Sosiaalisessa mediassa vedetään harhaanjohtavia johtopäätöksiä suomalaisesta long covid -tutkimuksesta
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 22. helmikuuta 2023 12:01
- Lukuaika: 4 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Työterveyslaitos tutkii Long Covidin vaikutuksia, eikä anna rokottamattomien ottaa edes osaa tutkimukseen", sanotaan tammikuun 2023 lopulla julkaistussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä. Siinä vedetään johtopäätös: "Eli Long covid = rokotehaitta."
Samanlaisia harhaanjohtavia väitteitä on jaettu yli sata kertaa Facebookissa ja Twitterissä.
Kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla kerrotaan, long covid on koronavirusinfektion jälkitauti. Oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta, ja niistä yleisimmät ovat voimakas uupumus, hengenahdistus ja aivosumu. Vuoden 2022 elokuun loppuun mennessä 21 000 ihmistä Suomessa oli saanut long covid -diagnoosin. Määrä on tosin epävarma johtuen todennäköisesti siitä, ettei taudin diagnostinen käytäntö ole vakiintunut, sivuilla sanotaan.
Koronarokotteet ovat olleet säännöllisesti misinformaation aiheena pandemian aikana. AFP on osoittanut vääriksi useita niihin liittyviä väitteitä näyttäen, että rokotteet on todettu turvallisiksi ja että vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).
Tutkimuksesta vastaavat tutkijat kertoivat AFP:lle, että he vaativat osallistujilta kahta rokotetta sen varmistamiseksi, että rokotteiden vaikutus immuniteettiin on samankaltainen kaikilla. Asiantuntijoiden mukaan rokotteet voivat suojata long covidin vaikutuksilta, vaikka long covidin kaltaisista oireista rokotuksen jälkeen on raportoitu joissain tapauksissa.
Rokotusvaatimuksella vakioidaan rokotusten vaikutus
Sosiaalisessa mediassa mainittu tutkimus on Työterveyslaitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Helsingin yliopiston tekemä.
Sen tavoitteena on "selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen", Työterveyslaitoksen tutkimuksesta kertovalla sivulla sanotaan.
Osallistujahaun kohdalla sivuilla sanotaan, että tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet ainakin kaksi annosta koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen.
Tutkimukseen osallistujat muodostavat kolme ryhmää: koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat; koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat; sekä terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota. Osallistujien testaaminen ajoittuu helmikuusta kesäkuuhun 2023.
Ylilääkäri Hille Suojalehto Työterveyslaitokselta kertoi AFP:lle sähköpostitse 16.2.2023, että tutkimusryhmän olisi voinut rajoittaa myös niin, että siinä on vain rokottamattomia henkilöitä. "Nykyinen suuri rokotekattavuus huomioiden olisi ollut vaikeampaa löytää riittävästi tällaisia tutkimushenkilöitä. Tämä olisi lisännyt riskiä sille, että tutkimus olisi jäänyt kokonaan toteuttamatta tai johtopäätösten tekeminen olisi vaikeaa, koska riittävää määrää tutkimushenkilöitä ei saada mukaan tutkimukseen", hän sanoi.
THL:n tilastojen mukaan 87% yli 18-vuotiasta Suomessa oli saanut vähintään kaksi koronarokotetta 14.2.2023 mennessä.
Long covidin syitä ei tunneta
Long covidin taustalla oleva mekanismi on edelleen epäselvä, mutta siitä on monia teorioita, HUSin ylilääkäri Helena Liira kertoi AFP:lle 16.2. Kysymykseen siitä, voisiko long covid olla rokotteen aiheuttama, hän sanoi, että "näyttöä on pikemminkin päinvastoin". Esimerkiksi npj Vaccines -lehdessä elokuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa esitetään, että rokotteilla saattaa olla suojaava vaikutus pitkäaikaisia Covid-19-oireita vastaan.
Liira viittasi myös The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä tammikuussa 2023 julkaistuun artikkeliin, jossa esitetään, että long covidia voidaan mahdollisesti ymmärtää eri biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden ja niiden vuorovaikutuksen kautta.
"Ylivoimaisesti rokotteilla on todennäköisesti ollut tärkein vaikutus Covid-19:n vaikutuksen vähentämiseen", kunniaprofessori Peter Wark australialaisen Newcastlen yliopiston lääketieteen ja kansanterveyden laitokselta sanoi sähköpostitse 21.2.
Hän kuitenkin huomautti, että joissakin tapauksissa on raportoitu long covidin kaltaisista oireista rokotuksen jälkeen. "Olipa kyseessä samat taudin syyt tai ei, oireet vaikuttavat samanlaisilta. En ole nähnyt mitään tietoja esiintyvyydestä, ja sanomattakin on selvää, että tämä on hyvin harvinaista, mutta todennäköisesti tätä esiintyy", hän sanoi.
Vanhempi kliininen luennoitsija Shamil Haroon Birminghamin yliopistosta kävi läpi 21.2. lähetetyssä sähköpostissa teorioita long covidin synnystä. Niihin kuuluvat elinvauriot, kuten keuhkojen arpeutuminen, henkilöillä, joilla on ollut vakava akuutti Covid-19-tauti, sekä pitkittynyt tulehdustila, joka johtuu siitä, että SARS CoV-2 -virus pysyy elimistössä tai aktivoi uudelleen aiemmin lepotilassa olleita viruksia, kuten Epstein-Barrin viruksen, jotka puolestaan aiheuttavat oireita.
"Joillakin henkilöillä on pysyvä tulehdustila, koska heidän kehonsa immuunijärjestelmä tekee ylitöitä reaktiona Covid-19:ään eikä mene pois päältä. Joillakin näistä henkilöistä saattaa jopa kehittyä vasta-aineita heidän omia kudoksiaan vastaan (autovasta-aineita), mikä vaurioittaa elimistön elimiä. Jatkuva tulehdustila voi vaurioittaa verisuonten pintaa ja johtaa veritulppien muodostumiseen. Ne voivat levitä keuhkoihin ja sydäntä ruokkiviin verisuoniin", hän sanoi.
"Meillä on edessämme vielä pitkä matka sen ymmärtämiseksi, mitkä näistä mekanismeista ovat tärkeimpiä, miksi ne ilmenevät ja kuinka ne voidaan tunnistaa sairastuneilla henkilöillä."
Nature Reviews Microbiology -lehdessä julkaistussa katsauksessa mainitaan eri tekijöitä, joiden on oletettu toimivan biologisina mekanismeina long covidin taustalla. Niiden joukossa on "viruksen pysyvyys, neuroinflammaatio, liiallinen veren hyytyminen ja autoimmuniteetti".
Rokotteet suojaavat vakavaa koronatautia vastaan
Kuten THL:n sivuilla selitetään, koronarokotteet suojaavat erityisesti vakavaa tautimuotoa vastaan ja kolmen rokotteen suojateho vakavaa tautimuotoa vastaan säilyy erittäin hyvänä pitkään valtaosalla väestöstä. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla riippuu ryhmästä ja tilanteesta, sivuilla sanotaan.
THL huomauttaa myös, että on huomattavasti turvallisempaa ottaa rokote kuin sairastaa koronatauti: "Valtaosa haitoista on lieviä ja ohimeneviä. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia, ja niitä osataan hoitaa."
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä