Kardiologi käytti BBC:n uutishaastattelua esittääkseen harhaanjohtavia väitteitä mRNA-rokotteista

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Koronarokotteiden turvallisuutta tarkkaillaan tiiviisti, eivätkä tämänhetkiset tiedot osoita, että niiden ja sydänperäisen ylikuolleisuuden välillä olisi yhteyttä. Tammikuussa levinneissä sosiaalisen median päivityksissä kuitenkin väitetään BBC:n uutisoineen, että mRNA-rokotteet olisivat todennäköinen syy Britanniassa havaitulle ylikuolleisuudelle. Väite on kuitenkin harhaanjohtava: BBC haastatteli suorassa uutislähetyksessä kardiologi Aseem Malhotraa terveydenhuollon uudesta ohjeistuksesta statiineita eli veren kolesteroliarvoja alentavia lääkkeitä koskien. Malhotra käytti kuitenkin tilaisuutta hyväkseen ja esitti harhaanjohtavia väitteitä mRNA-koronarokotteista. Pian tämän jälkeen BBC haastatteli immunologia, joka kiisti kardiologin väitteet. Se myös julkaisi anteeksipyynnön siitä, ettei haastattelussa haastettu Malhotran näkemyksiä. AFP puhui rokoteturvallisuuden asiantuntijoille, joiden mukaan väitteelle, että mRNA-rokotteet lisäisivät sydänperäistä ylikuolleisuutta, ei ole näyttöä.

"BBC uutiset kertovat televisiossa, että todennäköinen syy liiallisiin sydän- ja verisuoniperäisiin kuolemiin on koronan mRNA-rokote, ja sen käyttöönotto tulisi keskeyttää lisätutkimuksia odotettaessa", suomenkielisessä Facebook-päivityksessä sanotaan. Päivityksessä on mukana seitsemänminuuttinen pätkä BBC:n uutislähetyksestä, joka näytettiin alun perin 13.1.2023.

Videolla juontaja Lukwesa Burak haastattelee kardiologi Aseem Malhotraa Britannian kansallisen terveyspalvelun uudesta ohjeistuksesta statiineita eli veren kolesteroliarvoja alentavia lääkkeitä koskien. AFP on tarkistanut aiemminkin harhaanjohtavia väitteitä, joita Malhotra on esittänyt koronarokotteisiin liittyen.

Kommentoituaan statiineita haastattelussa, Malhotra siirtyy ylikuolleisuuteen ja mRNA-koronarokotteisiin. Hän viittaa sydän- ja verisuonitautien tutkimusta tukevan hyväntekeväisyysjärjestö British Heart Foundationin (BHF) tietoihin, että sydäntaudeista johtuvia ylimääräisiä kuolemia on ollut 30 000, ja sanoo, että hänen "tutkimuksensa" ovat osoittaneet, että "todennäköisesti vaikuttava tekijä on, että mRNA-koronarokotteilla on sydän- ja verisuonitauteihin liittyvä riski. Ja olen itse asiassa vaatinut sen lopettamista tutkimusta odotettaessa, koska tällä hetkellä on paljon epävarmuutta siitä, mikä aiheuttaa ylikuolleisuutta".

Todisteena hän viittaa oman isänsä kuolemaan sydämenpysähdykseen, jonka hän väittää olleen seurausta "kahdesta annoksesta Pfizerin mRNA-rokotetta, jotka hän otti kuusi kuukautta aikaiemmin", sekä Vaccine-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jonka hän väittää osoittavan, että Pfizerin ja Modernan koronarokotteiden vakavien haittavaikutusten riski on "ainakin yksi 800:sta".

Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä levittävästä päivityksestä (otettu 201.2023)

Malhotra julkaisi haastattelua juhlistavan twiitin, jossa hän jakoi haastatteluklipin ja kirjoitti: "Me teimme sen. Me rikoimme valtavirran radio- ja televisiomedian." Twiittiä jaettiin yli 17 000 kertaa.

Suomalaisessa sosiaalisessa mediassa haastattelupätkää jaettiin väittäen, että BBC olisi uutisoinut mRNA-rokotteiden ja ylikuolleisuuden yhteydestä. Väitettä jaettiin yli 400 kertaa Facebookissa, sitä katsottiin satoja kertoja Telegramissa ja twiitattiin uudelleen melkein 200 kertaa.

BBC pyysi anteeksi, ettei se ollut "paremmin valmistautunut haastamaan Malhotran näkemyksiä"

Harhaanjohtavissa sosiaalisen median päivityksissä vihjataan, että BBC olisi esittänyt uutisraportin, jossa olisi näytetty, että mRNA-koronarokotteet ovat todennäköinen syy ylikuolleisuudelle. BBC on kuitenkin tehnyt selväksi, että se katuu, ettei se haastanut Malhotran näkemyksiä, jotka tämä esitti osana haastattelua toisesta aiheesta.

Haastattelusta tulleiden valitusten seurauksena BBC News Channel julkaisi lausunnon oikaisusivuillaan samana päivänä, kun haastattelu esitettiin. Lausunnossa sanotaan, että "Malhotra esitti pyytämättä väitteitä ylikuolleisuudesta ja koronarokotteista, eikä väitteitä tuolloin haastettu". Siinä selitetään, että News Channel haastatteli tämän jälkeen Britannian rokoteverkostossa mukana olevaa professori Peter Openshaw'ta Imperial College Londonista. Tämä selitti, että sydänlihastulehdustapaukset koronarokotteen seurauksena ovat harvinaisia ja että Covid-19-taudin komplikaatioriski on niihin verrattuna "todennäköisesti 100 kertaa suurempi tai enemmän". Lausunnon lopussa sanotaan: "Pyydämme anteeksi, ettemme olleet tuolloin valmistautuneet paremmin haastamaan Malhotran näkemyksiä haastattelun aikana."

Openshaw julkaisi twiitin, jossa hän kertoi pikahaastattelun tekemisestä ja sanoi, että "henkilökunta vaikutti huolestuneelta ja nolostuneelta" siitä, että Malhotralle oli annettu puheenvuoro.

19.1. julkaistussa toisessa vastauksessa haastattelusta tulleisiin valituksiin BBC toisti, että "meidän olisi pitänyt valmistautua paremmin haastamaan, mitä Malhotra sanoi, ottaen huomioon hänen edelliset kommenttinsa rokotusohjelmaa koskien, ja olemme pahoillamme, että näin ei tapahtunut".

Haastattelusta uutisoitiin brittimediassa (esimerkiksi täällä ja täällä), jossa asiantuntijat ja toimittajat kritisoivat BBC:tä siitä, että se valitsi Malhotran haastateltavaksi asiantuntijaksi.

Terveydenhuollon kriisiä pidetään yhtenä syynä ylikuolleisuudelle

Haastattelussa Malhotra viittaa BHF:n tuloksiin, että Britanniassa on ollut pandemian aikana 30 000 ylimääräistä sydäntaudeista johtuvaa kuolemaa. Vaikka on totta, että ylikuolleisuusluvut Britanniassa ovat olleet korkeita, tällä hetkellä ei ole todisteita, että ne olisivat mRNA-koronarokotteiden aiheuttamia.

Marraskuussa 2022 BHF raportoi, että "ylimääräisiä kuolemia, joihin liittyy sydäntauti, oli ollut hieman yli 30 000" Englannissa sen jälkeen, kun pandemia alkoi. Myös Britannian tilastokeskus (The Office for National Statistics, ONS) raportoi yleensä kasvavasta kuolemien määrästä Englannissa ja Walesissa. ONS:n viimeisimmän tilastojulkaisun mukaan vuoden 2020 viikon 11 ja vuoden 2023 viikon 3 (ajanjakso pandemian alusta Britanniassa nykyhetkeen) viiden vuoden keskiarvo oli ylitetty 174 287 kuolemalla Englannissa ja Walesissa. Viikolla 3 vuonna 2023 kuolemien määrä oli 11% korkeampi kuin viiden vuoden keskiarvo. Ylikuolleisuudesta on myös kirjoitettu mediassa: tammikuussa 2023 julkaistussa artikkelissa BBC uutisoi, että vuonna 2022 oli ollut 9% enemmän kuolemia vuoteen 2019 verrattuna, viitaten tähän "yhtenä korkeimpana ylikuolleisuuden tasona pandemian ulkopuolella 50 vuoteen".

BHF ei kuitenkaan mainitse, että mRNA-rokoteet olisivat ylikuolleisuuden syy. BHF vahvisti AFP:lle sähköpostitse 19.1., että aikavälillä 27.3.2020–31.8.2022 Englannissa oli noin 30 000 ylimääräistä kuolemaa, joihin liittyi iskeeminen sydänsairaus. Järjestön mukaan Covid-19-tauti oli merkitty kyseisenä ajanjaksona pääkuolinsyyksi 8,6%:iin kuolemista, joihin liittyi iskeeminen sydänsairaus. Sen mukaan iskeemistä sydänsairautta sairastavilla on riski sairastua vakavaan, sairaalahoitoon tai kuolemaan johtavaan Covid-19-tautiin. Järjestö kuitenkin sanoi, että "kun pandemia jatkui, harvempi iskeemistä sydänsairautta sairastava potilas kuoli Covid-19:ään" ja että "elokuun 2022 loppuun mennessä Covid-19-tartunnat eivät enää olleet pääsyy ylikuolleisuudelle".

Sen sijaan säätiö viittaa vakaviin ongelmiin terveydenhuollossa syynä ylikuolleisuudelle: "BHF:n näkemys on viimeisimpien tietojen perusteellisen tarkastelun perusteella, että jatkuvat vakavat sydänterveydenhuollon häiriöt ovat johtaneet iskeemiseen sydänsairauteen liittyviin ylimääräisiin kuolemiin pandemian toisesta vuodesta lähtien."

Mediassa on uutisoitu laajasti Britannian terveydenhuollon kriisistä, mukaan lukien ambulanssien ennätyspitkistä odotusajoista, ylikuormittuneista ensiapupoliklinikoista ja sairaan- ja ensihoitajien lakoista. The Guardian kertoi tammikuun 2023 alussa, että ensihoitoa kehittävän Royal College of Emergency Medicinen presidentti arvioi, että viikoittain kuolee jopa 500 ihmistä viivästyneen kiireellisen hoidon vuoksi.

BHF kertoi sähköpostissaan AFP:lle, että "tieteellinen yhteisymmärrys on, että Covid-19-rokotusten hyödyt, mukaan lukien vakavan taudin ja kuoleman pienentynyt riski, ovat suurimmalle osalle, varsinkin vanhemmille, ihmisille paljon suuremmat kuin erittäin pieni vakavien haittavaikutusten, kuten sydänlihastulehduksen tai sydänpussintulehduksen, riski". Järjestö lisäsi, että "tieteelliset todisteet osoittavat, että Covid-19 aiheuttaa itsessään paljon todennäköisemmin sydän- ja verisuonikomplikaatioita kuin rokote".

Ambulanssityöntekijät kantoivat Britannian ammattiyhdistys UNISONin pahvikylttejä ja lippuja, kun he osallistuivat lakkomielenilmaukseen Lontoossa 23.1.2023. ( AFP / Daniel LEAL)

Rokotteet pelastaneet "kymmeniä tuhansia henkiä"

AFP on osoittanut vääriksi useita väitteitä mRNA-rokotteista ja sydänongelmista aiemmin (esimerkiksi täällä ja täällä) selittäen, että vaikka mRNA-koronarokotteet on liitetty sydänlihastulehdukseen ja sydänpussintulehdukseen, nämä ovat erittäin harvinaisia haittavaikutuksia.

ONS:n Englantia ja Walesia koskevien kuolintilastojen mukaan (osio 15 joulukuun 2022 aineistossa) maaliskuun 2020 ja joulukuun 2022 välillä Englannissa ja Walesissa oli ollut 52 koronarokotteiden haittavaikutuksista johtuvaa kuolemaa. Kuolemia oli kahdeksan enemmän, kun mukaan lasketaan kaikki kuolemat, joihin liittyy koronarokote.

ONS seuraa myös kuolemia rokotusstatuksen mukaan. Viimeisimmät tiedot ylettyvät toukokuuhun 2022. Tuolloin ikävakioitu kuolleisuusaste, jossa huomioitiin kaikki kuolinsyyt (eli ei vain Covid-19:ää), oli koronarokotteen saaneilla 822,6 100 000 henkilöä kohden, kun taas rokottamattomilla vastaava luku oli 872,9. Kuten aineistoon liittyvässä tiedotteessa selitetään, ikävakioiduilla kuolleisuusasteilla voidaan verrata väestöjä, joissaeri-ikäisten ihmisten osuudet vaihtelevat.

Britannian lääkkeiden ja terveystuotteiden sääntelyviraston (MHRA) edustaja selitti AFP:lle sähköpostitse 19.1., että virasto seuraa tarkasti Britannian ja ulkomaiden tietoja haittavaikutuksista. "Saatavilla olevien tietojen tarkan arvioinnin perusteella tulimme lopputulokseen, että todisteet eivät tue yhteyttä Covid-19-rokotteiden ja lisääntyneen sydänperäisen kuoleman riskin välillä. Päätelmää on tukenut ihmislääkkeitä käsittelevän riippumattoman komission neuvoa antava Covid-19-rokoteasiantuntijaryhmä", edustaja sanoi.

Hän lisäsi, että sydänlihastulehdus ja sydänpussintulehdus on tunnistettu Pfizer/BioNTechin ja Modernan koronarokotteisiin liittyvänä mahdollisena riskinä ja että tapauksia seurataan.

"Rokotteet ovat paras tapa suojata ihmisiä Covid-19:ltä, ja ne ovat jo pelastaneet kymmeniä tuhansia elämiä", hän sanoi.

Brittiläinen lääkärijärjestö Royal College of Physicians oli samaa mieltä. "Tämänhetkisen tieteen ja todisteiden perusteella uskomme, että Covid-19-rokotusohjelma on turvallinen ja tehokas", järjestön edustaja sanoi AFP:lle sähköpostitse 20.1.

BBC:n haastattelussa Malhotra viittaa todisteena väitteilleen Vaccine-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jonka hän väittää osoittavan, että Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteisiin liittyvä vakavien haittavaikutusten riski on "ainakin yksi 800:sta".

Elokuussa 2022 lehti julkaisi tutkimuksen, jossa käsiteltiin mRNA-koronarokotteista seuraavia "vakavia haittavaikutuksia". Siinä väitetään, että kliinisten tutkimusten "uudelleen analysoiminen" osoittaa että yhdessä tarkasteltuna "mRNA-rokotteisiin liittyy erityisen tärkeiden haittavaikutusten ylimääräinen riski, joka on 12,5 10 000 rokotettua kohden". Luku vastaa yhtä 800:sta.

Tutkimuksen menetelmien ja tulosten paikkansapitävyyttä on kuitenkin kritisoitu. Tutkijoiden ylläpitämässä, terveyteen ja lääketieteeseen liittyviä väitteitä tarkistavassa Health Feedbackissa julkaistussa artikkelissa selitetään, että tutkimuksessa oli "useita merkkejä, jotka viittasivat siihen, että kirjoittajat olivat analysoineet dataa tavalla, joka suosi heidän hypoteesiaan". Havaintojen vääristelyyn kuuluu havaintojen analyysin muokkaamista niin, että tulokset näyttävät tilastollisesti merkitseviltä, vaikka ne eivät sitä tosiasiassa ole. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta toiminnasta artikkelissa mainitaan, että tutkimuksen kirjoittajat vertasivat Covid-19:n vuoksi sairaalahoitoa tarvinneita henkilöitä haittavaikutusten määrään kontrolliryhmässä ja rokotettujen keskuudessa sen sijaan, että sairaalahoitoa vaatineita henkilöitä olisi verrattu haittavaikutuksia raportoineiden henkilöiden määrään. Tämä johtaa siihen, että haittavaikutukset ovat yliedustettuja, sillä tutkimuksen laskutavassa yhdellä henkilöllä voi olla useita haittavaikutuksia mutta vain yksi sairaalajakso.

Samanlaisia kysymyksiä artikkelin paikkansapitävyydestä nostettiin esiin myös useissa artikkeleissa Science-based medicine -alustalla (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä), jossa lääketieteellisen koulutuksen saaneet kirjoittajat arvioivat suurelle yleisölle merkittäviä lääketieteellisiä hoitoja ja tuotteita.

COVID-19