Sosiaalisessa mediassa vedetään harhaanjohtavia johtopäätöksiä suomalaisesta long covid -tutkimuksesta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Long covidissa koronataudin oireet, kuten uupumus, aivosumu ja hengenahdistus, jatkuvat akuutista taudista toipumisen jälkeen. Taudin syitä ja siihen liittyviä tekijöitä ei kuitenkaan vielä tunneta. Tammikuun 2023 lopulla suomalaiseen long covid -tutkimukseen alettiin etsiä osallistujia, joilta vaaditaan tutkimuksen muuttujien vakioimiseksi vähintään kahta koronarokotetta. Sosiaalisessa mediassa väitetään, että vaatimus johtuu siitä, että long covid on rokotteiden aiheuttama. Tutkimuksesta vastaavat tutkijat kertoivat kuitenkin AFP:lle, että tästä ei ole kyse: rokotusvaatimuksella varmistetaan, että rokotteen vaikutus immuniteettiin on osallistujilla sama. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronarokotteet voivat suojata long covidilta.

"Työterveyslaitos tutkii Long Covidin vaikutuksia, eikä anna rokottamattomien ottaa edes osaa tutkimukseen", sanotaan tammikuun 2023 lopulla julkaistussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä. Siinä vedetään johtopäätös: "Eli Long covid = rokotehaitta."

Kuvakaappaus harhaanjohtavaa väitettä jakavasta päivityksestä (otettu 16.2.2023)

Samanlaisia harhaanjohtavia väitteitä on jaettu yli sata kertaa Facebookissa ja Twitterissä.

Kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla kerrotaan, long covid on koronavirusinfektion jälkitauti. Oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta, ja niistä yleisimmät ovat voimakas uupumus, hengenahdistus ja aivosumu. Vuoden 2022 elokuun loppuun mennessä 21 000 ihmistä Suomessa oli saanut long covid -diagnoosin. Määrä on tosin epävarma johtuen todennäköisesti siitä, ettei taudin diagnostinen käytäntö ole vakiintunut, sivuilla sanotaan.

Koronarokotteet ovat olleet säännöllisesti misinformaation aiheena pandemian aikana. AFP on osoittanut vääriksi useita niihin liittyviä väitteitä näyttäen, että rokotteet on todettu turvallisiksi ja että vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).

Tutkimuksesta vastaavat tutkijat kertoivat AFP:lle, että he vaativat osallistujilta kahta rokotetta sen varmistamiseksi, että rokotteiden vaikutus immuniteettiin on samankaltainen kaikilla. Asiantuntijoiden mukaan rokotteet voivat suojata long covidin vaikutuksilta, vaikka long covidin kaltaisista oireista rokotuksen jälkeen on raportoitu joissain tapauksissa.

Rokotusvaatimuksella vakioidaan rokotusten vaikutus

Sosiaalisessa mediassa mainittu tutkimus on Työterveyslaitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Helsingin yliopiston tekemä.

Sen tavoitteena on "selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä, sekä tutkia oireiden vaikutuksia työ- ja toimintakykyyn ja työhön paluuseen", Työterveyslaitoksen tutkimuksesta kertovalla sivulla sanotaan.

Osallistujahaun kohdalla sivuilla sanotaan, että tutkimukseen otetaan mukaan henkilöitä, jotka ovat saaneet ainakin kaksi annosta koronarokotetta, jotta rokotuksen vaikutus immuniteettiin on tutkimushenkilöillä samankaltainen.

Tutkimukseen osallistujat muodostavat kolme ryhmää: koronavirusinfektion sairastaneet ja pitkäkestoisesti oireilevat potilaat; koronavirusinfektion sairastaneet ja taudista parantuneet potilaat; sekä terveet verrokit, jotka eivät tiettävästi ole sairastaneet koronavirusinfektiota. Osallistujien testaaminen ajoittuu helmikuusta kesäkuuhun 2023.

Kuvakaappaus tutkimuksen verkkosivuilta osallistujia koskevista tiedoista (otettu 21.2.2023)

Ylilääkäri Hille Suojalehto Työterveyslaitokselta kertoi AFP:lle sähköpostitse 16.2.2023, että tutkimusryhmän olisi voinut rajoittaa myös niin, että siinä on vain rokottamattomia henkilöitä. "Nykyinen suuri rokotekattavuus huomioiden olisi ollut vaikeampaa löytää riittävästi tällaisia tutkimushenkilöitä. Tämä olisi lisännyt riskiä sille, että tutkimus olisi jäänyt kokonaan toteuttamatta tai johtopäätösten tekeminen olisi vaikeaa, koska riittävää määrää tutkimushenkilöitä ei saada mukaan tutkimukseen", hän sanoi.

THL:n tilastojen mukaan 87% yli 18-vuotiasta Suomessa oli saanut vähintään kaksi koronarokotetta 14.2.2023 mennessä.

Long covidin syitä ei tunneta

Long covidin taustalla oleva mekanismi on edelleen epäselvä, mutta siitä on monia teorioita, HUSin ylilääkäri Helena Liira kertoi AFP:lle 16.2. Kysymykseen siitä, voisiko long covid olla rokotteen aiheuttama, hän sanoi, että "näyttöä on pikemminkin päinvastoin". Esimerkiksi npj Vaccines -lehdessä elokuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa esitetään, että rokotteilla saattaa olla suojaava vaikutus pitkäaikaisia Covid-19-oireita vastaan.

Liira viittasi myös The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä tammikuussa 2023 julkaistuun artikkeliin, jossa esitetään, että long covidia voidaan mahdollisesti ymmärtää eri biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden ja niiden vuorovaikutuksen kautta.

"Ylivoimaisesti rokotteilla on todennäköisesti ollut tärkein vaikutus Covid-19:n vaikutuksen vähentämiseen", kunniaprofessori Peter Wark australialaisen Newcastlen yliopiston lääketieteen ja kansanterveyden laitokselta sanoi sähköpostitse 21.2.

Hän kuitenkin huomautti, että joissakin tapauksissa on raportoitu long covidin kaltaisista oireista rokotuksen jälkeen. "Olipa kyseessä samat taudin syyt tai ei, oireet vaikuttavat samanlaisilta. En ole nähnyt mitään tietoja esiintyvyydestä, ja sanomattakin on selvää, että tämä on hyvin harvinaista, mutta todennäköisesti tätä esiintyy", hän sanoi.

Vanhempi kliininen luennoitsija Shamil Haroon Birminghamin yliopistosta kävi läpi 21.2. lähetetyssä sähköpostissa teorioita long covidin synnystä. Niihin kuuluvat elinvauriot, kuten keuhkojen arpeutuminen, henkilöillä, joilla on ollut vakava akuutti Covid-19-tauti, sekä pitkittynyt tulehdustila, joka johtuu siitä, että SARS CoV-2 -virus pysyy elimistössä tai aktivoi uudelleen aiemmin lepotilassa olleita viruksia, kuten Epstein-Barrin viruksen, jotka puolestaan aiheuttavat oireita.

"Joillakin henkilöillä on pysyvä tulehdustila, koska heidän kehonsa immuunijärjestelmä tekee ylitöitä reaktiona Covid-19:ään eikä mene pois päältä. Joillakin näistä henkilöistä saattaa jopa kehittyä vasta-aineita heidän omia kudoksiaan vastaan (autovasta-aineita), mikä vaurioittaa elimistön elimiä. Jatkuva tulehdustila voi vaurioittaa verisuonten pintaa ja johtaa veritulppien muodostumiseen. Ne voivat levitä keuhkoihin ja sydäntä ruokkiviin verisuoniin", hän sanoi.

"Meillä on edessämme vielä pitkä matka sen ymmärtämiseksi, mitkä näistä mekanismeista ovat tärkeimpiä, miksi ne ilmenevät ja kuinka ne voidaan tunnistaa sairastuneilla henkilöillä."

Nature Reviews Microbiology -lehdessä julkaistussa katsauksessa mainitaan eri tekijöitä, joiden on oletettu toimivan biologisina mekanismeina long covidin taustalla. Niiden joukossa on "viruksen pysyvyys, neuroinflammaatio, liiallinen veren hyytyminen ja autoimmuniteetti".

Rokotteet suojaavat vakavaa koronatautia vastaan

Kuten THL:n sivuilla selitetään, koronarokotteet suojaavat erityisesti vakavaa tautimuotoa vastaan ja kolmen rokotteen suojateho vakavaa tautimuotoa vastaan säilyy erittäin hyvänä pitkään valtaosalla väestöstä. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla riippuu ryhmästä ja tilanteesta, sivuilla sanotaan.

THL huomauttaa myös, että on huomattavasti turvallisempaa ottaa rokote kuin sairastaa koronatauti: "Valtaosa haitoista on lieviä ja ohimeneviä. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia, ja niitä osataan hoitaa."

COVID-19