Vanhat väitteet koronarokotteista, grafeenista ja 5G:stä nostivat jälleen päätään sosiaalisessa mediassa – ja ne ovat yhä epätosia
- Julkaistu 7. helmikuuta 2025 15:14
- Päivitetty 7. helmikuuta 2025 15:39
- Lukuaika: 7 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Koronarokotteet pelastivat miljoonia ihmishenkiä pandemian aikana. Niiden turvallisuudesta leviää silti yhä mis- ja disinformaatiota sosiaalisessa mediassa. Tammikuun 2025 lopulla Facebookissa jaettiin suomenkielisiä väitteitä, joiden mukaan rokotteissa on grafeenioksidia, joka on yhteydessä 5G-verkkoihin ja on haitallista terveydelle. Samanlaisia väitteitä on osoitettu vääriksi useita kertoja aiemmin. Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että koronarokotteissa ei ole grafeenia eikä 5G-teknologian tuottaman säteilyn terveyshaitoista ole todisteita.
"Älkää ottako 5G-liittymää", varoitetaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin 26.1.2025 ja jota on jaettu yli sata kertaa sen jälkeen. Siinä väitetään, että "syy", miksi operaattorit "tyrkyttävät" 5G-liittymiä, on, että 5G on yhteydessä koronarokotteiden muka sisältämään "myrkylliseen" grafeenioksidiin. Sekä grafeenin että 5G:n väitetään aiheuttavan erilaisia terveyshaittoja ihmisillä, ja lisäksi 5G:n väitetään vaikuttavan rokotteiden grafeeniin yhdistäen sen "virtuaalimaailmaan".
Grafeeni ja sen johdannainen grafeenioksidi ovat hiilen muotoja, jotka ovat olleet erilaisten salaliittoteorioiden kohteena, kuten tässä AFP:n englanninkielisessä jutussa kerrotaan. Kyseinen nanomateriaali eristettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004, ja se on yksi maailman sekä vahvimmista että kevyimmistä materiaaleista. Sillä on lupaavia sovelluksia vihreän energian ja nanolääketieteen aloilla.
Myös epätodet väitteet, joissa 5G-teknologia yhdistetään koronarokotteisiin tai koronatautiin, ovat levinneet laajasti. Pandemian aikana esimerkiksi Britanniassa salaliittoteoriat johtivat siihen, että ihmiset hyökkäsivät puhelinmastojen kimppuun.
AFP on osoittanut vääriksi väitteitä grafeenista ja rokotteista useita kertoja aiemmin, suomeksi esimerkiksi täällä ja täällä, ja kirjoittanut 5G:n väitetyistä terveysvaikutuksista laajemmin esimerkiksi täällä.
Mitä nyt leviäviin väitteisiin tulee, asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että koronarokotteissa ei ole grafeenia ja että 5G-tukiasemista tuleva säteily ei aiheuta terveyshaittoja.
Euroopan lääkevirasto EMA:n mukaan koronarokotteet ovat pelastaneet miljoonia henkiä (arkistoitu versio).
Rokotteissa ei ole grafeenia
AFP on osoittanut useissa aiemmissa faktantarkistuksissa, että koronarokotteissa ei ole grafeenia. Faktantarkistuksia on luettavissa englanniksi täällä ja täällä heinäkuulta sekä suomeksi täällä toukokuulta 2023.
EMA:n edustaja vahvisti tämän AFP:lle 29.1.2025. "Grafeenioksidia ei käytetä minkään keskitetysti myyntiluvan saaneen, EMA:n arvion jälkeen hyväksytyn lääkevalmisteen koostumuksessa", hän sanoi. "Tämä tarkoittaa, että grafeenioksidia ei käytetä vaikuttavana aineena tai apuaineena ja sitä ei siksi ole listattuna ainesosana missään EU:ssa myyntiluvan saaneessa lääkkeessä."
EMA analysoi koronarokotteita vuonna 2022 sen jälkeen, kun niiden raportoitiin virheellisesti sisältävän grafeenia. Fimea kertoi EMA:n tutkimuksista tuolloin sivuillaan (arkistoitu versio).
EMA vahvisti tutkimustensa tulokset AFP:lle: "Grafeenioksidia ei käytetä minkään koronarokotteen tai muiden lääkkeiden valmistuksessa tai koostumuksessa, joten sitä ei ole tuotantolaitoksissa eikä ole mitään ilmeistä tapaa, jolla sitä pääsisi rokotteisiin." EMA:n edustajan mukaan rokotevalmistajien ja riippumattomien, rokotteiden markkinoille laskemisesta vastaavien kansallisten testilaboratorioiden laadunvalvontatesteissä ja laadunvarmistustarkastuksissa vahvistettiin, että kaikki erät täyttivät kaikki laatuvaatimukset, ennen kuin ne laskettiin markkinoille. "Se, että grafeenia tai sen johdannaista grafeenioksidia olisi rokotteissa, ei sen vuoksi ole mahdollista", hän sanoi.
Grafeenia ei ole myöskään listattu tällä hetkellä EU:ssa markkinointiluvan saaneiden rokotteiden ainesosaluetteloissa. Näitä ovat Bimervax, Comirnaty, Nuvaxovid ja Spikevax (arkistoitu täällä, täällä, täällä ja täällä).
Fimealla oltiin samaa mieltä.
"Grafeenioksidia ei ole käytössä missään rokotteissa", Fimealta kerrottiin AFP:lle 2.2.2025.
Viraston mukaan grafeenioksidin mahdollisia sovelluksia rokotteissa on tutkittu solu- ja eläinmalleissa. "On ajateltu, että grafeenioksidia voitaisiin mahdollisesti käyttää rokotteen kuljettimena, adjuvanttina, stabilaattorina tai biosensorina", Fimealta sanottiin. "Grafeenioksidin käyttö rokotteissa vaatii kuitenkin vielä paljon lisätutkimusta."
Mitä väitteisiin rokotteiden grafeenioksidin terveyshaitoista tulee, Fimean mukaan näitä ei ole tutkittu, sillä grafeenioksidia ei käytetä lääkevalmisteissa.
Yleisesti ottaen Fimean mukaan vuonna 2024 Vaccines-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin grafeenipohjaisten materiaalien mahdollisista toksisista vaikutuksista soluissa ja kudoksissa (arkistoitu versio). Ensimmäinen ihmisillä tehty tutkimus grafeenioksidin vaikutuksista julkaistiin vuonna 2024 Nature Nanotechnology -lehdessä. Siinä grafeenioksidia hengitettiin sisään pieniä määriä, eikä siinä havaittu muutoksia hengityselin- tai sydän- ja verisuonitoiminnoissa tai tulehdusperäisiä muutoksia (arkistoitu versio).
5G:n vaikutus grafeenioksidiin "merkityksettömän pientä"
Koska rokotteissa ei ole grafeenioksidia, ei ole olemassa riskiä, että 5G-verkkojen säteily vaikuttaisi siihen. Vaikka rokotteissa olisikin grafeenioksidia, ei 5G-tukiasemien säteily riittäisi aiheuttamaan merkityksellisiä vaikutuksia.
Matkaviestinverkot hyödyntävät radiotaajuisia kenttiä eli radioaaltoja, erikoistutkija Sami Kännälä Säteilyturvakeskuksen ionisoimattoman säteilyn valvonnasta kertoi AFP:lle 29.1.2025.
"Grafeenioksidi ei johda hyvin sähköä, jolloin osa siihen osuvista radioaalloista absorboituisi ja osa heijastuisi poispäin. Tarpeeksi voimakas radioaalto voisi lämmittää grafeenioksidia", hän sanoi. Hän huomautti, että "5G-verkon ja muidenkin matkaviestinverkkojen tukiasemien lähetystehot ovat kuitenkin niin pienet, että lämpeneminen olisi kaikissa tilanteissa merkityksettömän pientä". Hän lisäsi, että iho ja sen alaiset kudokset suojaavat kehoa radioaalloilta niin, että esimerkiksi 5G-verkossa laajasti käytetyllä 3,5 gigahertsin (GHz) taajuusalueella radioaallot tunkeutuisivat kehoon vain noin 1–2 sentin syvyyteen.
Ei todisteita, että 5G-verkoissa käytetyt radioaallot aiheuttavat terveyshaittoja
Päivityksessä puhutaan myös 5G:n vaikutuksesta ihmisen terveyteen yleisemmällä tasolla ja väitetään, että 5G-tukiasemien signaalit voivat aiheuttaa kehossa "mikrovirtoja" jopa pitkän etäisyyden päästä, että 5G-verkkojen säteily aiheuttaa mitattavissa olevia biologisia ja kemiallisisa muutoksia ja että siitä seuraa erilaisia oireita, kuten "polttavaa tunnetta", silmä- ja sydänongelmia, heikentynyttä immuunitoimintaa, geneettisiä vaurioita ja hedelmällisyysongelmia.
Lähteenä päivityksessä viitataan vaihtoehtomedia Publication-X:n juttuun, jossa puolestaan mainitaan Children's Health Defense -järjestön julkaisema juttu. Voittoa tavoittelematon, verkossa leviävää vihapuhetta ja disinformaatiota torjuva The Center for Countering Digital Hate -järjestö mainitsi Children's Health Defensen yhtenä merkittävimmistä rokotevastaisten sisältöjen tuottajista vuonna 2021 (arkistoitu versio). AFP on osoittanut vääriksi Children's Health Defensen esittämiä väitteitä useita kertoja aiemmin, esimerkiksi englanniksi täällä, täällä, täällä ja täällä. AFP on tarkistanut myös Publication-X:n väitteitä monia kertoja, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.
Tässä suomenkielisessä faktantarkistuksessa syyskuulta 2024 käsiteltiin epätosia väitteitä 5G:n muka aiheuttamista terveysriskeistä. Siinä asiantuntijat kertoivat verkkojen olevan turvallisia.
Myöskään nyt leviävässä päivityksessä mainituille oireille ei ole todisteita.
"Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että elinympäristön radiotaajuiset kentät voisivat aiheuttaa sydänongelmia, heikentynyttä immuunitoimintaa, geneettisiä vaurioita tai hedelmällisyysongelmia", Kännälä sanoi. "Huomattavan suuri kehon lämpeneminen voisi aiheuttaa eri elimissä monenlaisia vaurioita, mutta ymmärrettävistä syistä tällaisia vaikutuksia ei ole voitu tutkia."
Kännälä kertoi, että radiotaajuisten kenttien tunnetut vaikutukset ihmiseen perustuvat kudosten lämpenemiseen, kun osa aallon energiasta imeytyy kehoon ja muuttuu lämmöksi. "Raja-arvot suojaavat liialliselta lämpenemiseltä", Kännälä sanoi. "5G-tukiasemien aiheuttama altistus on väestön osalta kaikissa tilanteissa selvästi raja-arvoja pienempää."
Hän lisäsi, että hyvin voimakas radiotaajuinen kenttä voi lämmittää kudoksia liiallisesti aiheuttaen paikallisen palovamman, silmän altistuessa harmaakaihin tai koko kehon lämmetessä liiallisesti kehon lämmönsäätelyjärjestelmän pettämisen, joka voisi johtaa lämpöhalvaukseen tai kuolemaan. "Normaalissa elinympäristössä ei ole sellaisia radiotaajuisten kenttien lähteitä, jotka voisivat aiheuttaa näin suurta altistusta", Kännälä korosti. "Tähän tarvittaisiin tuhansia kertoja enemmän tehoa kuin mitä esimerkiksi 5G-tukiasema kykenee lähettämään."
5G:n turvallisuutta on selvitetty tutkimuksissa sähkömagneettisesta säteilystä
Lopuksi päivityksessä väitetään, että Yhdysvaltain telehallintovirasto on myöntänyt, että virasto tai tietoliikenneala ei ole tehnyt eikä rahoittanut "5G-tietoturvatutkimuksia" eikä niitä ole suunnitteilla.
Children's Health Defensen jutussa viitataan tässä yhteydessä videoon Yhdysvaltain senaatin kuulemisesta, jossa senaattori Roger Blumenthal kysyy kahdelta telekommunikaatioalan edustajalta, paljonko rahaa ala on antanut riippumattomaan tutkimukseen 5G-teknologian "biologisista vaikutuksista". Edustajat vastaavat, etteivät ole tietoisia alan tukemista tutkimuksista 5G:n turvallisuuteen ja että ala tukeutuu esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston tietoihin.
Asiantuntijat kuitenkin kertoivat AFP:n aiemmassa faktantarkistuksessa 5G:stä, että nykyiset turvallisuusrajat radiotaajuuksisille sähkömagneettisille kentille perustuvat tutkimuksiin sähkömagneettisesta säteilystä yleisesti. Niiden tulokset voidaan yleistää koskemaan 5G-teknologiaa, eikä ole olemassa tietynlaista "5G-säteilyä". Tutkimuksissa ei ole havaittu terveysriskejä.
Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa7. helmikuuta 2025 Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä