Pullo Pfizer/BioNTechin koronarokotetta rokotusklinikalla Los Angelesissa Kaliforniassa 23.8.2021 ( AFP / Robyn Beck)

Britannia ei ole muuttanut raskaana olevien koronarokotusohjeistusta

Britanniassa koronarokotteita suositellaan raskaana oleville, mutta elokuun 2022 lopussa sosiaalisessa mediassa alettiin jakaa päivityksiä, joiden mukaan maa olisi muuttanut ohjeistusta äkisti. Tämä ei ole totta: väitteet perustuvat virhetulkintaan ohjeista, jotka julkaistiin melkein kaksi vuotta sitten rokotekampanjan alussa ja jotka eivät edusta Britannian nykyistä ohjeistusta.

"Britannia kehottaa raskaana olevia naisia jättämään COVID-rokotteet ottamat", lukee Uudessa MV-lehdessä syyskuun alussa julkaistun artikkelin otsikossa. Uusi MV-lehti on verkkojulkaisu, joka on levittänyt misinformaatiota ennenkin ja jossa esitettyjä väitteitä AFP on osoittanut vääriksi useita kertoja (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).

Image
Kuvakaappaus Uuden MV-lehden virheellisiä väitteitä levittävästä artikkelista (otettu 19.9.2022)

Väitteitä on levitetty Facebookissa, Telegramissa ja Twitterissä sekä Uudessa Verkkomediassa, jolla on toimituksellisia yhteyksiä Uuteen MV-lehteen.

Samanlaisia väitteitä on esitetty myös ranskaksi, englanniksi ja kreikaksi.

Väitteet ovat kuitenkin virheellisiä: ne perustuvat virhetulkintaan vanhoista Pfizer/BioNTechin rokotetta koskevista ohjeista. Terveysviranomaiset ja riippumattomat asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että Britannia suosittelee raskaana olevia ottamaan rokotteen Covid-19:ää vastaan.

"Ohjeistus ei ole muuttunut", lisääntymisimmunologian vanhempi tutkija Victoria Male Imperial College London -yliopistosta sanoi. Hän julkaisi 30.8. Twitter-ketjun väitteiden kumoamiseksi.

Päivityksissä viitataan vanhentuneisiin ohjeisiin

Todisteena väitteelle päivityksissä viitataan Britannian lääkkeiden ja terveystuotteiden sääntelyviraston MHRA:n raporttiin "Yhteenveto Pfizer/BioNTech-Covid-19-rokotteen julkisesta arviointiraportista".

"On arvioitu, että tällä hetkellä ei voida esittää riittävää varmuutta rokotteiden turvallisesta käytöstä raskaana olevilla naisilla; käyttöä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla voitaisiin kuitenkin tukea, jos terveydenhuollon ammattilaisia neuvotaan sulkemaan pois vahvistettu tai epäilty raskaus ennen rokotusta", sanotaan raportin "toksisuuspäätelmät"-osiossa.

Raportissa sanotaan lisäksi: "Myöskään imettävien naisten ei tule ottaa rokotetta. Nämä arviot heijastavat datan puutetta tällä hetkellä eivätkä heijasta tiettyä, huolta aiheuttavaa havaintoa."

Kyseinen raportin osio on kuitenkin joulukuulta 2020, kuten verkkosivun arkistoidusta versiosta ilmenee.

"Teksti, joihin sosiaalisen median päivityksissä viitataan, tulee julkisesta arviointiraportista, joka heijastaa arviotamme rokotteen hyväksymisen aikaan (2.12.2020)", MHRA:n edustaja sanoi sähköpostitse AFP:lle lähetetyssä tiedotteessa. "Sen jälkeen tietoon on tullut uutta dataa (sekä ei-kliinistä että hyväksymisen jälkeistä 'oikean maailman dataa), joka tukee päivitettyä ohjeistusta rokottaa raskaana olevia ja imettäviä."

Image
Terveydenhuollon työntekijä antaa koronarokotteen raskaana olevalle naiselle pop-up-rokotepisteessä Redbridgen kaupungintalolla Itä-Lontoossa 25.12.2021. ( AFP / JUSTIN TALLIS)

Parhaiden saatavilla olevien todisteiden ja tutkimusten mukaan koronarokotteet ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville sekä raskautta suunnitteleville. Britanniassa rokotteita on annettu raskaana olevilla huhtikuusta 2021 alkaen.

MHRA kertoi AFP:lle, että sen viimeisimmän ohjeistuksen mukaan rokotteet ovat "turvallisia käyttää raskauden ja imetyksen aikana".

Sivustoa päivitetty tiedoilla tehosterokotteista

Male sanoi, että sekaannus sosiaalisessa mediassa voi johtua päivityksestä, joka on lisätty Britannian julkisen arviointiraportin yläosaan ja jossa sanotaan, että sivu on päivitetty 16.8.

Päivitys viittaa kuitenkin tehosterokotteisiin ja niiden säilytykseen - ei rokoteturvallisuuteen ja raskauteen, Male sanoi.

MHRA vahvisti AFP:lle, että 16.8. tehty päivitys ei liittynyt raskaudenaikaiseen rokoteohjeistukseen. Sen sijaan virasto sanoi, että lisäys "viittaa muihin dokumentteihin tehtyihin muutoksiin", jotka listataan sen Pfizer/BioNTechin rokotetta käsittelevällä sivulla.

Virhetulkinta on esimerkki siitä, kuinka hallituksen tiedotteita voidaan vääristellä sosiaalisessa mediassa misinformaation levittämiseksi.

Professori John Edmunds London School of Hygiene and Tropical Medicinen tartuntatautiepidemiologian laitokselta sanoi, että ihmisten ei pitäisi luottaa sosiaaliseen mediaan saadakseen terveyttä koskevaa tietoa, ja huomautti, että jos Britannia olisi muuttanut koronavirusrokoteohjeistustaan, siitä olisi todennäköisesti ilmoitettu mediassa.

"Jos niin ei ole tehty", Edmunds sanoi, "sitä ei ole tapahtunut."

AFP on tarkistanut aiemminkin virheellistä tietoa Britannian rokotesuosituksista raskaina oleville täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä