkaistussa Forbesin artikkelissa selitetään, useita lukittuja Twitter-tilejä on palautettu käyttöön sen jälkeen, kun Musk osti Twitterin, mutta jotkut äärioikeistoaktivistit vaativat laajempaa tilien palauttamista.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä