Jacques Attali saapuu viralliselle illalliselle Pariisissa 10. huhtikuuta 2018 ( AFP / LUDOVIC MARIN)

Ranskalainen taloustieteilijä ei sanonut, että pandemia vapauttaa yhteiskunnan vanhuksista

Ranskalaiselle taloustieteilijälle ja presidentti François Mitterrandin entiselle poliittiselle neuvonantajalle osoitettua sitaattia, jossa hän vaikuttaa kuvaavan suunnitelmaa maapallon väestön karsimisesta järjestetyn pandemian avulla, on jaettu suomeksi yli sata kertaa huhtikuusta 2021 lähtien. Sitaatin väitetään olevan peräisin Jacques Attalin vuonna 2006 kirjoittamasta kirjasta "Tulevaisuuden lyhyt historia". Väite on kuitenkin epätosi: Kirjasta ei löydy kyseistä tekstiä, ja Attali vahvisti AFP:lle sitaatin olevan "täysin keksitty."

"Me löydämme jotain tai aiheutamme sen; pandemia, joka kohdistuu tiettyihin ihmisiin -- Tyhmät uskovat sen ja pyytävät hoitoa. Olemme huolehtineet siitä, että olemme suunnitelleet hoidon, hoidon, joka on ratkaisu. Idioottien valinta tapahtuu siis itsestään: he menevät itse teurastamoon", lukee Uusi MV-lehti-sivuston 19. huhtikuuta 2021 julkaisemassa lainauksessa. Linkkiä artikkeliin on jaettu Facebookissa yli sata kertaa.

Virheellisen artikkelin mukaan lainaus on peräisin Jacques Attalin vuonna 2006 kirjoittamasta kirjasta "Tulevaisuuden lyhyt historia" (ranskaksi: Une Brève Histoire de l'Avenir). AFP ei löytänyt suomenkielistä painosta kirjasta.

Attali on ranskalainen taloustieteilijä ja kirjailija, joka toimi presidentti François Mitterrandin erityisavustajana vuosina 1981-1991. Hän on myös perustanut useita kansainvälisiä instituutioita, kuten Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin, ja on kirjoittanut 55 kirjaa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 28.10.2021)

Virheellisessä lainauksessa väitetään, että Attali näkee pandemian eutanasian välineenä, jonka avulla päästäisiin eroon "vanhuksista", "heikoista", "hyödyttömistä" ja "tyhmistä".

"Eutanasia kohdistuu näihin ryhmiin; eutanasian on oltava tulevaisuuden yhteiskuntiemme olennainen väline kaikissa tapauksissa", virheellisessä lainauksessa lukee.

Lainaus ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tekstiä ei löydy kirjasta ja Attali on lisäksi kiistänyt lainauksen olevan aito.

AFP on tarkistanut saman tai samankaltaisen virheellisen lainauksen myös ranskaksi, saksaksi ja englanniksi.

Lainausta ei löydy kirjasta

Väitteen vahvistamiseksi AFP hankki itselleen sähköisen version teoksen englanninkielisestä painoksesta. AFP vahvisti avainsanahakujen avulla, että tekstiä ei löydy kirjasta.

Sana "pandemia" mainitaan kirjassa kolme kertaa ja sana "eutanasia" kerran. Kumpaakaan sanaa ei käytetä Uusi MV-lehti kuvailemassa yhteydessä. Kirjassa ei myöskään sanota, että pandemiaa tulisi käyttää välineenä tiettyjen ihmisryhmien karsimiseksi.

Image
Kuvakaappaus kahden avainsanan hausta Jacques Attalin kirjoittamassa e-kirjasta "A Brief History of the Future"

Alla kyseiset neljä otetta kirjasta, joissa sanoja pandemia ja eutanasia käytetään:

Image
Otteet Jacques Attalin kirjan "Tulevaisuuden lyhyt historia" neljästä eri osasta, joissa avainsanat mainitaan

Sama virheellinen lainaus nousi esille huhtikuussa 2021, jolloin AFP tarkisti sen ranskaksi. Sama sitaatti samoilla sanamuodolla väitettiin olevan peräisin Michel Salomonin vuonna 1981 julkaisemassa kirjasta "Elämän tulevaisuus" (ranskaksi: L'avenir de la vie), jossa Attalia haastateltiin.

AFP oli yhteydessä Attaliin 12. huhtikuuta ja pyysi häntä kommentoimaan verkossa leviävää sitaattia:

"Tämä teksti on täysin keksitty. Se on vielä kauempana todellisuudesta kuin edellinen herjaava teksti. Se ei ole edes lähellä alkuperäistä tekstiä. Se on kuin sanoisi, että minä olisin kirjoittanut Mein Kampfin", Attali kertoi AFP:lle.

Vuonna 1981 ilmestyneessä kirjassa Salomon kysyy Attalilta kysymyksen "onko mahdollista ja toivottavaa elää 120 vuotta?"

Vertaamalla Attalin alkuperäistä vastausta väärennettyyn lainaukseen voidaan havaita, että vain kaksi kohtaa muuten virheellisessä lainauksessa ovat aitoja. Attali todella sanoo alkuperäisessä tekstissä näin:

“Mutta heti kun mennään yli 60/65, ihminen elää kauemmin kuin pystyy tuottamaan, ja silloin hän tulee yhteiskunnalle kalliiksi."

"Yhteiskunnan kannalta on todellakin paljon parempi, että ihmiskoneisto pysähtyy äkillisesti kuin että se rappeutuu vähitellen", Attali toteaa muutama rivi myöhemmin.

Image
Kopioita kirjasta "Elämän tulevaisuus"

Alkuperäisessä lainauksessa Attali ei kuitenkaan puhu pandemian avulla toteutettavasta “vanhusten” ja “tyhmien” eutanasiasta.

Sen sijaan Attali avaa näkemystään siitä, miten yhteiskunta tulee suhtautumaan ikääntyneiden asemaan ja elinajanodotteen kasvuun:

"Näin ollen uskon, että teollisen yhteiskunnan logiikan mukaan tavoitteena ei enää ole pidentää elinajanodotetta vaan varmistaa, että ihmiset elävät tietyn eliniän aikana mahdollisimman hyvin, mutta kuitenkin niin, että terveydenhuoltomenot ovat yhteisölle aiheutuvien kustannusten kannalta mahdollisimman alhaiset".

Attali voitti kunnianloukkausjutun

AFP:lle antamissaan kommenteissa Attali kiisti väärennetyt lainaukset ja mainitsi käyneensä asiaan liittyen oikeustaistelua 80-luvulla:

"Kuten aina, minua syytetään siitä, että toivon sitä, minkä vain ennakoin ja tuomitsen. Uusi versio on vain harhainen jatke virheelliselle lainaukselle, jonka olin osoittanut kunnianloukkaukseksi vuonna 1983."

Vuoden 1983 tapaus liittyy Salomonin kirjaan, jonka julkaisua seurasivat vastaavanlaiset syytökset Attalia kohtaan vanhusten eutanasiasta.

AFP:n arkistosta löytyy tammikuussa 1984 julkaistu artikkeli, jossa kerrottiin Pariisin hovioikeuden tuominneen sosiaalivakuutuksen saajien kansallisen liiton (Union nationale des assurés sociaux) jäseniä kunnianloukkauksesta. Jäsenet olivat väittäneet Attalin kannattavan "vanhusten kansanmurhaa.”

Image
Kuvakaappaus AFP:n arkistoidun artikkelin kolmesta ensimmäisestä kappaleesta (otettu 13. huhtikuuta 2021)

Tuomiossa todetaan, että kirjan "tiiviissä ja intohimoisessa vuoropuhelussa" lääketieteen tulevaisuudesta Attali esittää oman näkemyksensä ja "valmistelee ihmisiä tärkeisiin tai vakaviin mahdollisiin tapahtumiin."

Kyseisessä vuonna 1981 julkaistussa kirjassa Attali toteaa näin:

"Eutanasiasta tulee yksi tulevien yhteiskuntien keskeisistä välineistä kaikissa tapauksissa. Sosialistisessa logiikassa ongelma on aluksi seuraava: sosialistinen logiikka on vapautta ja perustavanlaatuisin vapaus on itsemurha; näin ollen oikeus suoraan tai epäsuoraan itsemurhaan on absoluuttinen arvo tämäntyyppisessä yhteiskunnassa. Kapitalistisessa yhteiskunnassa syntyy ja yleistyy tappokoneet - laitteet, jotka mahdollistavat elämän eliminoimisen, kun se on liian sietämätöntä tai taloudellisesti liian kallista. Siksi uskon, että eutanasia, olipa se sitten vapauden arvo tai hyödyke, tulee olemaan yksi tulevaisuuden yhteiskunnan säännöistä."

AFP:n ranskankielinen faktantarkistuspalvelu on jo aiemmin tarkistanut Jacques Attalille virheellisesti osoitettuja lainauksia koronaviruksesta ja lehdistönvapaudesta.

UMV-Lehden artikkelin lopussa viitataan AFP:n ranskankieliseen faktantarkistukseen. Jutussa lisäksi myönnetään, että sitaatin aitoutta ei ole vahvistettu. Artikkelin lopussa kuitenkin todetaan myös näin:

"Rehellisesti luettuna teksti on kuitenkin aika hyytävää, transhumanismia suorastaan."

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä