Suoraa lähetystä italialaisen sairaanhoitajan haastattelusta ei katkaistu

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sosiaalisessa mediassa satoja kertoja jaetussa suomenkielisessä artikkelissa väitetään, että italialaisen terveydenhuollon työntekijän haastattelu keskeytettiin välittömästi, kun hän paljasti kaikkien teho-osastonsa koronapotilaiden olevan rokotettuja virusta vastaan. Väite on kuitenkin epätosi: harhaanjohtavassa artikkelissa olevaa videota on lyhennetty. Alkuperäisessä versiossa haastattelu jatkuu kommentin jälkeen. Lisäksi: Vaikka täysin rokotetut ihmiset voivat saada koronatartunnan, rokottamattomat ovat silti paljon alttiimpia sairastumiselle ja ovat yliedustettuina Italian teho-osastojen koronapotilaiden joukossa.

"Italian valtamedia katkaisi lähetyksen, kun italialainen sairaanhoitaja asettui vastustamaan väitettä, että teho-osastot olisivat täyttyneet rokottamattomista henkilöistä", kirjoitetaan Uusi MV-lehti-sivustolla 6. lokakuuta 2021 julkaistussa artikkelissa. Artikkelin lopussa on video terveydenhuollon työntekijänä esiintyvän italialaisnaisen haastattelusta.

Videota on jaettu Facebookissa yli kolmesataa kertaa lokakuun aikana (esim. täällä). Päivitysten kommenteissa vastustetaan koronarokotuksia.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 26.10.2021)

Uusi MV-lehti-sivuston artikkelissa naisen italiankielinen haastattelu on tekstitetty englanniksi. AFP tarkisti käännöksen ja se pitää paikkansa.

Videolla nainen vastaa väitteeseen, jonka mukaan Italian teho-osastot olisivat täynnä rokottamattomia potilaita.

"Olin neljään asti työvuorossa, ja teho-osastolla koronan takia olleet ihmiset olivat kaikki rokotettuja. Älä siis sano noin, koska se ei ole totuus", nainen sanoo.

Uusi MV-lehden julkaisema video loppuu äkillisesti pian tämän kommentin jälkeen. Tästä syntyy vaikutelma, että lähetys olisi katkaistu tarkoituksella naisen kommenttien takia. Tämä ei pidä paikkaansa.

Uusi MV-lehti-sivustolla on myös aikaisemmin julkaistu epätosia väitteitä koronapandemiasta.

Alkuperäinen haastattelu

AFP selvitti videon alkuperän käänteisen kuvahaun perusteella. Haun tuloksena selvisi italialaisen tv-ohjelman nimi, josta video on peräisin. Oikea haastattelu löytyi hakemalla lähetystä, jossa naisen mainitsema poliitikko vieraili.

Video on peräisin italialaisen Dritto e rovescio-keskusteluohjelman lähetyksestä, joka esitettiin 16. syyskuuta 2021. Kohdassa 1:03:50 ohjelmassa haastatellaan ihmisjoukkoa Torinossa suoran etäyhteyden kautta.

Uusi MV-lehti-sivustolla julkaistu video on muokattu niin, että lähetys vaikuttaa katkeavan naisen kommenttien jälkeen yleisön taputtaessa. Alkuperäisessä haastattelussa lähetystä ei kuitenkaan katkaistu: videoiden vertailu osoittaa alkuperäisen haastattelun jatkuvan vielä 25-30 sekuntia.

"Mutta mitä te taputatte?", juontaja kysyy naisen takana seisovalta porukalta. "Että sairaalat ovat täynnä rokotettuja ihmisiä, jotka ovat sairastuneet koronaan?"

Nainen vastaa:

"Se on huono uutinen, olivatpa he rokotettuja tai eivät. Mutta älä sano, että asia koskee vain rokottamattomia."

Tämän jälkeen lähetys jatkuu toisen samassa ihmisjoukossa olevan naisen haastattelulla.

Rokottamattomat yliedustettuina teho-osastojen koronapotilaiden joukossa

Videon nainen kertoo lähetyksessä pelkästään etunimensä olevan Cristina, joten AFP ei pystynyt selvittämään hänen koko nimeään tai sairaalaa, jossa nainen työskenteli. Näin ollen AFP ei myöskään pystyt tarkistamaan, mikäli jollakin tietyllä teho-osastolla olisi ollut pelkästään rokotettuja ihmisiä.

Yleisesti ottaen teho-osastoilla hoidetaan kuitenkin moninkertaisesti enemmän rokottamattomia kuin rokotettuja ihmisiä, myös Italiassa.

Torino sijaitsee Piemonten alueella, jonka terveysviranomaiset kertoivat 24. syyskuuta, eli suurin piirtein lähetyksen kuvausten aikaan, että 74 prosenttia tehohoidossa olleista koronapotilaista oli rokottamattomia. 23:sta tehohoitopotilaasta 17 oli rokottamattomia - 13 miestä ja 4 naista - kun taas loput 6 olivat rokotettuja, joilla oli taustalla muita terveysongelmia.

Kaavio, josta käy ilmi rokotettujen (vaccinati) ja rokottamattomien (non vaccinati) koronapotilaiden osuus Piemonten alueella (Regione Piemonte)

Lokakuun 22. päivään mennessä rokottamattomien potilaiden osuus Piemonten teho-osastoilla on noussut 84 prosenttiin.

Sama ilmiö on nähtävissä myös muualla Italiassa. Italian terveysinstituutti ISS:n raportissa todetaan, että rokottamattomien potilaiden määrä teho-osastoilla eri puolilla maata oli 6. elokuuta 2021 ja 5. syyskuuta 2021 välisenä aikana 786, kun taas rokotettujen määrä (ml. potilaat, jotka olivat saaneet vain yhden annoksen) oli 190.

Taulukko, jossa esitetään diagnosoidut koronatapaukset, sairaalahoitojaksot, tehohoitojaksot ja kuolemantapaukset rokotustilanteen ja ikäryhmän mukaan, jossa AFP on lisännyt punaisen ympyrän osoittamaan tehohoitopotilaita koskevat luvut (Istituto Superiore di Sanità)

Vaikka rokotettujen potilaiden on mahdollista saada koronatartunta, raportissa todetaan, että "SARS-Cov-2-tartunnan riski vähenee voimakkaasti täysin rokotetuilla henkilöillä verrattuna rokottamattomiin henkilöihin.” Raportin mukaan täysin rokotetuilla on 77 prosenttia pienempi riski saada tartunta kuin rokottamattomilla, 93 prosenttia pienempi riski joutua sairaalaan, ja 96 prosenttia pienempi riski joutua tehohoitoon tai kuolla koronan takia.

Lisäksi italialaisen lääketieteen säätiö Gimben keräämien virallisten tietojen mukaan rokottamattomat potilaat ovat myös yliedustettuina sairaaloissa määräänsä nähden.

Kun tv-lähetys kuvattiin, Gimben viimeisin raportti osoitti, että miljoonaa ihmistä kohti teho-osastolla oli 442 rokottamatonta, kun sama luku rokotettujen osalta oli 23. Tiedot kartoittivat ajanjaksoa 13. elokuuta 2021 - 12. syyskuuta 2021.

Tehohoitopotilaiden määrä miljoonaa ihmistä kohti Italiassa. Harmaa väri edustaa rokottamattomia potilaita ja vihreä väri täysin koronarokotettuja potilaita (Gimbe)

Rokotteet antavat hyvän suojan

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan rokotteet eivät anna täyttä (100-prosenttista) suojaa, joten niin sanottuja läpimurtotartuntoja, joissa täysin rokotetut ihmiset saavat viruksen, voi esiintyä.

Mikäli rokotetut ihmiset sairastuvat, heillä oireet ovat kuitenkin todennäköisesti lievempiä, WHO kertoo:

"On hyvin harvinaista, että rokotettu sairastuu vakavasti tai kuolee."

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjoittaa, että rokottamattoman “riski joutua sairaalahoitoon on moninkertainen täyden rokotussarjan saaneihin verrattuna ja 50–79-vuotiailla rokottamattomilla sairaalahoitoon joutumisen riski onkin jopa 18-kertainen.”

COVID-19 ROKOTUKSET