Maailman talousfoorumi ei vaatinut pedofilian laillistamista

Maailman talousfoorumiin (WEF) ja sen perustajaan Klaus Schwabiin kohdistetaan toistuvasti epätosia väitteitä ja salaliittoteorioita. Epätosien väitteiden levittämisestä tunnetun sivuston julkaisema artikkeli ja video ovat levinneet useilla kielillä, myös suomeksi, tammikuun alusta 2023 lähtien. Niissä väitetään virheellisesti muun muassa, että WEF on "vaatinut pedofilian dekriminalisointia" ja että Ranska on jo dekriminalisoinut seksuaaliset suhteet lasten kanssa. Siitä, että WEF olisi ajanut tällaista aloitetta, ei kuitenkaan ole näyttöä, ja myös foorumi kiisti väitteet. Ranska ei ole dekriminalisoinut pedofiliaa vaan on vuosina 2018 ja 2021 ottanut käyttöön lakeja, jotka vahvistavat seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa lainsäädäntöä.

"Maailman talousfoorumi vaatii nyt, että seksi lasten kanssa dekriminalisoidaan, ja väittää, että lait 'ikäerorakkautta', joka tunnetaan paremmin pedofiliana, vastaan 'rikkovat ihmisoikeuksia'", sanotaan englanninkielisellä videolla, joka oli osa Uudessa MV-Lehdessä 7.1.2023 julkaistua artikkelia. Sosiaalisen median seuraamiseen tarkoitetun CrowdTanglen mukaan artikkelia jaettiin Facebookissa, ja siitä kertovia päivityksiä katsottiin laajasti suomenkielisillä Telegram-kanavilla. AFP on osoittanut vääriksi useita Uudessa MV-Lehdessä esitettyjä väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Uuden MV-Lehden jutussa viitataan lähteinä kahteen englanninkieliseen artikkeliin, joista toinen julkaistiin 3.1.2023 NewsPunchissa (aiemmin YourNewswire) ja toinen 6.1.2023 Natural Newsissa. Kumpikin sivusto on tunnettu epätosien väitteiden levittämisestä, ja AFP on osoittanut vääräksi useita sivustoilla esitettyjä väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Englanninkieliset artikkelit esittävät saman perusväitteen, mutta NewsPunchin versio on pidempi ja siinä mainitaan "WEF:ssä Davosissa esitetty tutkimus" pedofiliasta. Siinä väitetään myös, että Ranska olisi laillistanut pedofilian ja että Uudessa-Seelannissa alle 16-vuotiaat voivat antaa suostumuksen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Natural Newsin artikkeli on lyhyempi, mutta siinä viitataan NewsPunchiin lähteenä. Suomenkielinen artikkeli on käännös Natural Newsin jutusta, mutta videolla toistetaan NewsPunchin versiossa esitetyt väitteet.

Sama teksti ja video ovat levinneet myös muilla kielillä, kuten ranskaksi, saksaksi, kroatiaksi, hollanniksi, kreikaksi ja slovakiksi.

Alkuperäisessä artikkelissa tai sitä kopioivissa sosiaalisen median päivityksissä tai blogeissa ei tarjota mitään todisteita WEF:iä vastaan esitettyjen väitteiden tueksi. WEF kiistää väitteet. AFP ei myöskään löytänyt dokumentteja tai todisteita viimeisimpään foorumin kokoukseen osallistuneilta henkilöiltä väitteiden vahvistamiseksi. Alkuperäinen NewsPunchin artikkeli ja video eivät tarjoa todisteita vaan sitaatteja ilman lähteitä sekä erilaisia kuvakaappauksia, joista osa on epätosia ja osa otettu vuosia vanhoista, kontekstistaan irrotetuista mielipidekirjoituksista. Artikkelin argumentaatio noudattaa täsmälleen samaa muottia kuin samalla sivustolla julkaistu epätosi väite, että WEF olisi vaatinut lemmikkien tappamista. AFP osoitti väitteen vääräksi täällä.

Image
Kuvakaappaus Uuden MV-Lehden artikkelista, jossa jaetaan epätosia väitteitä (otettu 17.1.2023)

Kuten väitteet myös kumonneella LeadStories-faktantarkistussivustolla huomautetaan, NewsPunch itse ilmoittaa, että se ei takaa julkaisemansa informaation paikkansapitävyyttä. Sen vastuuvapauslausekkeessa lukee, että se ei anna takuita "sivuston sisältämän informaation, ohjelmistojen, tuotteiden, palveluiden ja näihin liittyvän kuvamateriaalin soveltuvuudesta, luotettavuudesta, saatavuudesta, ajankohtaisuudesta ja paikkansapitävyydestä mihinkään tarkoitukseen".

Image
Kuvakaappaus NewsPunch-sivustolta (otettu 13.1.2023)

Ei todisteita, että WEF tai Klaus Schwab olisi esittänyt väitetyn lausunnon

NewsPunchin artikkelissa väitetään, että foorumilla Davosissa esiteltiin "tutkimusartikkeli". Koska NewsPunchin artikkeli julkaistiin tammikuun alussa ennen tämän vuoden kokousta, se viittaa vuoden 2022 foorumiin, joka järjestettiin toukokuussa 2022. Vuoden 2023 kokous alkoi 16.1., ja se jatkuu Davosissa 20.1. asti. Kokousta varjostavat sota Ukrainassa, ilmastokriisi ja sekaisin oleva maailmankauppa, kuten AFP raportoi. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti 17.1. kunnianhimoisista suunnitelmista haastaa Kiina ja Yhdysvallat kisassa vihreästä teknologiasta, kun foorumilla keskusteltiin vihreästä kaupankäynnistä.

AFP ei löytänyt mainintoja, että vuoden 2022 foorumissa olisi esitelty pedofiliaa käsittelevää "tutkimusartikkelia". Myöskään Google-haku ei tuottanut tuloksia raporteista tai tieteellisistä julkaisuista, jotka sopisivat NewsPunchin artikkelin ja videon väitteisiin.

"Maailman talousfoorumi ei ole koskaan esittänyt sellaista lausuntoa", WEF:n edustaja sanoi AFP:lle haastattelussa 10.1.

Artikkelissaan NewsPunch väittää sitaattia "pedofiliasta" "luonnon lahjana" ihmiskunnalle Klaus Schwabin sanomaksi. WEF:n edustaja kuitenkin sanoi AFP:lle, että lausunto oli "täysin keksitty". AFP ei löytänyt mainintoja kyseisestä sitaatista. Yleisellä tasolla edustaja huomautti, että WEF ei ole "ottanut kantaa" pedofiliaan aiheena.

NewsPunchin artikkelin videolla näytetään kuvaa foorumista samalla, kun videon juontaja toistaa saman väitteen. Käänteinen kuvahaku osoittaa, että kuva julkaistiin WEF:n virallisella sivustolla 25.5.2022 ja että se otettiin ympäristöä ja vihreää teknologiaa käsittelevässä konferenssissa. Tekstissä ei mainita pedofiliaa, eikä kukaan paneelin osallistujista mainitse aihetta lehdistötilaisuuden tallenteella.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteistä WEF:stä esittäväst videosta (vasemmalla) sekä WEF:n virallisella sivustolla julkaistusta kuvasta (oikealla) (otettu 13.1.2023)

WEF on maailman johtajien, lobbareiden ja aktivistien vuosittainen kokous Davosissa Sveitsissä. Media, mukaan lukien AFP, raportoi tapahtumasta laajasti. Vuoden 2022 tapaaminen keskittyi lähinnä sotaan Ukrainassa, ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi Davosiin kokoontuneisiin maailman johtajiin kansainvälisen avun ja "maksimaalisten" Venäjän vastaisten sanktioiden puolesta.

Venäjän ja Ukrainan konfliktin lisäksi AFP uutisoi, että kansalaisjärjestö Oxam kehotti verottamaan rikkaita.

NewsPunchin videon pikkukuvassa on kuva, joka voisi olla twiitistä otettu kuvakaappaus. Siinä näkyvä twiitti näyttää WEF:n virallisen Twitter-tilin julkaisemalta. Twiiteistä tehtyjä kuvakaappauksia on kuitenkin helppo väärentää, eikä siitä ole mitään todisteita, että WEF olisi julkaissut twiitin, jossa se kritisoi pedofilian vastaista lainsäädäntöä.

Image
Kuvakaappaus väärennetystä twiitistä (otettu 10.1.2023)

WEF:n Twitter-tilillä tehdyt haut ranskaksi ja englanniksi eivät tuottaneet tuloksia, joissa olisi vastaava twiitti. Wayback Machine -internetarkistossa on WEF:n Twitter-tilistä 3.1.2023 (eli NewsPunchin artikkelin julkaisupäivänä) arkistoitu versio. Siinäkään ei näy kyseistä twiittiä. Alla olevassa AFP:n tutoriaalissa selitetään, kuinka internetistä voi etsiä verkkosivujen vanhoja versioita.

WEF:n edustaja sanoi, että kuvakaappaus on "väärennetty" eikä järjestö "ole koskaan julkaissut vastaavanlaista twiittiä".

Alkuperäisessä epätosia väitteitä esittävässä artikkelissa ja videossa sanotaan myös, että WEF on "käskenyt valtamedian alkaa levittää narratiivia" pedofilian normalisoimiseksi. Artikkelin linkit ja videon kuvakaappaukset viittaavat kuitenkin artikkeleihin ja mielipidekirjoituksiin, jotka ovat useita vuosia vanhoja, kuten tämä CNN:n julkaisema artikkeli vuodelta 2011 ja tämä Salonin julkaisema artikkeli vuodelta 2012. Missään artikkeleista ei kannateta pedofilian dekriminalisointia tai hyväksymistä, vaan tuetaan resurssien lisäämistä tutkimukseen ja ehkäisevään työhön pedofiilien tunnistamiseksi ja heidän tekojensa estämiseksi.

Artikkelissa ja videossa väitetään myös, että Klaus Schwab, WEF:n perustaja, "nähtiin juuri viime viikolla" keskustelemassa lasten "indoktrinaatiosta". Kuvituksena käytetty video julkaistiin kuitenkin YouTubessa vuonna 2011 täällä, ja videon kuvauksen mukaan se kuvattiin huhtikuussa 2008. Schwab ei mainitse pedofiliaa tai koulutuksen kautta tapahtuvaa "indoktrinaatiota" missään vaiheessa videolla.

Ranska ei ole dekriminalisoinut aikuisten ja lasten välistä seksiä

On myös väärin väittää, että "Ranskan liittovaltion laissa ei ole oikeudellista suostumusikärajaa" ja että "aikuisia, jotka harrastavat seksiä minkä tahansa ikäisten lasten kanssa, ei syytetä raiskauksesta, jos lapsiuhri ei pysty todistamaan 'väkivaltaa, uhkaa, pakkoa tai yllätystä'", vuoden 2018 "Schiappan lain" vuoksi.

Ensinnäkään Ranska ei ole liittovaltio, eli sillä ei voi olla "liittovaltion lakia".

Pedofilia on psykiatrinen häiriö, joka on määritelty DSM-tautiluokituksessa "toistuvina, seksuaalisesti kiihottavina fantasioina, haluina tai käytöksinä, joihin liittyy alle teini-ikäisiä lapsia tai nuoria teini-ikäisiä (yleensä ≤ 13 vuotta); se diagnosoidaan vain, kun henkilöt ovat ≥ 16 vuotta ja ≥ 5 vuotta vanhempia kuin lapsi, joka on fantasioiden tai käytösten kohde". Kuten tautiluokituksessa huomautetaan, pedofilia ei välttämättä vastaa lapsen hyväksikäytön oikeudellisia kriteereitä.

Kaikki lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvät eivät ole pedofiileja, eivätkä kaikki pedofiilit toteuta halujaan, sanotaan tässä vuonna 2011 julkaistussa artikkelissa, tässä vuonna 1992 julkaistussa, FBI:n kanssa yhteistyönä tehdyssä raportissa sekä tässä Yhdysvaltain seksuaalirikollisten tuomitsemiseen, valvomiseen, kiinniottamiseen, rekisteröintiin ja jäljittämiseen keskittyvän viraston raportissa. Lainsäädännössä ei tuomita pedofiliaa vaan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Ranskassa tuli vuonna 2018 voimaan "Loi Schiappa" -lempinimen saanut laki, jossa vahvistetaan toimia seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa vastaan. Sitä kritisoitiin siitä, että siinä ei määritellä "suostumusikärajaa". Siinä kuitenkin määritellään, että kun "teot kohdistuvat viisitoista vuotta täyttäneeseen alaikäiseen henkilöön, moraaliselle pakottamiselle tai yllätykselle on ominaista uhrin, jolla ei ole tarvittavaa harkintakykyä näitä tekoja varten, haavoittuvuuden hyväksikäyttö " pelkän fyysisen pakottamisen sijaan.

Siinä sanotaan myös, että "kun tekojen kohteena on alaikäinen henkilö, moraalinen pakko [--] voi seurata uhrin ja tekojen tekijän ikäerosta sekä oikeudellisesta tai tosiallisesta vallasta, joka tekijällä on uhriin nähden", ja että "tätä tosiallista valtaa kuvaa merkittävä ikäero alaikäisen uhrin ja aikuisen tekijän välillä".

Ranska otti vuonna 2021 käyttöön uuden lain, jonka mukaan aikuinen ei voi saada lapselta seksuaalista suostumusta, jos tämä on alle 15-vuotias tai alle 18-vuotias, kun kyseessä on insesti. Lain mukaan alle 15-vuotiaan alaikäisen raiskauksesta voidaan tuomita 20 vuoden vankeuteen.

"Sen jälkeen, kun 21.4.2021 otettiin käyttöön laki – jonka mukaan alle 15-vuotiaiden uhrien raiskaustapauksissa tuomareiden ei enää tarvitse todistaa väkivallan, pakottamisen, uhan tai yllätyksen olemassaoloa raiskauksen määrittämiseksi – riittää, että raiskaukseksi määrittelemiseksi todistetaan seksuaalisen suhteen olemassaolo, kun aikuisen ja alaikäisen ikäero on vähintään viisi vuotta. Tämä ei ole menossa kohti alaikäisiin kohdistuvan väkivallan dekriminalisointia", sosiologian lehtori sekä seksuaalista suostumusta käsittelevän Le consentement sexuel saisi par les institutions pénales -tutkimuksen kirjoittaja Océane Perona Aix-Marseillen yliopistosta vahvisti 10.1.2023.

Ranska on viime aikoina ottanut käyttöön myös rangaistuksia "kostopornosta" eli intiimien sisältöjen julkaisemisesta ilman suostumusta. "Se auttaa muuttamaan mielikuvaa alaikäisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta", tuomari ja Ranskan kansallisen neuvoa-antavan ihsmisoikeuskomission (CNCDH) pääsihteeri Magali Lafourcade selitti AFP:lle 10.1.2023.

"Lopulta vaikka Davosin foorumi olisikin ilmaissut mielipiteen aiheesta, se on vain konferenssi, kansalaisjärjestö. Rikosoikeus on kuitenkin osa suvereenia kehystä, eli lain muuttamiseksi on mentävä Ranskan parlamentin läpi, ja sitä sitovat monet kansainväliset yleissopimukset, joiden mukaan lapsia on suojeltava", Lafourcade lisäsi.

NewsPunchin artikkelissa väitetään harhaanjohtavasti myös, että "Jacinda Adernin äärivasemmistolaisessa Uudessa-Seelanissa tuomari julisti, että 12-vuotiaat lapset voivat suostua seksiin aikuisten kanssa". Tekstissä on linkki artikkeliin New Zealand Heraldissa, jossa siteerataan tuomaria, joka selitti valamiehistölle lainsäädännön eroista tapauksessa, jossa miestä syytettiin useista seksuaalirikoksista 12- ja 8-vuotiaita tyttöjä kohtaan. Miestä vastaan nostettuja syytteitä koskivat eri lait. Tuomari ei esittänyt arviota suostumusikärajaan liittyen. Artikkelissa sanotaan myös, että valamiehistön todettua miehen syylliseksi, tuomari sanoi: "Olen samaa mieltä tuomionne kanssa."

Uudessa-Seelannissa ajatellaan yleisesti ottaen, että alle 16-vuotias ei voi antaa suostumusta seksuaaliseen toimintaan, mutta raiskauksiksi luokitelluissa syytteissä puolustus voi silti yrittää esittää, että uhri suostui. Tämä herätti suuttumusta edellä mainitun oikeudenkäynnin yhteydessä ja johti vaatimuksiin lain muuttamiseksi. Oikeusministeri Keri Allen sanoi pyytävänsä neuvoja asiasta. Laki ei ole Ardernin hallituksen säätämä, kuten NewsPunchin artikkelissa väitetään, vaan se on peräisin vuosilta 1961 ja 2005.

Schwab ja WEF ovat usein epätosien väitteiden kohteita. AFP on osoittanut vääräksi useita tällaisia väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä