Virheelliset kokeet eivät todista, että koronarokotteet sisältävät grafeenia ja lonkeromaisia eliöitä

Lokakuussa satoja kertoja jaetuissa suomenkielisissä somepäivityksissä väitetään, että rokoteskeptinen amerikkalainen osteopaatti olisi paljastanut kokeillaan koronarokotteiden sisältävän lonkeromaisia "esineitä tai organismeja.” Asiantuntijoiden mukaan väite on kuitenkin epätosi ja olosuhteet, joissa kokeet suoritettiin, ovat kyseenalaistettu.

Väite rokotteiden sisällöstä esitettiin kiistanalaisen amerikkalaisen Stew Peters Show-podcastin jaksossa, joka julkaistiin 29. syyskuuta 2021. Uusi MV-lehti-sivusto puolestaan julkaisi 27. lokakuuta 2021 artikkelin, johon oli upotettu kyseinen Rumble-alustalle ladattu podcast-jakso. Artikkeli sisältää lisäksi useita harhaanjohtavia tai perusteettomia väitteitä koronarokotteista.

Uusi MV-lehti-sivuston artikkelissa käsitellään yhdysvaltalaisen lääkärin Carrie Madejin kyseenalaista väitettä, jonka mukaan hän olisi löytänyt mikroskoopilla analysoidusta rokotepullosta "eläviä esineitä."

Linkkejä artikkeliin on jaettu Facebookissa yli sata kertaa lokakuussa.

Image
Kuvakaappauksia Stew Peters-podcastin jaksosta, jossa Carrie Madej vieraili (otettu 29.10.2021)

Kuka Carrie Madej?

Madej kertoo olevansa “osteopatiaan ja sisätauteihin erikoistunut lääkäri”, joka yhdistelee "perinteistä ja holistista lääketiedettä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.” Madej on myös aikaisemmin esittänyt virheellisiä väitteitä koronapandemiasta.

AFP kumosi tammikuussa 2021 Madejin esittämän väitteen, jonka mukaan rokotteet muokkaavat ihmisten geenejä.

Madej väittää Uusi MV-lehti-sivustolla julkaistussa haastattelussa, että hän on tutkinut Moderna-koronarokotteen injektiopulloa yhdistelmämikroskoopilla. Madej kertoo videolla havainnoistaan:

"Esine tai organismi - en ole varma, miksi sitä kutsuisin - josta lähti lonkeroita. Ja se pystyi nostamaan itsensä ylös", Madej kertoo. "Tätä ei pitäisi ruiskuttaa ihmisiin, varsinkaan lapsiin."

Videota ja kuvia, joissa väitetään näkyvän mikroskoopin alla kuvattuja rokoteannoksia, on jaettu lokakuun aikana tuhansia kertoja eri alustoilla, kuten Odysseyssä, TikTokissa sekä eri verkkosivustoilla ja blogeissa.

Useat tutkijat ovat kuitenkin kertoneet AFP:lle, että videolla kuvattu koe sisältää useita virheitä. Asiantuntijoiden mukaan koe ei todista, että rokotteet sisältäisivät vaarallisia ainesosia. Myöskään ei ole varmuutta, mikäli Madej on todella analysoinut rokotepulloja.

Havainnot eivät ole tieteellisiä

Tutkijoiden mukaan Madejin havainnoilla ei ole tieteellistä arvoa eikä niiden perusteella voida päätellä, mikäli rokotteet sisältävät eläviä organismeja. AFP on tarkistanut saman virheellisen väitteen myös englanniksi, puolaksi ja ranskaksi.

CEMES-laitoksen tutkija ja Société Européenne de Microscopie-järjestön pääsihteeri Virginie Serin totesi 21. lokakuuta, että Madejin väite on virheellinen eikä videolla kuvattua koetta ei ole suoritettu tieteellisesti.

Serinin mukaan rokotteiden tutkimiseksi suoritettavat kokeet tehdään tavallisesti “kylmässä, steriilissä huoneessa, jotta voidaan olla varmoja, ettei reaktioita tapahdu." Videolla Madej kuitenkin kertoo havainneensa reaktioita huoneenlämmössä.

Myös Madejin väitetyt mikroskoopista ottamat kuvat kyseenalaistettiin.

Samoja havaintoja voi tehdä hanavedestä

Toursin yliopiston solubiologian professori Philippe Roingeard kertoi AFP:lle 19. lokakuuta, että kuvissa näkyvät lonkerot ovat “tavallisia optisessa mikroskoopissa näkyviä asioita.”

"Se on varmasti roskaa, jota näkee säännöllisesti, kun tarkastelee jotakin lasiastiassa. Se voi olla pientä likaa tai epäpuhtautta, joka on joutunut objektilasin ja lasisen peitelevyn väliin", Roingeard lisää.

Roingeard, joka julkaisi vuonna 2020 kuvagallerian viruksista mikroskoopin alla, kertoo, että Madejin esittämällä kuvalla "ei ole mitään tekemistä itse rokotteen kanssa." Saman näkisi myös vesijohtovedessä.

"Nähdäksesi tarkalleen, mitä siellä on, tarvitsee elektronimikroskoopin", Roingeard lisää.

Biokemian ja molekyylibiologian tutkija José Valpuesta on samaa mieltä:

"Hän [Madej] sanoi käyttäneensä jo valmiiksi avattua rokotepulloa. Sinne olisi voinut joutua mitä tahansa -- kuka tahansa, joka laittaa vesipisaran mikroskoopin alle, näkee jotain liikkuvaa."

Valpuestasta on harmillista, että video leviää sosiaalisessa mediassa:

"Olen täysin vakuuttunut siitä, että kaikki tämä on perusteetonta, kyseessä ei ole eläin tai avaruudesta tullut olento."

"Kaikki rokotteet valmistetaan steriilissä ympäristössä, jossa ei ole muita patogeenejä tai viruksia, saati kokonaisia loisia", Gachonin yliopiston ennaltaehkäisevän lääketieteen luennoitsija Jung Jae-hun kertoi AFP:lle 19. lokakuuta.

Moderna ei ole vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 29.10.2021)

Koronarokotteet eivät sisällä grafeenia

Videon jälkipuoliskolla Madej kertoo analysoineensa myös Johnson&Johnsonin-koronarokotetta ja havainneensa grafeenin kaltaisia aineita:

"Siellä on ehdottomasti ainetta, joka näytti grafeenilta. Niissä kaikissa oli grafeenin kaltaisia rakenteita."

Sama todetaan myös Uusi MV-lehti-sivuston julkaisemassa artikkelissa:

"Koronarokotteissa on havaittu toistuvasti myös grafeenioksidin kaltaisia aineita. Grafeenioksidilla on osoitettu useissa kokeissa olevan myrkkyvaikutuksia ja on huolestuttavaa, mikäli Covid-piikeistä on todella löydetty kyseistä ainetta", Uusi MV-lehti kirjoittaa.

Myrkylliseksi väitetty grafeeni on materiaali, jonka käyttömahdollisuuksia biolääketieteessä parhaillaan tutkitaan.

Uusi MV-lehti-sivusto viittaa artikkelissaan Stew Peters Show-podcastissa esiintyneen lääkäri Jane Rubyn lausuntoihin sekä tohtori Pablo Campran kesäkuun lopussa julkaisemaan espanjalaiseen tutkimukseen.

AFP tarkisti heinäkuussa 2021 sekä Rubyn väitteet että Camparan englanninkielisen tutkimuksen täällä. Väitteet perustuvat tutkimukseen, jonka metodologian asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet. Lisäksi tutkijat kertoivat AFP:lle, ettei grafeenioksidin käytöstä missään tällä hetkellä markkinoilla olevassa rokotteessa ole todisteita.

"Nämä testit eivät riitä havainnoimaan grafeenia. Tutkimuksessa esitetään vain joitakin mikroskooppikuvia, jotka muistuttavat kirjallisuudessa esiintyviä kuvia grafeenista ja grafeenioksidista. Tämä on kuitenkin kaukana tieteellisestä todisteesta -- grafeenin tunnistaminen vaatisi lisäanalyysejä muilla tekniikoilla", Euroopan komission grafeenitutkimusryhmässä työskentelevä asiantuntija Ester Vazquez kertoi AFP:lle 13. heinäkuuta.

Rokotteiden ainesosat ovat julkisia

Johnson&Johnson kertoi AFP:lle 22. lokakuuta, että sen Janssen koronarokotteen ainesosat ovat julkisesti saatavilla eivätkä ne sisällä grafeenia.

Myös muiden EU:ssa hyväksyttyjen koronarokotteiden ainesosat ovat julkisia eivätkä sisällä grafeenia (Pfizer-BioNTech, Moderna ja AstraZeneca).

"Grafeenia testataan biolääketieteellisiin tarkoituksiin, myös rokotteita varten, mutta nämä sovellukset ovat vielä kokeiluvaiheessa, ja edessä on pitkä odotus, ennen kuin ne tulevat kaupallisesti saataville kliinisten kokeiden jälkeen", Soulin yliopiston nanomateriaalien asiantuntija professori Hong Byung-hee kertoi AFP:lle heinäkuussa 2021.

AFP on kumonnut useita virheellisiä väitteitä liittyen grafeeniin rokotteissa.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä