Yhdysvaltain kananmunapula ei liity koronarokotteisiin

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdysvalloissa pula kananmunista on johtanut niiden kallistumiseen viime vuoden aikana, mikä on poikinut misinformaatiota sosiaalisessa mediassa. Helmikuun 2023 alusta lähtien on levinnyt suomenkielisiä päivityksiä, joissa väitetään, että pula on ihmisen aiheuttama, koska tutkimustulosten mukaan kananmunat voivat auttaa koronan ehkäisemisessä ihmisissä tehden näin rokotteista turhia. Joissakin päivityksissä väitetään myös, että kananmunat voivat viedä rokotteiden tehon. Toisissa sanotaan, että pulan taustalla ovat tulipalot kanatiloilla sekä rehuongelmat. Asiantuntijat kuitenkin kertoivat AFP:lle, että päivityksissä vääristellään tutkimustuloksia ja että pula johtuu lintuinfluenssasta sekä nousevista tuotantokustannuksista.

"Tutkimuksessa paljastui, että kananmunat tuhoaa piikkiproteiinin", sanotaan suomenkielisessä, helmikuun alussa julkaistussa Facebook-päivityksessä. Siinä väitetään, että tutkimustulosten seurauksena on esitetty varoituksia, että kananmunat tekevät koronarokotteista tehottomia, ja että tämän johdosta "uusimpia rehuja" käyttävien tilojen kananmunantuotanto lakkasi ja "muutamia megakanaloita" paloi. Päivityksen lopussa sanotaan, että "näin halvasta ja terveellisestä tuli nopeasti pulaa ja kallista".

Kuvakaappaus päivityksestä, jossa esitetään epätosia väitteitä (otettu 2.3.2023)

Toisissa päivityksissä, kuten tässä, esitettiin lisäksi muita harhaanjohtavia väitteitä. Päivityksessä väitetään, että viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että kananmunat ovat vahingollisia terveydelle ja aiheuttavat muun muassa veritulppia ja että tätä tutkimusta käytetään rokotteiden aiheuttamien terveyshaittojen peittelemiseen. Siinä väitetään myös, että kananmunapula liittyy Bill Gatesin sijoituksiin keinokananmunatuotantoon.

Väitteitä jaettiin yli sata kertaa Facebookissa, ja osa niistä levisi myös Telegramissa.

Samanlaisia väitteitä kananmunapulasta on levinnyt laajasti englanniksi, ja AFP on osoittanut niistä useita vääriksi, esimerkiksi täällä, täällä, täällä ja täällä.

Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että päivityksissä vääristellään niissä mainittuja tutkimuksia ja että tällä hetkellä ei ole näyttöä, että kananmunat ehkäisivät Covid-19:ää ihmisissä tai että ne tuhoisivat rokotteen piikkiproteiinin. Asiantuntijoiden mukaan nykyinen kananmunapula johtuu lintuinfluenssasta ja kasvavista tuotantokuluista.

Miksi kananmunista on pula?

AFP haastatteli asiantuntijoita kananmunapulasta helmikuussa 2023 ilmestynyttä faktantarkistusta varten.

"Nykyinen kananmunapula johtuu pääasiassa lintuinfluenssasta", Georgian yliopiston maatalous- ja ympäristötieteiden apulaisprofessori Lilong Chai sanoi sähköpostitse 31.1.

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan vuoden 2022 alusta lähtien yli 58 miljoonaa lintua on saanut lintuinfluenssan Yhdysvalloissa. Yli 40 miljoonaa syötäväksi tarkoitettuja munia munivaa kanaa on kuollut, Chai sanoi.

Tämä on lisännyt pulaa kananmunista ympäri maata. Myös toipuminen lintuinfluenssa-aallosta saattaa kestää pidempään kuin yleensä.

"Covid-19 ja siihen liittyvät säädökset ovat saattaneet vaikuttaa lisääntymisen/hautomoiden tuotantotehokkuuteen, työvoiman palkkaamiseen ja bioturvallisuudesta huolehtimiseen kanatiloilla viimeisen kolmen vuoden aikana", Chai sanoi.

Lisäksi tilannetta ovat pahentaneet polttoaineiden kallistuvat hinnat ja pula rehusta seurauksena Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä kananmunien korkea kysyntä lomakauden aikana.

Professori ja siipikarjan ravitsemuksen asiantuntija Michael Persia Virginia Tech -yliopistosta kertoi AFP:lle sähköpostitse 1.2., että kananmunapula ei ole ennennäkemätön. "Yhdysvaltain kananmunamarkkinoilla nähtiin samanlainen reaktio vuoden 2015 lintuinfluenssaan", hän sanoi.

Kana valmistautui munimaan kanakopissa matematiikan professori Casim Abbasin pienessä kanalassa tämän kotona Williamstonissa Michiganissa 8.2.2023. Lintuinfluenssasta johtuvan kananmunapulan ja kananmunien hintojen nousun seurauksena jotkut Yhdysvalloissa ovat kääntyneet paikallisten tilojen ja takapihatuotannon puoleen kananmunien hankkimiseksi. ( AFP / Matthew Hatcher)

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan H5N1 on johtanut siipikarjan ja luonnossa elävien lintujen korkeaan kuolleisuuteen Aasiassa, Lähi-idässä, Euroopassa ja Afrikassa vuodesta 2003 asti. Virusta löydettiin yhdysvaltalaisista linnuista vuoden 2015 tienoilla.

"Virus on tappava siipikarjalle, etenkin vanhemmille linnuille, ja se leviää helposti linnusta toiseen", Persia sanoi.

Kananmunapulasta ja sen syistä on uutisoitu laajasti Yhdysvaltojen mediassa, mukaan lukien Newsweekissa ja The Atlanticissa.

Tutkimus ei osoita, että kananmunat tekevät rokotteista tehottomia

Yksi yllä mainitun virheellisen päivityksen väitteistä on, että tutkimus on osoittanut, että kananmunat "tuhoaa piikkiproteiinin" ja että tämän seurauksena ne vievät koronarokotteiden "tehon". Päivityksen alla olevissa kommenteissa on linkki tutkimukseen otsikolla "Chicken Egg Yolk Antibodies (IgYs) block the binding of multiple SARS-CoV-2 spike protein variants to human ACE2" ("Kananmunankeltuaisen vasta-aineet (IgY) estävät useiden SARS-CoV-2 piikkiproteiinivarianttien sitoutumisen ihmisen ACE2:een"), joka julkaistiin vertaisarvioidussa International Immunopharmacology -julkaisussa tammikuussa 2021.

Kommenteissa jotkut sosiaalisen median käyttäjät tulkitsevat päivityksen tarkoittavan, että kananmunat voivat suojata Covid-19:ltä, kun taas toiset ymmärtävät sen niin, että kananmunat neutralisoivat koronarokotteen vaikutukset – ja että tämän vuoksi rokotuksen ottamista katuvien tulisi syödä munia.

Kumpikaan väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kuten tutkimuksen tekemiseen osallistunut apulaistutkija Duan Shengbao Kiinan tiedeakatemian Suzhoun lääketieteen tekniikan ja teknologian instituutista kertoi AFP:lle.

Tutkimuksessa "ei ollut mitään havaintoja, että kananmunat tuhoaisivat piikkiproteiinin", hän sanoi 3.3.

Hän kertoi AFP:lle aiemmin myös, että tutkijat eivät voineet päätellä ilman jatkotutkimuksia, voivatko kananmunat suojata ihmisiä virukselta.

Tutkimusryhmä osoitti, että tietyillä, Covid-19:ää vastaan rokotettujen kanojen kananmunien keltuaisissa olevilla vasta-aineilla oli neutralisoiva vaikutus virukseen, mutta Duan painotti, että tutkimus tehtiin in vitro eli ihmisruumiin ulkopuolella ja että siinä käytettiin pseudovirusta eli viruksesta muokattua versiota.

"Tutkimuksemme osoittaa vain, että SARS-CoV-2:ta vastaan rokotetun kananmunan keltuaisen vasta-aineella on merkittävä estävä vaikutus pseudoviruksen monistumiseen ja lisääntymiseen in vitro", hän sanoi. "Tässä vaiheessa emme voi päätellä, onko tämä vasta-aine tehokas Covid-19:n tarttumisen ehkäisemiseksi ihmisissä. Sitä varten tarvitsemme lisää tutkimuksia."

Joissakin päivityksistä viitataan myös "Kalifornian yliopiston tutkijoihin", jotka "ovat pystyneet tuottamaan vasta-aineita piikkiproteiinille kananmunissa". Päivityksissä sanotaan, että kananmunat "pystyvät itse asiassa neutraloimaan taudin vaikutuksen ja jopa estämään sen tarttumisen".

Google-haku tuo esiin UC Davisin (Kalifornian yliopisto Davisissa) tutkimuksen, joka julkaistiin heinäkuussa 2022 Viruses-lehdessä. Kuten tässä tutkimusta käsittelevässä artikkelissa selitetään, tutkijat tuottivat vasta-aineita SARS-CoV-2:n piikkiproteiinille kananmunissa. Siinä ei kuitenkaan mainita, että kananmunilla itsellään olisi neutralisoiva vaikutus Covid-19:ään. Sen sijaan artikkelissa sanotaan, että "kananmunista kerättyjä vasta-aineita voitaisiin käyttää Covid-19:n hoitoon tai ehkäisevänä toimenpiteenä henkilöille, jotka ovat altistuneet taudille".

Kananmunat eivät aiheuta veritulppia

Joissakin sosiaalisen median päivityksissä viitataan myös tutkimukseen, jonka väitetään osoittavan, että kananmunien syöminen voi aiheuttaa veritulppia, aivohalvauksia ja sydänkohtauksia, koska niissä on koliinia, joka lisää hyytymisriskiä. Päivitysten mukaan tuloksia käytetään peittelemään rokotteiden haittavaikutuksia.

Väitteet ovat samanlaisia kuin NewsPunchin 24.1. julkaistussa artikkelissa esitetyt väitteet, joissa tutkimusta sanotaan yhdysvaltalaisen akateemisen Cleveland Clinic -sairaanhoitokeskuksen tekemäksi.

Kuten tässä AFP:n faktantarkistuksessa kuitenkin selitetään, tutkimus julkaistiin ennen pandemiaa ja siinä tutkittiin ravintolisään liittyviä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

"Tutkimuksessa ei osoitettu suoraa yhteyttä kananmunien syömisen ja 'yhtäkkiä muodostuvien veritulppien' välillä", Cleveland Clinic kertoi AFP:lle 27.1. antamassaan lausunnossa. Sen sijaan vuonna 2017 julkaistu tutkimus perehtyi koliiniin, joka on muun muassa kananmunissa esiintyvä ravintoaine.

Cleveland Clinicilta kerrottiin, että sen tutkijoiden työ "osoitti, että koliinilisän ottaminen kapselina, joka on melko yleinen ravintolisä, nosti TMAO-arvoja" eli suolistobakteereiden tuottamia yhdisteitä. Tämä voi olla "riskitekijä tromboottisille tapahtumille kuten sydänkohtauksille tai aivohalvauksille", keskuksesta kerrottiin AFP:lle.

Vuonna 2021 samat tutkijat julkaisivat toisen tutkimuksen, jossa osoitettiin, että "kananmunien syömisen yhteydessä terveillä tutkittavilla ei näkynyt kohonneita TMAO-arvoja tai lisääntynyttä verihiutaleiden vastetta".

Kananmunia myynnissä Costco-kaupassa Hawthornessa Kaliforniassa 26.1.2023. Kananmunien hinnat nousevat joissain Yhdysvaltojen osissa seurauksena inflaatiosta ja kananmunapulasta, joka johtuu puolestaan miljooniin lintuihin tarttuneesta lintuinfluenssasta. ( AFP / Patrick T. Fallon)

Ehkäisevän kardiologian johtaja Martha Gulati Smidt-sydäninstituutista Cedars-Sinai-sairaanhoitokeskuksessa Los Angelesissa sanoi AFP:lle: "Kananmunien syöminen ei todellakaan aiheuta veren hyytymistä."

Hän sanoi, että koliinia "on useissa eri ruoissa, mukaan lukien kananmunissa, mutta kun ihmiset syövät lisiä, he syövät yleensä suuria määriä, jotka eivät ole samoja kuin ruoassa olevat määrät".

AFP on osoittanut vääriksi useita epätosia ja harhaanjohtavia väitteitä mRNA-rokotteista ja sydänvaivoista aiemmin (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä) ja selittänyt, että vaikka mRNA-koronarokotteisiin liittyy sydänlihas- ja sydänpussintulehduksen riski, ne ovat erittäin harvinaisia haittavaikutuksia.

Sosiaalisessa mediassa esitetään harhaanjohtavia väitteitä kananmunapulan syistä

Tutkimusten lisäksi päivityksissä kananmunapula liitetään useisiin muihin tekijöihin, mukaan lukien tulipaloihin kanatiloilla, rehuun ja Bill Gatesiin.

Päivityksissä väitetään, että jotkin kanatilat ovat "palaneet poroksi". Yhdysvaltojen kananmunantuottajien järjestö United Egg Producers sanoi lausunnossa 2.3., että "epätodet väitteet tulipaloista kananmunateollisuudessa eivät pidä paikkansa". Lausunnossa kerrottiin, että "kananmunateollisuuden tulipalojen määrä on vähentynyt verrattuna kahden vuoden takaiseen. Kananmunateollisuudessa on tunnistettu, että vahingossa syttyneet tulipalot ovat ongelma toimialalla, ja se on toiminut uutterasti niiden vähentämiseksi".

Kuten voittoa tavoittelemattoman paloturvallisuusjärjestö National Fire Protection Associationin helmikuussa julkaistussa artikkelissa selitetään, tulipalot eläinten pitopaikoissa eivät ole harvinaisia. Siinä viitataan paloturvallisuudesta tutkimusta tekevän Fire Protection Research Foundationin aineistoon, jonka mukaan vuosina 2014–2018, eli ennen pandemiaa ja koronarokotusohjelmia, eläinten pitopaikoissa tapahtui vuosittain keskimäärin 930 tulipaloa ja näiden lisäksi karjantuotantokiinteistöissä tapahtui keskimäärin 750 tulipaloa. "Yhteensä tämä tekee keskimäärin enemmän kuin neljä tulipaloa päivässä", artikkelissa sanotaan.

AFP on osoittanut vääriksi samanlaisia väitteitä (esimerkiksi täällä) siitä, että tulipalot elintarviketuotannossa olisi tarkoitettu elintarvikkeiden saatavuuden häiritsemiseksi.

Mitä väitteisiin siitä, että kanoille tarkoitettu rehu olisi syy kananmunapulaan, tulee, yhdysvaltalainen rehuntuottajia edustava American Feed Industry Association julkaisi väitteistä artikkelin 31.1. Siinä selitetään, että vaikka puutteellinen ravinto voi vaikuttaa kananmunien tuotantoon, kaikki eläinten rehussa olevat ainesosat on tarkistettava ja hyväksyttävä "eri sääntelykanavien kautta" ennen käyttöönottoa.

AFP on osoittanut vääriksi samanlaisia väitteitä siitä, että kanojen rehuun olisi lisätty RNA:ta.

Joissakin päivityksissä esitetään kysymys, liittyykö kananmunapula Bill Gatesiin ja tämän sijoituksiin "kaikkeen, mikä on keinotekoista", mukaan lukien keinomuniin, "juuri ennen kuin kananmunien hinta nousi".

Kuten tässä helmikuussa 2023 julkaistussa faktantarkistuksessa selitetään, on totta, että Gates on sijoittanut yrityksiin, joissa valmistetaan kasvispohjaisia vaihtoehtoja muna- ja lihatuotteille, kuten Eat Justiin ja Impossible Foodsiin. Gates Venturesilta kerrottiin AFP:lle 31.1., että väitteet Gatesin yhteyksistä kananmunapulaan ovat "epätosia". Yhtiö kuitenkin sanoi, että se ei "paljasta tietoja yksittäisistä sijoituksista". Gates Ventures riskisijoitusyhtiö, johon kuuluu Gatesin henkilökunta ja teknologiasijoitusportfolio.

Pennsylvanian yliopiston Annenbergin yhteiskuntapolitiikan keskuksen johtajan Kathleen Hall Jamiesonin mukaan nuo tiedot Gatesista toimivat perustana salaliittoteorioille. "Salaliittoteoriat rakentuvat aina jollekin, jossa on totuuden ydin; niiden perusväitteiden täytyy perustua jollekin oikeassa maailmassa", hän sanoi AFP:lle 1.2.

Hän sanoi, että koska Gates "haluaa, että ihmiset syövät ravintorikkaita tuotteita", teoriat siitä, että hän on kananmunapulan takana, "pysyvät niin kauan kuin pula jatkuu".

Gates on ollut toistuvasti misinformaation aiheena, ja AFP on osoittanut vääriksi useita häneen liittyviä väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19