Tätä australialaista uutislähetystä uudesta koronahoidosta on leikattu harhaanjohtavasti
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 4. marraskuuta 2021 11:20
- Lukuaika: 2 minuuttia
- Teksti: AFP Australia
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Australialainen biotekniikkayritys on kehittänyt uuden hoidon, jonka toivotaan estävän ihmisiä kuolemasta Covid-rokotteeseen", uutisankkuri kertoo englanniksi kahdeksan sekunnin mittaisella videoleikkeellä, joka on julkaistu suomenkielisessä Facebook-päivityksessä 2. lokakuuta 2021. Videota on jaettu Facebookissa yli 150 kertaa ja sillä on tuhat katselukertaa.
"Miltäs se kuulostaisi, jos ei vain otettaisi sitä piikkiä, joka tappaa", Facebook-päivityksessä todetaan.
Videoleike levisi ensimmäisen kerran huhtikuussa englanniksi useilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa, TikTokissa ja Twitterissä. AFP Australia tarkisti väitteen ja havaitsi, että videosta oli harhaanjohtavasti leikattu pois uutisankkurin tekemä korjaus
Väitteen tarkistamiseksi AFP selvitti videoleikkeen alkuperän. Videolla näkyy australialaisen 7 News-kanavan tunnus ja vasemman alakulman säägrafiikassa näkyy paikannimiä, kuten "MID", "ARMA" ja "KALA". Nämä vaikuttavat olevan paikkoja Länsi-Australiassa, jonka pääkaupunki on Perth.
AFP etsi YouTubesta 7 News Perth-uutiskanavan materiaalia. Haun tuloksena löytyi alkuperäinen uutislähetys, joka esitettiin kello 16.00 paikallista aikaa 16. huhtikuuta 2021.
Harhaanjohtavissa somepäivityksissä näkyvä leike löytyy YouTube-videon kohdasta 20:38. Alkuperäisessä videossa juontaja Tina Altieri viittaa virheellisesti "Covid-rokotteeseen", mutta korjaa heti perään tarkoittavansa "Covid-19:sta".
"Australialainen biotekniikkayritys on kehittänyt uuden hoidon, jonka toivotaan estävän ihmisiä kuolemasta Covid-rokotteeseen. Covid-19:sta. Kuten Katrina Blowers raportoi, sitä testataan nyt Yhdysvalloissa", Altieri sanoo alkuperäisessä videossa.
Facebookissa jaetut harhaanjohtavat päivitykset eivät kuitenkaan sisällä ankkurin korjausta.
Tämän jälkeen lähetyksessä tehdään selväksi, että uuden hoidon tarkoituksena on "estää koronaan sairastuneita ihmisiä kuolemasta tai saamasta pitkäaikaisia vakavia terveyshaittoja".
Videoleikkeessä viitataan australialais-yhdysvaltalaiseen Implicit Bioscience-biotekniikkayritykseen. Yritys ilmoitti huhtikuussa 2021, että sen IC14-lääkettä testattaisiin koronapotilailla toisen vaiheen kliinisissä tutkimuksissa muutamassa sairaalassa Yhdysvalloissa.
Lääkkeellä pyritään vähentämään hengitysvaikeuksia ja sisäelinten vaurioita koronapotilailla, yritys kertoo samassa tiedotteessa.
Koronarokotteita pidetään turvallisina
Suomenkielisessä Facebook-päivityksessä lisäksi väitetään koronarokotteen olevan “piikki, joka tappaa.” Koronarokotteita pidetään kuitenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan turvallisina, vaikkakin sivuvaikutuksia voi esiintyä. Suurin osa näistä on lieviä ja ohimeneviä.
AFP on kumonnut useita virheellisiä väitteitä rokotteiden turvallisuudesta koronapandemian aikana (esim. täällä, täällä ja täällä).
Katso viisi syytä ottaa koronarokote
— THL (@THLorg) October 21, 2021
Lue lisää koronarokotteista vhttps://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus#otetaanrokote#koronarokotepic.twitter.com/t4a2e9LGJp
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä