Tässä asiakirjassa ei todeta, että Taiwanissa rokotteisiin kuolee enemmän kuin koronaan

Lokakuussa satoja kertoja jaetuissa suomenkielisissä Facebook-päivityksissä väitetään, että Taiwanissa koronarokotteisiin kuolee jo enemmän ihmisiä kuin itse koronaan. Väitteet ovat kuitenkin perusteettomia ja peräisin harhaanjohtavasta uutislähetyksestä. Taiwanin terveysviranomaisten mukaan uutisessa mainittu asiakirja ei todista, että raportoidut kuolemantapaukset johtuisivat rokotteista.

"Rokotteisiin kuolee jo enemmän kuin koronaan", kirjoitetaan 19. lokakuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksen ohessa on julkaistu englanninkielinen videoleike NTD News-kanavan uutislähetyksestä, jossa käsitellään Taiwanin koronatilannetta.

"Taiwanin terveysviranomaiset kertovat, että maanantaihin mennessä rokotusten jälkeisiä kuolemantapauksia oli 865, kun taas viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia oli 845", NTD News-uutiskanavan toimittaja sanoo videolla.

Videota on jaettu yli 200 kertaa 19. lokakuuta lähtien suomenkielisissä Facebook-päivityksissä. Video on levinnyt tuhansia kertoja myös serbiksi.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 22.10.2021)

Osa päivityksistä sisältää lisäksi suomenkielisen tekstityksen videolle. Tekstityksessä puhutaan kuitenkin virheellisesti "rokotteisiin kuolleista" ihmisistä, kun alkuperäisessä uutislähetyksessä viitataan "rokotuksen jälkeen" kuolleisiin.

Myös itse uutislähetys on harhaanjohtava. Lähetyksessä käytetään väärin terveysviranomaisten antamia lukuja koronarokotusten jälkeisistä haittavaikutuksista.

Mikä NTD News?

Uutislähetys on peräisin NTD News-uutiskanavan verkkosivustolta. Kanava kuvaa itseään näin: "New Yorkissa sijaitseva maailmanlaajuinen televisioverkko, jonka kommunismia paenneet amerikankiinalaiset perustivat vuonna 2001."

"NTD tarkoittaa New Tang Dynasty. Nimi on saanut inspiraationsa Tang-dynastian (618-907 jKr.) jalosta perinnöstä, jota pidetään kiinalaisen henkisyyden ja sivilisaation kulta-aikana", NTD kirjoittaa verkkosivuillaan.

Uutiskanava rahoitetaan suurelta osin lahjoituksin ja sen perustivat Falun Gong-liikkeen harjoittajat. Muiden Falun Gongiin kytkeytyvien tiedotusvälineiden tavoin NTD:tä pidetään presidentti Donald Trumpia kannattaneena konservatiivisena kanavana. Kanava on myös levittänyt QAnon-liikkeeseen liittyviä salaliittoteorioita.

Viime vuonna NTD julkaisi YouTube-videopalvelussa dokumentin, joka sisälsi virheellisiä väitteitä koronapandemiasta. Dokumentissa esiintyy kiistanalainen virologi Judy Mikovits. Mikovits oli pääosassa myös Plandemic-dokumentissa, jonka Facebook ja YouTube poistivat sivuiltaan, koska se sisälsi epätosia väitteitä koronapandemiasta, The New York Times kertoo. Myös AFP on tarkistanut Plandemic-dokumenttiin sekä Mikovitsiin liittyviä virheellisiä väitteitä.

NTD-uutislähetys harhaanjohtava

NTD:n uutinen perustuu asiakirjaan rokotusten jälkeen raportoiduista haittavaikutuksista, jonka Taiwanin tautikeskus CDC julkaisi 11. lokakuuta 2021.

Taiwanin CDC kertoi AFP:lle 26. lokakuuta, että toistaiseksi virallisia tietoja suoraan rokotteiden aiheuttamista kuolemantapauksista ei ole julkaistu.

Asiakirja, joka on otsikoitu "110/10/11 COVID-19 Vaccine Adverse Event Report", sisältää kaikki rokotusten jälkeen ilmoitetut sairastapaukset riippumatta siitä, liittyvätkö tapaukset itse rokotukseen.

Asiakirjassa näkyy videolla mainittu luku 865, jolla viitataan rokotusten jälkeen sattuneisiin kuolemantapauksiin ajalta 22.3-11.10.2021. Ei siis "rokotteisiin kuolleisiin" ihmisiin, kuten virheellisissä Facebook-päivityksissä väitetään.

Asiakirjassa kirjoitetaan kuolemantapauksista tarkemmin: 11. lokakuuta 2021 mennessä "yhteensä 865 potilasta (370 naista ja 495 miestä) kuoli koronarokotuksen jälkeen, iältään 2 kuukauden ja 101 vuoden välillä (joista 499 oli yli 75-vuotiaita vanhuksia)."

Lisäksi asiakirjan alussa todetaan näin:

"Rokotteen haittavaikutusilmoituksella tarkoitetaan mitä tahansa rokotuksen jälkeistä tapahtumaa, jonka ihmiset epäilevät tai katsovat voivan liittyä rokotukseen, joka tapahtui milloin tahansa rokotuksen jälkeen. Vaikka nämä raportoidut tapahtumat sattuivat rokotuksen jälkeen, se ei tarkoita, että ne olisivat rokotuksen aiheuttamia. Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) on passiivinen seurantajärjestelmä. Haittavaikutusilmoitusten määrä itsessään ei voi selittää rokotuksiin liittyvien ongelmien olemassaoloa, vakavuutta, esiintymistiheyttä tai esiintyvyyttä, eikä määrän perusteella voida tehdä johtopäätöksiä, vaan ne on tehtävä yhdessä muun tieteellisen tiedon kanssa."

Luku 845 sen sijaan viittaa koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrään Taiwanissa. Kyseinen tieto löytyy myös Taiwanin terveysministeriön verkkosivuilta. Taiwanissa noin 24 prosenttia ihmisistä oli täysin rokotettu lokakuun 21. päivään mennessä, ja 40 prosenttia oli saanut ensimmäisen annoksen.

Koronarokotusten vastustajat käyttävät usein virallisia lukuja rokotteiden haittavaikutuksista virheellisesti pyrkiessään osoittamaan, että koronarokotteet olisivat vaarallisia.

Yhdysvaltojen ja EU:n terveysviranomaiset ovat toistuvasti varoittaneet passiivisten raporttien käyttämisestä todisteena rokotusten aiheuttamista kuolemantapauksista. Kyseiset raportit sisältävät kaikki ilmoitukset mahdollisista haittavaikutuksista, joita ihmiset ovat kokeneet rokotteen saamisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että itse rokote olisi aiheuttanut kyseiset haitat.

AFP on kumonnut useita tällaisia virheellisiä väitteitä liittyen rokotehaittatilastoihin (esim. täällä, täällä ja täällä).

Rokotteiden aiheuttamat vakavat tai kuolemaan johtavat komplikaatiot ovat lisäksi hyvin harvinaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan tähän mennessä rokotekuolleisuutta on seurattu yhteensä noin 3,9 miljoonan rokotetun kohdalla. Seurannassa on todettu, että rokotettujen kuolleisuus rokotuksen jälkeisinä viikkoina on matalampi kuin rokottamattomilla, kun huomioidaan henkilöiden ikä, sairaudet ja sukupuoli, THL kertoo.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä