Sosiaalisessa mediassa levitetään harhaanjohtavaa tietoa koronarokotteista ja röntgenkuvista

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 15. syyskuuta 2022 17:10
  • Päivitetty 15. syyskuuta 2022 17:14
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Sosiaalisessa mediassa leviää kuva sairaalassa esillä olleesta lapusta, jossa pyydetään potilaita ilmoittamaan röntgenhoitajalle, jos he ovat saaneet rokotteen viimeisen kahden kuukauden aikana. Joissakin päivityksistä vihjataan tämän osoittavan, että koronarokotteissa on grafeenia tai raskasmetalleja. AFP otti yhteyttä rokoteasiantuntijoihin ja terveyspalveluiden tarjoajiin, joiden mukaan rokotukset voivat aiheuttaa turvotusta pistoskohdassa tai imusolmukkeissa, mutta rokotteet eivät sisällä grafeenia tai raskasmetalleja. 

Yli sata kertaa Facebookissa ja Twitterissä jaetuissa päivityksissä on kuva tulostetusta lapusta, jossa lukee: "Koronarokote. Jos olet saanut koronarokotteen viimeisen kahden kuukauden aikana, kerro se röntgenhoitajalle". Tekstin ohessa on kuva lampaasta. Kuvaa jaetaan kuvatekstillä: "Kymsotessa röntgenin ovessa tällainen. Pitäisikö tästä olla jotain mieltä?" Kymsote on Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä.

AFP:n internethakujen perusteella kuva julkaistiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2022, mutta se on levinnyt laajemmin elokuun lopulta lähtien. 

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavaa väitettä jakavasta päivityksestä (otettu 2.9.2022)

Osa päivityksistä liittää kuvan suoraan grafeeniin ja raskasmetalleihin rokotteissa. Toisissa puolestaan vain vihjataan, että jotain outoa on tekeillä: "Jokin syy pitää olla, sitähän ei kerrota."

Myös silloin, kun päivitykset itsessään eivät mainitse grafeenia, päivitysten saamien kommenttien perusteella on selvää, että ihmiset epäilevät, että kyseinen yhteys on olemassa..

"Voi olla että tulee grafeeni ihosta läpi ja tappaa", yksi kommentoija sanoi. Toinen kirjoitti: "Grafeenioksidi, jota mRNA-injektioissa on, reagoi veressä röntgensäteiden kanssa? Onkohan se sitä?"

Samanlaisia väitteitä on esitetty ennenkin: lokakuussa 2021 AFP osoitti vääräksi väitteen, että magneettikuvaus on vaarallista rokotetuille, koska rokotteet sisältävät grafeenioksidia.

AFP otti yhteyttä Kymsoteen, jonka edustaja sanoi, että sosiaalisessa mediassa näkyvä lappu oli todella ollut esillä yhdessä Kymsoten sairaaloista, mutta se poistettiin, koska se oli sairaalan ohjeiden vastainen. Asiantuntijat kertoivat AFP: lle, että vaikka koronarokotteet voivat vaikuttaa kuvien tulkintaan, tämä johtuu mahdollisesta turvotuksesta ja että koronarokotteet eivät sisällä grafeenia tai raskasmetalleja.

Ilmoitus poistettu

Jotkut sosiaalisen median käyttäjät kyseenalaistavat päivityksissä jaetun kuvan todenmukaisuuden. AFP kuitenkin vahvisti, että ilmoitus oli todella ollut esillä röntgenin tiloissa Kymsotessa.

Kymsoten edustaja kertoi AFP:lle 1.9.2022, että "valitettavasti tällainen asiaton kuva on ollut esillä entisessä Pohjois-Kymen sairaalassa talvella 2022 röntgenin tiloissa" mutta "se on tuolloin sieltä myös poistettu". Pohjois-Kymen sairaala suljettiin sen jäkeen, kun sen toiminnot muuttivat uuteen, toukokuussa avattuun sosiaali- ja terveydenhuollon keskukseen, kuten Yle uutisoi.

HUS Diagnostiikkakeskus tuottaa kliinisiä laboratorio- ja lääketieteellisen kuvantamisen palveluita Kymenlaaksossa. Sen edustaja kertoi, että "valitettavasti kuva oli työntekijän laittama, eikä ollut kuvien käytöstä annettujen ohjeiden mukainen". 

Image
Lääkäri tutkii rintakehän röntgenkuvaa rutiinitarkastuksessa Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikalla, jolla hoidetaan ihmisiä, joilla on lääkkeille vastuskykyinen tuberkuloosi, Mumbaissa 22.3.2022. ( AFP / Punit PARANJPE)

Ei grafeenia tai raskasmetalleja rokotteissa

Sosiaalisessa mediassa kuvan tulkitaan osoittavan, että koronarokotteissa on grafeenia tai raskasmetalleja.

"Rokotteissa ei ole raskasmetalleja tai grafeenia", FVR:n eli Suomen rokotetutkimuksen lääketieteellinen johtaja Mika Rämet sanoi AFP:lle 14.9.2022.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty laajasti väitteitä, että koronarokotteet sisältävät grafeenia, kiteytyneen hiilen kaksiulotteista muotoa, joka eristettiin enimmäisen kerran vuonna 2004, tai grafeenioksidia, grafeenin hapettunutta muotoa. AFP on osoittanut vääriksi väitteitä, joiden mukaan rokotteissa on grafeenia, useita kertoja, esimerkiksi heinäkuussa 2021, elokuussa 2021 ja lokakuussa 2021. Heinäkuussa 2021 nanomateriaalien asiantuntija, professori Hong Byung-hee Soulin kansallisesta yliopistosta, kertoi AFP:lle, että "grafeenia testataan biolääketieteellisiä tarkoituksia, myös rokotteita, varten, mutta nämä sovellukset ovat vielä koevaiheessa ja edessä on pitkä odotus ennen kuin ne tulevat kaupallisesti saataville kliinisten kokeiden jälkeen".

Maaliskuussa 2022 Euroopan komissio selitti vastauksessa kirjalliseen kysymykseen grafeenista koronarokotteissa, että Euroopan lääkevirasto "on tullut tulokseen, että tällä hetkellä saatavilla oleva data ei osoita, että kyseisissä rokotteissa on grafeenia".

Koronarokotteet ja lääketieteellinen kuvantaminen

Koronarokotteet voivat kuitenkin vaikuttaa lääketieteelliseen kuvantamiseen mahdollisen turvotuksen vuoksi.

"Kuvattavaan kohteeseen, kuten lihakseen tai niveleen tehdyillä lääkeainepistoksella, voi lähipäivien ajan olla kuvan tulkinnan kannalta merkitystä", Kymsoten edustaja sanoi. Hän selitti, että pistoksen neste näkyy hetken kuvissa ja rokotteiden aikaansaama immuunireaktio voi ohimenevästi aiheuttaa pistoskohdan kuumotusta ja turvotusta sekä turvottaa alueen imusolmukkeita. "Tämän vuoksi erityisesti mammografiakuvauksiin tulevilta on kysytty saaduista rokotteista, jotta radiologi voi huomioida imusolmukkeiden turvotuksen syyn kuvaa tulkitessaan", hän sanoi.

Myös Tampereen yliopistollisen sairaalan tiedotteessa toukokuulta 2021 kannustetaan kuvantamiseen tulevia potilaita kertomaan henkilökunnalle, jos he ovat saaneet rokotteen viime aikoina. "Suurentuneet imusolmukkeet voivat näkyä 2-3 viikon ajan rokotuksen jälkeen esimerkiksi rintasyöpäseulonnassa, vartalon tietokonetomografiassa tai muussa kainalon ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksessa", tiedotteessa sanotaan ja lisätään, että imusolmukesuurentumat voivat aiheuttaa tulkintavaikeuksia erityisesti PET-kuvauksessa.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä