Maailman talousfoorumi ei ole vaatinut "miljoonien lemmikkikissojen ja -koirien teurastamista" ilmastonmuutoksen torjumiseksi

Maailman talousfoorumi (WEF) ei ole vaatinut julkisesti "miljoonien lemmikkikissojen ja -koirien teurastamista ilmastonmuutoksen torjumiseksi", toisin kuin englanninkielisessä videossa väitetään. Videota on jaettu satoja kertoja suomalaisessa sosiaalisessa mediassa joulukuussa. AFP ei löytänyt mainintoja kyseisestä aloitteesta, ja myös WEF:n edustaja kiisti väitteen. Virheellisessä videossa väitetään myös, että Bloomberg ja CNN olisivat uutisoineet aloitteesta tappaa eläimiä, mutta väite on epätosi.

"WEF haluaa teurastaa miljoonia lemmikkikissoja ja -koiria ilmastonmuutoksen torjumiseksi", sanotaan Publication-X:n 10.12.2022 julkaiseman jutun otsikossa. Sivusto on aiemmin julkaissut rokotekriittistä ja ilmastonmuutosta kyseenalaistavaa sisältöä.

Jutussa on mukana noin 10-minuuttinen englanninkielinen video, joka on tekstitetty suomeksi ja jossa käydään väitettä läpi tarkemmin. Video julkaistiin alun perin The People's Voice -kanavalla.

Väitettä on jaettu joulukuun puolivälin jälkeen yli 200 kertaa suomeksi Facebookissa. Se on kiertänyt myös Telegramissa ja Twitterissä, ja video julkaistiin lisäksi Tokentube- ja Rumble-alustoilla. AFP on osoittanut vääriksi näillä videoalustoilla esitettyjä väitteitä aiemminkin.

Joissakin päivityksistä viitataan samanlaisia väitteitä esittävään artikkeliin NewsPunchissa, joka tunnettiin aiemmin YourNewswirena ja joka toimii The People's Voicen kanssa saman johdon alaisena. Sivusto on levittänyt disinformaatiota aiemmin, ja AFP on osittanut vääriksi sen esittämiä väitteitä esimerkiksi täällä ja täällä.

Samanlaisia väitteitä on jaettu myös muilla kielillä, kuten englanniksi ja ranskaksi.

Artikkelin kuvituksessa näkyy WEF:n perustaja Klaus Schwab.

Image
Kuvakaappaus epätotta väitettä jakavasta päivityksestä (otettu 19.12.2022)

WEF on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka järjestää vuosittain Davosissa Sveitsissä politiikkojen, yritysjohtajien ja maailmantalouden toimijoiden tapaamisia.

WEF ja Schwab ovat toistuvasti disinformaation kohteina. AFP on osoittanut vääriksi useita heitä koskevia väitteitä aiemmin näyttäen esimerkiksi, kuinka väitteet, että he tavoittelisivat maailmanhallintaa ja väestönvähennystä tappamalla ihmisiä, ovat epätosia.

WEF on viime vuosina julkaissut useita artikkeleita ja videoita, joissa käsitellään lemmikkikissojen ja -koirien ravinnon aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. AFP ei kuitenkaan löytänyt mainintoja julkisesta aloitteesta tai lausunnosta, jossa lemmikinomistajia kehotettaisiin "teurastamaan" lemmikkinsä. WEF:n edustaja kiisti väitteen AFP:lle.

Videolla väitteiden tueksi mainituissa artikkeleissa ei tosiasiassa kehoteta omistajia tappamaan lemmikkejään.

WEF ei ole vaatinut julkisesti miljoonien lemmikkien teurastamista

"WEF vaatii nyt miljoonien kissojen ja koirien teurastamista maailmanlaajuisesti pyrkiessään vähentämään hiilitassunjälkeä, jonka ne tuottavat syömällä lihaa", videolla sanotaan. Siinä väitetään myös, että "ehdotettu aloite aiheutti raivoa eläinoikeusjärjestöjen ja lemmikinomistajien keskuudessa, joiden mukaan se on epäeettinen ja tarpeeton".

Videolla sanotaan seuraavaksi, että "vastareaktiosta huolimatta WEF pitää toimenpidettä tarpeellisena ja uskoo, että lemmikkien määrän vähentäminen ympäri maailmaa auttaa ilmaston lämpenemisen ja muiden ylikansoituksen aiheuttamien ympäristöongelmien vähentämisessä".

Google-haku ei kuitenkaan tuonut esiin hakutuloksia, jotka vahvistaisivat, että WEF olisi vaatinut miljoonien kissojen ja koirien teurastamista tai että eläinoikeusjärjestöt olisivat reagoineet ilmoitukseen.

Publication-X:n jutun pääkuvassa on kuvakaappaus twiitistä, jonka esitetään olevan WEF:n tililtä ja jossa sanotaan: "Lemmikkiomistuksen lakkauttaminen vähentää vaarallisia hiilitassunjälkiä, jota edesauttavat ilmastonmuutosta."

Haku WEF:n Twitter-tilin sisällöstä ei kuitenkaan tuottanut hakutuloksia kyseisestä twiitistä tai samankaltaisista päivityksistä. Wayback Machine -internetarkiston avulla voi tehdä haun tilistä sellaisena kuin se oli The People's Voice -videon julkaisupäivänä 9.12. sekä sitä edeltävinä päivänä (esimerkiksi 8.12.). Näilläkään hauilla ei kuitenkaan löytynyt tuloksia lemmikkien "lakkauttamista" vaativista twiiteistä.

Samanlainen haku WEF:n Facebook-tilillä ei myöskään tuota yhtään päivitystä, jossa vaadittaisiin lemmikkien "teurastamista". Lokakuussa 2021 WEF julkaisi videon, jolla käsiteltiin lemmikkien myönteistä vaikutusta niiden omistajien mielenterveyteen pandemian aikana. Elokuussa 2019 WEF:n Facebook-tilillä julkaistulla videolla taas kerrottiin asiantuntijoiden ja yritysten tekemästä työstä hyönteispohjaisen lemmikkiruoan parissa, jotta saastuttavaa lihantuotantoa voitaisiin vähentää.

WEF:n verkkosivuilla viimeisimmät lemmikkien ympäristövaikutuksia käsittelevät artikkelit on julkaistu vuosina 2017, 2019 ja 2020. Niissä selitetään, että tietoisuus lihantuotannon ympäristövaikutuksista on saanut jotkut yritykset ja omistajat harkitsemaan koiriensa ja kissojensa ruokavaliota uudelleen ja vähentämään annoksia tai suosimaan kasvisvaihtoehtoja joillakin aterioilla.

Yhdessäkään näistä artikkeleista ei mainittu ajatusta lemmikkien "teurastamisesta".

AFP otti yhteyttä WEF:n edustajaan , joka vahvisti AFP:lle 13.12.2022, että väitteet ovat "epätosia". "WEF ei ole koskaan esittänyt tällaista lausuntoa" tai tehnyt kyseistä aloitetta, edustaja sanoi.

Videolla mainituissa artikkeleissa ei kehoteta tappamaan eläimiä eikä viitata WEF:iin

Videolla väitetään myös, että WEF on "määrännyt valtamediaa aloittamaan narratiivin levittämisen", ja viitataan Bloombergin ja CNN:n artikkeleihin.

Videon kohdassa 1:19 näytetään kuvakaappaus äärioikeistolaisen verkkosivuston jutusta Bloombergin artikkelista. Itse Bloombergin artikkeli julkaistiin maaliskuussa 2022 (artikkeli on maksumuurin takana, mutta AFP on tarkistanut sen kokonaisuudessaan). Siinä ei käsitellä ilmastonmuutosta vaan inflaatiota Yhdysvalloissa. Artikkelin kirjoittaja mainitsee lyhyessä kappaleessa lemmikkien terveydenhuollon kustannukset ja selittää, että "tutkijat eivät itse asiassa suosittele lemmikeille kemoterapiaa – joka voi maksaa jopa 10 000$ – eettisistä syistä". Eettiset syyt liittyvät hoitomuodon kivuliaisiin sivuvaikutuksiin sekä riskiin, että eläimet joutuvat kokemaan kipua loppuelämänsä ajan.

Toisessa, CNN:n syyskuussa 2022 julkaisemassa artikkelissa käsitellään kissojen ja koirien ruokien hiilijalanjälkeä ja viitataan vuonna 2017 ilmestyneeseen tutkimukseen.

CNN:n artikkelissa selitetään, että "lemmikeillä on mitattavissa oleva myönteinen vaikutus fyysiseen terveyteemme ja henkiseen hyvinvointiimme", ja neuvotaan, kuinka niiden ympäristövaikutuksia voi pienentää: "Yleisesti ottaen suurikokoisilla lemmikeillä on suurempi ympäristövaikutus kuin pienemmillä pääasiassa siksi, että ne vaativat enemmän ruokaa. Voi harkita pienempiä rotuja tai lajeja, jos yrittää vähentää vaikutustaan planeettaan. Esimerkiksi chihuahuan hiilitassunjälki on paljon pienempi kuin bernhardinkoiran."

Kummassakaan artikkelissa ei viitata WEF:iin tai neuvota lemmikinomistajia "teurastamaan" niitä. "Älkää menkö paniikkiin. Parhaiden ystävien hyvästeleminen ei ole ratkaisu", CNN:n artikkelissa sanotaan.

Videolla on kuvakaappaus NewsPunchin 26.11.2022 julkaisemasta artikkelista, jossa esitetään samanlaisia väitteitä kuin yllä olevissa päivityksissä ja väitetään, että "ympäristöaktivistit lupaavat teurastavansa miljoonia koiria vähentääkseen 'hiilitassunjälkeä'". Myös kyseisessä jutussa vääristellään CNN:n artikkelia.

Useat faktantarkistuspalvelut, kuten USA Today ja Associated Press, ovat osoittaneet väitteen vääräksi. PolitiFact puhui useiden eläinoikeusjärjestöjen sekä CNN:n käyttämän tutkimuksen kirjoittajan kanssa. Nämä pitivät väitteitä "naurettavina".

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä